Reacția MAE după răscoala românilor din Leeds, care a plecat de la cazul unor copii luați din familie UPDATE Ce a spus premierul britanic despre incidente

Reacția MAE după răscoala românilor din Leeds, care a plecat de la cazul unor copii luați din familie <span style="color:#990000;">UPDATE</span> Ce a spus premierul britanic despre incidente

Ministerul de Externe de la Bucureşti, prin intermediul Consulatului la Manchester, a întreprins demersuri pe lângă autoritățile locale, serviciile sociale și comunitare din cadrul consiliului local Leeds după violențele de joi seara dintre români și polițiști.

Revolta a pornit când nişte asistenţii sociali au venit să ia copiii dintr-o familie de români, potrivit unor informaţii postate pe reţelele sociale.

MAE precizează într-un comunicat de presă că s-a autosesizat încă de aseară, ca urmare a relatărilor apărute în mass-media, şi confirmă că totul a plecat de la cazul unor copii.

ADVERTISING

"Consulul general al României la Manchester este în legătură permanentă atât cu familia de cetățeni români implicată în incident, cât și cu autoritățile locale de poliție pentru monitorizarea situației.

În contextul discuțiilor cu cetățenii români, reprezentantul Consulatului General al României la Manchester le-a recomandat ferm acestora să respecte instrucțiunile autorităților locale, să-și păstreze calmul și să realizeze demersurile legale pentru clarificarea situației minorilor în cauză, în conformitate cu legislația aplicabilă, dispozițiile instanței de judecată, în interesul minorilor”, transmite MAE.

ADVERTISING

Până la stabilizarea situației din zona în care locuiesc cetățenii români, consulul general al României la Manchester a fost în legătură directă cu reprezentanții cultelor religioase din localitate, care au transmis cetățenilor români aceleași recomandări.

„Din informațiile existente la acest moment, situația minorilor nu a fost anterior adusă la cunoștința consulatului nici de către părinții minorilor, motiv pentru care nu au solicitat asistență consulară, și nici de către autoritățile locale.

Consulatul General al României la Manchester continuă dialogul cu familia cetățenilor români implicați în acest caz, cu autoritățile locale și cu reprezentanții comunității românești pentru a identifica cele mai bune soluții legale în vederea soluționării situației cetățenilor români minori, în condiții de calm și siguranță”, adaugă MAE.

ADVERTISING

O mulţime furioasă care zbiară în limba română a provocat o adevărată răscoală într-un cartier din oraşul britanic Leeds. Oamenii au răsturnat o maşină de poliție și au dat foc unui autobuz. Mai multe focuri au fost aprinse de-a lungul străzii.

“Să rămână-n istorie! Să vină mascații de la București că și pe ăia-i dărâmăm”, se aude într-o înregistrare a momentului când mulţimea de oameni răstoarnă mașina de poliție.

Reacția premierului Marii Britanii: "Tulburări șocante și rușinoase"

Primul ministru britanic Keir Starmer a condamnat "tulburările șocante și rușinoase" din Leeds. "Tulburări de această natură nu au ce căuta în societatea noastră", a subliniat el.

Keir Starmer a mulțumit poliției și serviciilor de urgență care au intervenit la fața locului. "Iar poliția are sprijinul nostru deplin în desfășurarea investigațiilor și în luarea celor mai puternice acțiuni posibile împotriva autorilor și pentru menținerea siguranței publice", a adăugat premierul, citat de BBC.

Premierul a mai spus că "partenerii și consilierii locali vor lucra astăzi laolaltă cu comunitatea pentru a oferi sprijin și reasigurare în lumina scenelor șocante pe care le-am văzut aseară și pentru a preveni viitoare tulburări".

Cabinetul premierului a precizat că guvernul nu va interveni peste ancheta poliției după ce jurnaliștii au întrebat dacă guvernul va sprijini judecarea în procedură rapidă a autorilor violențelor de la Leeds.

"În acest caz, vom lăsa poliția să-și desfășoare munca și are sprijinul nostru deplin pentru a face asta", a precizat un purtător de cuvânt al cabinetului din Downing Street.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇