Mica istorie: 12 mai - ziua când s-a inaugurat la Roma Columna lui Traian

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Anul 205 î.e.n.: A fost pus în funcțiune Mecanismul Antikythera, considerat cel mai vechi calendar astronomic și strămoșul calculatorului analog.

Cu ajutorul acestui interesant Mecanism, grecii puteau calcula cu precizie eclipsele sau mișcarea planetelor și stabileau datele la care își organizau Jocurile Olimpice.

Anul 113: A fost inaugurată la Roma, în forumul nou construit, „Columna lui Traian", lucrare atribuită lui Apollodor din Damasc. Cele 124 de episoade, care ilustrează războaiele daco-romane, constituie un original act de naștere a poporului român.

Columna constă într-o coloană cilindrică din piatră și un basorelief alcătuit din cele 124 de episoade, evoluate în formă de spirală și reprezentând episoade din războaiele declanșate de împăratul Traian pentru cucerirea Daciei.

Columna are o înălțime de 35,7 metri și conține 18 blocuri masive din marmură de Carrara, fiecare cântărind 40 de tone. Blocurile sunt golite în interior, pentru a permite amenajarea unei scări spirale, care numără 185 de trepte și permite accesul până la platforma superioară. 

În vârful bimilenarului monument, a fost amplasată de către constructor statuia împăratului Traian, care însă a fost topită în evul mediu, pentru a refolosi probabil metalul din care era turnată.

În locul statuii lui Traian, aflată inițial în vârful columnei, a fost așezată o statuie a Sfântului Petru din ordinul Papei Sixt al V-lea. Dar și aceasta a fost coborâtă în anul 1810, din ordinul împăratului Napoleon I, care și-a dorit amplasarea acolo a propriei sale statui.

De-a lungul suprafeței laterale a cilindrului ce constituie corpul Coloanei, sunt amplasate pe un traseu elicoidal 124 de basoreliefuri, reprezentând scene legate de ultimul război daco-roman.

Aceste reprezentări au o deosebită valoare pentru istoria formării poporului român. Studiind scenele prezentate de sculptor pentru fiecare scenă în parte, specialiștii au reușit să reconstituie detalii privind portul vestimentar al dacilor sau al romanilor, privind modul cum îi tratau romanii învingători pe dacii învinși, privind aspecte din viața socială, precum și alte numeroase informații ce țin de viața sau cultura celor două popoare, reprezentate pe Coloană.

Valoarea deosebită a monumentelor a determinat realizarea mai multor copii, parțiale sau integrale. Una din acestea, datată din vremea lui Napoleon al III-lea, se află la Muzeul Antichităților Naționale de la Saint-Germain-en-Laye, Franța. O altă copie integrală a Columnei se găsește în Marea Britanie și este expusă la Albert and Victoria Museum din Londra. O altă copie s-a realizat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, din inițiativa reginei Victoria, iar o alta, tot copie, se află la Roma, în Muzeul Civilizației Romane. O copie parțială, cuprinzând structura fundației și expunerea desfășurată a basoreliefurilor de pe suprafața monumentului, se află la muzeul de Istorie Națională a României, din București.

După cum se știe, istoria războaielor daco-romane a făcut și obiectul unei lucrări memorialistice elaborate pe această temă de însuși împăratul Traian. Istoricii apreciază că, inspirat de predecesorul Cajus Iulius Caesar, care și-a glorificat campaniile militare, elaborând monografia „De bello Galico”, împăratul Traian a elaborat la rândul său o lucrare, întitulată  „De bello Dacico”, pierdută între timp.

Ar fi fost de neprețuită valoare pentru noi acest De bello Dacico, care cu siguranță conținea prețioase informații despre istoria românilor.

Anul 1364: Prin carta regală emisă de Cazimir al III-lea, regele Poloniei, s-a înființat Universitatea  Jagiellonă, cu sediul în Cracovia, una dintre cele mai vechi universități din lume și a doua ca vechime din Europa Centrală.

Înființată din inițiativa regelui polon, Universitatea a fost inițial structurată cu o catedră de arte liberale, două catedre de medicină, trei de drept canonic și cinci de drept roman. Sursa de finanțare era o taxă trimestrială obținută din monopolul regal asupra salinelor de la Wieliczka.

Următorul rege, Władysław Jagiełło, și soția sa Jadwiga, au continuat să sprijine funcționarea mai departe a Universității. Regina a donat instituției toate bijuteriile ei personale, ceea ce a permis înscrierea a 203 studenți. Facultățile de astronomie, matematică, drept și teologie, noi instituite, au atras cărturari eminenți ai epocii, inclusiv un elev al lui Nicolaus Copernic, dornici să predea cursuri.

Universitatea Jagiellonă a fost una din primele universități din Europa, care a instituit catedre independente de matematică și de astronomie.

Anul 1551: A fost fondată Universitatea Națională San Marcos din LimaPeru, la porunca regelui Carol Quintul. Este cea mai veche universitate cu o existență continuă din America.

Anul 1581: A fost fondată Universitatea din Cluj, cea mai veche universitate de pe teritoriul românesc.

Diploma de fondare a Colegiului Major Iezuit din Cluj (Academia Claudiopolitana Societatis Jesua fost emisă de voievodul Ştefan Báthory. Intenția fondatorului era ca acest Colegiu Major (Academie) să fie o instituţie similară universităţilor consacrate ale epocii, unde să se preda gramatică, științe umaniste, retorică, filosofie și teologie.

Limba de predare în Academie era cea latină, iar, la absolvire, studenții primeau titlurile universitare de baccalaureus, magister sau doctor.

Astăzi, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj este cea mai mare universitate din țară, având un număr de aproximativ 50.000 de studenți înscriși la toate nivelurile academice.

Anul 1664: Are loc la palatul Versailles din Franța premiera comediei Tartuffe, de Molière. Această primă versiune a piesei a provocat un uriaș scandal datorat criticii sale drastice și revoluționare la adresa ipocriziei religioase. După premiera oficială, reprezentațiile au fost multă vreme interzise de către cenzură.

Anul 1797Generalul Napoleon Bonaparte - viitorul împărat al Franței - reușește să înfrângă prima coaliție europeană organizată împotriva sa și să cucerească Veneția, pe care o anexează Franței.

Anul 1848: Revoluționarii din principatul Moldova, refugiați în Transilvania, elaborează la Brașov programul–legământ întitulat „Prințipiile noastre pentru reformarea patriei". Documentul consemnează pentru prima oară un deziderat care frământa societatea românească în acele vremuri: „Unirea Moldovei și Țării Românești într–un singur stat neatârnat românesc".

Extrapolând, nu putem ocoli faptul că documentul a fost conceput în orașul transilvan Brașov, ceea ce sugerează că, poate, avea în gând și o unire cu perspective mai largi, care ar include și al treilea ținut cu populație românească, cel de peste Carpați.

Anul 1881: În Africa de Nord, Tunisia devine protectorat francez.

Anul 1925Paul von Hindenburg este învestit în funcția de președinte al celui de-al doilea Reich, Republica de la Weimar. El este cel care l-a nominalizat pe Adolf Hitler, în postul de cancelar al Reich-ului, lăsând pe mâna acestuia toată puterea de decizie în stat.

Anul 1926: Dirijabilul italian Norge devine prima navă care a zburat deasupra Polului Nord. Ideea de a organiza expediția i-a aparținut exploratorului polar Roald Amundsen. Aeronava a fost proiectată de pilotul italian Umberto Nobile iar exploratorul american Lincoln Ellsworth împreună cu Clubul Aero din Norvegia au finanțat călătoria.

Anul 1932: La zece săptămâni după ce a fost răpit, copilul aviatorului Charles Lindbergh este găsit mort în HopewellNew Jersey, la doar câteva mile de casa familiei Lindbergh. Crima a fost obiectul unui scandal de proporții în anii ‘30.

Anul 1937: Regele George al VI-lea al Angliei a fost încoronat la Westminster Abbey. Personalitatea regelui a impresionat comunitatea internațională, după ce acesta a refuzat să părăsească Londra, chiar în situația când capitala britanică era bombardată sistematic, atât cu avioanele, cât și cu primele rachete inventate atunci în Germania

Trebuie amintit faptul că regele George al VI-lea a fost tatăl reginei Elisabeta a II-a și bunicul actualului rege, Charles lII-lea.

Anul 1941: Inginerul german Konrad Zuse a prezentat calculatorul Z3, primul calculator electromecanic programabil.

Anul 1942:  Are loc un eveniment sinistru: pentru prima oară în istorie, este executată o gazare în masă, la lagărul de concentrare Auschwitz–Birkenau. Gazarea era un „experiment”, care a ucis 1.500 de evrei polonezi.

Anul 1943: A fost terminată construirea clădirii Pentagonului, cea mai mare clădire administrată de stat  din lume.

Anul 1965: Nava spațială sovietică Luna 5 se prăbușește pe Lună. Intenția investitorului era ca nava să fie prima de acest fel care realizează o aselenizare lină, dar retrorachetele sale au eșuat, iar aparatul s-a prăbușit pe  suprafața Lunii.

Anul 1972: Trupa The Rolling Stones lansează   Exile on Main Stteet. considerat cel mai bun album al trupei.

Anul 2008: Peste 50.000 de persoane mor în China urmare a unui cutremur cu magnitudinea 7,9. Epicentrul a fost localizat la 90 km vest-nord-vest de Chengdu.

Anul 2016: A  fost activat scutul american antirachetă de la DeveseluRusia a criticat puternic lansarea sistemului de apărare antirachetă american din România, denunțând o amenințare directă la securitatea sa și anunțând că replica va fi o întărire a capacităților militare proprii.

Anul 1842: Se naște Jules Massenet, compozitor francez de operă, reprezentant al romantismului târziu. Dintr-un bogat palmares conținând 26 de partituri de operă, câte a compus, posteritatea a reținut, ca lucrare de excepțională valoare, doar una: Manon.

Aproape nu există un mare teatru de operă, care să nu-și înscrie în repertoriu opera Manon și aproape nu există mare tenor liric care să nu fi încercat pretențiosul rol al cavalerului De Grieux, tot din Manon. Merită amintită cunoscuta arie „Le reve”, (Visul), pe care o puteți asculta aici:

Juan Diego Florez- “En fermant les yeux” (Manon-MASSENET)

Alte creații de operă ale aceluiași autor mai apar rareori în programe, subevaluând un autor care – în opinia mea – ar merita o soartă mai bună. Aș aminti câteva titluri:

  • Werther, 1892 
  • Thaïs, 1894
  • Sapho, 1897
  • Cendrillon, 1899
  • Le jongleur de Nôtre-Dame
  • Don Quichotte, 1910

Mi-aș permite să amintesc și din această categorie frumoasa arie „Pourquoi me reveiller” din opera Werther, aici:

Massenet: Werther "Pourquoi me réveiller" / Freddie De Tommaso, Boian Videnoff, Mannheimer Phil.

Celelalte, adică marea majoritate, sunt ori neglijate, ori uitate de tot, deși și unele din acestea merită tot o soartă mai bună, cum spuneam.

Anul 1845: Se naște Gabriel Fauré, compozitor francez.

Anul 1942: Se naște Aurelian Andreescu, interpret român de muzică ușoară.

Anul 1933: Moare Jean Bart (pseudonim al lui Eugeniu P. Botez), scriitor român. A scris mai multe romane, nuvele, memorii, dar, dintre toate, a rămas cel mai notoriu înscris în istoria literaturii romanul Europolis.

Anul 2021: Moare Ileana Vulpescu, prozatoare și traducătoare română. Ileana Vulpescu a scris proză și teatru, a tradus din literaturile engleză, franceză și spaniolă, și a semnat versiuni în limba franceză din literatura modernă și contemporană românească.

Cel mai cunoscut roman al său este „Arta conversației”, care a reușit să ajungă best-seller înainte de 1989. Romanele sale au fost traduse în slovacă („Rămas-bun casei părintești”), maghiară („Arta conversației”), italiană („Sărută pământul acesta”) și franceză („Arta conversației”).

A trecut în neființă la 12 mai 2021, la vârsta de 88 ani.

MEMENTO:

  • Ziua Internațională a Asistenților Medicali
  • Israel: Ziua Independenței
  • Sărbătoarea Wesak, cea mai importantă a calendarului budist

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇