Mica istorie: 4 mai, ziua când a trecut în neființă George Enescu

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Anul 1471Războiul celor două roze: Bătălia de la Tewkesbury: Eduard al IV-lea din Casa de York învinge armata Casei Lancaster și îl omoară pe Prințul de Wales, singurul descendent al regelui Henric al VI-lea și a Margaretei de Anjou.

Anul 1555: Apare prima ediție a Profețiilor lui M. Michel Nostradamus, faimosul prezicător Nostradamus, cu primele 353 de versete, din cele peste o mie, pe care le va publica până în anul 1557. Chiar de la apariția sa, lucrarea a devenit foarte populară, creându-se în jurul ei un cult.

Nostradamus a fost etichetat de la început ca profet, ale cărui catrene nu cer decât să fie descifrate, pentru cine știe să descifreze. Au apărut în presă informații despre cel mai de seamă specialist din lume în descifrarea mesajelor lui Nostradamus: românul Vlaicu Ionescu.

În opinia mea, înainte de a descifra mesajele, trebuie să ne aplecăm la contextul culturii omenești de la mijlocul secolului al XVI-lea, când Galileo, cel care urma să înfrunte Biserica cu teoriile sale heliocentriste,  poate nici nu se născuse încă (anul nașterii, 1564). Știința era ceva nu numai inaccesibil, dar și periculos: unii nu deosebeau știința de văjitorie și de uneltirea Satanei.

În acest context, numai două categorii de personalități se  bucurau de o credibilitate fără limite: preoții și șarlatanii.

Motivul pentru care Nostradamus a ales să se exprime într-un limbaj cifrat sugerează faptul că acest stil îl proteja de pedeapsa celor puternici, care nu păreau să fie întotdeauna încântați de prezicerile profetului.

Însuși Nostradamus afirmase undeva că "Scrierile mele vor fi mai bine înțelese de cei ce vor veni după moartea mea".

ADVERTISING

Ca urmare, Nostradamus a ales să se adreseze cititorilor săi într-un limbaj alambicat, a cărui descifrare să fie accesibilă numai celor capabili s-o interpreteze.

Pentru cititorul de azi, cel din secolul XXI, motivul alegerii unui asemenea stil criptat este același pentru care și Pythia se cerea interpretată, ba îndrăznesc să spun că și interpretarea scrierilor sacre de prestigiu este încredințată școlilor de profil, al celor care studiază teologia, anume în acest scop. Toți teoreticienii cărților sacre cad de acord că mesajul cuprins în ele trebuie interpretat numai prin decriptare.

Altfel, în opinia mea, n-ar avea rost nicio școală cu program teologic, dacă oricine ar înțelege Scriptura așa cum înțelege când citește un roman.

Decriptologii susțin că 70 % din prezicerile lui Nostradamus s-au împlinit deja. El a prevestit domnia lui Napoleon, a prorocit Al Doilea Război Mondial, ascensiunea lui Hitler, asasinarea președintelui american John F. Kennedy, aselenizarea.

Într-unul din catrenele sale, Nostradamus ne vorbește despre “cerul în flăcări”, “noul oraș”, “trăsnet uriaș” și “doi frați răpuși”. Mulți dintre cei care au analizat acest catren au concluzionat că ar fi vorba chiar despre atentatele din 11 septembrie 2001.

Dar numitorul comun al descifrărilor este acela că ele privesc numeroasele fapte deja trecute, cunoscute și consemnate de istorici. Cu privire la faptele din viitor, nu aflăm mai nimic după decriptare, deși catrenele ne duc departe în viitor, tocmai în anul 3797.

Anul 1646: Apare, la Iași, "Cartea rumânească de învățătură de la prăvilele împărătești și de la alte giudețe", primul cod de legi tipărit în limba română.

ADVERTISING

Anul 1655: Se naște inventatorul pianului, Bartolomeo Cristofori, producător italian de instrumente muzicale.

Anul 1675: Regele Charles al II-lea al Angliei ordonă construirea Observatorului Regal din Greenwich.  Observatorul a făcut istorie, după ce s-a convenit ca originea fuselor orare de pe întreaga planetă să fie măsurată începând cu „fusul unu”, cel de la care pornește măsurarea timpului și care se află la Greenwich.

Anul 1814Napoleon I este exilat pentru 100 de zile pe insula Elba. A fost un exil mai mult decât onorabil: împăratul învins a primit titlul de rege al insulei Elba, o „insuliță” de numai 223 kmp și o populație (atunci) de 12.000 locuitori, devenită „regat”, numai pentru a i se putea oferi celui învins o retragere onorabilă.

Dar Napoleon a aflat din ziare despre impopularitatea burbonior reveniți la putere și a îndrăznit să mai joace o ultimă carte, redeschizând epopeea cuceririlor cu o mână de oameni, cu care a debarcat pe coasta franceză și a pornit spre Paris într-un marș glorios, la care se adăugau voluntari pe traseu, apoi alți voluntari și iarăși alții, până când alaiul cu care intra în capitală ajunsese la peste 10.000 asemenea voluntari.

A fost o culme a geniului militar napoleonian, dar și butonul care va declanșa inevitabilul sfârșit de pe insula Sfânta Elena, de unde s-au mai întors în Franța doar osemintele, aflate și astăzi în maiestuosul Dôme des Invalides, din Paris.

Anul 1814: Regele Ferdinand al VII-lea al Spaniei semnează Decretul din 4 mai, întorcând Spania la absolutismCu acest prilej,  a fost reintrodusă Inchiziția, ca instituție autorizată să judece, în paralel cu instituțiile de judecată ale statului și să aplice pedepse, inclusiv cea capitală.

ADVERTISING

Anul 1899: S-a născut Fritz von Opel, industriaș și sportiv german.

Anul 1904: Începe construcția Canalului Panama, una din cele mai impresionante și monumentale lucrări inginerești ale secolului XX. Constucția efectivă a canalului a durat peste zece ani, punerea în exploatare având loc la 15 august 1914.

Astăzi, o navă care pleacă de la New York către San Francisco, dacă trece prin canal, parcurge în total 9.500 km. Înainte de darea în exploatare a Canalului Panama, nava trebuia să parcurgă nu mai puțin de 22.500 km pe ruta ocolitoare, cu periculoasa trecere prin strâmtoarea Magellan și pe lângă Capul Horn.  

Anul 1904: Inginerul James Royce și Sir Charles Stewart Rolls au pus bazele companiei Rolls-Royce, producătoare de mașini "de excelență". Din 1998 numele de marcă Rolls–Royce a fost achiziționat de către BMW.

Anul 1919: În China s-a declanșat "Mișcarea 4 Mai", prima mișcare studențească importantă din istoria Chinei. Studenții au demonstrat în Piața Tiananmen din Beijing. Manifestanții protestau față de Tratatul de la Versailles, prin care se transferau Japoniei unele teritorii, considerate a fi chineze.

Anul 1930: Poliția britanică îl arestează pe Mahatma Gandhi, un avocat indian, naționalist cu vederi anticoloniale, susținător al obținerii independenței Indiei numai prin mijloace nonviolente. El a inspirat multe mișcări care revendicau drepturile civile și libertatea din întreaga lume.

Dând un răsunător exemplu personal, Gandhi a intrat de mai multe ori în greva foamei, pentru a opri violența religioasă. Ultima dintre acestea a inițiat-o la Delhi (12 ianuarie 1948), când avea 78 de ani. Modul în care Gandhi apăra libertatea musulmanilor indieni s-a răspândit printre unii hinduși din India.

Printre aceștia s-a numărat Nathuram Godse, un militant naționalist hindus din Pune, vestul Indiei, care l-a asasinat pe campionul non-violenței Mahatma Gandhi, trăgându-i trei gloanțe în piept la o întâlnire de rugăciune interconfesională din Delhi (30 ianuarie 1948).

Anul 1932Al Capone este transferat la închisoarea federală din Atlanta, pentru a-și ispăși pedeapsa de 11 ani închisoare pentru evaziune fiscală.

Etichetat drept cel mai mare evazionist fiscal din toate timpurile, dar și criminal notoriu, Al Capone a reușit multă vreme să se sustragă justiției și să nu fie găsit vinovat pentru crimele comise de așa zisul «sindicat al crimei» pe care l-a condus. 

Totuși, ulciorul nu merge de multe ori la apă, cum spune românul. Cariera sa de gangster s-a încheiat în 1931 când guvernul federal a reușit obțină judecarea și condamnarea. A petrecut în continuare mai mulți ani în închisori, inclusiv în vestita Alcatraz, unde a fost închis în 1932 și unde a stat mulți ani.

Ultimii ani ai vieții i-a petrecut în Florida, bolnav. A murit în urma unui accident vascular cerebral, la vârsta de 48 de ani. Al Capone a rămas un simbol al gangsterismului american și italo-american.

Anul 1945Al Doilea Război Mondial: capitularea Germaniei. La Lüneburg Heath, armata nord-germană se predă feldmareșalului britanic Bernard Montgomery.

Anul 1949: Se naște Mona Muscă, politician român. Membră fruntașă a PNL, Mona Muscă a fost certificată de către CNSAS ca fiind colaborator al Securității. Alți membri ai partidului i-au cerut să facă „un pas înapoi”, iar doamna Mona Muscă și-a înaintat numaidecât demisia din toate funcțiile deținute, cât și în partid.

În prezent, Mona Muscă s-a retras total din politică și din viața publică, dedicându-se exclusiv familiei, unde se simte bine. Așa zisa „colaborare” cu securitatea consta în informări despre comportamentul unor studenți străini în România, pe vremea când dânsa era cadru universitar.

Anul 1949: Doliu în lumea fotbalului. Avionul în care se afla echipa italiană de fotbal Torino, care se întorcea de la Lisabona, s-a lovit de zidurile unei biserici la Superga. Nu au existat supraviețuitori. În acea vreme, Torino era cea mai bună echipă din Italia.

Anul 1953Ernest Hemingway câștigă premiul Pulitzer pentru Bătrânul și marea.

Anul 1955: Moare în Franța muzicianul George Enescu, compozitor, violonist, pianist și dirijor român.  Compozitor de talie internațională, George Enescu nu și-a uitat niciodată originile românești, pe care le reamintea în temele melodice ale folclorului românesc, preluate adesea cu măiestrie în compozițiile sale. Un exemplu este cunoscuta Poema Română, pe care o puteți asculta aici:

George Enescu:Rumanian Rhapsody No. 1

Anul 1959: Are loc prima ceremonie a premiilor Grammy.

Anul 1965: A fost fondat Teatrul „Ion Creangă" din București, primul teatru pentru copii din România.

Anul 1971: Are loc intrarea în circulație a primului tramvai V3A. Acest simbol este o abreviere, cu trimitere la sintagma „Vagon format din  3 elemente Articulate”. Acest prim vagon articulat a funcționat pe linia 30, între stația Izvor și stația Cartierul Titan.

Mesajul punerii în funcțiune a vagonului în ziua de 4 mai 1971 își avea însă și un anumit sens nostalgic: făcea trimitere la data de 4 mai 1871, când, cu fix 100 de ani înainte, în București se punea în funcțiune în cadru festiv prima linie a tramvaiului cu cai.

Nu știu în ce măsură a contribuit și primarul la acest succes, dar nici nu mă pot abține să punctez cine era primar în mai 1871: C.A. Rosetti, cel în a cărui memorie posteritatea a așezat în centrul capitalei o impresionantă statuie și a denumit o stradă cu numele fostului primar.

Memorialistul George Potra notează că bucureștenii au avut transport în comun și înaintea tramvaiului cu cai și cu linie de fier. Erau vagoanele-trăsură, ca niște tramvaie mai mici, care rulau direct pe caldarâm, nu pe șine. Vagoanele erau de două categorii: cele de clasa întâi, marcate cu alb pe caseta ce prezenta numărul traseului și clasa a doua, cu caseta marcată cu roșu.

Același Potra notează ce taxe se plăteau de către „publicul călător”. Pentru o secțiune de traseu, plăteai 15 bani stând jos și 10 bani, stând în picioare. Pentru trei secțiuni, reprezentând linia întreagă, plăteai 40 de bani jos și 30 de bani în picioare.

Este greu să spun ce înseamnă  aceste cifre, în banii de azi, dar un alt memorialist al Bucureștiului, Constantin Bacalbașa, nota cu câțiva ani mai târziu că 10 bani era prețul unul „covrigel”. Întrucât covrigul de azi a ajuns la 2 lei, duc că un „covrigel”, dacă se mai produce, ar trebui să fie cam 1 leu.

Dar să lăsăm covrigelul și să revenim la tramvaiul cu cai, inaugurat la 4 mai 1871. Citez din memoriile aceluiași Potra „... se zărește pe Calea Moșilor un vagon galben cu imperiala deasupra. Pe vagon scria: „The Bukarest Tramways”. Conducătorii erau români, dar inspectorii erau străini și toți aveau uniforme și șepci roșii”. Vă  închipuiți surpriza cea mare a locuitorilor. Bucătăresele lăsau ciorba pe foc și alergau să vază (sic) tramvaiele. Pe drum, lumea sta uimită și cu ochii ațintiți la ceva nemaivăzut de ei. Dar poporul nu putea să zică tramvai și zicea „traivan” sau „trancavan”.

Și tot Potra mai povestește:

”Imperiala” tramvaielor era o frumusețe și tinerii craidoni găsiseră mijlocul să treacă de câte o sute de ori pe la ferestrele de clasa I a dulcineelor (...) Pe imperială, se făcea curte chiar pe loc: te așezai dumneata crai de cupă sau crai de ghindă, cu ghete ascuțite la vârf, cu pantaloni largi jos, cu cravată prăzulie, lângă o damă, pe care o călcai sau măcar o atingeai pe picior, etc, etc.”.

N-aș încheia aceste rânduri, fără să citez dintr-un alt memorialist, ziaristul Ulysse de Marssilac, care notează:

„Aceste omnibusuri americane sunt într-adevăr, cu băncile lor de catifea roșie, de o rară eleganță și foarte confortabiile. Fără zguduituri, aluneci pe lina de fier, ceea ce este un fel de voluptate, atunci când ești obișnuit cu scuturăturile birjei pe caldarâmul nostru. Cu 50 de bani poți face o plimbare încântătoare, din Calea Moșilor până la capul Podului Mogoșoaei, trecând prin Sfântul Gheorghe, biserica Enei, strada Academiei, teatrul Național, străzile Știrbei Vodă, Luterană, Fântâna Roșie și Târgșor, până la Beriera Mogoșoaei. Și ce felurime de pasageri: oborenii până la Sfântul Georghe, bancherii și samsarii până la Piața Teatrului și apoi plimbăreții, care se duc la Șosea”.

Anul 1979: După victoria din ziua precedentă a Partidului Conservator la alegerile parlamentare, Margaret Thatcher este învestită în funcția de prim-ministru al Marii Britanii și al Irlandei de Nord. Peste câțiva ani ajunge să fie denumită Doamna de Fier.

Anul 1980: Moare Iosip Broz Tito, om politic și de stat, președintele Iugoslaviei între 19531980. A fost șeful grupării de partizani iugoslavi care a avut curajul să-l înfrunte pe Hitler, după ce armata acestuia a ocupat Iugoslavia.

Anul 1992: La Strasbourg se deschid lucrările celei de a 44–a sesiuni a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, la care România participă ca invitată specială.

Anul 1994: A fost semnat, de către Israel și OEP (la Cairo), acordul privind autonomia palestiniană în Gaza și Ierihon.

Anul 1997: Are loc beatificarea lui Cefelino Jimenez Malla, cunoscut sub numele de El Pele, primul țigan martir din istoria Bisericii.

Anul 1998: A avut loc primul colocviu comun între Uniunea Europei Occidentale (UEO) și Alianța Nord–Atlantică, organizat din inițiativa Adunării Parlamentare a UEO. Colocviul a avut ca principal obiectiv relansarea procesului de definire în cadrul NATO a Identității Europene de Apărare (IDE).

Anul 1998: La Bratislava, a avut loc reuniunea internațională asupra biodiversității. Participă miniștrii mediului din întreaga lume.

Anul 2002NASA lansează satelitul de cercetare Aqua pentru a explora rolul apei în ecosistemul complex al planetei noastre. Aqua este primul satelit dintr-un grup de sateliți denumiți “Constelația După-Amiezii” și face parte din "Earth Observing System" a NASA.

Anul 2008: Peste 134.000 de persoane sunt declarate ucise sau dispărute, urmare ciclonului Narrgis  în Myanmar (Birmania), cel mai mare dezastru natural de la Cutremurul din Oceanul Indian din 2004.

MEMENTO:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇