Anul 74: Sinuciderea iudeilor din cetatea Masada; intrarea armatelor romane în „cetatea morților”.
Istoria relatează că în anul 74 d.Hr. un grup de 970 de iudei din Masada au preferat să se omoare, după un îndelungat asediu, pentru a nu cădea în mâinile luptătorilor romani, care i-ar fi luat în robie. Dar sinuciderea fiind interzisă de religie, au fost trași la sorți câțiva bărbați care să-i omoare pe toți ceilalți asediați, iar ultimii rămași s-au omorât ei între ei. Totuși, două femei și cinci copii s-au ascuns, nu au fost omorâți și au putut povesti mai târziu cele întâmplate.
Fortăreața Masada a fost redescoperită în anul 1838. Reconstrucția a început în 1966, astăzi Masada fiind o atracție turistică importantă.
Anul 907: Moare Boris I, vechiul țar al Bulgariei, conducătorul primului țarat bulgar, cel care s-a botezat creștin, cu numele Mihail. Din acest motiv, el este consemnat de istorie și ca Boris-Mihail I.
Domnia primului țar creștin al Bulgariei este marcată de numeroase campanii militare, o bună parte din ele nefiind tocmai reușite. Prima campanie s-a desfășurat împotriva bizantinilor și se pare că a dus la unele câștiguri teritoriale, pe care însă bulgarii le-au pierdut într-o nouă confruntare, când bizantinii și-au luat revanșa.
Concomitent, țarul Boris a avut de înfruntat și lupte cu croații și cu francii, care i-au uzat mult din capacitatea de luptă.
Boris a fost urmat la tron de fiul său, Simeon I, care a continuat un război de uzură cu bizantinii, fără să obțină însă nicio victorie notabilă.
Anul 1519: Moare Leonardo da Vinci, pictor, sculptor, inginer și arhitect renascentist italian, a fost autor al unor picturi de cea mai mare notorietate și recunoaștere internațională, precum „Mona Lisa” (cunoscută și ca „La Gioconda”), „Buna Vestire”, „Adorația Magilor”, „Sfântul Ioan Botezătorul” sau fresca „Cina cea de Taină” aflată în mănăstirea Santa Maria delle Grazie, din Milano.
Leonardo da Vinci a excelat și ca grafician, lăsând posterității o colecție impresionantă de schițe, desene și manuscrise. Compozițiile sale sunt sugestive și armonioase, cu o dinamică ce sugerează realitatea, fără să elimine fantezia.
Pictorul s-a distins ca renascentist prin excelență, dar este în același timp un inovator în artele plastice, unul a cărui inovație a influențat arta italiană pentru mai mult de un secol după moartea sa.
Leonardo da Vinci trebuie înțeles nu ca un geniu creator al picturii sau sculpturii. El a fost în egală măsură preocupat de teorie, de conceptul despre artă și despre știință, în care scop o preocupare de bază a lui viza elaborarea a patru tratate, pe care le considera că trebuie să conțină viziunea epocii sale față de cultură:
Un tratat de pictură,
Un tratat de arhitectură,
Un tratat privind bazele mecanicii teoretice și practice
Un studiu aplicat, privind anatomia omului.
Niciunul dintre aceste studii n-a ajuns să fie elaborat în formă definitivă, dar conceptul despre ele și fragmentele sau capitolele elaborate ca un fel de ciorne ne-au rămas broșate în „caiete”. Ele însumează mii de pagini, cu ilustrații grafice și cu explicații detaliate.
Anul 1536: Regina Anne Boleyn a Angliei, a doua soție a regelui Henric al VIII-lea, este arestată și închisă sub acuzația de adulter, incest, trădare și vrăjitorie. Ulterior, a fost executată prin decapitare.
Povestea ei începe în ianuarie anul 1533, când regele Henric al VIII-lea și Anne Boleyn, fiica contelui de Wiltshire, s-au căsătorit, la cinci zile după ce Thomas Cranmer, capelanul familiei Boleyn și arhiepiscop de Cantelbury, declara nulă căsătoria anterioară a regelui cu precedenta soție.
Ca replică, papa i-a excomunicat atât pe rege, cât și pe arhiepiscop. Cei doi nu s-au sinchisit și, în ciuda excomunicării, Anne a fost încoronată regină a Angliei într-o fastuoasă ceremonie oficiată la la Westminster Abbey.
Acesta a fost ultimul caz când soția unui monarh al Angliei a fost încoronată separat de soțul ei. În plus, spre deosebire de alte regine, Anne a fost încoronată cu coroana Sf. Edward, cea folosită până atunci numai la încoronarea monarhilor.
În septembrie, Anne a născut prematur o fată, deși cuplul așteptase un băiat. Fata, botezată cu numele Elisabeta, a ajuns în cele din urmă regină a Angliei, faimoasa Elisabeta I-a.
Nașterea copilului a consolidat căsnicia cuplului, iar Anne a început să-și ia în serios rolul de regină: rezolva petiții, primea diplomați, prezida întâlniri. A jucat un rol important în poziția internațională a Angliei, prin consolidarea alianței cu Franța. Faptul l-a deranjat pe rege, care s-a simți ocolit și a început să discute cu Cranmer posibilitatea de a-și părăsi soția.
Între timp, Anne Boleyn cheltuia sume exorbitante pe rochii, bijuterii, pălării, echipamente de călărie, mobilier și tapiserie, tot ce permitea statutul său. Popularitatea ei, inițial favorabilă, a început să scadă brusc. Nici nobilimea, nici populația nu priveau cu ochi buni luxul și cheltuiala reginei.
Regele a profitat de ocazie, ca să-și mărească propriul capital politic, sacrificându-și nepopulara soție. Probabil, a calculat că acuma este momentul să-și ostracizeze soția, în folosul său. Anne s-a văzut acuzată dintr-o dată de înaltă trădare, arestată și închisă în Turnul Londrei. Mai era acuzată și de presupuse legături amoroase cu cinci bărbați, din care unul era chiar fratele ei, George.
Deși nu au existat dovezi incriminatoare concrete, toți șase au fost găsiți vinovați atât de adulter, cât și de un complot, pentru uciderea lui Henric al VIII-lea.
La scurt timp după învinuire, Anne a fost executată. Cu toate că nu fusese prea populară în timpul vieții – mai ales în ultima perioadă – odată ce i-a fost retezat capul, opinia publică a început s-o victimizeze (poate pe drept), arătând simpatie pentru ea și dezaprobare față de comportamentul lui Henric.
Iar regele, la numai 11 zile după execuția ei, s-a căsătorit din nou, cu Jane Seymour, cea de-a treia soție a sa, o fostă metresă. Era una din cele cu care o înșela pe Anne Boleyn.
Anul 1635: La Paris, se deschide Jardin Royal des plantes médicinales, grădina regală de plante medicinale. Grădina a fost plantată și îngrijită conform instrucțiunilor date de medicii regelui Ludovic al XIII-lea, Jean Hérouard și Guy de La Brosse. Cinci ani mai târziu, grădina a fost pusă și la dispoziția publicului.
Anul 1660: S-a născut Alessandro Scarlatti, compozitor italian de muzică instrumentală.
Anul 1729: Se naște Împărăteasa Ecaterina a II-a a Rusiei.
Anul 1857: Moare Alfred de Musset, poet, dramaturg și prozator francez - unul din pionierii curentului romantic în literatura franceză și chiar a lumii. Alfred de Musset a constituit modelul literaturii de avangardă – romantismul pe atunci – urmat de mulți poeți din multe țări europene.
Anul 1859: Se naște scriitorul britanic Jerome K. Jerome, cunoscut publicului din România mai ales pentru excelentele sale romane umoristice „Trei într-o barcă, dacă nu punem la socoteală și cățelul” și „Trei pe două biciclete”.
Anul 1864: Moare Giacomo Meyerbeer, compozitor, pianist și dirijor german. A fost totodată un fecund compozitor de muzică de operă, în biografia sa figurând 19 titluri. Nu numai că nu există, printre partituri, pagini plate, dar cele mai multe s-au impus prin înalta performanță ce o pretind din partea soliștilor. Astfel de exemple sunt multe. Amintesc trei din operele care și astăzi sunt grele pietre de încercare, îndeosebi pentru partitura tenorului:
- Africana
- Hughenoții
- Profetul
Anul 1869: La Paris, se inaugurează un local de divertisment muzical sub numele de Folies Trévise. Va evolua ca teatru de vodevil și cabaret și va deveni cunoscut sub numele de Folies Bergère. Inițial construită pentru a găzdui spectacole de operă și de operetă, sala a ajuns să fie folosită de șansonetiști și interpreți ai spectacolelor de divertisment, foarte agreate în ultima vreme.
Folies Bergère a fost prima sală pariziană unde dansatoarele ajungeau să se producă pe scenă nud sau într-o costumație aproape de nud. În 1926, Josephine Baker, o cântăreață, dansatoare și animatoare afro-americană, a făcut furori la Folies Bergère în revista La Folie du Jour, unde a dansat doar într-o „fustă” alcătuită din câteva banane.
Dar anii acestor extravaganțe au trecut. Astăzi, cabaretul se laudă nu numai cu un trecut provocator, ci cu promovarea muzicii moderne la nivelul marilor concursuri internaționale și cu un balet pe măsură, îndrăzneț, dar nu obscen.
Anul 1893: Moare George Barițiu, mare om de cultură, conducător al luptei de emancipare națională a românilor ardeleni.
Anul 1928: Moare George Ranetti, poet, publicist și umorist român. A desfășurat o bogată activitate ca gazetar, la publicații precum: „Moftul român”, revista înființată de Ion Luca Caragiale, „Moș Teacă”, „Zeflemeaua”, revista umoristică „Furnica”, revista „Greierul” și „România” din Iași.
A amuzat o generație de cititori prin scrierile sale, din care îmi permit să amintesc:
- Franțuzomania
- Scrisori din Italia,
- Schițe vesele
- Domnișoara Miau – roman psihologic
- Madam Strakinidy
Anul 1936: La Moscova, are loc premiera operei Petrică și lupul de Serghei Prokofiev care, conform cuvintelor compozitorului, „nu s-a bucurat de participarea meritată și nu a reușit să atragă atenția – nu știu de ce". Între timp, s-a aflat de ce: autoritățile sovietice făceau presiuni asupra compozitorului să compună pe subiecte „patriotice”, cu Stalin și cu Lenin, nu cu Petrică și Lupul.
Anul 1945: În Berlinul aproape ocupat de trupele sovietice, moare Martin Bormann, oficial nazist german, în timp ce încerca să traverseze râul Spree, trecând peste un pod care a fost spulberat de explozia unei mine.
Anul 1945: Oficialii Uniunii Sovietice au anunțat căderea Berlinului, înainte de capitularea totală a Germaniei. Capitularea necondiționată a Berlinului în fața Armatei Roșii a fost semnată de generalul Helmuth Weidling, dar războiul a mai continuat încă o săptămână, până la capitularea totală, care încheia cel de-Al Doilea Război Mondial.
Anul 1949: Scriitorul Arthur Miller obține premiul Pulitzer pentru „Death of a Salesman” (Moartea unui comis voiajor). Miller a fost unul dintre cei mai prestigioși dramaturgi americani ai secolului trecut.
Printre cele mai populare piese ale sale se numără All My Sons (1947), Death of a Salesman (1949), The Crucible (1953) și A View from the Bridge (1955), The Misfits (1961). Drama Death of a Salesman este considerată una dintre cele mai bune piese americane ale secolului al XX-lea.
A fost căsătorit cu celebra actriță Marilyn Monroe.
Anul 1951: Moare Alphonse de Châteaubriant, scriitor francez, câștigător al Premiului Goncourt în anul 1911.
Anul 1953: În Iordania, Hussein I, în vârstă de 17 ani, urcă efectiv pe tron după ce fusese proclamat rege la 11 august în anul anterior.
Anul 1960: Caryl Chessman, condamnat la moarte în SUA, este executat, după ce aplicarea sentinței a fost amânată de opt ori. Cazul a declanșat o dezbatere la nivel mondial asupra pedepsei cu moartea ca principiu, cu atât mai mult cu cât existau îndoielile cu privire la faptele incriminate, 17 la număr, printre care răpire de persoane, viol, furt, jaf etc.
Cazul a provocat proteste, acreditându-se cu acest prilej un citat care afirma că „orice condamnat poate fi rejudecat și repus efectiv în drepturi, cel executat niciodată”.
Dar justiția și-a urmat neînduplecată cursul. Chessman fost executat în camera de gazare din California în anul 1960.
Anul 1964: Are loc prima ascensiune reușită a muntelui tibetan Shishapangma, al 14-lea munte din lume ca altitudine, 8.027 metri, și cel mai mic dintre cei de peste opt mii de metri.
Anul 1968: În România, se lansează cel de-al doilea program al Televiziunii Române, TVR 2, care a emis până în anii 1980, când emisiunile au fost interzise de Guvern și chiar personal de Nicolae Ceaușescu, pe motivul că „două canale de televiziune înseamnă o risipă de energie".
Cu această ocazie, Radio Europa Liberă semnala că a fost pentru prima dată în lume când se întrerupea funcționarea unui canal de televiziune, motivat de nevoia economisirii energiei. Postul TVR2 și-a reluat însă emisiunile după căderea dictaturii.
Anul 1969: Nava britanică Queen Elizabeth 2 pornește în călătoria sa inaugurală de la Southampton la New York.
Anul 1969: Moare, la vârsta de 90 ani, Franz von Papen, politician german, fost cancelar al Germaniei (1932). Judecat la procesul criminalilor de război de la Nurnberg a fost exonerat de pedeapsă.
Ulterior, a fost deferit justiției germane, în cadrul proceselor de denazificare, și condamnat la opt ani muncă forțată. A beneficiat de o amnistie în anul 1949 și a fost eliberat.
Anul 1980: Începe vizita papei Ioan Paul al II-lea pe continentul african.
Anul 1989: Ungaria și-a deschis frontiera cu Austria și a început demontarea gardului de sârmă ghimpată de la Hegyeshalom, ridicat de regimul comunist. A fost un semnal care prevestea căderea Cortinei de Fier. Până la sfârșitul anului, cortina de fier urma să cadă pe toată lungimea ei, de la Marea Baltică, la Marea Neagră.
Anul 1997: În urma victoriei sale din ziua precedentă, Tony Blair este învestit de către regina Elisabeta a II-a ca prim-ministru al Marii Britanii.
Anul 2004: Membrii partidului de dreapta Likud, condus de premierul israelian, Ariel Sharon, au respins, în cadrul unui referendum, planul israelian de separare unilaterală a teritoriilor palestiniene.
Anul 2004: Premierul polonez Leszek Miller a demisionat din funcție, cabinetul său fiind dizolvat. Președintele Poloniei, Aleksander Kwasniewski, l-a numit oficial în aceasta funcție pe Marek Belka și a învestit noul guvern, social-democrat.
Anul 2011: Teroristul Osama bin Laden, considerat implicat în atentatele din 11 septembrie 2001, este ucis de către membrii unor forțe speciale americane din Abbottabad, Pakistan, în cursul operațiunii cu numele de cod Operațiunea Neptune Spear.
Anul 2012: O versiune pastel a tabloului Strigătul, de pictorul norvegian Edvard Munch, se vinde cu 120 de milioane de dolari la o licitație din New York, stabilind un nou record mondial pentru o operă de artă vândută la licitație.
Anul 2015: S-a născut prințesa Charlotte de Cambridge, fiica prințului William, moștenitor al Coroanei Britanice. Prințesa Charlotte era strănepoata reginei Elisabeta a II-a.
MEMENTO:
- Polonia: Ziua Steagului
- România: Ziua Națională a Tineretului