Anul 330: Inaugurarea solemnă a orașului Constantinopol (astăzi Istanbul), ridicat de împăratul Constantin pe locul vechii colonii grecești Byzantion, ca nouă capitală a Imperiului Roman de Răsărit. În 1453, orașul a trecut sub stăpânire otomană, ca urmare a unui lung asediu.
Anul 1529: Data de 11 mai 1529 marchează un acord încheiat între Voievodul Transilvaniei Ioan I Zapolya și domnul Moldovei, Petru Rareș. În baza acordului, Petru Rareș primea cetățile, inclusiv domeniile aferente, de la Ciceu, Bistrița, Cetatea de Baltă, Ungurașul și Rodna. În schimbul acestor noi posesiuni, domnitorul moldav urma să-i acorde principelui transilvan ajutor împotriva lui Ferdinand de Habsburg.
Anul 1672: Regele Ludovic al XIV-lea al Franței invadează Olanda. În scurt timp, invadatorii au cucerit 40 de localități olandeze. Forțele olandeze băteau în retragere fără speranțe, pedestrimea inamică fiind de două ori mai numeroasă decât armata olandeză. Aceasta își abandona, una câte una, fortărețele construite anume pentru a apăra Țările de Jos spaniole contra eventualelor atacuri din partea Franței.
În ceastă situație, la o lună după invazia franceză, Jan de Witt, conducătorul olandez care fusese întotdeauna în favoarea unor relații prietenești cu Franța, a trimis emisari spre a discuta condițiile capitulării.
Olandezii s-au oferit să plătească Franței despăgubiri de război și să cedeze, tot Franței, întregul teritoriu aflat la sud de râul Maas. Dar Ludovic al XIV-lea a respins ofertele olandezilor, fără să ofere o altă variantă pentru a opri războiul.
În lipsa unei contraoferte, luptele au continuat, într-un război fără obiect. Luptătorii aveau motive să se întrebe: Pentru ce luptăm? Care este obiectivul? Până când vom tot cădea la datorie, în neștire?
Până la urmă, soarta războiului a fost tranșată în bătălia navală de la Kijkduin, care a marcat o victorie strategică clară pentru Țările de Jos, mai ales după ce, prin înfrângerea spectaculoasă a flotei inamice, a fost înlăturat pentru viitor pericolul unei noi invazii dinspre mare.
În plus, au fost redeschise comerțului cele două porturi importante ale Țărilor de Jos, Amsterdam și Roterdam.
Anul 1720: Baronul von Münchhausen intră în literatura populară ca cel mai mare mincinos din toate timpurile. Baronul nu este o ficțiune. Numele lui este atestat istoric. Dar niciuna dintre minciunile lui nu este atestată în niciun fel. A existat doar baronul, nu și faptele sale imposibile, ba chiar și ridicole. În fond, dacă acceptăm teatrul absurd și pictura suprarealistă, de ce n-am accepta și minciuna imposibilă?
Aș cita numai câteva, așa cum le relatează și Wikipedia:
- Într-o noapte de iarnă, Munchhausen își leagă calul cu o curea de ceea ce credea el că este un stâlp, dar care era de fapt vârful unei turle de biserică. După ce se topește zăpada, calul rămne atârnat de turlă. Ca să-și poată continua călătoria Munchausen trage cu pistolul în curea, și nimerește exact punctul care-l desface pe cal, acesta cade, iar baronul urcă în șa.
- Munchausen prinde rațe sălbatice cu bucăți de slănină legate de un fir, pe care îl flutură. Cum înhață firul o rață, numaidecât trage Munchhausen un glonț și nimerește rața în cap.
- După ce Munchhausen a împușcat cu sâmburi de cireș capul unei căprioare, dintre coarnele ei a răsărit un puiet de cireș.
- Munchhausen își aruncă până pe Lună toporul de argint. Ca să-l recupereze, sădește un bob de fasole iar, când vrejul crește și ajunge sus, Munchhausen urcă pe vrej.
Inventivitatea populară nu are limite, dar am redat doar câteva exemple. Fiecare din ele este naiv până la ridicol, însă toate la un loc au făcut legendă din numele celui mai mare mincinos al tuturor timpurilor, baronul Karl Friedrich Hieronymus Freiherr von Münchhausen.
Anul 1784: Limba germană a fost declarată limbă oficială în Transilvania. Limba română (majoritară), nu.
Anul 1812: Este asasinat prim ministrul britanic Spencer Perceval, în holul Camerei Comunelor. Ar fi pentru dată când un premier britanic cade victimă unui atentat.
Anul 1904: Se naște marele Salvador Dalí, pictor și grafician de renume spaniol, din provincia Catalonia. Grație excentricității și megalomaniei sale, Salvador Dalí a devenit o vedetă mondială, mai ales după ce s-a priceput să folosească forța mass-media pentru a-și spori nu numai gloria, dar și averea.
Sfidând absurdul, Dali a reușit să capteze curiozitatea privitorului, poate mai mult decât admirația. Căci este greu să admiri un cadran de ceas, îndoit și atârnat pe o sfoară exact ca o rufă, ba chiar fixat și cu cârlig. Tocmai pentru că este greu să admiri imposibilul, Dali ți-l oferă cu generozitate.
Evenimente dramatice, petrecute în anul 1940, l-au determinat pe artist să părăsească Franța, autoexilându-se în SUA. Acolo a repurtat un succes comercial fără limite. Când s-a întors în Spania, în 1948, era deja o somitate internațională. Și somitate a rămas.
Între 1939 și 1948, cât a durat exilul american, a locuit la New York. Acolo, expozițiile sale obțin un succes triumfal. Artistul se complace într-o mândrie provocatoare și creează teme în care apare, obsesiv, un univers sub semnul erotismului, sadismului, scatologiei și putrefacției.
Imposibilul este ridicat la rang de perfecțiune. Artistul face totul, ca să fie admirat în optica absurdului. Se plimbă pe străzile New York-lui cu un clopoțel fixat pe frunte, pentru a atrage atenția asupra sa - gândul că ar putea trece neobservat este pentru el la fel de insuportabil ca sărăcia sau boala.
În tot ce face este original. Explică în mod savant cum mănâncă în fiecare dimineață jambon cu dulceață de trandafiri, cum înoată zilnic 18 minute – nici mai mult, nici mai puțin – cum face o siestă de 7 minute, mărturisește că este sănătos tun și nu se teme de nimic, în afară de moarte.
Dar, de ce ți-e teamă nu scapi: a decedat la 23 ianuarie 1989, la Figueras, exact localitatea din Spania unde s-a născut, cu 85 ani în urmă.
Anul 1905: Se naște Mihail Șolohov, scriitor rus. A fost laureat al Premiului Nobel, cu următoarea motivație: . „...pentru forța artistică și integritatea cu care a dat expresie, în epica Donului, unei etape istorice din viața poporului rus”. Superb, căci nu degeaba vorbește Comisia despre integritate. Șolohov nu s-a înregimentat politic, ca alții. Citind „Tânăra Gardă”, nu rămâi cu impresia că autorul ar simpatiza cu personajele sale. Autorul nu este decât un privitor. Personajele sunt politice, sunt ipocrite, patriotarde, altele cinstite, corecte, morale. Personajele sunt de toate felurile. El, autorul, nu este de niciun fel. El privește, observă și scrie ce vede.
Din opera sa aș aminti:
- Epopeea în patru volume „Pe Donul Liniștit!”.
- Epopeea în două volume „Pământ desțelenit”.
- Romanul „Soarta unui Om”.
- Romanul „Știința Urii”.
În țara sa, Mihal Șolohov s-a bucurat de nu mai puțin de 29 de decorații, ordine și medalii.
Anul 1913: Se naște Beate Fredanov, actriță română de mare prestigiu.
Anul 1949: Statul Israel a fost admis în ONU.
Anul 1949: Siamul și-a schimbat denumirea în Thailanda, denumire pe care o poartă și astăzi și care la acea vreme fusese deja în uz, neoficial, de vreo zece ani.
Anul 1960: Adolf Eichmann este capturat de Mossad în Argentina. Va fi judecat la Tel Aviv pentru crime de război săvârșite în Germania hitleristă, condamnat și executat prin spânzurare, ca și cei condamnați la Nurnberg.
Anul 1968: La Mioveni, lângă Pitești, a început producția primului autoturism românesc, Dacia 1100. Investiția avea la bază un acord între autoritățile comuniste din România și producătorul francez de automobile Renault, cu privire la asamblarea la Mioveni a automobilelor model Renault sub marca Dacia.
În primii 4 ani, 1968-1972, au fost produse la Mioveni un număr de 44.000 autoturisme marca Dacia 1100. Primul automobil ieșit pe poarta fabricii a fost făcut cadou președintelui de atunci al României, Nicolae Ceaușescu.
În anul 1998, cu prilejul aniversării a trei decenii de la producerea primului automobil Dacia, a ieșit pe porțile uzinei autoturismul cu numărul 2.000.000.
În cadrul Salonului Auto de la Geneva din 2010, a fost prezentat Dacia Duster, primul SUV din istoria acestei mărci. O lună mai târziu, președintele Traian Băsescu devine primul proprietar din România al unui model Duster, culoare „roșu de foc”.
Anul 1984: Are loc o eclipsă de Soare, pe planeta Marte. În acele ore a avut loc trecerea Pământului peste Soare așa cum s-ar vedea de pe Marte. Acest fenomen are loc atunci când planeta Pământ trece între Soare și Marte, acoperind o mică parte a discului Soarelui pentru un observator de pe Marte.
În acele momente, Pământul, privit de pe planeta Marte, acoperă o parte din discul solar ca un mic disc negru care, se deplasează acoperind fața Soarelui. Astronomii au calculat că următoarea eclipsă (tranzitare) va avea loc la 10 noiembrie 2084. Răbdare: mai avem de așteptat 60 ani.
Anul 1990: Consiliul Provizoriu de Uniune Națională (CPUN), condus de Ion Iliescu, și-a încetat activitatea, în perspectiva alegerilor de la 20 mai.
Anul 1998: India efectuează trei teste atomice subterane la Pokhran. Astfel, India devine stat cu potențial nuclear, dar care niciodată n-a încercat să manifeste amenințări la adresa păcii mondiale.
Anul 2004: Posturile arabe de televiziune Al Jazeera și Al-Arabiya au difuzat secvențe video care fac parte dintr-un material preluat de pe un sit islamist, înregistrat cu decapitarea ostaticului american Nicholas Berg de către cinci teroriști.
Anul 2010: David Cameron devine prim-ministru al Regatului Unit în urma discuțiilor dintre conservatori și liberalii democrați. El va forma prima coaliție de guvernământ din UK de la al Doilea Război Mondial.
Anul 2014: Moare cunoscuta artistă română Margareta Pogonat, interpretă de teatru, televiziune și film. Din filmografia care cuprinde nu mai puțin de 29 titluri, aș selecta:
- Pasărea furtunii (1957)
- Două lozuri (1957) - Țâca
- Apoi s-a născut legenda (1968)
- Zestrea (1973)
- Dragostea începe vineri (1973)
- Pistruiatul (1973) - serial TV
- Actorul și sălbaticii (1975)
- Visul unei nopți de iarnă (1980) - teatru TV
- Gaițele (1993) - film TV
- Crucea de piatră (1994)
- Amantul marii doamne Dracula (2005) - serial TV
Anul 2015: Așa-numita versiune „O” a seriei Femei din Alger a pictorului spaniol Pablo Picasso este achiziționată la o licitație pentru 179,3 milioane de dolari, preț record,