Situație de criză pe aeroportul Otopeni, unde mai multe zboruri TAROM au fost anulate azi-noapte şi luni dimineaţă din cauza indisponibilităţii temporare a membrilor echipajului de zbor. E şi acesta un soi de grevă, chiar dacă nedeclarată ca atare.
TAROM a anunțat, într-un comunicat de presă, anularea a zece curse. În cazul fiecărui zbor, motivul este că un membru al echipajului s-a declarat “inapt de zbor (…) Deciziile individuale ale piloților au fost luate în conformitate cu reglementările în vigoare, pentru a asigura securitatea și confortul pasagerilor și a echipajului”.
Sute de oameni și-au petrecut noaptea în aeroport, după ce li s-a comunicat că zborurile rezervate au fost anulate. Iar problemele s-au agravat luni dimineață, când inclusiv cursa cu care doi miniştri trebuiau să ajungă la Paris a fost anulată.
Cursele TAROM anulate până acum sunt:
- ROT101/2 Otopeni -Cairo- Otopeni,
- ROT167/8 Otopeni -Beyrut- Otopeni,
- ROT187/8 Otopeni -Amman-Otopeni,
- ROT701/2 Otopeni - Iaşi-Otopeni,
- ROT621/2 - Otopeni - Oradea-Otopeni,
- ROT261/2 - Otopeni - Istanbul-Otopeni,
- ROT231/2 - Otopeni - Budapesta-Otopeni,
- ROT 301/2 - Otopeni - Frankfurt-Otopeni,
- ROT361/2 - Otopeni - Amsterdam – Otopeni,
- ROT 381/2 - Otopeni - Paris-Otopeni.
Se observă că printre zborurile anulate se numără și cursa spre Paris, de unde o delegație guvernamentală urma să plece apoi spre Washington, la summit-ul NATO.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naţionale, general de brigadă Constantin Spînu, a declarat pentru News.ro că delegaţia României care participă la summit-ul NATO a plecat, luni dimineaţă, cu o aeronavă C-27J Spartan către Paris.
De acolo, delegaţia urmează să ia o cursă către SUA.
Din această delegaţie fac parte şi ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, dar şi ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu.
Zborurile anulate din cauza problemelor de personal
TAROM a transmis într-un comunicat că se angajează să ofere alternative convenabile pentru pasagerii afectaţi de aceste anulări, iar pasagerii vor fi contactați pentru a li se oferi informaţii detaliate privind reprogramarea zborurilor, rambursările sau alte opţiuni disponibile, aceștia urmând să fie anunțați despre noile aranjamente de zbor.
"În conformitate cu reglementările internaţionale de aviaţie şi politicile interne stricte privind siguranţa zborurilor, fiecare dintre cursele respective a fost anulată deoarece un membru din echipajul fiecărei aeronave s-a declarat 'inapt de zbor', fiind în imposibilitatea restabilirii planului de zbor într-un timp atât de scurt. Deciziile individuale ale piloţilor au fost luate în conformitate cu reglementările în vigoare, pentru a asigura securitatea şi confortul pasagerilor şi a echipajului", precizează compania.
"Compania traversează astfel o situaţie fără precedent, iar echipele unite TAROM lucrează pentru identificarea de soluţii şi protejarea pasagerilor încă de azi noapte. Departamentele Comercial, Ticketing, Call Center şi o parte dintre piloţi şi însoţitorii de zbor sunt în acest moment în mobilizare operaţională şi iau în calcul rerutări sau alte alternative, timp în care se asigură pasagerilor de pe aeroport cele necesare. Pentru aceste activităţi s-a alocat deja personal suplimentar”, anunţă TAROM.
Compania a transmis că, pentru mai multe informații, pasagerii pot apela centrul de suport, la numerele (004) 021 9978, (004) 0800500 131 (TelVerde), (004) 0371 529 000 sau pe adresele de e-mail: contact@tarom.ro, rezervari@tarom.ro.
Potrivit unor surse din interiorul companiei citate de Antena3, problemele ar fi provocate de lipsa de personal și au fost ignorate de companie, deși în decursul ultimilor doi ani au plecat din TAROM 60 de angajați.
- Ziua și criza pe aeroportul Otopeni, care nu mai poate să deservească pasagerii
- Otopeni 2024 - o catastrofă guvernamentală
Grindeanu cere măsuri urgente
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a solicitat managementului TAROM să ia urgent măsuri, apreciind că accentul trebuie pus pe asigurarea personalului navigant şi nu pe menţinerea în schemă a unor persoane care nu au o contribuţie la buna funcţionare a companiei.
"Am solicitat managementului companiei TAROM să ia urgent măsuri pentru situaţia actuală! Echipa managerială, selecţionată în baza prevederilor Ordonanţei privind managementul corporativ, are toate pârghiile legale să ia decizii administrative necesare pentru evitarea unor astfel de blocaje şi pentru a preveni repetarea lor! De aceea, echipa managerială trebuie să vină urgent cu un plan eficient de restructurare, prin care să asigure capacitatea operativă a companiei TAROM", afirmă ministrul.
- Un american celebru povestește prin ce chinuri a trecut pe Otopeni: Cel mai prost aeroport din Europa
- După ce a fost amendat, Aeroportul Otopeni a montat noi echipamente de aer condiționat
În opinia sa, accentul trebuie pus pe asigurarea personalului navigant şi nu pe menţinerea în schemă a unor persoane care nu au o contribuţie la buna funcţionare a TAROM.
"Aştept o comunicare publică aplicată şi detaliată a Directorului General al TAROM prin care să anunţe soluţiile identificate!", precizează Grindeanu.