Mica istorie: 24 mai - ziua când s-a vândut o insulă cu 1.143 de dolari

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Anul 1218 – Cea de-a cincea cruciada pleacă din Acra în Egipt. Cruciada nu a fost un succes, ba, dimpotrivă, s-a încheiat cu o capitulare, ai cărei termeni prevedeau printre altele predarea orașului Damietta către sultanul Al-Kamil, în schimbul eliberării cruciaților, semnarea unui armistițiu de opt ani și cedarea de către egipteni a unei bucăți din Crucea Mântuitorului.

Aceasta din urmă condiție ar fi fost poate singurul succes al cruciaților, dacă nu s-ar fi dovedit că musulmanii nu erau în posesia niciunei relicve creștine, darmite a celebrei Cruci.

Anul 1276 – Magnus Ladulås este încoronat rege al Suediei în Catedrala din Uppsala.

Anul 1487 – Lambert Simnel, în vârstă de zece ani, este încoronat în Catedrala Christ Church, Dublin , Irlanda, cu numele de Edward al VI-lea, în încercarea de a amenința – fără succes de altfel - domnia regelui Henric al VII-lea.

Anul 1543: Moare astronomul, matematicianul și economistul Nicolaus Copernic, cel care a elaborat și fundamentat teoria heliocentrică a Sistemului Solar.

Încă din tinerețe Copernic a fost preocupat de problemele astronomiei și ale astrologiei.  Venind apoi în contact cu scrierile vechilor greci, se documentează asupra ipotezei heliocentrice, pe care au susținut-o unii filozofi ai Antichității, precum PhilolaosAristarh din Samos și Platon. Astfel, ajunge să se convingă tot mai mult de eroarea geocentrismului lui Ptolemeu.

Doctrina sa heliocentrică a fost completată și dezvoltată de Johannes Kepler și apoi de Isaac Newton, care i-au dat forma definitivă, formulând explicația corectă, atât sub aspect fizic, cât și matematic. Mergând mai departe, susținători ai lui Copernic precum Thomas Digges și Giordano Bruno ajung la ideea universului nesfârșit.

ADVERTISING

Clerul a cerut condamnarea lui Copernic, iar scrierile sale au fost interzise de Biserica Catolică.

Anul 1595 – Apare Nomenclatorul Bibliotecii Universității din Leiden, cel dintâi catalog tipărit din lume aparținând unei biblioteci instituționale.

Anul 1626 – Peter Minuit orchestrează cumpărarea insulei Manhattan, de la reprezentanții Lenape, populația indigenă a zonei, în beneficiul Companiei Olandeze a Indiilor de Est. Tranzacția a fost încheiată cu prețul de 60 guldeni,  o sumă echivalentă cu cca 1.143 de dolari SUA în termenii anului 2020.

Anul 1667 – Armata Regală Franceză trece granița în Țările de Jos Spaniole , declanșând Războiul de Devoluție, care va opune Franța Imperiului Spaniol și Triplei Alianțe.

Anul 1683 – La Oxford, Anglia, a fost inaugurat și deschis publicului Muzeul Ashmolean,  primul muzeu universitar de artă și arheologie din lume.

După o reamenajare majoră, muzeul s-a redeschis în 2009, iar în noiembrie 2011 au fost inaugurate noi galerii, cu exponate din Egipt și Nubia. În mai 2016, muzeul a mai deschis și galerii de artă din secolul al XIX-lea.

Anul 1686: Se naște Daniel Gabriel Fahrenheit, fizician german, unul dintre fondatorii termometriei. A introdus scara termometrică cunoscută sub numele „scara Fahrenheit“. A fost primul care a utilizat mercurul ca lichid termometric și a fabricat primele termometre de dimensiuni reduse care puteau măsura temperatura umană și temperatura atmosferică până la 96 de grade Farenheit.

ADVERTISING

Scala Fahrenheit a fost standardul principal de temperatură pentru scopuri climatice, industriale și medicale în țările vorbitoare de limbă engleză până în anii 1970. Pe parcurs, a fost însă înlocuită treptat, fiind de preferat Scara Celsius, unde apa îngheață la 0 grade și fierbe la 100 grade.

Astăzi, scara Celsius este folosită în cea mai mare parte a lumii, excepție făcând în principal Statele Unite, unde temperaturile și alte date meteorologice sunt difuzate numai în grade Fahrenheit.

Anul 1689 – Parlamentul englez adoptă Actul de toleranță care îi protejează pe protestanții disidenți, dar îi exclude pe romano-catolici de la unele drepturi și privilegii. La scurt timp, îi urmează și actul de instalare (1701), prin care, în caz de lipsa unor moștenitori direcți,  tronul poate reveni și pe linie colaterală a dinastiei, cu condiția apartenenței la confesiunea protestantă.

Anul 1743: Se naște Jean Paul Marat, medic, filosof și om de știință francez de origine elvețiană, cunoscut pentru implicarea sa în Revoluția franceză ca jurnalist radical și politician. A fost unul dintre conducătorii Revoluției Franceze din 1789.

Confirmând o zicală franceză care spune că revoluțiile își devorează propriii eroi, Marat a fost asasinat de către Charlotte Corday, o simpatizantă girondistă, în timp ce el lua o baie ca tratament contra afecțiunii dermatologice de care suferea.

Anul 1798 – Începe Rebeliunea Irlandeză din 1798 condusă de Irlandezii Uniți împotriva stăpânirii britanice.

Anul 1819: S-a născut regina Victoria a Marii Britanii și Irlandei și împărăteasă a Indiei, a doua cea mai longevivă regină a Marii Britanii, după regina Elisabeta a II-a, recent decedată.

ADVERTISING

Anul 1813 - Liderul independenței Americii de Sud, Simón Bolívar, intră în Mérida , declanșând invazia Venezuelei și este proclamat El Libertador ("Eliberatorul").  Simón Bolívar a fost un militar și politician venezuelean care a luptat, timp de 20 de ani, împotriva coroanei spaniole pentru a obține independența unor state latino-americane, precum Bolivia, Columbia, Ecuador, Peru și Venezuela.

Anul 1822 - La Pichincha, în Ecuadorul de astăzi, a avut loc o bătălie celebră, repurtată pe versanții unui vulcan situat la cota 3.500 de metri deasupra nivelului mării, chiar lângă orașul Quito , în Ecuadorul modern.  

Confruntarea, desfășurată în contextul războaielor de independență din America Latină, s-a produs între armata populară de sub comanda generalului Antonio José de Sucre și armata regalistă comandată de feldmareșalul Melchor Aymerich.

Luptele s-au soldat cu înfrângerea forțelor regaliste loiale Spaniei, au dus la eliberarea orașului Quito de sub stăpânirea spaniolă și au determinat independența provinciilor aflate sub dominația spaniolă, din a căror eliberare va rezulta în cele din urmă Republica Ecuador. 

Anul 1832 – La Convenția de la Londra, este recunoscut primul regat al Greciei de către Marile Puteri:  Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei, Monarhia din iulie franceză și Imperiul Rus. Independența  statului fusese recunoscută, de altfel, internațional prin tratatul de la Constantinopol, asumat și de Imperiul Otoman acceptându-i neatârnarea, ca fost stat suzeran.

Astfel, Regatul Greciei devine urmașul Guvernului provizoriu grec al primei Republici Elene, stabilite în timpul războiului de independență al Greciei. Regatul a durat până în 1924, când a fost abolită monarhia pentru prima oară și a fost proclamată a doua Republică Elenă.

Dar, după un deceniu și ceva de regim republican, monarhia a fost restaurată în 1935 și a durat până în 1974, când a fost abolită pentru a doua oară monarhia și a fost proclamată a treia Republică Elenă.

Anul 1844 – Samuel Morse trimite un mesaj cu textul codat „Ce a lucrat Dumnezeu” (un citat biblic),  Mesajul era recepționat în Capitoliul Statelor Unite  și a fost descifrat pe loc de către asistentul lui Morse,  Alfred Vail, și avea ca scop proba tehnică de inaugurare a primei linii telegrafic-comerciale din lume, între Baltimore și Washington DC.

Anul 1875: A fost constituit Partidul Național Liberal, printre membrii fondatori fiind: Ion C. BrătianuM. Kogălniceanu, M.C. Epureanu.  Deci, astăzi, PNL împlinește 149 ani.

Anul 1883: După 14 ani de construcție Podul Brooklyn, celebrul pod peste East River din New York, este deschis traficului, unind astfel Brooklyn cu Manhattan printr-o cale rutieră.

Anul 1900: Al Doilea Război al Burilor: Regatul Unit anexează Republica Orange, interesată mai ales de resursele de diamante, descoperite în bazinele râurilor Orange și Vaal. Regiunea a fost anexată de imperiu, devenind colonie britanică. În prezent este provincia Free State din cadrul Africii de Sud.

Anul 1903: Este inaugurat Castelul Pelișor, locație unde membrii familiei regale a României vor locui mai ales pe timp de vară..

Anul 1905: Se naște Mihail Șolohov, scriitor rus, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură. Este autorul celebrelor romane „Pe Donul liniștit”, „Soarta unui om”, „Pământ desțelenit”.

Anul 1906: Hotelierul elvețian César Ritz a deschis la Londra un al doilea hotel branduit cu numele său și unde, ca noutate, fiecare apartament este dotat cu o baie proprie. Pe parcurs, standardele de servicii și dotările de lux ale casei au devenit standarde la nivel național.

Anul 1908: În prezența regelui Carol I, fost inaugurată la București noua clădire a Muzeului de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, cea pe care o vedem astăzi în Piața Victoriei.

Noua clădire este o extindere, după ce vechiul muzeu fusese construit și inaugurat în 1834, la iniţiativa fratelui domnitorului Alexandru Ghica, marele ban Mihalache Ghica.  Acesta a donat muzeului multe piese din propriile sale colecții, care includeau monede greceşti, romane şi bizantine, colecţii de minerale, fosile, moluşte, peşti, păsări şi mamifere, precum şi opere de artă.

Deşi fusese conceput ca un cabinet de istorie naturală, muzeul a căpătat în acea perioadă un caracter de instituţie mixtă, adăpostind antichităţi, tablouri vechi şi curiozităţi naturale.

Anul 1908: Se naște Fory Etterle, actor român de origine elvețiană (decedat în 1983), neîntrecutul interpret al lui Agamiță Dadanache.

Anul 1937: Se naște Benone Sinulescu, interpret român de muzică populară, decedat în 2021.

Anul 1943: Holocaust: Josef Mengele devine ofițerul șef medical la Auschwitz.

Anul 1962: Astronautul american Scott Carpenter a orbitat de trei ori în jurul Pământului în capsula spatială Aurora 7.  Era un experiment de etapă. Peste șapte ani, tot laboratoarele americane se vor putea mândri cu reușita primei aselenizări.

Anul 1974: Moare celebrul Duke Ellington, jazzman american de mare notorietate, neîntrecut maestru al instrumentelor de percuție și de suflat, pe care îl mai puteți viziona încă o dată aici:

Caravan - Duke Ellington and His Orchestra

Anul 1976: Avioanele Concorde aflate sub dublu pavilion, englez și francez, au efectuat primele zboruri comerciale.

Anul 1981: Președintele ecuadorian Jaime Roldos a murit într-un accident de avion în circumstanțe misterioase și încă neelucidate.  Trebuie observat din capul locului faptul că președintele Ecuadorului era cunoscut pentru poziția sa fermă față de drepturile omului, într-un stil care deranja alte guverne din America Latină, dar a dus și la slăbirea relațiilor cu administrația Statelor Unite sub președinția lui Ronald Reagan.

Opinia publică a făcut tot felul de conotații în legătură cu faptul că președintele țării călătorea cu mai mulți demnitari ai statului, toți într-un singur avion, dar și cu faptul că obișnuita cutie neagră, care trebuia să fi înregistrat momentele când s-a produs prăbușirea, este de negăsit.

Există speculația cum că nici n-ar fi existat, că pur și simplu a fost omisă prezența ei. Dar există și bănuiala că, după ce cutiile fuseseră amplasate la bord, au fost sustrase de cineva, interesat în răfuieli cu cineva dintre călători.

În 2015, dosarul a fost redeschis, cercetările au fost reluate,  dar nici astăzi nu au apărut rezultate notabile.

Anul 1990: A luat ființă, la București, Teatrul Masca, singurul teatru de gest, pantomimă și expresie corporală din România, condus de actorul și regizorul Mihai Mălaimare.

Anul 2004: Se produce explozia de la Mihăilești, accident soldat cu 18 morți, 13 răniți și importante pagube materiale.

MEMENTO:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇