Mica istorie: 16 mai - se mărită regina care urma să fie ghilotinată la numai 38 de ani

Mica istorie: 16 mai - se mărită regina care urma să fie ghilotinată la numai 38 de ani

Anul 946Caz rar în Imperiul Nipon: împăratul Suzaku abdică de la tron. Urmează fratele său Murakami, care devine cel de-al 62-lea împărat al Japoniei.

Anul 1204: Menționarea populației ortodoxe din Dieceza de OradeaPapa Inocențiu al III-lea cerea episcopului catolic din Biharia (Oradea) să organizeze populația ortodoxă din regiunea respectivei diaceze, în subordonarea religioasă directă a Scaunului Apostolic.

Istoria nu deține alte documente cu privire la gestul papei, dar logica spune că „populația ortodoxă” nu poate fi alta decât cea alcătuită de români (valahi), singurii despre care istoria are informații că aparțineau ritului ortodox în acea zonă.

Solicitarea papei prezintă, însă, în acest context, un interes deosebit pentru istoria românilor, ea fiind unul din puținele atestări documentare, care în primii ani ai secolului al XIII-lea (deci înainte de invazia tătarilor din 1240) vorbesc despre existența românilor în Biharia. Iar românii erau probabil în număr mare, de vreme ce îl preocupau pe pontiful suveran de la Roma. 

Anul 1204Balduin al IX-lea, conte de Flandra, este încoronat ca primul împărat al Imperiul Latin de la Răsărit, cu capitala la Constantinopol.

Anul 1527Familia de Medici este expulzată pentru a doua oară din Republica Florentină. Sub conducerea bancherului Filippo Strozzi, republica adoptă o nouă constituție.

Anul 1605: Camillo Borghese devine papa Paul al V-lea. El va intra în conflict cu Republica Venețiană și va reconstrui Aqua Traiana.

Anul 1703: Moare Charles Perrault, povestitor, dramaturg și traducător francez. Este cunoscut în lumea întreagă pentru povestirile sale adresate copiilor sau adolescenților. Reamintesc:  „Le Petit Chaperon Rouge” („Scufița Roșie”), „Cendrillon” („Cenuşăreasa”), „Le Maître chat ou le Chat botté” (“Motanul încălțat”), „La Belle au bois dormant" ("Frumoasa din pădurea adormită") sau "Barbe Bleue" ("Barbă Albastră").

ADVERTISING

Portalul Wikipedia notează că unele dintre versiunile lui Perrault ale poveștilor vechi au influențat versiunile germane publicate de frații Grimm 100 de ani mai târziu.

Poveștile continuă să fie tipărite și au fost adaptate la majoritatea formatelor de divertisment. Perrault a fost o figură influentă în scena literară franceză din secolul al XVII-lea, fiind și liderul fracțiunii moderne în timpul conflictului dintre conservatori și reformatori în literatură.

Anul 1770: Principesa austriacă Maria Antoaneta (14 ani) s-a căsătorit cu viitorul rege al FranțeiLudovic al XVI-lea (15 ani). Dacă mariajul franco-austriac era bine primit în familiile domnitoare, acesta întărind puterea monarhiilor, era recepționat cu ostilitate la „talpa țării”.

Sufluri naționaliste făceau ca muțimea să simtă o oarecare aversiune față de faptul că o „austriacă” s-a instalat în vârful piramidei ierarhice a Franței. Aceste sufluri nu numai că nu s-au erodat în timp, ba s-au amplificat tot mai amenințător, iar mulțimea când se întreba flămândă cine este vinovat pentru toate relele din țară nu-și găsea alt răspuns decât acesta: austriaca!

Mai vinovată pentru eticheta de austriacă, decât pentru orice altceva, regina a trebuit să înfrunte o soartă tragică la numai 38 de ani: ghilotinarea.

Anul 1792: La Veneția, a fost inaugurat Marele Teatru „La Fenice”, sală construită anume pentru reprezentarea spectacolelor de operă. Cu ocazia inaugurării, a fost reprezentată o operă de Giovanni Paisiello, mai puțin cunoscută: „I giochi di Agrigento” (Jocurile din Agrigento).

Pe parcursul anilor, sala a fost afectată de mai multe ori, mai ales ca urmare a seismelor și incendiilor. Cel mai recent incendiu s-a produs la 29 ianuarie 1996 și a fost unul provocat. Conform datelor finale ale anchetei, focul a fost pus de electricianul Enrico Carella, cu intenția de a evita penalizările contractuale pentru o mare întârziere în lucrarea pe care o angajase.

ADVERTISING

Teatrul a fost refăcut în stilul original, spectacolele fiind reluate la 14 decembrie 2003 cu un concert de mare succes, dirijat de Riccardo Muti, cunoscutul director artistic al operei Scala din Milano la acea vreme, dar celebru și pentru concertele de Anul Nou ale Filarmonicii din Viena, pe care le-a dirijat în mai multe rânduri.

Anul 1812: A fost semnată Pacea de la București, prin care se încheia războiul ruso–turc (1806–1812). În cadrul aceste Păci, jumătatea de est a Moldovei, cuprinsă între fluviul Nistru și râul Prut, urma să intre în componența Imperiului Rus. Ulterior, teritoriul a fost denumit Basarabia și a fost astfel inscripționat în toate documentele oficiale.

Considerată vasală a Imperiului Otoman, Moldova – al cărei teritoriu se înjumătățea – nu a fost chemată să participe la negocierile de încheiere a „păcii”.

Anul 1821: Se naște Pafnuti Cebîșev, savant rus.

Anul 1830: Se naște Jean Baptist Fourier, matematician francez, al cărui nume a rămas consacrat în matematică îndeosebi ca urmare a denumirii date de matematicieni unor forme de serii, numite serii Fourier.

Anul 1832: Juan Godoy descoperă aflorimentele bogate în argint din râul Chañarcillo, provocând în Chile  goana după argint.

Anul 1836Edgar Allan Poe, celebru poet american, se însoară cu verișoara sa de numai 13 ani, Virginia, ceea ce provoacă un mare scandal public.

Anul 1864: Moare Simion Bărnuțiu, ideolog al Revoluției de la 1848, jurist, filozof și estetician.

Anul 1881: Compania germană Siemens & Halske pune în funcțiune la Berlin primul tramvai electric din lume. Berlinezii au dat buzna să facă prima lor călătorie cu „tramvaiul electric, fără cai”

ADVERTISING

Anul 1886: Se naște Florica Cristoforeanu, cântăreață de operă de talie internațională, care, în prima jumătate a secolului XX, a evoluat pe mai toate scenele mari ale lumii.

În cartea sa autobiografică, solista povestește cum a fost angajată imediat după absolvirea conservatorului din Milano. A încercat la celebra operă La Scala. A bătut timidă la o ușă pe care scria „pentru concurs” și a intrat. Înăuntru, mai erau încă trei tinere doamne, care așteptau. A luat loc pe cel de al patrulea scaun și a așteptat.

A simțit emoție, când a văzut cum intră un domn cu aspect sobru și, fără să privească spre candidate, le întreabă scurt: „cine v-a recomandat pe voi să veniți aici?”. Una din doamne a scos numaidecât un bilet, pronunțând numele celebru al celui care o recomanda. Cea de a doua la fel, precum și a treia. Pe Florica n-o recomandase nimeni. Pur și simplu, a sfătuit-o o colegă de școală să-și încerce norocul. N-a avut un bilet să-l arate, dar – așa cum afirmă în cartea sa – a rostit scurt: „Pe mine, mă recomandă numai glasul și talentul meu”.

După audiție, a fost singura angajată dintre toate cele patru.

Anul 1892: moare Melchisedec Ștefănescu, episcop și istoric român, membru al Academiei Române .

Anul 1905: Se naște Henry Fonda, actor american.

Anul 1920: La Roma, Papa Benedict al XV-lea a canonizat-o pe Ioana d'Arc, care a căpătat statutul de sfântă.

Anul 1926: Moare Mehmed al VI-lea, ultimul sultan otoman. După domnia acestuia, în Turcia s-a instaurat republica, țara intrând în transformări revoluționare și aliniindu-se la numeroase standarde europene, care au propulsat-o la nivelele pe care le constatăm astăzi.

Anul 1929: La Hollywood, California, are loc prima ediție Academy Awards, care acordă anual premii pentru cele mai valorase reprezentări cinematografice din lume. Denumite, pe parcurs, „premii Oscar” acestea sunt considerate ca fiind cele mai prestigioase premii acordate celor ce s-au distins în producția de filme.

În 1930, ceremonia de atribuire a premiilor a fost difuzată pentru prima oară la radio. Ceremonia din 1953 a fost pentru prima oară televizată. Premiul Oscar este cel mai vechi dintre cele patru mari premii anuale americane de divertisment :

Statueta Oscar, arhicunoscută astăzi, înfățișează un cavaler, redat în stil Art Deco. Puțină lume știe că denumirea premiilor a dat-o o fetiță de cinci ani care, văzând statueta, a exclamat: „Dar asta seamănă cu unchiul meu, Oscar!”. Cum organizatorii tocmai căutau o denumire pentru concurs, s-a consacrat Oscar.

Anul 1960Theodore Maiman, un fizician american, a produs primul laser în laboratoarele de cercetare Hughes din Malibu, California.

Anul 1966Bob Dylan lansează albumul Blonde on Blonde, primul album dublu din istoria rockului.

Anul 1966Partidul Comunist Chinez emite "notificarea din 16 mai", marcând începutul Revoluției Culturale.

Anul 1969: Sonda spațială sovietică Venera 5 coboară lin pe solul planetei Venus și trimite date de mare interes, cercetate pentru prima oară, despre atmosfera venusiană.

Anul 1972: A fost inaugurat Sistemul hidroenergetic Porțile de Fier I, cu o putere de 1050 MW, în partea românească și tot atâta în partea iugoslavă. Începute în septembrie 1994, lucrările sistemului au durat 22 de ani.

Anul 1974: Prin noua Constituție a Iugoslaviei, Iosip Broz Tito, în vârstă de 82 de ani, este numit președinte pe viață. Este poate una din puținele republici moderne care au stabilit să-și aleagă pe viață președintele statului.

De altfel, și în România, la congresul al XIV-lea al partidului comunist (ultimul, în octombrie 1989), unii participanți au propus alegerea lui Nicolae Ceaușescu ca președinte pe viață al partidului, ceea ce sugera că tot pe viață va fi ales și ca președinte de țară.

Este posibil să fi fost numai un gest regizat, căci regizat a fost întregul „congres”, de la primul până la ultimul cuvânt. Ceaușescu parcă s-a fi așteptat la această „surpriză”, n-a stat pe gânduri, nu s-a consultat cu nimeni, ci a răspuns prompt, respingând propunerea.

Anul 1975: Alpinista niponă Junko Tabei a devenit prima femeie din lume care a urcat pe muntele Everest.

Anul 1990: A luat ființă prima societate pe acțiuni din România - după Revoluția din decembrie 1989. Era unul din (re)începuturile economiei de piață în România.

Anul 1991: Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit se adresează unei sesiuni comune a Congresului Statelor Unite. Ea este primul monarh britanic care ia cuvântul în Congresul SUA.

Anul 1997: Sub conducerea lui Laurent-Désiré Kabila, rebelii din Zair (Africa) reușesc să-l răstoarne pe dictatorul Mobutu Sese Seko, președintele țării, care fuge peste hotare.

Anul 2002: După zece ani de la stingerea din viață a actriței Marlene Dietrich, autoritățile din Berlin i-au acordat titlul de cetățean de onoare al orașului.

Anul 2005Kuweitul a aprobat un amendament la legea electorală, care le asigură femeilor dreptul la vot și le oferă posibilitatea de a candida la funcții politice, pentru prima oară în această țară.

Anul 2012: Moare Maria Bieșu, soprană dramatică din Republica Moldova, o voce de excepție care a evoluat atât la Opera din Chișinău, cât și la Balșoi Teatr din Moscova, dar în numeroase rânduri pe mai toate scene mari ale lumii, la Milano, New York și multe altele. A excelat atât în repertoriul clasic italian, precum operele ToscaMadame ButterflyAida sau Trubadurul, cât și în repertoriul rus, precum Eugen Oneghin, Dama de Pică, Rusalca și altele.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇