Mica istorie: 15 mai - ziua când un avocat a inventat mitraliera

Mica istorie: 15 mai - ziua când un avocat a inventat mitraliera

Anul 392Împăratul Valentinian al II-lea este asasinat în timp ce armata sa avansa spre Galia împotriva uzurpatorului franc Arbogast. Este găsit spânzurat la reședința sa de la Viena.

Anul 908Constantin al VII-lea, în vârstă de trei ani, fiul împăratului bizantin Leon al VI-lea Filozoful, este încoronat simbolic co-împărat al Imperiului Bizantin, alături de tatăl și unchiul său, de către patriarhul Euthimius I al Constantinopole.

Anul 1252Papa Inocențiu al IV-lea emite bula papală ad exstirpanda, prin care autorizează tortura ereticilor de către Inchiziția medievală. Aceeași bulă stabilește însă unele limite și excepții, privind tortura. Din acel moment, inchiziția devine o instituție de temut, iar Biserica o amenințare de  neînchipuit.

Anul 1536Anne Boleyn, regina Angliei, este judecată la Londra sub acuzația de trădare, adulter și incest. Un juriu special selectat o condamnă la moarte.

Anul 1567Maria, regină a Scoției se căsătorește cu James Hepburn, Conte de Bothwell, cel de-al treilea soț al ei. Căsătoria dintre James și Maria a fost controversată însă și a divizat țara, fapt pentru care el a fost nevoit să se refugieze în Norvegia, atunci când nemulțumirile s-au transformat într-o rebeliune.  În Norvegia, a fost arestat, dar a reușit să fugă în Danemarca, trăindu-și acolo tot restul vieții într-o închisoare.

În Scoția, el fusese acuzat de uciderea  lui Henry Stuart, cel de-al doilea soț al reginei Marry, acuzație de care a fost, totuși, achitat.

Anul 1567: S-a născut Claudio Monteverdi, compozitor italian.  I s-a spus pe drept cuvânt părintele muzicii de operă, întrucât a constituit model sursă de inspirație pentru mulți compozitori de operă ai Italiei.

ADVERTISING

El este considerat drept primul reprezentant important al operei moderne. De altfel, ajunsese la un grad de popularitate neobișnuit de mare față de contemporanii săi. A rămas de mare marcă în istoria muzicii nu numai în domeniul operei ci și al compozițiilor scurte. Madrigalurile sale sunt unice ca inspirație melodică dar și sub aspectul armoniei componistice, iar piesele sacre sunt și astăzi folosite în bisericile catolice.  

Anul 1618Johannes Kepler reconfirmă descoperirea celei de-a treia legi a mișcării planetelor, pe care o formulase anterior, dar care a ajuns controversată, după ce unele calcule (eronate) păreau să o contrazică. Această a treia lege are următorul enunț matematic: „Pătratul perioadei de revoluție a planetei este proporțional cu cubul semiaxei mari a orbitei”. Este complicat pentru un neavenit, dar simplu pentru un matematician-astronom.

Anul 1648: Se semnează Pacea Westfalică prin care s-a pus capăt Războiului de Treizeci de Ani.

Anul 1685: Urcă în scaunul Țării Moldovei domnitorul Constantin Cantemir, tatăl domnitorului Dimitrie Cantemir. A deținut tronul până la moarte.

Anul 1701: Începe Războiul Succesiunii Spaniole. În război, au participat, pe de o parte, spaniolii loiali arhiducelui Carol, Sfântul Imperiu Roman, Regatul Marii Britanii, Republica Țărilor de Jos, Portugalia și Ducatul de Savoia iar pe de altă parte, spaniolii loiali lui Filip al V-lea, Franța și statul Bavaria.

Războiul a luat sfârșit prin semnarea tratatelor de la Utrecht (1713) și Rastatt (1714). Ca urmare, Filip al V-lea a rămas rege al Spaniei dar a renunțat la pretinsa succesiune la tronul Franței, evitând unirea celor două regate. Austriecii au cucerit o parte din teritoriile spaniole din Italia și Țările de Jos. Hegemonia franceză asupra Europei continentale a luat sfârșit și ideea echilibrului puterilor a devenit parte a ordinii mondiale

ADVERTISING

Anul 1718: Avocatul și scriitorul londonez James Puckle construiește și patentează prima mitralieră din lume. Arma, care nu ar satisface standardele minimale de astăzi impuse pentru o mitralieră, reușea totuși să tragă rafale cu o frecvență de nouă cartușe pe minut.

Arma avea o singură țeavă montată pe un trepied, era prevăzută cu un cilindru rotativ și funcționa până la epuizarea cartușelor din cilindru. Reîncărcarea cu alt cilindru plin nu era posibilă decât numai făcând o pauză în acțiunea de luptă.

Anul 1756: Începe Războiul de Șapte Ani când Anglia declară război Franței. Fostul premier britanic din secolul trecut Winston Churchill definea acest conflict ca fiind un prim război mondial, întrucât era pentru prima dată în istorie, când luptele se desfășurau în sectoare dispuse pe întregul glob terestru: combatanți erau nu numai țări europene, ci și coloniile lor.

Rezultatul războiului a fost decăderea puterii Franței în colonii și transformarea Marii Britanii ca stat cu o putere colonială dominantă.

Anul 1773: Se naște Metternich, om politic austriac, unul din cei mai importanți diplomați ai timpului său. La Congresul de la Viena, a fost principalul negociator și eminența cenușie a istoricului eveniment.

Din punct de vedere politic, el apare ca un apărător al drepturilor monarhice inalienabile, fiind considerat deseori un conservator inflexibil și reacționar, într-o Europă unde începea să se simtă vântul democrației.

Anul 1800: Regele George al III-lea al Regatului Unit supraviețuiește tentativei de asasinat a lui James Hadfield de la teatrul regal din Londra. Ulterior, Hadfield a fost achitat în justiție, pe baza unor certificate medicale care îl calificau dezechilibrat psihic.

ADVERTISING

Anul 1811Paraguay își declară independența față de Spania.

Anu 1838: Se naște geniul picturii românești, impresionistul Nicolae Grigorescu. Regele Carol I, un bun cunoscător în artele plastice îi achiziționa picturile pentru împodobirea castelului de la Peleș, iar astăzi lucrările sale sunt expuse nu numai în Muzeul Național de Artă al României, ci și în alte  muzee din țară, dar și de peste hotare.

Cine este în posesia unui tablou Grigorescu nu se desparte ușor de el. Totuși, în primăvara  2011 s-a adjudecat pânza: Cârciumă la Rucăr pentru suma de 230.000 euro, plătită de o persoană fizică, dornică să-și păstreze anonimatul.

Anul 1842: Debutul literar al lui Dimitrie Bolintineanu în „Curierul de ambe sexe", condus de Ion Heliade Rădulescu, cu poezia „O fată tânară pe patul morții".

Anul 1848: Adunarea de la Blaj hotărăște următoarele:

  1. Națiunea română din Transilvania se proclamă egală de drept cu celelalte națiuni din Marele Principat.
  • Protestează împotriva iminentei uniri a Transilvaniei cu Ungaria, susținută de unele cercuri pro-maghiare, atât din Principat, cât și de la Budapesta.
  • Afirmă fidelitatea românilor din Transilvania față de împăratul de la Viena.

Anul 1861: S-a înființat, la București, prima școală românească de medicină veterinară.

Anul 1863: La inițiativa împăratului Napoleon al III-lea se deschide Le Salon des Refusés (Salonul Refuzaților), unde se pot vedea lucrări de cea mai mare notorietate, precum Dejunul pe iarba de pictorul Édouard Manet și Fata în alb de James McNeill Whistler.

Amândouă au fost percepute ca scandaloase de către neo-clasiciștii grupați oficial în Academia condusă de Jean-Auguste-Dominique Ingres, pictorul oficial al Curții Imperiale a lui Napoleon al  III-lea. Ingres era etichetat ca simbol al geniului în arta plasticii, în anul 1862 devenea senator, era ales președinte al Academiei Franceze, iar în 1855 primea crucea de mare ofițer al Legiunii de Onoare. Copleșit de onoruri, Jean Auguste Dominique Ingres moare, totuși, la 14 ianuarie 1867.

Odată dispărut Ingres, se frânge și curentul conservator neo-clasic susținut de el. Va începe să se afirme oficial noul curent impresionist, iar mai târziu cel expresionist, cel neo-impresionist și alte curente, toate căutând o nouă formă a expresiei, un nou mod de reprezentare și în final chiar abandonarea formei reprezentative.

Anul 1868: Cu ocazia împlinirii a 20 de ani de când Adunarea ținută la Blaj la 15 mai 1948, a adoptat unele hotărâri privindu-i pe românii din Transilvania, se adoptă acum Pronunciamentul de la Blaj, document prin care se cerea autonomia Transilvaniei și repunerea în vigoare a legii prin care limba română a fost declarată limbă oficială în Transilvania, alături de maghiară și germană.

Pronunciamentul, inițiat de Ioan Rațiu și George Barițiu, a fost prezentat la Blaj în timpul unei adunări populare, la care au participat în jur de 60.000 de cetățeni ai Transilvaniei.

Anul 1873: Moare, la vârsta de 52 de ani, Alexandru Ioan Cuzadomnitor al Moldovei și al Țării Românești, primul domn al Principatelor Unite  Moldova și Țara Românească iar, ulterior, al statului național România.

Moare prematur, ceea ce permite unele ipoteze cu privire la o eventuală otrăvire încercată poate tot de „Monstruoasa Coaliție”, dornică să se răfuiască prin cine știe ce polițe cu fostul domnitor.

Anul 1877: A apărut, la București, cotidianul „România liberă", ziar politic și literar, aflat sub conducerea lui Dimitrie August Laurian.

Anul 1881: Se naște pictorul român Marius Bunescu, decedat la 90 de ani. Personalitatea pictorului impresionează atât prin originalitatea stilului său, cât și prin aportul la viața artistică românească, în planul creației, ca pictor și grafician. A fost fondator și director al unor muzee și galerii bucureștene.

Anul 1891: Se naște Mihail Bulgakov, romancier și dramaturg sovietic, de origine ucraineană. Arta sa literară pare un amestec de satiră, idei fantastice și tragice care constituie, toate, amprenta operei sale.

Puterea sovietică l-a etichetat drept un autor antibolșevic și element „dușmănos”. În anul 1928,  înaintează prima cerere de plecare în străinătate și primește primul răspuns negativ. Atunci începe să schițeze primele rânduri pentru romanul „Maestrul și Margareta” întitulat inițial „Inginerul cu copite”. Îi sunt interzise piesele de teatru „Zilele Turbinilor”, „Apartamentul Zoicăi” și „Cabala bigoților”..După aceasta din urmă, nu i se mai publică nimic din creația sa.

Rămas fără subzistență, Bulgakov recurge la un gest extrem: îi scrie o scrisoare direct dictatorului Stalin, revendicând dreptul la viață al creatorului căruia nu i se mai publică nimic. Reacția a fost neașteptată pentru el: după tei săptămâni, l-a sunat la telefon însuși Stalin anunțându-l că va fi angajat la un teatru.

Bulgakov a crezut că este o farsă, dar teatrul l-a angajat cu adevărat. Totuși, editurile au continuat să-l publice până în anul 1966, după moartea dictatorului și instituirea unui climat de oarecare vagă libertate în URSS.

Bucuros de noul climat, Bulgakov face din nou cerere de plecare temporară și din nou i se respinge, de rândul acesta cu explicația că reprezintă un caz de „literat decăzut”, care nu poate reprezenta cu cinste un cetățean sovietic într-o țară străină”.

Bulgakov a lăsat în urma sa 6 romane și 4 piese de teatru, unele publicate în perioadele de oarecare destindere din URSS, dar publicate toate numai post mortem și după prăbușirea URSS. Însă peste toată creația sa, domină romanul Maestrul și Margareta, apreciat atât în Rusia postsovietică, precum și în Occident.

Anul 1928Mickey Mouse și Minnie Mouse apar pentru prima dată în filmul Plane Crazy de Walt Disney.

Anul 1935: Se deschide prima secțiune a Metroului din Moscova, între stațiile Kulturnaia și Sokolniceskaia. Au fost implicate în construcția metroului peste 500 de companii industriale ale statului. Pentru a nu pierde ocazia de a politiza acest remarcabil succes, autoritățile au denumit metroul cu numele fondatorului comunismului în Rusia: Vladimir Ilici Lenin.

Ceea ce n-au spus însă autoritățile este faptul că uriașa manoperă pentru construirea tunelurilor și  stațiilor avea ca sursă  munca obligatorie a deținuțior politici. Nimeni n-a putut nici măcar estima numărul celor care și-au pierdut viața săpând tuneluri.

Anul 1937: Se naște Madeleine Albright, politician american, al 64-lea secretar de stat al SUA. A decedat în anul 2022.

Anul 1940: Pentru prima oară în lume, s-au pus în vânzare la New York ciorapi de damă, executați dintr-un material nou, numit nylon și care se bănuia că, în viitor, va înlocui definitiv toate fibrele naturale. 

Ajunși, după război, și în România, ciorapii de nylon au devenit cel mai ispititor cadou pe care și-l putea dori o doamnă cu pretenții. Iar domnii aveau probleme grele ca să-i procure, întrucât nylonul venea numai din America, blamată de comuniști și inaccesibilă omului de rând, aflat într-o țară ocupată de trupele sovietice.

Anul 1940: După lupte grele, trupele olandeze, slab pregătite și slab echipate, se predau Germaniei, înlesnind drumul acestei țări spre ocuparea Franței prin Belgia. Puternicele fortificații denumite Linia Maginot acopereau doar frontiera Franței cu Germania inamică, nu și pe cea cu Belgia - prietenă.

Anul 1943: Iosif Stalin, liderul absolut al URSS, dizolvă Internaționala Comunistă (Komintern). Dizolvarea Komintern a vizat evitarea antagonizării aliaților săi în ultimii ani ai celui de-al Doilea Război Mondial: Statele Unite și Regatul Unit. Dar „dizolvarea” era o acțiune de fațadă, căci tot Stalin a înființat, în 1947, organizația Kominform. Era ceea ce denumește un proverb franțuzesc „La même Jeannette autrement coiffée” și ceea ce numim noi românește „Altă Mărie, cu aceeași pălărie”.

Anul 1945: În Slovenia, la Prevalje, are loc o ultimă bătălie europeană în cel de-Al Doilea Război Mondial. La 6 zile după ce Germania capitulase necondiționat, ici-colo mai apăreau cuiburi de rezistență care încercau să se apere de copleșitorul tăvălug rusesc, sperând să se poată preda anglo-americanilor, despre care se zvonise că ar fi mai blânzi cu prizonierii.

Bătălia de la Prevalje a fost o ultimă și inutilă zvâcnire a războiului, deja terminat.

Anul 1955: Are loc prima ascensiune pe vârful Makalu (Tibet), al cincilea vârf din lume, ca înălțime.

Anul 1958URSS lansează satelitul artificial Sputnik 3.

Anul 1960URSS lansează Sputnik 4, un prototip premergător pentru nava spațială Vostok, prima cu care oamenii ar putea să zboare în spațiu.

Anul 1970The Beatles lansează albumul Let It Be, în Statele Unite ale Americii.

Anul 1991: Președintele François Mitterrand a numit-o în funcția de prim-ministru pe Édith Cresson, prima femeie care urma să dețină această funcție în Franța.

Anul 2004: Consultantul american IT-ist Josh Findley a calculat cel mai mare număr prim cunoscut până la această dată. Este numărul exponențial 224036583 –( minus) 1. Numărul conține șapte milioane de cifre. Dacă  am încerca să-l scriem pe hârtie, scrisul ar ocupa un raft de bibliotecă de zece volume, a câte 400 pagini fiecare. Nu este cazul să-l încercăm aici.

Anul 2017: S-a vândut la casa de licitați Christie's din New York, cu suma de 57,3 milioane de dolari, sculptura din bronz "Muza adormită" a lui Constantin Brâncuși. Prețul a fost un record pentru lucrările sculptorului. Precedentul record, de 37,2 milioane de dolari, datează din februarie 2009, pentru o statuetă din lemn de stejar intitulată Madame L.R. (Portrait de madame L.R.) creație tot a lui Constantin Brâncuși.

Anul 2018: Lucrarea La Jeune Fille Sophistiquée („Tânăra fată sofisticată”) a lui Constantin Brâncuși s-a vândut la casa de licitații Christie’s din New York cu suma de 71 de milioane de dolari, un nou record pentru artistul român.

MEEMENTO:

Victor Pițigoi


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇