Un studiu recent sugerează că acizii grași omega-3, care se găsesc în capsulele de ulei de pește și în suplimentele alimentare, pot contribui la reducerea agresivității.
Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au efectuat o meta-analiză a 29 de studii derulate în perioada 1996 – 2024, care au implicat aproape 4.000 de subiecți, și au constatat că suplimentarea cu omega-3 a dus la o scădere cu 28% a agresivității, scrie Science Alert.
Omega-3 a fost legat anterior de îmbunătățirea sănătății mintale și se crede că joacă un rol în prevenirea comportamentului agresiv și antisocial, care poate fi influențat de deficiențele nutriționale.
Cercetarea a inclus persoane de vârste diferite, de la adolescenți de 16 ani până la adulți de 60 de ani, și a constatat că omega-3 a contribuit la reducerea agresivității atât ca răspuns la provocare, cât și a celei planificate.
Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin relația dintre omega-3 și agresivitate, oamenii de știință au ajuns la concluzia că adăugarea de suplimente de ulei de pește în dietă ar putea avea beneficii pentru sănătatea mintală.
În plus față de potențiala reducere a agresivității, s-a demonstrat că omega-3 îmbunătățește sănătatea inimii (dar doar în cazul celor cu boli cardiovasculare) și bunăstarea generală.