Mica istorie: 14 mai - ziua când cea mai tânără mamă din lume a născut la doar 5 (cinci) ani

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Anul 964Este asasinat papa Ioan al XII-lea. Legenda spune că ar fi fost ucis de soțul gelos al unei amante. Amanta papei? Este posibil? Legenda spune că da, este posibil, mai ales că Ioan – pe numele său laic Octavian – ajunsese la înalta demnitate pontifă încă minor fiind, respectiv la incredibila vârstă de 16 ani. Ar fi fost singurul papă care a accesat înalta demnitate ecleziastică fiind încă minor.

Tot legenda spune că Ioan al XII-lea ar fi fost omorât cu barosul de către soțul înșelat al unei înalte doamne din nobilimea romană, tocmai în momentul când aceasta se dădea la plăceri sexuale cu tânărul suveran pontif.

De altfel, nici istoria nu vorbește în termeni prea convenabili despre acel papă, Ioan al XII-lea. Episcopul contemporan Liutprand de Cremona îl acuză în scrierile sale de omucidere, mutilări, adulter, incest (cu cele două surori ale sale), simonie, pasiunea jocurilor de noroc, sperjur și blasfemie.

Anul 1610Henric al IV-lea al Franței a fost înjunghiat mortal de un fanatic catolic, François Ravaillac. I-a succedat la tron fiul său, Ludovic al XIII-lea, minor. Mama minorului și, respectiv, văduva lui Henric, Maria de Medici, a servit ca regent pentru fiul lor de nouă ani.

Anul 1643: Moare regele Franței Ludovic al XIII-lea și îi succede la tron fiul său tot Ludovic, în vârstă de numai patru ani, care devine astfel Ludovic al XIV-lea.

Franța părea să intre într-o criză dinastică întrucât nimănui nu i se părea predictibil ca stabilitatea monarhică să-și poată menține echilibrul până la majoratul copilului Ludovic. Dar norocul a făcut ca regența să fie asigurată de o persoană respectabilă, capabilă și energică, Ana de Austria, mama regelui minor, o persoană care s-a ocupat responsabil atât de stat, cât și de educația micuțului rege.  

ADVERTISING

Copilul Ludovic a învățat de la mamă – sau poate de la un presupus concubin al acesteia, treaba este cam neclară – că monarhia a fost rânduită de către Dumnezeu, că rolul regelui este să servească țara, să muncească din greu și să-și ia sarcina în serios.

Educația lui Ludovic era, totuși, oarecum mărginită: noțiuni vagi de istorie antică, puțină istorie modernă, puțină geografie și matematică, o bună cunoaștere a limbilor italiană și spaniolă, bineînțeles stăpânirea limbii franceze, călăria, mânuirea armelor de foc, dansul de salon.

De-a lungul copilăriei, Ludovic a trecut pe lângă moarte de câteva ori:

  • La vârsta de cinci ani era gata să se înece într-una din piscinele palatului regal. A fost salvat în ultima clipă, când începuse să se sufoce.
  • La nouă ani, în noiembrie 1647, s-a îmbolnăvit de variolă, pe vreme aceea boală fără lac, precum astăzi cancerul. A revenit în mod miraculos, după ce medicii anunțaseră că nu mai au nicio speranță.
  • La 30 iunie 1658, regele a fost victima unei grave intoxicații alimentare. I se acordaseră ultimele ritualuri și urma să înceapă pregătirea succesiunii. Dar, tot miraculos, medicul Anei de Austria, Guénaut, i-a dat un vomitiv bazat pe antimoniu, diluat în vin, iar tânărul rege s-a vindecat și de rândul acesta.

Regele și-a preluat efectiv prerogativele regale la 6 septembrie 1651 și a condus țara în stil absolut până în 1715, după o domnie formală de 76 ani. A știut să domnească înțelept, ferindu-se de dușmani, apropiindu-se de prieteni și credincios la două principii, poate nu tocmai morale, poate deloc etice, dar cu siguranță utile la vremea sa. Pe primul îl rostise sec, chiar el „ L'État, c'est moi” (Statul sunt eu), iar pe al doilea, tot el: "Après moi, le déluge” (După mine, potopul).

ADVERTISING

A murit la 76 de ani, ca urmare a unei cangrene, afecțiune infecțioasă și mortală la acea vreme.

Anul 1796: Doctorul englez Edward Jenner a administrat pentru prima oară un vaccin contra variolei. Astfel, înfiorătoarea boală care, în perioadele de epidemie, făcea milioane de victime, fără posibilitatea de a fi tratată eficient, este astăzi aproape eradicată, în majoritatea țărilor dezvoltate.

Anul 1804: Președintele american Thomas Jefferson comandă o expediție la scurt timp după ce SUA au cumpărat de la statul francez ținutul Louisiana, devenit stat în cadrul SUA. Expediția terestră, comandată de Lewis și Clark, a durat din mai 1804 până în septembrie 1806, realizându-se astfel prima traversare a continentului nord-american, de la Atlantic la Pacific.

Anul 1811Paraguay își câștigă independența față de Spania.

Anul 1812: Se naște Costache Negri, scriitor și politician român, fost pârcălab de Covurlui și deputat.

Anul 1900: Se deschid Jocurile Olimpice de vară de la Paris, în ciuda eforturilor grecești de a se organiza numai în Grecia Jocuri Olimpice. Comitetul Internațional Olimpic a decis ca Jocurile să aibă loc de fiecare dată într-o altă țară.  

Cu această ocazie, s-a mai stabilit că, spre deosebire de tradiția antică, în noua etapă a Jocurilor vor putea participa și femei sportive, putând fi recompensate cu aceleași premii și distincții ca și sportivii bărbați.

Anul 1939: Uluitoare premieră mondială: fetița peruană Lina Medina, în vârstă de numai 5 ani 7 luni și 17 zile, devine cea mai tânără mamă din lume, depășind pe departe orice record anterior. Copilul cântărea la naștere 2,7 kg. În ciuda cercetărilor, nu s-a putut stabili identitatea tatălui noului născut.

ADVERTISING

La aflarea știrii, mult mediatizată de altfel, autoritățile peruane au promis ajutoare pentru tânăra mamă, lipsită de mijloace materiale, dar, după ce s-a mai atenuat șocul evenimentului, şocantul caz a intrat în uitare.

Mai mult, în anii ‘80 ce au urmat, a trebuit construită o autostradă chiar peste terenul ocupat de locuința familiei Medina. Autoritățile nu s-au arătat deloc sensibile la faptul că aceasta va rămâne fără adăpost, după ce locuința îi va fi demolată. Buldozerele și-au făcut datoria, fără ca familia să beneficieze de vreo despăgubire.

Doar doctorul Lozada, cel care o asistase pe Lina Medina la nașterea copilului, a angajat-o pe Lina, după mulți ani, ca secretară. Mai târziu, ea s-a căsătorit cu un oarecare Raúl Jurado, cu care are un al doilea copil.

Anul 1940Al Doilea Război Mondial: orașul Rotterdam este bombardat de aviația germană, cu scopul ca, prin Țările de Jos și Belgia, Reichul german să-și deschidă o cale spre Franța, pe care o va invada, amenințând întreaga Europă.

Anul 1948: Evreii din Palestina și-au declarat independența formând statul Israel.

Anul 1953: Se naște Norodom Sihamoni, actualul rege al Cambodgiei, importantă personalitate politică a spațiului Asian din secolele XX-XXI.

Anul 1955: A fost semnat „Tratatul de prietenie, colaborare și asistență mutuală” („Tratatul de la Varșovia”) între Albania (retrasă în 1968), Bulgaria, Cehoslovacia, R.D. Germană, Polonia, România, Ungaria și Uniunea Sovietică (intrat în vigoare la 5 iunie 1955). Tratatul încerca o imitație nereușită a Uniunii Europene și și-a încetat valabilitatea la 1.VII.1991, ca urmare a schimbărilor din Europa Centrală și de Est din anii 1989 și 1990.

Anul 1962: Pretendentul la Tronul spaniol, Juan Carlos, viitorul rege, și prințesa Sofia a Greciei se căsătoresc la Atena. Juan Carlos a deținut tronul Spaniei din 1975 și până în iunie 2014, când a abdicat în favoarea fiului său, Felippe, actualul rege al Spaniei.

Regele Felippe al VI-lea este, la rândul său, căsătorit cu regina consortă Letizia, iar împreună au două fiice: Infanta Leonor, prințesă de Asturia, moștenitoare a tronului și infanta Sofia.

Anul 1968: Are loc vizita oficială în România a președintelui francez Charles de Gaulle. Vizita lui Charles de Gaulle însemna debutul întâlnirilor sale cu mari personalităţi. De Gaulle l-a decorat atunci pe Nicolae Ceaușescu cu Marea Cruce a Legiunii de Onoare, cea mai înaltă distincţie a statului francez.

Pentru de Gaulle, a fost ultima sa călătorie de purtător al simbolurilor Franţei. Studenţii baricadaseră Cartierul Latin, iar contestaţiile tinerei generaţii răbufniseră în marile citadele universitare. Ca urmare a protestelor, generalul a demisionat după scurt timp.

Anul 1973: A fost lansată pe o orbită circumterestră prima stație spațială sub pavilion SUA, „Skylab".

Anul 1981: Primul zbor al unui român în spațiul cosmic: Dumitru Prunariu, cu nava Soiuz–40. Zborul a durat 7 zile, 20 de ore și 42 de minute, activitatea spațială desfășurându–se la bordul stației orbitale „Saliut 6".

Anul 1994: A fost inaugurat Hotelul Sofitel din complexul World Trade Center din București.

Anul 1998: Este inaugurat primul hotel de cinci stele din România, Athénée Palace Hilton – București, construit în 1914 și extins în 1936 și 1965.

Anul 2004Frederik, prințul moștenitor al Danemarcei, se căsătorește la catedrala din Copenhaga cu australiana Mary Donaldson. În prezent, prințul a devenit regele Frederik al X-lea, după abdicarea de la tron a mamei sale, regina Margareta a II-a, la 14 ianuarie 2024. Mary Donaldson devine astfel regină consortă a Danemarcei. Întreaga ceremonie a căsătoriei  a fost televizată și poate fi urmărită, în condițiile tehnice ale acelui an, aici:

Danish Royal Wedding of Prince Frederik and Mary Donaldson (English Commentary)

Câteva cuvinte despre cea care a devenit regină consortă a Danemarcei. Mary Donaldson era cea mai mică, într-o familie cu patru copii. S-a născut pe 5 februarie 1972 într-o suburbie a orașului HobartTasmania.

A studiat la Universitatea din Tasmania, obținând în 1995 o diplomă combinată de licență în comerț și licență în drept. Din 1994 până în 1996, a urmat un program de studii superioare și s-a calificat cu certificate în publicitate de la Advertising Federation of Australia (AFA) și în marketing de la Australian Direct Marketing Association (ADMA).

În 2000, Mary l-a întâlnit la Sydney pe Frederik (pe atunci prințul Moștenitor al Danemarcei) în timp ce participa la Jocurile Olimpice de vară din 2000. Frederik era la bar împreună cu fratele său, prințul Joachim, cu vărul său, prințul Nikolaos al Greciei și Danemarcei, precum și cu Felippe de atunci, regele de astăzi al Spaniei, precum  și prințesa Märtha Louise a Norvegiei.

Frederik era acolo incognito pentru publicul larg, aflat la Sidney, care nu era informat despre prezența prințului moștenitor al Danemarcei. Nici Marry nu știa identitatea lui Frederik decât la un timp după ce s-au întâlnit. Întâlnirea a fost scurtă, iar în următoarea perioadă a continuat de distanță. Au urmat câteva vizite discrete ale prințului Frederik în Australia.

La 15 noiembrie 2001, săptămânalul danez Billed Bladet a numit-o pe Mary ca fiind iubita prințului moștenitor. După o lună, înainte de Crăciunul anului 2001, Marry s-a mutat din Australia în Danemarca.  

La 24 septembrie 2003, s-a anunțat oficial că regina Margrethe a II-a intenționează să-și dea acordul pentru căsătoria prințului cu Marry. Acordul a fost publicat oficial la 8 octombrie 2003. Cu această ocazie, Frederik îi dăduse Mariei un inel de logodnă cu un diamant șlefuit din smarald și cu două baghete șlefuite din rubin șlefuit, ansamblul sugerând culoarea drapelului Danemarcei. 

Cuplul s-a logodit oficial pe 8 octombrie 2003.

S-au căsătorit pe 14 mai 2004 la catedrala din Copenhaga. Cuplul are în prezent patru copii: prințul moștenitor Christian Valdemar Henri John, principesa Isabella Henrietta Ingrid Margrethe, prințul Vincent Frederik Minik Alexander și principesa Josephine Sophia Ivalo Mathilda. Aceștia doi din urmă sunt născuți gemeni. 

MEMENTO:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇