TAROM a înregistrat pierderi de aproape 2,5 milioane de euro în timpul protestului de azi al piloților

TAROM a înregistrat pierderi de aproape 2,5 milioane de euro în timpul protestului de azi al piloților

TAROM a înregistrat pierderi de aproximativ 2,5 milioane de euro, pe perioada protestului de luni al piloţilor, acesta fiind un semnal de alarmă împotriva condiţiilor actuale de muncă şi managementului deficitar din companie, potrivit unui comunicat al Sindicatului Piloţilor de Linie din România (SPLR).

„Astăzi, piloţii au tras un semnal puternic de alarmă, protestând față de condițiile actuale de muncă şi a managementului deficitar din companie. (…) Această întrerupere a activităţii, deşi necesară, este regretabilă pentru pasagerii noştri.

Înţelegem inconvenienţele cauzate şi ne exprimăm regretul pentru disconfortul şi discontinuitatea pe care le resimt, acesta fiind şi unicul motiv pentru care demersurile noastre au apărut în al 12-lea ceas", se spune în comunicat.

ADVERTISING

Piloţii susţin că, în ciuda legislaţiei clare, TAROM continuă să neglijeze alimentaţia corespunzătoare pentru personalul navigant.

"Această nerespectare a reglementărilor pune în pericol atât sănătatea noastră, cât şi siguranţa operaţiunilor de zbor. Considerăm că este de prisos să justificăm importanţa unei alimentaţii adecvate în acord cu legea în vigoare. Uniformele personalului navigant TAROM, vechi şi incomplete, nu respectă standardele de protecţie a muncii.

Aceasta afectează direct siguranţa personalului în timpul operaţiunilor şi compromite imaginea profesională a companiei. Siguranţa la bordul aeronavelor noastre depinde de echipamente corespunzătoare şi de condiţii de muncă adecvate, ceea ce în prezent nu este garantat", afirmă aceştia.

ADVERTISING

În ceea ce priveşte remuneraţia, piloţii TAROM cât şi personalul tehnic se confruntă cu venituri şi beneficii cu mult sub media industriei, având salarii neindexate din 2008, potrivit comuncatului. Această situaţie a dus la pierderea personalului calificat, care migrează către companii ce oferă condiţii mai bune.

În plus, piloţii TAROM spun că au semnalat, în ultimele 8 luni, pe diverse căi această situaţie precară la care s-a ajuns şi au fost ignoraţi.

"Astăzi ne-am angajat în negocieri cu Ministerul Transporturilor, fără rezultate concrete. În loc să se rezolve problemele semnalate, s-a recurs la amânări şi ameninţări cu înlocuirea personalului cu echipaje de la companii concurente. Această lipsă de acţiune a culminat cu o pierdere financiară semnificativă pentru TAROM. În doar câteva ore de protest, compania a înregistrat pierderi de aproximativ 2,5 milioane de euro, sumă care ar fi fost suficientă pentru a acoperi majorările salariale pe un an întreg.

ADVERTISING

Facem un apel urgent către conducerea TAROM şi autorităţile competente să ia măsuri imediate şi concrete pentru remedierea problemelor semnalate", afirmă sindicatul piloţilor.

Compania TAROM a anulat luni 10 curse interne şi externe din cauza indisponibilităţii temporare a membrilor echipajului de zbor, a anunţat operatorul aerian.

Cursele anulate au fost:

  • ROT101/2 Otopeni - Cairo - Otopeni,
  • ROT167/8 Otopeni - Beirut - Otopeni,
  • ROT187/8 Otopeni - Amman - Otopeni,
  • ROT701/2 Otopeni - Iaşi - Otopeni,
  • ROT621/2 - Otopeni - Oradea - Otopeni,
  • ROT261/2 - Otopeni - Istanbul - Otopeni,
  • ROT231/2 - Otopeni - Budapesta - Otopeni,
  • ROT 301/2 - Otopeni - Frankfurt - Otopeni,
  • ROT361/2 - Otopeni - Amsterdam - Otopeni,
  • ROT 381/2 - Otopeni - Paris - Otopeni.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇