Curtea Internațională de Justiție: Ocupația israeliană a teritoriilor palestiniene este ilegală

Curtea Internațională de Justiție: Ocupația israeliană a teritoriilor palestiniene este ilegală

Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), cea mai înaltă jurisdicţie a ONU, a stabilit vineri că ocupaţia teritoriilor palestiniene de către Israel începând din 1967 este ”ilegală” şi cere ca aceasta să înceteze ”cât mai rapid posibil”. Este o ”decizie mincinoasă”, denunţă premierul israelian Benjamin Netanyahu, relatează RFI.

Aproximativ 50 de state au fost audiate în acest dosar fără precedent.

Acest aviz al Curţii Internaţionale de Justiţie, cu sediul la Haga, nu are un caracter constrângător, însă poate creşte presiunile juridice internaţionale, deja puternice, împotriva Israelului, în războiul din Fâşia Gaza.

ADVERTISING

La 31 decembrie 2022, Adunarea Generală (AG) a ONU adopta o rezoluţie prin care cerea CIJ ”un aviz consultativ” cu caracter neconstrângător cu privire la ”consecinţele juridice care decurg din politicile şi practicile Israelului în teritoriul palestinian ocupat, inclusiv în Ierusalimul de Est”.

Avizul vizează ”ocupaţia prelungită” a teritoriului palestinian din 1967 încoace.

În iunie 1967, israelul a purtat Războiul de Şase Zile, în care a cucerit Cisiordania şi Ierusalimul de Est de la Iordania, Platoul Golan de la Siria şi Fâşia Gaza şi Peninsula Sinai de la Egipt.

ADVERTISING

Israelul a început apoi să ocupe cei 70.000 de kilometri pătraţi de teritorii arabe cucerite, o ocupaţie declarată apoi ilegală de către ONU.

Majoritatea intervenienţilor au cerut, în cursul unor audieri în februarie, ca Israelul să pună capăt ocupaţiei de după Războiul de Şase Zile.

Unii dintre ei au avertizat că o ocupaţie prelungită constituie un ”pericol extrem” la adresa stabilităţii Orientului Mijlociu şi nu numai.

Oficiali palestinieni au acuzat ocupantul israelian că desfăşoară un sistem de ”colonialism şi apartheid” şi le-au cerut judecătorilor să pună capăt ocupaţiei ”imediat, complet şi fără condiţii”.

ADVERTISING

Ambasadorul Africii de Sud în Olanda a acuzat Israelul, în faţa judecătorilor, de o formă ”şi mai extremă” de apartheid în teritoriile palestiniene decât cea cunocută în Africa de Sud înainte de 1994.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇