Ziua 876 Ucraina confirmă că a pierdut un sat, dar a blocat trupele ruse în Harkov. Creșteri de taxe pentru a acoperi cheltuielile de război

<span style="color:#990000;">Ziua 876</span> Ucraina confirmă că a pierdut un sat, dar a blocat trupele ruse în Harkov. Creșteri de taxe pentru a acoperi cheltuielile de război

Ziua 876 de război aduce veşti de la Moscova care susţine că a doborât peste noapte 33 de drone aeriene ucrainene deasupra Crimeii, precum şi zece drone navale care se îndreptau spre peninsula anexată de ruşi.

La Kiev a fost agitaţie mare cu alerte de raid aerian, după ce s-a auzit o explozie. Era o dronă doborâtă.

Ucraina s-a apărat însă cu succes de ultimul atac nocturn. Forțele aeriene au doborât toate cele 16 drone Shahed și două din cele trei rachete lansate de Rusia în cursul nopții, în cinci regiuni diferite din țară.

Armata ucraineană s-a retras din satul Urojaine din regiunea Donețk. Localitatea a fost aproape complet distrusă de bombardamentele ruse, iar decizia de retragere a fost luată pentru a salva viețile militarilor ucraineni.

În schimb, Ucraina a oprit complet forțele Moscovei în regiunea Harkov, a anunțat Volodimir Zelenski, aflat în Marea Britanie. Acesta a fost întâmpinat pe pământ britanic de fostul comandant al armatei Valerii Zalujnîi, noul ambasador la Londra.

Și Ucraina anunță prima creștere de taxe, pentru populație și firme, de la începutul războiului, pentru a putea susține cheltuielile militare.

Iar UE face paşi pentru a mai trimite 4 miliarde de euro Kievului, iar regele Charles a setat ajutorul pentru Ucraina ca prioritate a noului guvern laburist.

Un comandament NATO pentru coordonarea sprijinului pentru Ucraina va fi operaţional în Germania din septembrie şi va avea 700 de oameni.

În schimb, Serghei Lavrov susţine că există „dovezi irefutabile” că reporterul Wall Street Journal, Evan Gershkovich, este vinovat de spionaj. Dacă va fi găsit vinovat, Gershkovich riscă până la 20 de ani de închisoare.

ADVERTISING

Kremlinul a transmis că promisiunile şefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de a crea "o adevărată Uniune Europeană a Apărării" în cazul în care va câştiga un al doilea mandat, reprezintă un semn al militarizării și al confruntării.

Evoluţii pe front

  • Explozie la Kiev - O explozie mare a fost auzită la Kiev aseară. Primarul Vitali Kliciko a anunţat inițial un incendiu, dar într-o postare ulterioară a spus că serviciile de urgență chemate la fața locului nu au găsit foc, dar au răspuns la „doborârea unei drone inamice”. Sirenele de raid aerian au sunat în toată capitala.
  • Peste 40 de drone spre Crimeea - Ministerul rus al Apărării a anunţat că a doborât peste noapte 33 de drone aeriene ucrainene deasupra Crimeii, precum şi zece drone navale care se îndreptau spre peninsula anexată de Moscova în 2014.
  • Apărare de succes - Ucraina s-a apărat cu succes de ultimul atac nocturn. Forțele aeriene au doborât toate cele 16 drone Shahed și două din cele trei rachete lansate de Rusia în cursul nopții, în cinci regiuni diferite din țară.
  • Bătălia pentru un cap de pod - Armata ucraineană anunţă că ţine în continuare capul de pod de la Krînkî pe malul ocupat al Niprului, în sudul Ucrainei, pe fondul zvonurilor privind retragerea din această zonă în faţa unor atacuri ruse repetate. Stabilirea acestui cap de pod în toamna lui 2023 a fost unul dintre rarele succese ale armatei ucrainene în timpul contraofensivei, însă acest lucru nu le-a permis niciodată forţelor Kievului să avanseze spre sud, obiectivul lor iniţial. Forţele ruse nu au reuşit încă să alunge ucrainenii din zonă, potrivit Kievului, în timp ce Moscova a dat asigurări că soldaţii săi l-au recucerit la începutul lui 2024.
  • Kievul confirmă că a pierdut un sat - Armata ucraineană s-a retras din satul Urojaine din regiunea Donețk, a spus pentru joi lt-colonel Nazar Voloșîn, purtătorul de cuvânt al grupului de forțe Hortiția, citat de Interfax. Retragerea din satul situat pe linia sudică a frontului, în apropiere de regiunea Zaporojie, a avut loc pentru că inamicul a distrus aproape tot în Urojaine și pentru a salva viețile efectivelor care luptau acolo. "Localitatea a fost aproape complet distrusă de bombardamentele inamicului. Pozițiile apărătorilor ucraineni au fost distruse și menținerea acolo a trupelor ar fi fost o amenințare pentru viețile soldaților noștri", a explicat Voloșîn. Acesta a adăugat că trupele ruse au suferit "pierderi considerabile în fiecare zi". Urojaine a fost cucerit de ruși în martie 2022 și eliberat de Ucraina în august 2023. Ministerul rus al Apărării a anunțat duminică reocuparea localității.
  • Avansul Rusiei în Harkov a fost oprit - Ucraina a oprit complet forțele Moscovei în regiunea Harkov, a afirmat Volodimir Zelenski la summit-ul Comunităţii Politice Europene, care se desfăşoară la Palatul Blenheim din Oxfordshire, Marea Britanie. "Am oprit avansul rusesc asupra Harkovului. Punct. Putin a sacrificat zeci de mii de cetățeni ai săi, dar nu a obținut nimic semnificativ. Acest lucru a fost posibil datorită curajului luptătorilor noștri și curajului partenerilor noștri, care au ridicat limitările privind utilizarea armelor occidentale de-a lungul frontierei noastre", a spus Zelenski.

Ajutor extern

  • Miliarde de la UE - Comisia Europeană a aprobat o nouă plată de 4,2 miliarde de euro în cadrul Facilității pentru Ucraina, ce aduce finanțarea totală a UE pentru Ucraina la 12 miliarde de euro de la începutul programului în martie. Scopul e de a sprijini stabilitatea macrofinanciară și administrația publică. După ce a evaluat cererea de plată a Ucrainei, Comisia a confirmat că a îndeplinit nouă indicatori de reformă. Acum se aşteaptă aprobarea Consiliului UE pentru ca banii să ajungă la Kiev.
  • Sprijin de la rege - Regele Carol al III-lea a subliniat prioritățile cheie ale noului guvern laburist, într-un discurs ţinut în Parlament. El a subliniat sprijinul continuu pentru Kiev, asumând un rol de lider în facilitarea drumului Ucrainei către aderarea la NATO.
  • Comandament în Germania - Un comandament NATO pentru coordonarea sprijinului pentru Ucraina va fi operaţional în Germania din septembrie, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care participă la summit-ul Comunităţii Politice Europene găzduit de premierul Marii Britanii la Blenheim. "Am convenit să înfiinţăm un comandament care să coordoneze şi să furnizeze asistenţă de securitate şi formare pentru Ucraina. Acest comandament va fi operaţional în septembrie, va avea 700 de persoane în Germania şi va oferi sprijin şi asistenţă de securitate Ucrainei şi va coordona eforturile aliaţilor NATO", a precizat Stoltenberg.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Lavrov are "dovezi irefutabile" de spionaj - Ministrul rus de Externe susţine că există „dovezi irefutabile” că reporterul Wall Street Journal, Evan Gershkovich, este vinovat de spionaj. Serghei Lavrov i-a acuzat pe jurnaliştii americani că au întârziat discuţiile dintre SUA şi Rusia privind un potenţial schimb de prizonieri, publicând negocierile confidenţiale. Gershkovich a fost arestat la Ekaterinburg, la sfârșitul lunii martie 2023, în timp ce lucra la un articol despre metodele de recrutare ale grupului de mercenari Wagner. Dacă va fi găsit vinovat, Gershkovich riscă până la 20 de ani de închisoare.
  • Kremlinul vede un semn al militarizării UE - Kremlinul a declarat joi că promisiunile şefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de a crea "o adevărată Uniune Europeană a Apărării" în cazul în care va câştiga un al doilea mandat, vorbesc despre starea de spirit din Europa faţă de militarizare şi confruntare. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că documentul "confirmă atitudinea generală a statelor europene faţă de militarizare, escaladarea tensiunii, confruntare şi dependenţa de metodele de confruntare în politica lor externă". "Totul este destul de evident aici", a adăugat purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin. Deşi Rusia nu reprezintă o ameninţare pentru UE, acţiunile statelor membre cu privire la Ucraina "exclud orice posibilitate de dialog şi de luare în considerare a preocupărilor Rusiei", a reproşat Peskov. "Acestea sunt realităţile în care trebuie să trăim, iar acest lucru ne obligă să ne configurăm abordările de politică externă în consecinţă", a punctat reprezentantul Kremlinului.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Zelenski s-a întâlnit cu Zalujnîi - Președintele Ucrainei a ajuns joi în Marea Britanie, unde s-a întâlnit imediat cu fostul comandant al armatei Valerii Zalujnîi. Acesta a fost numit ambasador al Ucrainei la Londra și și-a început misiunea pe 11 iulie. Cei doi și-au dat mâna pe pista aeroportului imediat după aterizarea avionului prezidențial. Zelenski va participa la summit-ul Comunității Politice Europene, care se va desfășura la Blenheim Palace, lângă Oxford. El a anunțat că se va întâlni și cu regele Charles al III-lea, premierul Keir Starmer, oficiali ai guvernului britanic și directori ai companiilor din sectorul apărării.
  • Condamnați în Germania pentru că au vândut piese de drone în Rusia - Un tribunal din orașul german Stuttgart a condamnat miercuri la închisoare un cuplu cu dublă naționalitate ruso-germană, pentru că a furnizat Rusiei piese de drone. Cei doi și-au recunoscut vinovăția. Bărbatul de 59 de ani a primit șase ani și nouă luni de închisoare, în timp ce concubina sa a primit un an și nouă luni de închisoare cu suspendare, scrie RL. Potrivit instanței, între 2020 și 2023 cei doi au trimis în Rusia aproximativ 120.000 de piese și alte componente pentru drone rusești de recunoaștere Orlan-10, încălcând embargoul impus de UE asupra exporturilor de acest tip. Bărbatul a vândut piesele în Rusia prin companii-paravan din toată lumea, obținând peste 300.000 de euro de pe urma tranzacțiilor.
  • Ucraina oprește livrările Lukoil către Ungaria și Slovacia - Slovacia şi Ungaria au anunţat joi că nu mai primesc petrol de la principalul lor furnizor, grupul petrolier rus Lukoil, după ce Ucraina a impus un embargou cu privire la tranzitul resurselor de la compania rusească via teritoriul său, informează Reuters. Totuşi, atât Slovacia cât şi Ungaria au precizat că primesc în continuare petrol de la alte companii ruseşti, în pofida opririi livrărilor Lukoil. Acest anunţ scoate la lumină caracterul volatil al livrărilor de petrol rusesc spre Europa via conducta Drujba, ultima rută funcţională pentru livrările de petrol rusesc spre continent.
  • Creșteri de taxe în timp de război - Guvernul ucrainean a propus joi prima majorare de taxe pe timp de război pentru a strânge noi fonduri de miliarde de dolari pentru arme şi salariile militarilor, în timp ce conflictul cu Rusia intră în a 29-a lună, transmite Reuters. Este vorba de o creştere a impozitelor şi a altor taxe, de la o taxă de război plătită de rezidenţi până la introducerea de taxe suplimentare la unele importuri şi creşterea accizelor la combustibil. În şedinţa săptămânală, guvernul a aprobat și modificări la legea bugetului pentru 2024, crescând cheltuielile pentru apărare cu 495,3 miliarde de grivne (11,9 miliarde de dolari), au declarat oficiali guvernamentali şi parlamentari. Potrivit Ministerului de Finanţe, modificările propuse sunt „opţiunea cea mai blândă” pentru a finanţa nevoile militare suplimentare, precizând că doar o treime dintre acestea vor fi acoperite prin creşteri de taxe.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇