Mica istorie: 2 iunie - Mark Twain răspunde zvonurilor despre moartea sa cu un aforism intrat în istorie

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Anul 575Benedict I devine papă. Datorită dificultăților de comunicare create de invazia longobardă, confirmarea de la Constantinopol a papei ales (necesară pentru ca alegerea să fie validă) a generat o perioadă de așteptare de 11 luni.  

A sosit la Roma pe 2 Iunie 575, dată de la are decurge Pontificatul Papei Benedict I, care a durat a durat 4 ani și o lună.

Anul 657Eugen I devine papă. Papa Eugen I  face parte din papii canonizați. Printr-o coincidență, ziua când a fost ales corespunde cu ziua decesului său (2 iunie).

Anul 1816: Se naște Constantin A. Rosetti, politician român, personalitate de mare impact public, fost ministru de Externe, Prim Ministru, președinte al Camerei Deputaților, senator și deputat și ales în două mandate ca primar general al Capitalei.

Nu este momentul acum să vorbesc despre realizările sale ca primar, dar observ că posteritatea nu l-a lăsat uitat, ci l-a onorat cu mare cinste în memoria bucureștenilor, printr-un măreț monument, situat în plin centru al Bucureștilor.

Mă întreb retoric: unde va fi așezată, oare, în deceniile următoare, eventuala statuie a Gabrielei Firea sau posibilul monument al lui Piedone, sau încă un superb ronde-bosse al domnului Burduja, ca să nu mai vorbim de statuia primarului Nicușor Dan, singurul care, în mandatul de până acum, a pus umărul mai mult acolo unde sunt interesele bucureștenilor decât ale prietenilor voluntarieni.

ADVERTISING

Anul 1821: Se naște Ion C. Brătianu, politician român, implicat adânc în evenimentele din ‘21, din ’48, din ‘59 și chiar din ’77, adică în anii de glorie în care s-a dospit viitorul României moderne și europene.

Anul 1876: Moare Hristo Botev, poet, dar și revoluționar bulgar mort în confruntări militare pe teritoriul bulgar, la vârsta de numai 28 ani.

Anul 1881: Guvernul SUA recunoaște oficial independența de stat a României, intervenită ca urmare războiului ruso-turc din 1877/1878.

Anul 1885: Moare prințul Karl Anton de Hohenzollern-Sigmaringen, tatăl regelui Carol I al României.

Anul 1896Guglielmo Marconi primește patentul pentru noua sa invenție: radioul. Prioritatea lui Marconi este contestată de rusul Popov, care însă n-a înaintat la timpul respectiv cererea de patent și, ca urmare nu a avut documente cu care să susțină pretinsa sa prioritate. Istoria îl consemnează ca inventator numai pe cel care a obținut patentul de invenție: Marconi.

Anul 1897Mark Twain răspunde zvonurilor privind moartea sa, printr-un aforism intrat în istorie, după ce ziarul „New York Journal" publica umătoarea declarație: „Știrea despre moartea mea cred că a fost o exagerare".

ADVERTISING

Anul 1904: Se naște timișoreanul Johnny Weissmuller („Tarzan”), înotător de performanță și actor american, provenit din spațiul românesc. Îmi permit să notez această mențiune întrucât renumitul Tarzan era timișorean sadea, născut pe malurile Begăi.

După ce s-a retras din activitatea sportivă, Weissmuller s-a lansat vârtos în cinematogafie, interpretând personajul Tarzan al autorului Edgar Rice Burroughs. A creat douăsprezece filme de lung metraj din 1932 până în 1948. A continuat apoi cu altele, inclusiv 26 de episoade suplimentare de câte o jumătate de oră, părți componente ale serialului Jungle Jim TV.

Weissmuller a murit la 79 de ani, în urma unui edem pulmonar. A fost înmormântat la Valle de La Luz, lângă Acapulco. În timp ce sicriul său era coborât în ​​pământ, o înregistrare a strigătului lui Tarzan pe care l-a inventat el a fost redată de trei ori, conform dorinței sale. A fost onorat cu 21 de lovituri de tun, conform programului ceremoniei, stabilit de senatorul Ted Kennedy, de acord cu președintele Ronald Reagan.

Anul 1918: A fost declarată Black Sunday („Duminica neagră”) acea zi de 2 iunie, când un singur submarin german U 151 a scufundat în Atlantic 6 nave americane.

ADVERTISING

Anul 1924: Congresul din SUA, consecvent principiilor sale democratice, le-a acordat amerindienilor cetățenia Statelor Unite ale Americii.

De notat că amerindienii de astăzi sunt urmașii locuitorilor nativi ai celor două Americi, respectiv ai mulțimii de pre-columbieni, inclusiv grupurile etnice identificate cu aceste mulțimi.

Ei au fost cândva foarte numeroși, constituind baza etnică a „Noii Lumi”, dar s-au împuținat spectaculos după colonizarea de către europeni a ținuturilor „descoperite” de aceștia. Sunt 14 asemenea grupuri etnice existente în America de Nord și 12 grupuri existente în America Centrală și de Sud.

Anul 1930: Se naște Dan Iordăchescu, bariton român de mare performață vocală. Merită să-l ascultați în celebra arie a toreadorului, din opera Carmen de Georges Bizet:

Bizet - Carmen - Dan Iordachescu

Anul 1945: Poetul Radu Gyr rostește memorabilul „ultim cuvânt" în fața Tribunalului Poporului. El susține, în cele spuse, inconsistența acuzațiilor de antisemitism aduse Mișcării Legionare, considerându-se pe sine ca fondator al teatrului Evreiesc de Stat. Punctul său de vedere a fost mediatizat în presă, dar nu a fost reținut decât ca o opinie personală, rostită pro causa și neînsușită de marea majoritate a opiniei publice.

Anul 1952: Gheorghe Gheorghiu-Dej  este numit prim ministru. În noul guvern, Gheorghiu Dej este flancat de patru vicepremieri, cu toții acceptați de G.G-D, chiar dacă îi erau indezirabili premierului.

Poate că, pe noul premier îl avantajau niște indezirabili lângă el, împinși în mod cinic, cât mai sus în top, pentru ca și căderea din perioada următoare să fie cât mai spectaculoasă și mai zgomotoasă. Printr-o acțiune diplomatică și fără vreo vărsare de sânge, GGD s-a distanțat de toți patru, declarându-i „dușmani” și trimițându-i la ceea ce se numea atunci „la munca de jos”

Pentru cine a uitat, îi reamintesc:

  • Ana Pauker
  • Chivu Stoica
  • Iosif Chișinevschi
  • Gheorghe Apostol

Ana Pauker a fost marginalizată chiar în anul 1952, iar ceilalți trei în anul următor.

Anul 1953: Ceremonia de încoronare a reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, la Westminster. Evenimentul a fost foarte bine mediatizat la acea dată. Principesa moștenitoare se afla undeva prin Sudan, într-o misiune filantropică, atunci când i s-a adus la cunoștință trista știre despre decesul tatălui ei, regele George al VI-lea. Chiar în cursul nopții, a plecat cu avionul special spre Londra.

Nu exista televiziune, dar toate ceremoniile - atât funerare, cât și cele ulterioare, de încoronare -  au fost filmate pe peliculă și redate prin cinematografe (alb/negru, bineînțeles).

Viitoarea regină Elisabeta a II-a era tânără, sprintenă, cu o privire plăcută. A produs o impresie deosebită nu numai în Marea Britanie, ci peste tot în lume. Și cred că această afecțiune s-a menținut cât a trăit ea.

Anul 1979: A avut loc prima vizită a unui Papă într-o țară comunistă, vizita Papei Ioan Paul al II-lea în Polonia, țara sa natală. În acel an 1979, când războiul rece domnea peste o Europă împărțită, turneul papal părea un eveniment venit dintr-o altă lume.

Anul 2003: De la cosmodromul kazah Baikonur se lansează sonda spațială sovietică Mars Express. Aceasta a fost prima sondă spațială europeană trimisă de pe Terra spre planeta Marte. Lansată cu o rachetă Soiuz, și plasată pe orbita marțiană la 25 decembrie, sonda nu și-a putut dezvolta programul stabilit, întrucât s-a întrerupt legătura în timpul coborârii line pe solul planetei.

MEMENTO:

  • Italia: Sărbătoarea națională.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇