Biden, despre decizia Curții Supreme: Un precedent periculos. Puterea președintelui nu va mai fi limitată prin lege (Video)

Biden, despre decizia Curții Supreme: Un precedent periculos. Puterea președintelui nu va mai fi limitată prin lege (Video)

Decizia luată de Curtea Supremă referitoare la imunitatea penală a președinților SUA creează un „precedent periculos”, a avertizat președintele Joe Biden, care a spus că „nu există regi în America” și fiecare este egal în fața legii.

Curtea Supremă a SUA, cu majoritate conservatoare (șase judecători conservatori și trei progresişti), a retrimis luni instanţelor inferioare chestiunea imunităţii penale a lui Donald Trump în calitate de fost preşedinte.

Curtea a decis că preşedinţii au o imunitate absolută de urmărire penală pentru acte oficiale de bază, ca răspuns la cererea lui Donald Trump de a-i fi acordată imunitatea penală pentru acţiunile sale în calitate de preşedinte.

ADVERTISING

Într-un discurs adresat națiunii, Joe Biden a spus că această decizie creează "în mod fundamental un nou principiu şi un precedent periculos pentru că puterea (preşedintelui) nu va mai fi limitată prin lege", informează AFP.

I will respect the limits of presidential powers that I have for three and a half years. But any president, including Donald Trump, will now be free to ignore the law.I concur with what Justice Sotomayor wrote today:"With fear for our democracy—I dissent."So do I.

Publicată de Joe Biden pe Luni, 1 iulie 2024

"Nu există regi în America. Fiecare dintre noi este egal în faţa legii. Nimeni nu este mai presus de lege, nici măcar preşedintele Statelor Unite", a spus Biden.

El consideră însă că, odată cu decizia Curții Supreme, acest lucru s-a schimbat fundamental.

ADVERTISING

"În toate scopurile practice, practic, nu există limite în ceea ce poate face preşedintele. Este un principiu fundamental nou şi este un precedent periculos, deoarece puterea funcţiei nu va mai fi constrânsă de lege, inclusiv de Curtea Supremă a Statelor Unite", a spus Biden, citat de News.ro.

Biden a avertizat în mod repetat că limitele puterii preşedintelui depind acum exclusiv de titularul funcţiei şi de alegerile pe care le face acesta.

El a spus că Trump ar fi un pericol în acest rol.

Discursul său vine într-un moment critic pentru campania lui Biden, care încearcă să respingă îngrijorările persistente cu privire la vârsta sa, puse în evidență de prestația pe care a avut-o la dezbaterea prezidențială de săptămâna trecută.

ADVERTISING

Atitudinea sa instabilă a provocat nelinişte în rândul unora dintre cei mai importanţi donatori ai săi şi a ridicat întrebări incomode pentru democraţi cu privire la oportunitatea ca Biden să rămână pe lista lor, cu atât mai puţin să petreacă încă patru ani la Casa Albă.

În timpul discursului de luni, referitor la decizia Curții Supreme, Biden a părut alert, citind energic de pe un teleprompter. Dar nu a răspuns la întrebări, îndepărtându-se imediat după declaraţia sa de cinci minute.

Curtea Supremă, cu o decizie de 6-3, a hotărât că Donald Trump poate solicita imunitate faţă de urmărirea penală pentru unele dintre acţiunile pe care le-a întreprins în calitate de preşedinte înainte de a părăsi funcţia, ceea ce probabil va întârzia și mai mult procesul său federal.

Hotărârea respinge o decizie a unei curţi federale de apel din februarie care a considerat că fostul preşedinte nu se bucură de imunitate pentru presupusele infracţiuni pe care le-a comis în timpul preşedinţiei sale pentru a inversa rezultatele alegerilor din 2020.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇