Un îndulcitor comun, care se găsește inclusiv în guma de mestecat, ne pune în pericol de infarct și AVC

Un îndulcitor comun, care se găsește inclusiv în guma de mestecat, ne pune în pericol de infarct și AVC

Un substituent al zahărului, xilitolul, a fost asociat, într-un nou studiu, cu un risc crescut de infarct miocardic (atac de cord) și accident vascular cerebral.

O echipă de cercetători americani a oferit unui grup de voluntari sănătoși o băutură tipică ce conținea un îndulcitor pe bază de xilitol pentru a observa nivelurile acestei substanțe în organism.

Nivelurile ”au crescut de 1.000 de ori”, a declarat într-un comunicat autorul principal al studiului, dr. Stanley Hazen, directorul Centrului de diagnosticare și prevenire cardiovasculară al Institutului de cercetare Cleveland Clinic.

ADVERTISING

”Când mâncați zahăr, nivelul de glucoză poate crește cu 10 sau 20%, dar nu crește de 1.000 de ori!”, așa cum s-a întâmplat cu nivelurile de xilitol, a explicat dr. Haze.

Potrivit acestuia, ”omenirea nu a cunoscut niveluri de xilitol atât de ridicate decât în ultimele două decenii, când am început să ingerăm alimente procesate și înlocuitori complet artificiali ai zahărului”.

Studiul a arătat că xilitolul, la fel ca eritritolul, un alt îndulcitor devenit popular, poate determina trombocitele din sânge să se coaguleze mai ușor. Cheagurile se pot desprinde și pot ajunge la inimă, declanșând un infarct, sau la creier, declanșând un AVC.

ADVERTISING

În noul studiu citat de European Heart Journal, ”diferențele în comportamentul trombocitelor au fost observate chiar și după ce o persoană a consumat o cantitate modestă de xilitol într-o băutură”, a explicat un alt om de știință.

La fel de dulce ca zahărul, dar cu mai puțin de jumătate din calorii, xilitolul este adesea utilizat în guma fără zahăr, bomboanele mentolate, pasta de dinți, apa de gură, siropul de tuse și vitaminele masticabile. Se adaugă frecvent în cantități mai mari la bomboane, produse de patiserie, amestecuri pentru prăjituri, sosuri pentru grătar, ketchup, unt de arahide, budinci, sirop pentru clătite și multe altele.

ADVERTISING

Xilitolul este un alcool din zahăr, un carbohidrat care se găsește în mod natural în alimente precum conopida, vinetele, salata, ciupercile, spanacul, prunele, zmeura și căpșunele. Cu toate acestea, cantitatea de xilitol găsită în astfel de surse naturale este infimă, spun specialiștii.

”Dacă faceți de fapt calculul, ar fi nevoie literalmente de tone de fructe pentru a echivala cu o prăjitură pentru diabetici care poate avea în jur de nouă grame de xilitol, o cantitate standard inclusă pe etichetă”, a explicat dr. Hazen.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇