Înotătoarea transsexuală Lia Thomas a fost exclusă de la Jocurile Olimpice

Înotătoarea transsexuală Lia Thomas a fost exclusă de la Jocurile Olimpice

Înotătoarea americană Lia Thomas, care s-a impus la nivel mondial după ce a devenit primul sportiv transsexual care a câștigat un titlu de universitar NCAA în martie 2022, a pierdut miercuri un proces împotriva Federației Internaționale de Natație la Tribunalul de Arbitraj Sportiv și, implicit, orice speranță de a participa la Jocurile Olimpice de luna viitoare, de la Paris.

Sportiva de 25 de ani va avea, de asemenea, în continuare interdicție să înoate în categoria feminină, după ce nu a reușit să anuleze regulile introduse de World Aquatics (Federația Internațională de Natație) în vara anului 2022, care interzic oricărei persoane care a făcut o intervenție „asupra oricărei părți a pubertății masculine” să concureze în categoria feminină, relatează The Guardian.

ADVERTISING

Lia Thomas a susținut că aceste reguli ar trebui să fie declarate "invalide și ilegale", întrucât contravin Cartei Olimpice și regulamentului federației internaționale.

Cu toate acestea, Tribunalul de Arbitraj Sportiv a concluzionat în decizia sa de 24 de pagini că Thomas "nu avea pur și simplu dreptul să se înscrie pentru a participa la competițiile World Aquatics", nefiind membru al federației americane de înot.

Într-un raport științific care a stat la baza deciziei instanței sportive se arată că înotătorii precum Thomas păstrează avantaje fizice semnificative - în rezistență, forță, viteză, putere și în dimensiunile plămânilor - în urma faptului că au trecut prin pubertatea masculină, chiar și după reducerea nivelurilor de testosteron prin tratament medical.

Deși World Aquatics era pregătită să argumenteze meritele dovezilor științifice, audierea s-a concentrat doar pe ideea dacă Thomas, care nu mai reprezintă înotul american, ar putea avea dreptul de a contesta regulile federației internaționale. Instanța a decis miercuri că Thomas nu are dreptul de a ataca politica World Aquatics privind persoanele transsexuale.

ADVERTISING

Federația Internațională de Natație a salutat această decizie pe care o consideră "un important pas înainte în eforturile de protejare a sportului feminin".

World Aquatics a introdus reguli noi după ce în 2022 Thomas a învins-o cu 1,75 secunde pe medaliata olimpică cu argint Emma Weyant în proba feminină NCAA de 500 de metri liber.

World Aquatics subliniază că face tot ce este posibil pentru a fi o organizație incluzivă și a introdus o categorie open pentru înotării transsexuali. Cu toate acestea, planurile de a o introduce în premieră la Cupa Mondială de la Berlin au fost anulate, după ce nu s-a primit nicio solicitare de înscriere pentru niciuna din cursele de 50 și 100 de metri în toate stilurile, care urmau să se desfășoară alături de probele masculine și feminine.

ADVERTISING

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇