Mica istorie: 4 iunie - ziua când au apărut primele cărucioare tip supermarket

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Anul 105Împăratul Traian părăsește Roma pentru a purta al doilea război împotriva dacilor (105-106). Primul război, repurtat cu patru ani înainte, se încheiase cu o strălucitoare victorie romană, câștigată în înverșunata încleșare de la Tapae, o trecătoare naturală între Munții Țarcului și Munții Poiana Ruscă.

Împăratul Traian, care condusese personal luptele, a acceptat  cererea dacilor de capitulare, cu următoarele condiții:

  1. Dezarmarea totală a celor învinși și predarea armelor către învingători.
  2. Predarea meșterilor constructori daci, pentru ca romanii să-i poată folosi în interes propriu.
  3. Predarea dezertorilor,
  4. Distrugerea zidurilor cetăților,
  5. Retragerea trupelor dacice de pe teritoriile cucerite de romani.
  6. Decebal să devină rege clientelar al Romei, fără drept de a se angaja în politica externă.
  7. Ca rege clientelar, Decebal să nu mai trateze cu nimeni ca independent.  
  8. Decebal acceptă staționarea unei unități militare romane în capitala sa Sarmisegetuza.
  9. Dacii să accepte staționarea de unități militare romane în castre permanente, anume organizate în Banat, Țara Hațegului, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și în sud-estul Transilvaniei (conform toponimicelor de astăzi).
  10. Dacia să nu împiedice (și poate chiar să ajute) construirea de către romani a unui pod de piatră în apropierea orașului dunărean Drobeta. 
ADVERTISING

Condițiile aproape inacceptabile, dar mai ales intenția romanilor de a construi peste Dunăre un uriaș pod de piatră lăsa de înțeles că Traian își pregătea terenul pentru a transforma Dacia într-o mare sursă de aprovizionare pentru Roma.

Căci nu faci cogeamitea podul doar cu motivații militare. Armata a traversat deja Dunărea peste un pod de pontoane, ieftin și operativ. Un pod de piatră sugerează că Traian se pregătește să transporte peste Dunăre tot ce are Dacia mai bun: miere, ceară, sare, lână, carne sărată, brânză, dar – mai ales – aurul din zăcămintelei Apusenilor, mai bogate decât oricare altele din Europa.

Pe scurt, Decebal n-a respectat angajamentele, iar Traian a pornit cu oaste să-l pedepsească pe cel care îl sfidează pe învingător.

L-a pedepsit și, pentru ca să se știe peste veacuri ce a pățit acel Decebal, împăratul l-a pus pe specialistul Apolodor că înalțe în centrul Romei o columnă, cu toată istoria războiului dăltuită în piatră.

Anul 1394: S-a născut Philippa a Angliei, regină consort a Danemarcei, Suediei și Norvegiei din 1406 până în 1430. A fost soția lui Eric de Pomerania, care a condus cele trei regate. Regina Philippa a fost de facto regentă a Suediei în 1420 și regentă a Danemarcei și Norvegiei din 1423 până în 1425.

ADVERTISING

Anul 1798: S-a născut Giovanni Giacomo Casanova de Seingalt, scriitor și aventurier italian. Originar din Veneția, Casanova a devenit celebru prin peripețiile sale galante, evocate chiar de el  în „Memoires”,  scrise între anii 1791 și 1798, anume ca să evoce viața sa aventuroasă și experiențele sale, care dovedesc nu numai un real talent de povestitor și o bună cunoaștere a moravurilor epocii.

Anul 1812: Se naște George Barițiu, istoric și publicist român transilvănean

Anul 1872: Moare Stanislaw Moniuszko, compozitor polonez, de mare clasă.

Anul 1893: Se naște Armand Călinescu, politician român de top, fost prim ministru al României,  asasinat în 1939 de către un grup de teroriști legionari.

Anul 1918: Moare Aristizza Romanescu, inegalabilă actriță română de scenă.

Anul 1919: Congresul american aprobă cel de-al 19-lea amendament al Constituției SUA, care garantează dreptul la vot al femeilor.

Anul 1920: Se încheie Tratatul de la Trianon între Puterile Aliate și Ungaria. Marile Puteri recunosc pe plan internațional unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România (a intrat în vigoare la 26 iulie 1921).

ADVERTISING

Anul 1925: Moare Gheorghe Dima, compozitor și dirijor român, un bun cunoscător al cântecelor populare românești, pe care le-a cules cu multă dăruire, înnobilându-le cu arta sa componistică.  Au rămas peste timp colindele românești, pe care Gheorghe Dima le-a prelucrat și le-a armonizat, pentru ca astăzi să le ascutăm cu respect și cu drag.

Chiar dacă mai este mult până la Crăciun, îmi permit să reamintesc AICI cunoscuta colindă „O, ce veste minunată”, compusă chiar de Gheorghe Dima:

Canticum Bucharest - O, ce veste minunată - Gheorghe Dima

Anul 1937: Au fost folosite pentru prima oară cărucioarele de transport tip supermarket, în Oklahoma City, inventate de un oarecare Sylvan Goldman.

Anul 1939: S-a născut popularul actor de teatru și film Alexandru Arșinel, unul din puținii care și-a permis să ironizeze regimul Ceaușescu, chiar în anii dictaturii. Umorul său subtil, de obicei exprimat cu două sensuri, l-a ferit de consecințele neplăcute ale altor curajoși, cărora li se găsea ușor un pretext să fie rapid încătușați și întemnițați, ca să nu mai fluiere-n biserică altădată.

Anul 1940Al Doilea Război Mondial: se încheie Bătălia de la Dunkerque, cu victoria germanilor. Batălia a avut ca obiect apărarea și evacuarea forțelor Aliaților, pe care înaintarea rapidă a forțelor germane le separaseră de principalele trupe ale defensivei franceze.

Apărarea a reușit prea puțin, față de pierderile uriașe suferite de Aliați, iar germanii au speculat la maximum avantajul în care se aflau. Trupele germane au intrat în Paris pe 14 iunie, iar la 22 iunie, Franța a capitulat.  A urmat un regim de ocupație în cea mai mare parte a Franței, cu excepția unui teritoriu din sud-estul țării, unde germanii au instalat un regim marionetă, total aservit intereselor lor.

Acel așa-zis guvern a rămas marcat în istorie cu sintagma „Regimul de la Vichy”, mica stațiune balneo-climaterică, unde și-a stabilit capitala.

Anul 1941: Moare ultimul împărat al Germaniei și rege al Prusiei, Wilhelm al II-lea.

Anul 1942: Moare Reinhard Heydrich, general în SS și de poliție, șef al Oficiului Suprem al Securității Reichului (RSHA), unul din pricipalii apropiați ai lui Adolf Hitler.

Anul 1942: Al Doilea Război Mondial: Începe bătălia aeronavală de la Midway, în care Marina Statelor Unite a învins în mod decisiv Marina Imperială Japoneză.

Anul 1944: Al Doilea Război Mondial: trupele aliaților eliberează orașul Roma, capitala Italiei.

Anul 1952: Se naște Bronisław Komorowski, politician polonez, este ales președinte al Poloniei, cu un mandat care a durat din 2010 până în 2015.

Anul 1966: S-a născut cunoscuta mezzosoprană italiană Cecilia Bartoli, fiica celebrului tenor liric Angelo Bartoli și al sopranei Silvana Bazzoni - Bartoli.

Anul 1970Tonga își declară independența față de Marea Britanie.

Anul 1975: S-a născut celebra actriță americană Angelina Jolie, laureată cu un premiu Oscar, trei premii Globul de Aur și două Screen Actors Guild Awards.  Forbes a apreciat-o ca fiind cea mai bine plătită actriță de la Hollywood în anii 2009, 2011, și 2013, fiind totodată cea mai mediatizată actriță din lume. 

Anul 1989: În Polonia au loc alegeri câștigate de celebrul sindicat „Solidaritatea", condus de Lech Walesa, singura mișcare muncitorească independentă întâlnită vreodată într-un stat comunist. La 19 august 1989, s-a format în Poșpnia primul guvern postcomunist.

Anul 1989: Au avut loc tragicele evenimente din Piața Tienanmen (China). Armata a invadat piața și a reprimat sângeros mișcarea de la Beijing. Tinerii adunați în Piața Tienanmen („Poarta Păcii Cerești”) manifestaseră, începând cu 22 aprilie 1989, pentru reforme democratice și pentru inițierea unui dialog cu guvernul comunist.

Anul 2002: Moare Nineta Gusti, sensibilă actriță română de teatru și film, retrasă de pe scenă cu mult mai devreme decât s-ar fi cuvenit. Actrița a părăsit scena prin 1970, a părăsit și Bucureștiul și s-a mutat în comuna natală,  Crevedia, județul Prahova.

Aici, s-a instalat într-o modestă casă țărănească cu curte. Avea în fața casei o grădiniță cu flori pe care le îngrijea cu mâinile ei. În ultimii săi ani, a dus un trai greu: uneori nu a avut nici măcar lemne cu care să-și încălzească soba, iar acoperișul casei avea infiltrații. Colegii îi aduceau, din când în când, pachete cu alimente, iar la Gala Artiștilor din 2001 a fost premiată cu 80 de milioane de lei vechi (echivalent 8.000 RON), ca un fel de ajutor. În februarie 2002 a suferit o pareză, fiind țintuită la pat.

Presa comenta faptul că, vorbind despre moarte cu o lună înainte de deces, Nineta Gusti a spus: „Eu nu cred în moarte, ci în plecare; o să plec pe o planetă cu oameni mai buni și mai frumoși care să se iubească între ei”.

Anul 2003: Ministrul Afacerilor Externe a inaugurat Consulatul General al României de la Barcelona.

Anul 2004: A fost inaugurat „Water Park" cel mai mare parc acvatic din România (lângă Aeroportul Otopeni).

MEMENTO: 

  • Ziua Internațională a Copiilor - victime ale agresiunii (se marchează din 1983, ca urmare a hotărârii Adunării Generale a ONU, din 19 august 1982, în memoria copiilor omorâți în timpul invaziei israeliene în Liban, din 1982)
  • Tonga: independența față de Regatul Unit

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇