Mica istorie: 26 mai - n-ar merita să fie Ziua Albastrului de Voroneț?

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Anul 451: Are loc Bătălia de la Avarayr între rebelii armeni creștini conduși de Vardan Mamikonian și Imperiul Sasanid. Imperiul învinge militarii armeni, dar le garantează libertatea de a practica în mod deschis creștinismul. Armenii sunt și astăzi creștini, iar în București există anume o biserică Armenească.

Astăzi, peste 93% din creștinii armeni aparțin Bisericii Apostolice Armene, o formă de ortodoxie necalcedoniană.

Anul 946: Regele Edmund I al Angliei este asasinat de un hoț în timp ce participa la messa Sfântului Augustin. Este un caz rar când asasinarea unui rege nu a avut obiect politic, ci unul civic: furtul. Asasinul a fost ucis pe loc de către muțimea care-l înconjura pe rege în acel moment.

Anul 1293: Un cutremur de proporții lovește orașul Kamakura, din Japonia, omorând în jur de 23.000 de oameni. Se estimează că seismul avea magnitudinea de 7,5 pe scara Richter, dar nu se știe cu exactitate, la acel moment neexistând nici laboratoare, nici aparatură pentru asemenea măsurători.

Anul 1421Mehmed I Çelebi este încoronat ca sultan al Imperiului Otoman.

Anul 1488: La Voroneț, a fost sfințită biserica „Sfântul Gheorghe"  ctitorie a lui Ștefan cel Mare, monument de mare interes turistic astăzi și al cărui nume a intrat în nomenclatura nuanțelor de culori, cu denumirea „albastru de Voroneț”.

ADVERTISING

Albastrul de Voroneț este însă mai mult decât o culoare sau nuanța unei culori. Este o entitate cu care ne-am putea etala în lume cu un specific românesc. Căci persistența culorii de-a lungul timpului - frescele de interior își păstrează culoarea de peste o jumătate de mileniu - demonstrează că  predecesorii noștri moldoveni cunoșteau atât tehnica producerii de culori rezistente în timp, cât și tehnologia de aplicare a vopselei.

Cu privire la aceasta din urmă, specialișii apreciază că materialul colorant a fost aplicat pe tencuiala încă umedă, pentru ca, uscându-se, aceasta să preia colorantul în structura ei și să păstreze culoarea cât rezistă și structura tencuielii.

Dar cât de umedă se impunea să fie acea tencuială, precum și ce compoziție trebuia să aibă mortarul-suport, asta numai ei, predecesorii noștri moldoveni, o știau. Căci atât colorantul, cât și tehnologia de colorare au fost la timpul său un secret, care a rămas până astăzi tot secret, unul pe care specialiștii încă îl mai studiază.

Anul 1512: Este încoronat ca sultan al Imperiului Otoman Baiazid al II-lea. Istoria noastră amintește de Baiazid al II-lea ca sultanul care a atacat în repetate rânduri țara lui Ștefan cel Mare și care nu de fiecare dată a izbândit să-l înfrângă.

ADVERTISING

Anul 1538: Geneva îi alungă din oraș pe Jean Calvin și pe adepții săi. În următorii trei ani, Calvin va trăi în exil, la Strasbourg.

Anul 1679: A început construirea ansamblului arhitectural Mănăstirea Cotroceni, ctitorie a lui Șerban Cantacuzino, domn al Munteniei (16781688 ); biserica mânăstirii a fost demolată de comuniști în anul  1984. În 2003, a început reconstrucția ei.

Anul 1805: La doar șase luni după ce s-a autoîncoronat împărat, Napoleon Bonaparte este încoronat rege al Italiei cu Coroana de fier a regilor longobarzi. Ceremonia a avut loc în celebrul Dom din Milano.

Cât de important era evenimentul pentru împărat se vede din felul cum îl relatează memorialiștii: coroana de fier a regilor Italiei a fost adusă la Milano cu trei zile înainte de procesiune și depusă în altarul Domului, sub pază militară.

În dimineața zilei stabilite, sub un soare splendid, mulțimea a umplut Piazza del Duomo. Toate clopotele din oraș au răsunat vestind sărbătoare. Artileria a tras salve. La ora unsprezece, a sosit Giuseppina de Beauharnais, soția împăratului - prima doamnă a imperiului - însoțită de sora Împăratului. A urmat cortegiul, condus de reprezentanți ai gărzilor franceze și italiene, urmați de vestitori, paji, majordomi, servitorime de tot felul.

ADVERTISING

Apoi au început să sosească principalele personalități politice și religioase: cardinalul Carlo Bellisomi, ținând în mâini coroana, Giuseppe Fenaroli Avogadro ținând sceptrul, prințul Felice Baciocchi ținând simbolul justiției, mareșalul Jean-Baptiste Jourdan, purtând sabia. Toate erau însemnele regale ale Italiei.

Urma însuși Napoleon, ținând însemnele sale imperiale: sceptrul - simbol al puterii, cântarul - simbol al justiței. Coroana imperială o purta pe cap, iar mantaua regală de catifea verde pe umeri. Trena era susținută de generalul Louis Alexandre Berthier, prinț de Neuchâtel și Duce de Valangin.

Urma mulțimea marilor oficiali civili si militari ai Imperiului Francez si Regatului Italiei. Îl așteptau la ușa catedralei cardinalul Giovanni Battista Caprara Montecuccoli, șaisprezece episcopi și zece vicari ai scaunelor vacante.

Abia acum urma Împăratul, însuși Napoleon, avansând încet, pe jos, sub un baldachin susținut de ostași ai gărzii imperiale. Ceremonia a început animată de marșuri și coruri triumfale, interpretate de instrumentiști, conduși de maeștrii Pollini și Minoia.

Când Împăratul s-a apropiat de altar, i-a venit în întâmpinare Giuseppe Fenaroli Avogadro, care i-a înmânat coroana, pe care Napoleon și-a așezat-o singur pe cap, rostind vorbele care au intrat în istorie: „Dumnezeu mi-a dat-o, vai de oricine s-ar atinge de ea”.

După vreo opt ani, însuși Împăratul va pierde coroana, iar după încă vreo câteva luni, va fi trimis ca un proscris oarecare pe insula Sfânta Elena, bine păzit. „Sic transit gloria mundi”.

Anul 1896: La Petersburg, a fost încoronat țarul Nicolae al II-lea din familia Romanov. Se încorona ultimul monarh al Rusiei Imperiale, detronat și asasinat de bolșevici, după vreo două decenii și ceva.

Anul 1918Republica Democratică Georgia și-a declarat independența.

Anul 1920Constantin Brâncuși a participat, la Paris, la „Festivalul Dada", împreună cu André GidePaul Valéry, F. Léger și alte nume notorii. Brâncuși a fost unul dintre semnatarii manifestului intitulat „Contre Cubisme, contre Dadaisme" – Împotriva Cubismului, împotriva Dadaismului.

Anul 1941Al Doilea Război Mondial: Distrugătorul polonez Piorun are un schimb de focuri cu cuirasatul german Bismarck și își semnalizează poziția către flota britanică. Semnalizarea s-a dovedit fructuoasă, întrucât flota a reușit să distrugă cuirasatul, care era mândria flotei germane.

Anul 1966Guyana Britanică își câștigă independența și devine statul Guyana.

Anul 1967The Beatles lansează albumul Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, un mare succes la acea vreme.

Anul 1968: Se naște Prințul Frederic al Danemarcei, la acea dată prinț moștenitor, astăzi rege al țării, încoronat ca Frederic al X-lea, după abdicarea mamei sale, regina Margareta a II-a. Regele este căsătorit cu Mary Donaldson, în prezent regina consortă Mary, cu care are patru copii. Cel mai mare dintre ei, prințul Christian, este moștenitorul coroanei.

Anul 1969Programul ApolloApollo 10 se întoarce pe Pământ, după un reușit test de opt zile când a verificat funcționarea tuturor componentele necesare pentru viitoarea aselenizare cu echipaj uman – proiectată pentru prima oară în lume.

Anul 1977: Excentricul american George Willig a escaladat una dintre clădirile World Trade Center din New York, în trei ore și jumătate, fiind „premiat" de poliție cu o amendă de un dolar și 10 cenți. Clădirea escaladată era în unul din cele două turnuri gemene, distruse de teroriști în anul 2001.

Anul 1984: Acum fix 40 de ani, se inaugura Canalul Dunăre-Marea Neagră (Ramura principală plus Ramura Sudică). La ceremonia de inaugurare a participat Nicolae Ceaușescu.

Anul 1986Comunitatea Europeană adoptă steagul european, cel cu un fond albastru, pe care sunt dispuse în cerc 12 stele. Poate nu toată lumea știe că stelele nu sunt așezate oricum: poziția lor este poziția orelor de pe ceasornic. 

Anul 1995: Moare Ștefan Bănică, notabil actor român, tatăl actualului actor și solist de muzică ușoară Ștefan Bănică-jr.

Ștefan Bănică-tatăl era cunoscut ca actor de teatru, de televiziune, dar mai ales de film. A turnat în nu mai puțin de 27 filme, din care aș aminti:

Nostalgicii îl pot urmări mai jos în rolul lui Pristanda, din piesa O scrisoare pierdută de Caragiale, alătui de Octavian Cotescu, Victor Rebenciuc, Forry Etterle, Petre Gheorghiu, Dem Rădulescu, Mircea Diaconu, Mariana Mihuț și alții.

O scrisoare pierdută Piesă de teatru 1982

Anul 2019: Sunt anunțate rezultatele oficiale ale alegerilor europarlamentare din România. Ele confirmă înfrângerea zdrobitoare a PSD și succesul de răsunet al PNL: PNL - 27,00%, PSD - 22,51%, Alianța USR-PLUS - 22,36%, PRO România - 6,44%, PMP - 5,76%, UDMR - 5,26%, ALDE - 4,11%. Prezența la vot a fost de 49,02%.

La Referendumul pe tema justiției, care s-a votat în aceeași zi, 80,9% din cetățeni au votat "Da" la prima întrebare și 81,1% au votat "Da" la a doua întrebare; prezența la vot a fost de 41,28%.

Reamintim cele două întrebari, așa cum au fost formulate atunci:

Înrebarea 1: „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?”.

Înrebarea 2: „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”.

MEMENTO:

Georgia - Ziua națională


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇