Mica istorie: 7 iunie - Ziua Mondială a Salariului Minim pe Economie

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Anul 48 î.Hr.: Bătălia de la Pharsalus, în Grecia centrală. Pompei este învins de Cezar într-o luptă decisivă din timpul Războiului civil roman. Iulius Cezar conducea forțele pro-populare, împotriva forțelor pro-aristocratice ale lui Pompei și ale Senatului roman.

Succesul i-a asigurat proconsulului Cezar un plus de credibilitate din partea Republicii, pe care o pregătea psihologic pentru următoarele campanii militare, în principal pentru războiul cu galii, viitorul său mare moment de glorie.

Anul 1340: A fost fondat în Olanda orașul Rotterdam pe locul unde ființa deja un sat de pescari, cu aceeași denumire, care are semnificația de „Stăvilarul de la râul Rotte”. Astăzi, Rotterdam este, ca mărime,  al doilea oraș din Țările de Jos,  după capitala națională Amsterdam, ceea ce se traduce prin „Stăvilarul  de la râul Amstel”.

Ambele stăvilare au fost construite de inginerii și arhitecții europeni de acum peste o jumătate de mileniu și constituie astăzi un același punct de atracție comun: numeroasele canale amplasate de-a lungul și de-a latul zonei urbane, ceea ce le-a conferit o denuire comună: „Veneția Nordului”.

ADVERTISING

Anul 1494Spania și Portugalia au semnat Tratatul de la Tordesillas, prin care hotărau să-și împartă între ele Lumea Nouă (America) în două părți, pe principiul fifty-fifty. Între timp, viața și evoluția politică a lumii au hotărât altfel.

Anul 1654: După decesul regelui Ludovic al XIII-lea, a fost încoronat ca rege al Franței copilul Ludovic al XIV-lea, în vârstă de nici 5 ani.  Totuși, „copilul” a deținut coroana țării sale timp de 72 ani și 110 zile, reprezentând cea mai longevivă domnie înregistrată cândva în Franța și una din cele mai longevive din lume.

De-a lungul timpului, copilul Ludovic a trecut de trei ori prin momente critice care i-au pus viața în pericol, dar pe care le-a depășit datorită rezistenței organismului său:

  • La vârsta de cinci ani aproape s-a înecat într-una din piscinele palatului regal. A fost salvat in extremis.
  • La 10 noiembrie 1647, când avea nouă ani, s-a îmbolnăvit de variolă.  După zece zile de tratament, medicii nu i-au mai dat nicio speranță, însă copilul și-a revenit singur la viată, prin miracol.
  • La 30 iunie 1658, o gravă infecție aliemntară l-a afectat în timpul unei călătorii la Bergues.  Avea atunci 20 de ani.  Medicii au declarat că sunt depășiți, însă doctorul Guénaut, medicul Anei de Austria, i-a dat un vomitiv bazat pe antimoniu și vin iar tânărul rege s-a vindecat și de data aceasta, tot miraculos.
ADVERTISING

Imaginea Regelui-Soare – cum le place istoricilor să-l alinte, poate pe drept, este legată de o domnie autocrată, pe care și-a caracterizat-o el însuși prin două cunoscute dictoane. „ Après moi, le déluge ” (După mine, potopul) și „L'État, c'est moi” (Statul sunt eu).

Anul 1716: Moare Stolnicul Constantin Cantacuzino, diplomat, istoric și geograf de prestigiu.

Anul 1775: Statul american denumit „Coloniile Unite" își schimbă denumirea într-o nouă denumire: Statele Unite ale Americii -  SUA.

Anul 1780: Revoltă anticatolică la Londra.

Anul 1821Bătălia de la Drăgășani.  Forțele otomane ale lui Derviş Paşa înving Eteria greacă aflată sub conducerea lui Alexandru Ipsilanti. El deținea conducerea, dar instoricii consemnează faptul că, Ipsilanti personal nu a participat efectiv la lupte și poate de aceea otomanii îi înfrâng cu ușurință oștile eteriste, împreună cu o parte din panduri.

Anul 1837: Se naște Alois Hitler, tatăl lui Adolf Hitler.

Așa cum notază enciclopedia Wikipedia, Alois Hitler s-a născut în 1837. Mama sa s-a recăsătorit ulterior cu Johann Georg Hiedler, care a devenit tatăl vitreg al lui Alois. La zece ani, Alois a rămas orfan de mamă, iar Georg Hiedler l-a trimis la fratele său, Johann Nepomuk Hiedler.  Acesta l-a trimis pe Alois ca ucenic înr-o cizmărie, dar la 18 ani acesta s-a angajat să lucreze la vamă, în Braunau.

ADVERTISING

La 36 de ani, în 1873, Alois s-a căsătorit din interes cu Anna Glassl, mai în vârstă cu 14 ani și invalidă, care a murit la scurt timp.

În anul 1876, Alois își schimbă numele din Schicklgruber (ceea ce ar putea să însemne „groparul șic” în Hitler. Se recăsătorește cu Franziska Matzelsberger, care avea doar 19 ani. După ce i-a născut doi copii,  Franziska s-a îmbolnăvit. Ca s-o îngrijească, Alois a angajat o nepoată din familie, pe Klara, ca menajeră. Klara era, mai exact, nepoata tatălui vitreg al lui Alois.

Între Hitler și repectiva nepoată, s-a creat idilă. Franziska a murit în august 1884, iar în ianuarie 1885, Alois s-a însurat cu Klara, care era însărcinată deja în a 5-a lună. Deoarece Alois și Klara erau rude, căsătoria lor a creat controverse la Vatican, și pentru a se căsători, au avut nevoie de acordul Papei.

În mai 1885 s-a născut un băiat, apoi încă unul, dar amândoi au murit de difterie. În 1889 s-a născut Adolf. Nimeni nu putea bănui ce va ajunge Adolf, fiul lui Alois

Anul 1848: Se naște Paul Gauguin, pictor francez de mare notorietate, creatorul curentului expresionist, ca replică la impresionismul care era atunci în floare.

Gauguin este acel artist introvertit, care a abandonat toate stilurile practicate până la el, și-a creat propriul stil, s-a îndepărat de prietenii pictori și de stilurile lor, și-a abandonat chiar și soția, ca să plece în lumea „pură”, o lume nealterată de binefacerile civilizației. Avea viziunea unei lumi cu oameni care trăiesc numai în mijlocul naturii și numai cu ce le oferă ea, nu cu o natură pervertită de om, pentru a-și face viața mai comodă.

Pe scurt, Gauguin și-a luat penelul, șevaletul, vopselele și a poposit printre băștinașii din insula Haiti, ajutat cumva de un consul local, cu care fusese prieten în Europa și de la care nu avea nevoie decât de îndrumări de orientare.

În Haiti, pictorul s-a acomodat printre localnici, care se arătau ospitalieri și nu i se adresau pe nume. I se adresau, pe limba lor, cu metafora ”omule, care faci oameni pe prosop”. Ați înțeles, termenul „prosop” și termenul „pânză” erau echivalente pentru ei.

S-a împrietenit cu toți și, într-o seară, haitienii l-au întrebat de ce este singur. El le-a răspuns că nu are pe nimeni care să-i fie prieten. Și, deodată, a primit o ofertă: „Eu am o i-vahiné. N-o vrei?”. Pe limba localnicilor i-vahiné  însemna fată, iar vahiné simplu, femeie. Posibilul socru a adus fata, rezultatul a fost de tipul văzut-plăcut și, în aceeași seară, fata a plecat din cortul părinților și s-a mutat în cortul lui Gauguin.

După un timp, pictorul a realizat capodopera numită vahiné, urmate de multe altele, tot cu iz tahitian, ajunse astăzi neprețuite comori în marile muzee: „vahiné cu mango”,  „două vahiné pe plajă, „încă două vahiné”, „diavolul ispiteșe două vahiné”. (astăzi ele sunt redenumite prin muzee: fata cu mango, două fete tinere pe plajă. etc)

Cu timpul, pictorul a călătorit, s-a întors iarăși în Europa, iarași a călătorit și iarăși a revenit. Tot în Haiti. Aici a intervenit într-o altercație a localnicilor cu jandarmii, a primit amendă, a recidivat, a fost condamnat la trei luni închisoare și, în cele din urmă, a murit, dupe ce a luat o doză sporită de morfină (un tratament care-i fusese recoandat de medici cu doză normală.

Așa a murit marele maestru Paul Gauguin în anul 1903. Mormântul lui se află în Antuona (Polinezia Franceză), unde posteritatea i-a dedicat un monument.

Anul 1886: Se naște Henri Coandă, inginer român în aviație, cetățeanul dublu româno-francez, unul din pionierii propulsiei cu reacție în aeronautică.

Anul 1896: S-a născut Imre Nagy, politician maghiar, fost prim ministru

Anul 1929Vaticanul se declară stat suveran.

Anul 1942Al Doilea Război Mondial: Se încheie bătălia aeronavală de la Midway, în care Marina Statelor Unite a învins în mod spactaculos Marina Imperială Japoneză, cu rezultate marcante în evoluția ulterioară a evenimentelor dintre cele două puteri. 

Anul 1947: A luat ființă, prin ordinul Ministrului Armatei, Mihail Lascăr, clubul sportiv ASA București, devenit, din 1961, Steaua București.

Anul 1958: La București, atleta română Iolanda Balaș a stabilit recordul mondial la săritura în înălțime - 1,78 m.

Anul 1960: Se naște Radu, Principe al României, născut Radu Duda, de profesie actor, cunoscut publicului din câteva filme, unde însă nu a dețint roluri principale.

Din anul  1996, el este soțul principesei Margareta a României, prima fiică a fostului suveran Mihai I, în prezent deținătoarea titlului de custode al coroanei României. Radu al României este membru non-dinastic al Familiei Regale a României, titlul și calificativul său fiind ne-transmisibile. Totuși, el poate  reprezenta familia regală a României la unele evenimente și ceremonii.

Anul 1995: Regizorul român Lucian Pintilie a primit distincția franceză Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor.

Anul 2001Partidul Laburist a lui Tony Blair rămâne la putere după ce câștigă alegerile generale.

Anul 2004: Printr-un decret emis pe 7 iunie de președintele Franței, Jacques Chirac, îi decernează actorului român Ion Lucian titlul de Ofițer al Ordinului Național al Legiunii de Onoare, ca o recunoaștere a meritelor excepționale în domeniul teatrului.

Anul 2009Au loc în România alegeri europarlamentare, respectiv pentru umătorul Parlament European. Iată  și rezultatele finale din România ale acestor alegeri:

  1. PSD-PC – 11 mandate
  2. PD-L – 10 mandate
  3. PNL – 5 mandate
  4. UDMR – 3 mandate
  5. PRM – 3 mandate
  6. Băsescu „EBA” (independent) – 1 mandat
  7. PNȚCD – zero mandate
  8. Abraham P (independent) – zero mandate
  9. FC (alte partide) – zero mandate.

Anul 2021: Cascada Bigăr, parte din Izvorul Bigăr din Parcul Național Cheile Nerei - Beușnița, s-a prăbușit din cauze naturale.

MEMENTO:

  • Ziua Mondială a Salariului Minim pe Economie

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇