Mica istorie: 13 mai, ziua când poposește la Paris Mata Hari

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Anul 1497Papa Alexandru al VI-lea îl excomunică pe Girolamo Savonarola, călugăr dominican de mare notorietate, predicator, critic și reformator al moravurilor religioase și sociale din epoca sa.

Din capul locului, Saconarola a sfidat hotărârea papei, socotind-o nulă și fără valoare, chiar dacă era semnată de Înaltul Pontif. Pentru sfidarea sa, Saconarola este arestat, judecat de inchiziție, torturat și condamnat la moarte pentru erezie.

A fost spânzurat, trupul său a fost ars pe rug în Piazza de la Signoria, iar cenușa a fost aruncată în apele râului Arno. La locul supliciului se poate vedea astăzi o mică placă comemorativă.

Anul 1515: Maria Tudor, sora regelui Henric al VIII-lea al Angliei și, respectiv, văduva regelui Ludovic al XII-lea al Franței, se căsătorește oficial cu curteanul Charles Brandon, Duce de Suffolk, deși era căsătorită, în mare secret, tot cu el, de peste trei luni.

Evenimentul ar putea fi reținut poate ca un simplu fapt divers, dacă nu deschidea un capitol de interpretare a legii și moralei, legat de faptul că cei doi erau deja căsătoriți (în secret, ce e drept). Cum între ei n-a intervenit nici divorțul, nici decesul, se pune întrebarea: reluarea procesului marital constituie sau nu un caz de bigamie – respectiv căsătoria cuiva cu cineva deja căsătorit?

Problema a fost multă vreme tărăgănată în justiție, nerezolvată până în anul 1533, când fosta regină văduvă a Franței, Maria Tudor, moare brusc.  Cum, în urma mariajului cu Brandon, au rezultat patru copii (doi fii și două fiice)  devine acută clarifiarea moștenirii: este sau nu legitimă căsătoria (dublă) a părinților lor, pentru ca aceștia să devină moștenitori? Căci legea îi excludea de la eventualele drepturi pe moștenitorii unor bigami.

ADVERTISING

Suspansul se complică la două luni de la pierderea soției, când Brandon se căsătorește cu Katherine baroneasă de Eresby , fiica și moștenitoarea baronului William Willoughby.  Deși nu mai era chiar tinerel, Brandon face doi copii cu baronesa, după care moare și el. Unul din cei doi, Charles, necăsătorit și decedat între timp, a avut totuși trei fii, toți nelegitimi.

Întrebarea este aceasta: ce drepturi la moștenire au copiii nelegitimi ai unui tată care s-a căsătorit legitim cu o doamnă onorabilă, în cazul când el, fiind bigam, nu poate încheia o căsătorie cu soția sa, amândoi suspectați de o bigamie, nerezolvată încă în jutiție?

Poate cineva așteaptă cu sufletul la gură răspunsul la interesanta întrebare. Îi voi decepționa. Răspunsul oficial nu există încă. Și nici nu-i mai interesează pe urmașii protagoniștilor noștri, după peste o jumătate de mileniu.

Parcă îmi amintesc aforismul unei personalități de seamă: ceea ce nici legea nu poate prescrie, timpul tot mai poate. 

Anul 1607: Căpitanul John Smith pune bazele primei colonii englezești în Lumea Nouă, după ce poposește  la Jamestown, în Virgnia, cu un batalion de soladați.

Anul 1787: Căpitanul Arthur Phillip părăsește Portsmouth, Anglia, cu 11 vase încărcate cu condamnați și pornește cu ei spre Autralia, pentru a înființa acolo o colonie a celor care au de ispășit pedepse în baza legii penale.

Anul 1808: Se naște Patrice de Mac-Mahon, general și om de stat francez, mareșal al Franței, președinte de stat.

Anul 1840: Se naște Alphonse Daudet, scriitor francez. Romanele sale, de inspirație socială, au o tentă satirică, dar și sentimentală, uneori naturalistă. Romanul de cel mai mare impact a fost fără îndoială „Aventurile lui Tartarin din Tarascon”, tradus și în limba română.

ADVERTISING

Anul 1846Statele Unite ale Americii declară război Mexicului, anunțând astfel  începutul războiului mexicano-american.  Conflictul avea la bază anexarea  în 1845 de către Statele Unite a Texasului, teritoriu revendicat de Mexic.

Consecințele acestui război, care au durat doi ani, se rezumă la trei:

  1. Capitularea Mexicului și încheierea Tratatului de la Guadalupe Hidalgo, prin care au fost cedate Statelor Unite teritoriile mexicane Alta California și Santa Fé de Nuevo México.
  • Enormele pierderi teritoriale rezultate în urma războiului au încurajat guvernul mexican să pună în aplicare politici de colonizare în restul teritoriului nordic, ca zid de protecție împotriva altor pierderi ulterioare.
  • Dar Statele Unite n-au mai avut alte pretenții și, ca urmare, Rio Grande a devenit graniță între Texas și Mexic, iar Mexicul nu a mai revendicat niciodată Texasul.

Anul 1860: Bătălia de la Calatafimi: trupele conduse de Giuseppe Garibaldi înfrâng armata napoletană.

Anul 1861: Astronomul australian John Tebbutt descoperă cometa C/1861 J1, una din cele mai mari comete observate în secolul al XIX-lea.

Anul 1882: Se naște Georges Braque, pictor francez de mare notorietate.

Anul 1888: Odată cu adoptarea Lei Áurea („Legea aurului"), Brazilia abolește sclavia, fiind primul stat Sud-American care statuează această hotărâre.

Anul 1904: S-a născut Elvira Godeanu, actriță română de teatru și film. Elvira Godeanu a fost una din marile interprete ale personajului Zoe Trahanache din comedia lui  Caragiale O scrisoare pierdută”.

Anul 1905: Margareta Geertruida Zelle apare pentru prima dată în Paris, prezentându-se ca „dansatoarea Mata Hari”. Dansul ei cu vălul are un mare succes încă de la început și reușește să atragă atenția multor bărbați: diplomați, militari, oameni de afaceri, bogătași de tot felul.

ADVERTISING

Niciodată, până la procesul și condamnarea ei nimeni n-a pus la îndoială falsa sa identitate și nici povestea pe care o prezenta modesta olandeză, fără mijloace de trai și devenită dansatoare de prestigiu, numai prin faptul că a reușit să-și convingă partenerii creduli despre „istoria vieții ei”.

„Istoria” începea să devină credibilă chiar de la primele cuvinte, întrucât așa zisa Mata Hari vorbea limba franceză stâlcit, dar nimănui nu-i trecerea prin cap că stâlcirea provine din pronunția ei olandeză și din tainica Indie, din templele hinduse unde crescuse și unde, cu mâinile ei, împărțea credincioșilor cenușa sacră, adusă de zei din alte lumi.

Trei calități îi dădeau curaj dansatoarei Mata Hari să se prezinte ca altceva decât ceea ce este:

  • O desăvârșită ureche muzicală, în baza căreia improviza „cântecele sacre”, seducătoare și lascive.
  • O extraordinară capacitate de a improviza evenimente din „trecutul ei” sacru petrecut în templele de pe Valea Gangelui.
  • Un corp grațios, ca de acrobată, care convingea publicul spectator că nu are niciun motiv să se îndoiască asupra trecutului ei de vestală, dedicată altarului sacru al zeiăților hinduse.

Poate Mata Hari ar fi rămas până astăzi ca o icoană trimisă în Europa necredincioasă de căte sacerdoții hinduși, dacă nu s-ar fi lăcomit. Căci se apropia Primul Război Mondial, iar în capitala Franței mișunau spionii și recrutatorii germani de spioni francezi.

Între unii din aceștia, pe de o parte, și dansatoarea din India pe de altă parte, au apărut legături pasionale de dragoste, sau poate de interes, e greu să spui care din ele.

Cu asta s-a dat de gol vestala Mata Hari. Începuse războiul, când unii dintre „clienți” și-au propus să afle secrete miitare stricte ale Franței, prin intermediul dansatoarei. Totul, bineînțeles, contra cost și cu puțină dragoste.

Pe scurt, a fost judecată pentru spionaj, condamnată la moarte în 1917, apărarea ei fiind cât se poate de modestă: nu infirma nimic din cele făptuite, dar susținea că habar nu are despre un presupus spionaj. Nu făcea altceva, decât ceea ce face orice prostituată: oferea dragoste oricui plătea pentru asta.

Momorialiștii susțin că a primit fără emoții vestea despre condamnare și chiar în diminneața când se pregătea să înfrunte execuția, era de un calm în fața căruia avocatul a lăcrimat. La care Mata Hari i-ar fi spus, cu sânge rece: „Liniștește-te, maestre, nu este cazul ca un condamnat să-și consoleze avocatul” .

Anul 1917: La Fátima, important loc de pelerinaj din Portugalia, trei copii, cu vârste între 7 și 10 ani, susțin că ar fi avut viziuni cu Fecioara Maria. În 1930, aceste viziuni au fost recunoscute de Biserica Catolică, iar în locul respectiv s-a ridicat o capelă.

Dar singura probă despre autenticitatea viziunii copiilor este propria lor declarație.

Anul 1926: Este deschis cel mai mare pod suspendat din Brazilia. Podul Hercílio Luz din Florianópolis leagă continentul de insula Santa Catarina, poziție de mare interes turistic.

Anul 1938: S-a născut Ludovic Spiess, tenor liric, solist al Operei Române, tenor spino-liric, un excelent interpret al marilor compozitori din epoca Rossini-Verdi-Puccini. A fost ministru al Culturii în anii 1991-1992.

Anul 1940Al Doilea Război Mondial: Începe cucerirea Franței de către Germania, armata germană traversează fluviul  Meuse. În discursul susținut în Camera Deputațiloor, Winston Churchill pronunță faimoasa sa predicție: "Urmează sânge, trudă, lacrimi și sudoare – pregătiți-vă pentru asta".

Anul 1940: Se naște Mircea Ciobanu, poet și prozator român. Personalitatea lui Mircea Ciobanu a crescut mult ca notorietate, după publicarea în anii ‘90 a volumului cu interviuri, întitulat „Convorbiri cu regele Mihai”.

Interviurile trec în revistă evenimente trăite de fostul rege, încă din copilăria cea mai fragedă, când abia reținea în memorie imaginea bunicului  său Ferdnand, și până după momentul când regele nu era lăsat de autoritățile feseniste să-și revadă țara.

Anul 1806: Moare Samuil Micu-Klein, istoric și reprezentant de seamă al Școlii Ardelene.

Anul 1871Daniel Auber, compozitor francez, autor a 51 de compoziții operale, nu toate aflate pe afișele marilor teare de operă din ziua de azi.

Anul 1961: Moare Gary Cooper, actor american de mare notorietate, care a dominat multe din afișele cinematografice ale secolului XX.

Anul 2008: Moare Colea Răutu (născut Nikolai Rutkovski), actor român de teatru și film. Foarte fecund în creația sa, Colea Răutu a fost protagonist în 73 filme, din care îmi permit să rememorez  câteva:

Actorul Colea Răutu a fost decorat cu Ordinul național „Steaua României în grad de Cavaler”, alături de alți actori. Motivația in Ordin: „pentru prestigioasa cariera artistică și talentul deosebit prin care a dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă...”.

Anul 1940: Regina Wilhelmina a Țărilor de Jos își părăsește țara plecând în Marea Britanie, după invazia nazistă. Prințesa Juliana își duce copiii în Canada pentru siguranță.

Anul 1943Al Doilea Război Mondial: lipsită de vreun ajutor de la Berlin, armata germană din Africa de Nord (Afrika Corps), de sub conducerea mareșalul Erwin Rommel, capitulează în fața aliaților.

Anul 1960: Prima ascensiune a vârfului DhaulagiriNepal cel de-al șaptelea munte ca înălțime din lume.

Anul 1969: La Kuala LumpurMalaezia, au loc revolte rasiale, cunoscute mai târziu sub numele de "Incidentul din 13 mai".

Anul 1981: A avut loc, la Roma, tentativa de asasinare a Papei Ioan Paul al II-lea de către turcul Mehmet Ali Ağca.

Anul 1995: Britanica Alison Hargreaves, în vârstă de 33 de ani, devine prima femeie care cucerește  Everestul fără oxigen sau ajutor de la șerpași.

Anul 1999: Ca urmare a falimentului băncii Bancorexguvernul Radu Vasile adoptă o Ordonanță de Urgență care prevede transferul depozitelor persoanelor fizice, în valoare de 124 milioane dolari și 1.411,6 miliarde lei, de la Bancorex la BCR, care urmează să le restituie depunătorilor. Sumele vor fi preluate la datoria publică internă și acoperite prin titluri de stat.

Anul 2000: Are loc explozia de la depozitul de artificii din Enschede, Olanda, care distruge un întreg cartier de locuințe, provocând moartea a 23 de oameni.

Anul 2005: Are  loc masacrul de la Andijan, Uzbekistan, când trupele Serviciului Național de Securitate din Uzbekistan au tras într-o mulțime de protestatari.

MEMENTO:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇