Mica istorie: 11 iunie - Ziua în care s-a decis naționalizarea. Ce titra Scânteia

Mica istorie: 11 iunie - Ziua în care s-a decis naționalizarea. Ce titra Scânteia
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Anul 1184 î.Hr.Războiul troian După un asediu care a durat vreo zece ani, legenda spune că Troia a fost cucerită de grecii regelui Agamemnon. Conform relatării lui Homer în a sa „Iliada”, motivul războiului ar fi fost răpirea frumoasei Elena, fiica lui Zeus și a Ledei, măritată cu regele Spartei, Menelaus, fratele regelui Agamemnon, al Miceei.

Legenda este însă mult mai complicată, presărată cu cancanuri de tip legendar și terminată cu victoria grecilor, după ce, printr-un șiretlic, au reușit să introducă în cetatea asediată celebrul „cal troian”, o construcție din lemn, în care s-ar fi ascuns armata asediatorilor.

Incredibilul este atât de prezent în toate acestea, încât publicul se întreabă și astăzi dacă a existat cu advărat calul, dacă a existat războiul, dacă a existat Troia și chiar frumoasa Elena, care chiar și după trecerea unui deceniu, nu-și pierduse frumusețea.

Anul 1509: A avut loc căsătoria regelui Henric al VIII-lea al Angliei cu Ecaterina de Aragon, prima dintre soțiile sale.

Anul 1770:  Exploratorul englez James Cook a descoperit Marea Barieră de Corali din largul coastei australiene.

ADVERTISING

Anul 1776: Sa născut John Constable, pictor englez. Constable a fost un remarcabil peisagist de factură romantică, cunoscut și apreciat atât în țara sa, cât și pe alte orizonturi europene, îndeosebi în Franța, unde lucrările sale au fost expuse la salonul oficial din Paris.

Pictura sa se caracterizează printr-o permanentă tensiune între observarea minuțioasă a naturii și neglijarea desenului în favoarea culorii. Cunoscut și apreciat, el a exercitat o influență evidentă asupra pictorilor peisagiști francezi, în special asupra celor grupați în Școala de la Barbizon și - mai târziu - asupra impresioniștilor.

Anul 1788: Exploratorul rus Gherasim Izmailov ajunge în Alaska. Rușii au stăpânit Alaska, acest teritoriu de 1.518.800 km², până în anul 1867, când țarul a socotit că administrarea ținutului este mai mult pagubă decât câștig și l–a vândut americanilor la prețul de 7,2 milioane dolari, ceea ce reprezintă 4,75 dolari/kmp.

Anul 1838: Se naște Marià Fortuny, pictor catalan din Spania, artist de factură romantică și orientalistă.

Anul 1848: Începutul revoluției pașoptiste în București. Domnitorul Gheorghe Bibescu este silit să semneze „Constituția" (proclamația și programul de la Islaz) și să recunoască guvernul revoluționar provizoriu. Recunoaște, dar la 13/25 iunie 1848, este nevoit să abdice și părăsește țara, plecând în Transilvania. Ieftin!

ADVERTISING

Anul 1903: Regele Serbiei Alexandru I și regina Draga sunt asasinați de membri ai grupării panslaviste Mâna Neagră, care urmăreau scoaterea Serbiei de sub influența vestică, în folosul Rusiei.

Anul 1910: Se naște Jacques-Yves Cousteau, cunoscut oceanolog francez, explorator al vieții subacvatice în domeniul oceanografiei, fotograf, producător de filme și inventator de aparate submarine.

A fost de asemenea redactor, colaborând cu scriitori precum Philippe Tailliez (de asemenea marinar și explorator, primul său mentor), James DuganFrédéric Dumas (arheolog submarin), Philippe DioléYves Paccalet (biologi). A câștigat de asemenea notorietate în întreaga lume în calitatea sa de comandant al navei Calypso.

Anul 1941: Se semnează Acordurile româno-germane de la München și Berchtesgaden, cruciale pentru istoria României, întrucât aceste acorduri angajează România să participe la războiul antibolșevic, alături de Germania.

Anul 1948Marea Adunare Națională (Parlamentul comunist) votează Legea privind naționalizarea principalelor întreprinderi de orice fel din țară.

Este greu să comentezi o lege care naționalizează într-o noapte cam tot ce mișcă într-o țară. Poate mai elocvent decât orice explicație sau comentariu vorbesc pe această temă titlurie publicate pe prima pagină a ziarului Scânteia din iunie 1948. Citez:

ADVERTISING

„La propunerea Partidului Muncitoresc român, avantgarda (sic!) clasei muncitoare, Consiliul de Miniștri a adoptat și Marea Adunare Națională a votat Legea pentru Naționalizarea intreprinderilor industriale, miniere, bancare, de asigurări și de transport

„Prin acest act revoluționar înfăptuit de clasa muncitoare după zeci de ani de luptă contra jafului, asupririi și umilinței îndurate de generații de oameni ai muncii” (sic).

„200.000 coase și 180.000 secere au fost distribuite plugarilor”

”Îmi iau angajamentul ca, de la 2.000 de bidoane câte umpleam pe zi înainte de naționalizare, să ajung la 3.000 bucăți” (angajamentul unui om al muncii, care umplea bidoane - n.red.)

„Întreprinderile smulse din mâinile lacome ale exploatatorilor devin bun comun al întregului popor”.

Acest din urmă titlu îmi amintește de o anecdotă care circula chiar în acele vremuri. Cineva întreabă ce deosebire este între șampania băută în capitalism și cea băută în comunism. Răspuns: în capitalism, șampania o beau exploatatorii clasei muncitoare, pe când în comunism o bea însăși clasa muncitoare, prin reprezentanții ei legali.

Anul 1955: 83 de morți și cel puțin 100 de răniți se înregistrează într-un accident pe circuitul Le Mans, cel mai grav accident din istoria curselor auto. Un Mercedes pilotat de francezul Pierre Levegh s-a lovit de Austinul britanicului Lance Macklin, s-a răsucit în aer și a explodat.

Anul 1956Corrado Alvaro, poet, prozator, memorialist și jurnalist italian (n. 1895)

Anul 1859:  Moare Metternich, om de stat austriac și unul dintre cei mai importanți diplomați ai timpului său. Din 1809 a ocupat funcția de ministru de externe al Imperiului Austriac. În ultimii ani de domnie ai împăratului Francisc I și în perioada domniei împăratului Ferdinand I, a fost, de facto, conducătorul statului austriac.

De asemenea, la Congresul de la Viena, a fost principalul negociator și eminența cenușie a istoricului eveniment.

Anul 1864: Se naște Richard Strauss, compozitor și dirijor german. Considerat un compozitor de top al epocii romantice târzii și al epocii moderne timpurii, el apare ca succesor sensibil al lui Richard Wagner și  al lui Franz Liszt

Împreună cu Gustav Mahler, el reprezintă o revenire târzie la romantismul german, unde subtilitățile unei orchestrații pretențioase pun în valoare un stil armonic avansat.

Anul 1978Virginia Ruzici, jucătoare de tenis de câmp, cucerește titlul de campioană la Roland Garros, fiind prima româncă laureată atât la simplu, cât și la dublu, alături de jucătoarea iugoslavă Mima Jaušovec.

Anul 1979: Moare John Wayne, actor american, de mare popularitate. Cariera sa a început însă de pe vremea filmului mut al anilor 1920 și a continuat cu succes crescut pe peliculele sonore care au urmat. A apărut într-un total de 179 de producții de film și televiziune. Timp de trei decenii a fost capul de afiș al tuturor ecranelor americane, europene și nu numai. 

Institutul American de Film l-a numit pe Wayne ca vedetă masculină de prim rang a cinematografiei americane clasice.

Anul 1985: Un ou Fabergé a fost vândut la licitație pentru 1.375.000 lire sterline, la New YorkStatele Unite.

Peste un milion de lire pentru un ou? Da, dar acesta nu este un ou oarecare. Este o bijuterie, încărcată în interior tot cu bijuterii, totul fabricat între anii 1885 și 1917 de către firma de bijuterii House of Fabergé, din Sankt Petersburg, Rusia.

Firma a creat 69 de asemenea „ouă”, dintre care mai există și astăzi 57, iar restul de 12 bucăți sunt ori pierdute cu ocazia revoluției bolșevice, ori sunt bine pitite de către posesorii lor, anume ca să nu atragă atenția jefuitorilor.

Cum spuneam, toate cele 69 de exemplare au fost fabricate de firma House of Fabergé sub supravegherea personală a lui Peter Carl Fabergé între 1885 și 1917, căci proprietarul și creatorul ciudatelor bijuterii era bijutier.  

Ouăle au fost dedicate de către creator țarilor ruși Alexandru al III-lea și Nicolae al II-lea, cu prilejul sărbătorilor de Paște. Devenite simbol al opulenței, ouăle Fabergé sunt prețuite la milioane de dolari, dar nu apar decât foarte-foarte rar la vreo casă de licitație.

Anul 1992: S-a desfășurat primul Târg Internațional de Carte „Bookarest" organizat la București în perioada 11-14 iunie 1992.

Anul 2004: Au loc funeraliile fostului președinte al  SUA Ronald Reagan la Washington National Cathedral. Dacă în primul său mandat, președintele Reagen a acordat prioritate problemelor interne, cu rezultate deosebite în economie, și în probleme sociale, în al doilea mandat, prioritatea au avut-o problemele externe și îndeosebi o abordare mai conciliantă în fața URSS. 

Președintele american a reușit să discute conciliant cu noul lider sovietic Gorbaciov și să ducă tratative care au culminat cu Tratatul privind forțele nucleare cu rază intermediară. Până la urmă, politica inteligentă practicată de președintele Reagen a contribuit decisiv la sfârșitul Războiului Rece și la prăbușirea comunismului sovietic

Anul 2005: Jurnalista franceză Florence Aubenas și însoțitorul ei, ghidul irakian Hussein Hanoun, au fost eliberați după 157 de zile de captivitate în Irak.

Anul 2008: Un incendiu a distrus Biserica Evanghelică din Bistrița, monument reprezentativ pentru tranziția de la stilul gotic la cel renascentist în Transilvania.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇