Avertisment fără precedent de la Comisia Europeană pentru România. Consiliul ar putea să ne blocheze fondurile UE

Avertisment fără precedent de la Comisia Europeană pentru România. Consiliul ar putea să ne blocheze fondurile UE

A venit un avertisment fără precedent de la Comisia Europeană pentru România, care nu a reuşit să rămână în limitele de deficit bugetar: Răspunsul României la recomandarea CE a fost insuficient.

Efortul bugetar a fost mult sub nivelul recomandat, iar cheltuielile au crescut mult mai rapid decât era recomandat.

Un nou raport publicat de Comisia Europeană miercuri, citat de Ziarul Financiar, avertizează România cu privire la măsurile insuficiente de a reduce deficitul bugetar.

Experţii Comisiei Europene consideră că România va încheia acest an cu un deficit de aproape 7%.

ADVERTISING

Totodată, României i se reproşează întârzierile în implementarea PNRR, program care trebuie finalizat până în august 2026.

Instituţia recomandă ţării noastre „accelerarea semnificativă a implementării programelor politicii de coeziune şi a planului de redresare şi rezilienţă, inclusiv capitolul REPowerEU, asigurând finalizarea reformelor şi a investiţiilor până în august 2026, prin garantarea unei guvernanţe eficiente şi consolidarea capacităţii administrative”, se arată în document.

Dacă raportul va fi votat în Consiliul European, Comisia va putea suspenda sau limita fondurile europene alocate României, începând cu 2025, din cauza neîndeplinirii criteriilor.

ADVERTISING

Pe de altă parte, experți europeni au declarat pentru Economedia că o eventuală decizie a Consiliului UE privind România nu duce automat la înghețarea fondurilor UE, ci e doar un semnal public pentru statul vizat, care nu mai poate întârzia reformele și consolidarea fiscală.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇