Mica istorie: 12 iunie - Ziua îndrăgostiților în Brazilia

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Anul 1550: Regele Gustav al Suediei fondează orașul Helsinki, numit inițial Helsingfors și situat pe malul nordic al Golfului Finlandei. Orașul Helsinki a fost creat pentru a concura prin comerț și activitate portuară cu orașul hanseatic Reval (astăzi Tallinn) de pe malul sudic al Golfului Finlandei.  

Astăzi orașul cu o populație de 674.000 de locuitori este unul din orașele cu cele mai înalte standarde de viață urbană din lume.

Un sondaj întocmit în 2021 de Boston Consulting Group și BCG Henderson Institute (SUA) plasează Helsinki pe locul al treilea la categoria orașelor celor mai bune pentru a fi locuite.

Anul 1839: A avut loc primul meci de baseball din Europa. Jocul a fost adus în Marea Britanie de către coloniștii întorși din America, unde era deja popular, purtând denumiri precum „town ball” sau „Massachusetts game”.  

O listă a regulilor oficiale de joc a fost publicată abia în 1845, de către Alexander Cartwright, care a avut cel dintâi ideea că acest simplu joc popular poate deveni un sport la nivel național și chiar mondial.  Regulile stabilite de el, deși au fost modernizate, sunt în principiu valabile și în prezent.

ADVERTISING

În același an, Cartwright a înființat, în America, „Knickerbocker Base Ball Club of New York”, primul club exclusiv pentru baseball. În 1869, Cincinnati Red Stockings devine prima echipă profesionistă de baseball. Au urmat la scurt timp și altele, ducând la formarea National League (NL) în 1876. 

În secolul al XX-lea, baseball-ul s-a modernizat considerabil, devenind dintr-un sport mai mult defensiv, unul din ce în ce mai ofensiv, scopul jucătorilor fiind de a lovi mingea cu cât mai multă putere.

Deși este un sport specific american, a devenit popular și în alte țări. Încă din anii 1920 și 1930, au apărut ligi de baseball profesioniste în foarte multe țări din Europa, Asia sau Africa.

În 1938 a luat ființă Federația Internațională de Baseball, care număra, în 2004, 112 state membre.  Baseball-ul și-a făcut debutul oficial și la Jocurile Olimpice, prin participarea la cele de vară, din 1992, la Barcelona.

Anul 1898: Generalul Emilio Aguinaldo, liderul naționaliștilor din Filipine, a declarat independența țării sale față de Spania, devenind în anul următor primul președinte al țării. El a condus forțele filipineze mai întâi împotriva Spaniei în Revoluția filipineză (1896–1898), apoi în războiul hispano-american (1898) și în cele din urmă împotriva Statelor Unite în timpul războiului filipino-american (1899–1901).

ADVERTISING

Anul 1915: Se naște David Rockefeller, bancher și filantrop american. A fost cel mai în vârstă membru în viață al celei de-a treia generații a familiei Rockefeller.  Cei apropiați  l-au considerat și respectat ca  patriarh al familiei, până la moartea sa din anul 2017. 

Rockefeller a fost al cincilea fiu și cel mai mic copil al lui John D. Rockefeller Jr. și Abby Aldrich Rockefeller, precum și nepot al lui John D. Rockefeller și al Laurei Spelman Rockefeller .

La data morții sale din martie 2017 (la 101 ani), presa a fost informată cu privire la cuantumul averii sale: 3,3 miliarde de dolari, care constau în investiții bancare, bunuri și proprietăți, investiții financiare și intermedieri ale trusturilor de familie. Dar nu sunt de neglijat nici investițiile în artă, ceea ce se știe mai puțin în public.

Astfel, el a deținut o valoroasă colecție din domeniul artelor plastice, pornind de la impresionism până la postmodern. Împreună au alți membri ai familiei, D.R. a înființat în 1929 Muzeul de Artă Modernă din New York City.

ADVERTISING

Colecția este evaluată astăzi la câteva sute de milioane de dolari, iar veniturile ei sunt destinate, conform unei hotărâri a familiei lui D.R, mai multor organizații nonprofit, anume desemnate, precum: Universitatea Rockefeller, Universitatea Harvard, Muzeul de Artă Modernă, Consiliul pentru Relații Externe, Trustul patrimoniului Maine Coast. 

David Rockefeller a murit în somn din cauza insuficienței cardiace congestive de care suferea, la 20 martie 2017, în casa sa din Pocantico Hills, New York. Împlinise 101 ani.

Anul 1924: Se naște George W Bush, al 41-lea președinte al SUA.

Anul 1929: S-a născut Anne Frank (Annelies Marie Frank), autoare a unui celebru jurnal, scris într-un lagăr de exterminare. Jurnalul a devenit best seller-ul de la sfârșitul anilor ’40 și prezintă viața unei adolescente, din momentul când, de ziua ei, 12 aprilie 1942, primește cadou un caiet și hotărăște să-și scrie însemnările zilnice legate de tot ce se petrece în jurul ei.

Și se petreceau multe. Aparținând unei familii evreiești într-o perioadă când evreii erau vânați de autoritatea nazistă pentru a fi trimși în lagăre de exterminare, Anne, împreună cu familia ei, s-au ascuns într-o mansardă din Amsterdam, ajungând în cele din urmă într-un lagăr, după ce cei din familie încep să dispară unul câte unul.

A murit în martie 1945, la vârsta de 15 ani. Jurnalul ei a fost găsit în anii următori, publicat postum și folosit pentru mai multe scenarii de teatru, film, televiziune, dar şi pentru alte lucrări literare.

Anul 1934: La Londra, au fost inaugurate oficial primele treceri de pietoni – cunoscutele „zebre” - și instalate în Europa la peste 30 de ani, după ce în SUA s-a înregistrat primul accident mortal al unui pieton, aflat pe drumurile publice.

În București, „zebrele” au apărut abia după război, pe la sfârșitul anilor ’50, când a început să se intensifice atât circulația auto pe străzile orașului, cât și circulația pietonilor pe trotuare.

Dar, dacă nu erau zebre, nu înseamnă că nu existau semafoare. Era câte un singur semafor la intersecție, agățat cu cabluri deasupra punctului central al intersecției. Cutia semaforului avea două faze: roșu și verde. Galbenul a apărut mult mai târziu, atunci când au început să fie instalate semafoare separate, la marginea trotuarului, înainte de intersecție.

Anul 1964Nelson Mandela, militant al luptei împotriva apartheid-ului din Africa de Sud, a fost condamnat la închisoare pe viață.

Mandela a fost inițial adept al opoziției pașnice, dar și-a revizuit această poziție, devenind cofondator al Umkhonto we Sizwe, o facțiune armată a Congresului Național African. Acesta era foarte activ, acționa ofensiv și devenise responsabil pentru mai multe de atacuri cu bombă împotriva Guvernului.

Arestat în 1962, a fost condamnat pe viață la 12 iunie 1964, dar eliberat după ce executase 26 de ani de detenție, la 11 februarie 1990. Pentru eliberarea lui s-a dus în întreaga lume o extraordinară campanie internațională de lobby, care s-a dovedit a avea succes.

Devenind președintele Congresului Național African, Nelson Mandela a condus negocierile cu președintele țării, F.W. de Klerk, pentru abolirea politicii opresive a apartheidului și organizarea de alegeri generale. Acestea au avut loc și au determinat în 1994 victoria partidului său. A urmat formarea unui guvern de uniune națională, iar Mandela a preluat conducerea acestui guvern, cu titlul de șef al statului.  

Nu a mai candidat la un al doilea mandat, limitându-se la acțiuni filantropice și de asistență socială.

Nelson Mandela a avut organismul afectat încă de pe vremea detenției și, poate, chiar din cauza ei.  Suferea de plămâni și, deși s-a tratat, boala se agrava în timp, iar, în cele din urmă, organismul său n-a mai rezistat și a cedat la 5 decembrie 2013, la vârsta de 95 de ani. Decesul său a fost anunțat public la televiziune de către președintele Jacob Zuma.

La 6 decembrie 2013, președintele Zuma a anunțat doliu național de 10 zile. Pe 10 decembrie, a avut loc o ceremonie omagială comemorativă destinată fostului președinte sud-african Nelson Mandela.

Anul 1995: Republicile baltice, foste componente ale statului sovietic, devenite independente după destrămarea URSS, au semnat acordurile de asociere la UE.

Anul 1999: S-au constituit Forțele Speciale din Kosovo (KFOR), conduse de NATO, cu scopul menținerii păcii în provincie.

Anul 2005: Se deschide Bienala de la Veneția. Bienala este un festival de arte prevăzut să se defășoare la Veneția, în spațiile unui edificiu de epocă denumit" Palazzo del Cinema", dar și în alte spații istorice din orașul lagună.

Anul 2012: Moare Henry Hill, mafiot american de origine italiană. Hill a depus mărturie împotriva foștilor săi asociați din mafia, ducând la 50 de condamnări, inclusiv cele care-l priveau pe șeful mafiot, zis căpitanul Paul Vario și colegul asociat James Burke. Ulterior, a intrat în Programul de protecție a martorilor, dar a fost eliminat din program în 1987.

Anul 2023: A murit Silvio Berlusconi, fost politician și om de afaceri italian, fost premier al Italiei între 1994-1995, 2001-2006, respectiv 2008-2011. A fost șeful partidului politic Forza Italia și proprietar al unui imperiu media. 

Forbes l-a categorisit pe Berlusconi ca fiind persoana cea mai prosperă din Italia, cu o avere calculată  de 7,2 miliarde de dolari în 2002 și estimată în  2011 la 7,8 miliarde de dolari, Forbes plasându-l pe locul 118 al celor mai bogați oameni din lume.

MEMENTO:

  • Marea Britanie: Sărbătoare națională
  • Republica Filipine: Ziua națională. Declararea independenței.
  • Federația Rusă: Ziua națională
  • Brazilia: Ziua Îndrăgostiților (Dia dos Namorados)

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇