Anul 1232: La doar un an după moartea sa, Anton de Padova este canonizat de către Papa Grigore al IX-lea.
Anul 1381: Începutul Răscoalei țărănești în Anglia.
Anul 1431: Războiul de 100 de Ani: la Rouen, Franța, Jeanne d'Arc, în vârstă de 19 ani, este arsă pe rug de către un tribunal dominant englez. Biserica Catolică a stabilit această zi ca dată comemorativă, sărbătoareaa Sfintei Jeanne d'Arc.
Anul 1536: Regele Henric al VIII-lea al Angliei s-a căsătorit cu cea de-a treia soție, Jane Seymour, fostă doamnă de onoare a primelor sale două soții. Istoricii consemnează că regele a fost căsătorit de șase ori, având în total 15 copii legitimi – numărul celor nelegitim nu este consemnat de istorie, dar se pare că nu este deloc neglijabil.
Henric al VIII-lea a murit în 1547, iar a șasea soție, rămasă văduvă, s-a recăsătorit după numai câteva săptămâni cu Thomas Seymour, înrudit cu a treia soție legitimă a lui Henric, respectiv Jane Seymour, fosta doamnă de onoare a primelor lui două soții.
Anul 1574: Henric al III-lea devine rege al Franței.
Anul 1631: Apare primul ziar francez La Gazette, editat de medicul palatului regal Théophraste Renaudot. Periodicul va fi disponibil până în 1915 (din 1762 sub titlul Gazette de France).
Anul 1635: Războiul de Treizeci de Ani: se semnează Pacea de la Praga. În pricipal, tratatul prevedea că Austria renunță la toate drepturile asupra regiunii Schleswig-Holstein în favoarea Prusiei, și s-a angajat să-i plătească acesteia o despăgubire de 20 de milioane de taleri prusaci. Ca rezultat al înțelegerii, hegemonia din statele germane a trecut dinspre Austria spre Prusia.
Anul 1640: Moare maestrul picturii baroce în Țările de Jos, Peter Paul Rubens. A fost unul dintre îndrăzneții nonconformiști, critic al principiilor de reprezentare ale renașterii și, în primul rând, al regulii simetriei în planul imaginii. Barocul lui Rubens este stăpânit de o permanentă anti-simetrie. Astăzi, pânzele lui Rubens sunt nelipsite în toate marile galerii de artă ale Lumii.
Anul 1672: Se naște Petru cel Mare, țar al Rusiei, una din cele mai proeminente personalități de la vârful ierarhiei ruse. Țarului Petru îi revine meritul de excepție de a fi transformat unul dintre cele mai înapoiate state ale Europei într-un stat modern la acea dată. Merită reamintite câteva dintre acțiunile cu care a rămas înscris în istorie:
- A pus Marea Baltică în circuitul comercial al Rusiei, prin fondarea și edificarea unui nou port, Petersburg, situat pe unul din golfurile acestei mări.
- A obținut câteva victorii militare care au atras atenția Europei asupra potențialului militar, uman și material al întinsului stat de la răsăritul continentului. Merită amintită victoria de la Poltava, când a spulberat pur și simplu armata regelui suedez Carol al XIII-lea.
- A instaurat disciplina în stat, obligând totodată populația țării – implicit nobilimea – să renunțe la ținuta medievală, să se adapteze portului european mai estetic, dar și mai practic. În această ordine de idei, a interzis purtarea bărbii de către bărați – un obicei considert cel puțin neigienic.
- A acordat prioritate dezvoltării culturii, finanțând emanciparea culturală, dar și înconjurându-se de consilieri deosebit de valoroși, printre care fostul domnitor al Moldovei, Dimitrie Cantemir.
- A încurajat dezvoltarea învățământului în Rusia.
Anul 1770: Moare François Boucher, pictor și desenator francez, maestru al peisajelor idilice, cu personaje cochete, împodobite cu dantele și haine de preț.
Anul 1778: Moare marele Voltaire, fost scriitor, filosof, istoric, dramaturg, prozator și epistoler al Iluminismului francez. Multe din lucrările sale au fost scrise ca polemici, criticile îndreptându-se către instituții politice și Biserica Romano-Catolică.
Voltaire a rămas celebru pentru multe aforisme memorabile și reproșuri acide. De exemplu, când jumătate din caii grajdurilor regale au fost îndepărtați din motive economice, el a propus, ironic, că ar fi fost mai bine să fi fost eliberați jumătate din măgarii de la curtea regală, care consumă incomparabil mai mult decât caii.
Voltaire se considera un deist în felul său. Respecta Biblia, dar avea rezerve față de slujitorii altarului. A fost critic atât față de biserica creștină, cât și față de islam. El a arătat, de asemenea, la un moment dat, o înclinație spre ideile hinduismului și lucrările preoților brahmani. Vedea existența lui Dumnezeu ca pe o necesitate practică și morală, lansând un celebru aforism: „Dacă Dumnezeu nu ar exista, ar fi fost necesar să-L inventeze cineva.”
Anul 1814: Se semnează primul Tratat de la Paris, care a readus granițele Franței la întinderea lor din 1792. În aceeași zi, Napoleon I al Franței este exilat pe insula Elba, cu titlu de rege al acestei insule, care însă nu era chiar un regat, ci doar... insulă.
Anul 1840: S-a născut Nicolae Valter Mărăcineanu, ofițer român căzut la Grivița. În memoria lui, numele i-a fost acordat în București unei străzi și unei piațete în centrul orașului.
Anul 1876: Sultanul otoman Abdülaziz este detronat și succedat de nepotul său de frate, Murad al V-lea. Trei luni mai târziu, Murad va fi înlocuit de fratele său, Abdul-Hamid al II-lea.
Anul 1895: Se naște Nicolai Bulganin, fost general și prim-ministru al Uniunii Sovietice, numit la puțin după moartea lui Stalin.
Anul 1915: Primul genocid al secolului XX, comis prin aplicarea Ordinul general de deportare a armenilor din Imperiul Otoman spre deșerturile din Siria și Irak; sute de mii de oameni au murit în urma epidemiilor.
Anul 1929: Se naşte Doina Cornea, disidentă anticomunistă română, care a îndrăznit să combată măsurile social-economice dispuse de dictatorul Ceaușescu și chiar să colaboreze cu postul de radio Europa Liberă, prezentând opinia sa (dizidentă) în legătură cu situația din România.
Anul 1935: Orașul Quetta, capitala provinciei Belucistan (Pakistan), a fost distrus de un cutremur, în care au murit peste 20.000 de oameni.
Anul 1945: Începe procesul ziariștilor „criminali de război și vinovați de dezastrul țării”. Printre acuzați, erau nume de mare răsuet în presa românească: Pamfil Șeicaru, Radu Gyr, Nichifor Crainic. Sentința va fi pronunțată la 4 iunie 1945.
Anul 1960: Moare Boris Pasternak, poet, prozator și traducător rus, laureat al Premiul Nobel.
Anul 1971: Naveta spațială americană Mariner 9 este lansată într-o misiune pentru a aduna informații științifice despre Marte.
Anul 1975: Este fondată Agenția Spațială Europeană.
Anul 1990: Are loc un cutremur de 6,9 grade pe scara Richter în Vrancea.
Anul 1995: Bulgaria încheie un acord cu FMI privind ajutorul financiar pentru prevenirea falimentului național.
MEMENTO:
România: Ziua gardianului public (din 1993)