Mica istorie: 23 mai - Ziua mondială a broaștelor țestoase

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Anul 1430: Celebra eroină a naționaliștilor francezi din Evul Mediu Jeanne D’Arc este capturată de burgunzi, în timp ce încerca să iasă dintr-o încercuire, după ce condusese armata franceză, pentru a libera localitatea Compiègne.

Inițial, își organizase o evadare, dar spionii au vândut-o regelui Angliei, care a întemnițat-o la Rouen. Nu este acuzată de trădare, pentru care pedeapsa era mai puțin severă, ci de erezie, pentru care pedeapsa era capitală.

Jeane D'Arc nu este deferită tribunalului civil sau celui militar, ci direct instanței inchiziționale, pentru ca să nu scape celei mai severe forme a pedepsei capitale.

La 24 mai 1431, în cimitirul din Rouen, Ioana D'Arc semnează actul de abjurare, aplicând amprenta pe semnul crucii (nu știa să scrie). Se spune că ar fi fost mințită că hârtia conține altceva. Cert este că, două zile mai târziu, fecioara din Orleans retractează. Dacă nu retracta, ar fi fost salvată. Dar ori a dorit să înfrunte moartea, ori, neștiind ce semnează, a fost păcălită.

Este arsă pe rug, la 30 mai, în piața Vieux-Marché din Rouen. Moare strigând numele lui Iisus Hristos, convinsă că și-a îndeplinit misiunea.

Este beatificată în anul 1905, în scopul întăririi Partidului catolic, în momentul în care republica franceză se pregătea să voteze legea separării Bisericii de stat. Ioana este sanctificată (canonizată) abia în anul 1921, când în fruntea Franței se afla o putere de dreapta.

Anul 1498: Călugărul dominican italian, predicator, critic și reformator al moravurilor religioase și sociale Girolamo Savonarola este spânzurat la Florența, din ordinul papei Alexandru al VI-lea, care îl declară ca "eretic, schismatic și neiubitor de Sfântul Scaun". Apoi, în fața unei mulțimi, dornică de spectacol,  cadavrul este ars.

Anul 1533: Arhiepiscopul de Canterbury, Thomas Cranmer, declară nulă și neavenită căsătoria regelui Henric al VIII-lea al Angliei cu Caterina de Aragon, după ce aceasta se căsătorise anterior cu fratele regelui și a rămas văduvă la nici 16 ani. Faptul atrage asupra sa mânia Vaticanului, care consideră căsătoria valabilă. În cele din urmă, papa îl va excomunica pe arhiepiscop, dar nulitatea căsătoriei pronunțată de el a rămas valabilă.

Anul 1568Țările de Jos își declară independența față de Spania.

Anul 1681: Moare  Pedro Calderón de la Barca, un geniu de mare anvergură al dramaturgiei spaniole. Teatrul său, bazat pe cel al lui Lope de Vega, operează modificări importante: el ordonează scenele, renunță la cele inutile, iar pe cele secundare le subordonează unor personaje centrale.

 Lucrările sale au fost împărțite tematic în: comedii religioase, istorico-legendare, acțiuni complexe,  filozofice, mitologice  și sacramentale.

Anul 1706Bătălia de la RamilliesJohn Churchill, duce de Marlborough, învinge armata franceză aflată sub comanda mareșalului Villeroi.

Anul 1834: Se naște Carl Heinrich Bloch, pictor danez.

Anul 1848: Se naște Otto Lilienthal, pionier de zbor și inginer german. El este apreciat ca fiind prima persoană care a efectuat zboruri de planare reușite și repetabile cu un dispozitiv de zbor (planor), „mai greu decât aerul”, dar ajutat de curenții de aer ca să zboare.

Lucrările sale experimentale preliminare și primele teste de zbor au condus la conceptul de aripă. El a dezvoltat reprezentarea proprietăților aerodinamice ale aripilor în diagrama polară, folosită și astăzi. Producția planorului normal în fabrica sa de mașini din Berlin a fost prima producție de serie a unui aparat de zbor. 

Anul 1861: Se naşte József Rippl-Rónai, pictor impresionist maghiar. A fost membru fondator al Cercului Impresioniștilor și Naturaliștilor Maghiari (MIÉNK) și a participat la mișcările moderniste, în principal ale impresioniștilor francezi, precum și la mișcarea occidentală. La izbucnirea Primului Război Mondial din 1914 a fost capturat și reținut, ca cetățean al unui stat inamic. După război, s-a alăturat postimpresioniștilor și secesioniștilor francezi.

Anul 1871: Se naște Garabet Ibrăileanu, critic, istoric și teoretician literar român.

Anul 1895: Moare Franz Ernst Neumann, fizician și matematician, considerat fondatorul fizicii matematice.

Anul 1899: Se naște George Matei Cantacuzino, arhitect, pictor și eseist român, reprezentant al modernismului moderat și cel mai prolific teoretician al arhitecturii din România.

Anul 1906: Moare Henrik Ibsen, dramaturg norvegian de mare calibru.  Ibsen este considerat "părintele realismului" și unul dintre cei mai influenți dramaturgi ai timpurilor sale. Printre capodoperele de prestigiu, a căror notorietate a depășit demult granițele țării sale, se numără:

Ibsen este dramaturgul cel mai frecvent jucat din lume după Shakespeare, iar, la începutul secolului al XX-lea, O casă de păpuși devenise cea mai jucată piesă in lume.

Multe din lucrările sale dramatice au inspirat producătorii de film sau compozitorii, în creațiile lor. Poate cea mai populară compoziţie bazată pe o piesă de Ibsen este poemul Simfonic Peer Gynt de Edvard Grieg, din care merită reamintită secvența Cântecul lui Solveig. Iată o variantă, transpusă pentru voce și pian:

Edvard Grieg: Solveig's song sung by Anna Kovach soprano

Anul 1902: Se naște Vladimir Streinu (Nicolae Iordache), critic literar, eseist, poet român.

Anul 1911: Se deschide Biblioteca Publică din New York, astăzi una din cele mai bogate biblioteci din lume, având un fond de 53 milioane exemplare. Este a doua cea mai mare bibliotecă publică din Statele Unite ale Americii (după Biblioteca Congresului) și a patra cea mai mare din lume.

Anul 1915Primul Război Mondial: Italia a declarat război Austro-Ungariei. Războiul începuse la 28 iulie 1914, după ce un naționalist bosniac îl asasinase pe prințul moștenitor Ferdinand al Austro-Ungariei (Sarajevo). Ca replică, Austro-Ungaria a atacat Serbia. Intrarea Italiei în război nu era decât o nouă fază, după ce între timp intrase și Rusia, în apărarea Serbiei.

Până la 4 august 1914, alianțele defensive suprapuse au atras în conflict Franța, Regatul Unit și Germania, războiul generalizându-se și devenind Mondial.

Anul 1929: Este lansată prima animație Mickey Mouse cu sunet, „Copilul carnavalului". A fost un succes atât cultural, cât și comercial.

Anul 1934: Cei doi gangsteri americani care constituiau faimosul cuplu Bonnie Parker și Clyde Barrow au fost împușcați în apropiere de Bienville Parish, Louisiana, de către poliție.

Anul 1942: Se naște Gabriel Liiceanu, eseist și filosof român.

Anul 1942: După câteva zile de luptă, în războiul împotriva Uniunii Sovietice 1941-1945, armata germană (Wehrmachtul) reușește în cea de-a doua bătălie de la Harkov să încercuiască complet Armata Roșie. Capitularea totală a ultimelor forțe rezistente sovietice din Harkov a avut loc la data de 28 mai.

Anul 1945: La două săptămâni după capitularea totală și necondiționată a Wermacht-ului (Armatei), Guvernul german hitlerist, aflat încă în funcție, este destituit de către aliați, după care membrii guvernului sunt arestați și încarcerați.

Anul 1945Al Doilea Război MondialHeinrich Himmler, șeful SS, se sinucide cu cianură, în timp ce se afla în custodia aliaților și după ce încercase mai multe contacte și negocieri cu diferiți lideri naziști, cu ajutorul cărora voia să scape undeva, departe de prăpădul din Europa.

Anul 1949: S-a întrunit Consiliul Parlamentului vest-german (Bundesrat) și a declarat în mod oficial formarea Republicii Federale Germane, pe scurt, Germania Occidentală, numită astfel în simetrie cu Germania Răsăriteană, aflată sub influența sovietică. Situația Germaniei împărțită în două „țări” a durat până după prăbușirea Uniunii Sovietice, când, la 3 octombrie 1990 Germania Răsăriteană a încetat să mai existe, fostul ei teritoriu alipindu-se la Republica Federală Germania, ceea ce a pus astfel capăt divizării politice a țării.

Anul 1971: Este inaugurat Hotelul Intercontinental din București, finalizat după 3 ani de la începerea construcției, în anul 1968. Cu 24 de etaje și 87 de metri înălțime, a devenit a doua cea mai înaltă clădire din București.

Anul 1992: Cel mai proeminent magistrat italian anti-mafie, Giovanni Falcone, soția și trei bodyguarzi au fost uciși de clanul Corleonesi cu o bombă de o jumătate de tonă lângă Capaci, Sicilia. Prietenul și colegul său Paolo Borsellino a fost și el asasinat, după mai puțin de două luni. Anul 1992 a devenit astfel astfel un punct de cotitură în istoria procurorilor mafiei italiene.

Anul 1995: Este lansată prima versiune a limbajului de programare Java.

Anul 2000: La iniţiativa organizaţiei „American Tortoise Rescue”, s-a instituit Ziua Mondială a Broaștelor Ţestoase - prilej pentru a atrage atenţia asupra pericolelor care ameninţă cu dispariția această specie. 

Ziua broaștelor țestoase se serbează la data de 23 mai a fiecărui an și are ca obiect nu numai protejarea acestei specii, ci și identificarea altor specii aflate pe care de dispariție, inclusiv inițierea de măsuri pentru a le proteja.

Anul 2017: Moare Roger Moore, renumit actor britanic.

MEMENTO:

  • Ziua Mondială a Broaștelor Țestoase
  • Jamaica: Ziua Muncii
  • Mexic: Ziua Studenților

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇