Mica istorie: 25 mai - Ziua Internațională a Prosopului

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Anul 240 î.Hr.: Prima trecere documentată la periheliu a cometei Halley.

Anul 1085Alfonso al VI-lea al Leonului și Castiliei recucerește de la mauri orașul Toledo.  De-a lungul timpului, Toledo a fost locul unor importante evenimente istorice, printre care memorialiștii punctează:

Cucerirea vizigotă.  La începutul secolului al VI-lea, vizigoții ocupă Spania, în detrimentul vandalilor care o ocupaseră deja. Contrar unor impresii actuale, vizigoții au fost bine primiți de către populația locală de etnie romană, considerați „eliberatori”, după gonirea vandalilor.

Prosperitatea centrului urban numit Toledo. Ei, vizigoții, au mutat capitala statului la Toledo, important centru cultural, dar și economic, dacă ținem seama de faptul că oțelul de Toledo avea încă de atunci o reputație internațională.

O nouă perioadă de înflorire sub mauri. Cum se știe,  maurii au cucerit Iberia în secolul al VIII-lea, instalând Califatul din Cordoba. Ei au observat potențialul orașului Toledo și al populației citadine și au încurajat sub toate aspectele dezvoltarea. Astfel, pentru Toledo, a urmat o frumoasă epocă de aur.

Epoca, extinsă pe mai multe decenii și chiar secole, este cunoscută sub numele de La Convivencia, adică perioadă de coabitare a structurilor etnice: evrei, creștini și musulmani. Rareori s-a văzut în Evul Mediu o structură cosmopolită atât de consolidată.  

La 25 mai 1085, maurii pierd controlul asupra orașului, care este cucerit de regele Alfonso VII-lea. El stabilește asupra orașului un regim autocratic impunându-se personal. Acest moment a reprezentat sfârșitul Regatului Medieval Taifa de Toledo.

ADVERTISING

Anul 1521Dieta de la Worms a interzis scrierile reformatorului protestant Martin Luther și a cerut arestarea acestuia, după ce l-a găsit vinovat de erezie. Măsura însă n-a reușit să-l înlăture pe reformator din viața publică, luteranismul reușind să se impună și astăzi în lumea creștină.

Anul 1728: Un decret regal emis de Ludovic al XV-lea le permite francezilor să transporte vinuri nu numai în butoaie, așa cum era reglementat anterior, ci și în sticle. Din acest moment, va înflori producția și comercializarea șampaniei care și-a impus brandul asupra elitei tuturor vinurilor de pe continent.

Fără această măsură, n-am fi avut azi șampania, care nu se poate matura altfel decât în recipiente din sticlă rezistentă.

Anul 1846Louis Napoléon Bonaparte – Napoléon al III-lea – evadează din închisoarea Ham (Somme), deghizat în muncitor.

Anul 1895: Dramaturgul, poetul și scriitorul irlandez  Oscar Wilde este acuzat de „comiterea de acte indecente grave cu alte persoane de sex masculin" și condamnat la doi ani de închisoare.

Anul 1920: S-a inaugurat Opera Română din Cluj, cu spectacolul  Aida, de Giuseppe Verdi. Întemeiată cu câțiva ani înaintea Operei Române bucureștene, Opera din Cluj a atras din prima zi valoroși reprezentanți ai artei cântului, constituindu-se în pepinieră a fondului artistic inclusiv pentru Capitală.

Chiar dacă timpul a așternut praful uitării peste numele strălucitoare de altă dată, merită amintite măcar câteva din aceste nume de glorie:

  • Soprana Lya Hubic, interpreta a peste 2.000 de roluri, în țară și străinătate,
  • Tenorul spinto Dinu Bădescu, o voce strălucitoare care s-a degradat după ce autoritățile comuniste l-au întemnițat pe tenor, sub pretextul că ar fi „uneltit împotriva statului”. Adevărul este că tenorul era om de societate și se complăcea povestind „bancuri politice”, care le displăceau potentaților de atunci.
  • Baritonul David Ohanesian, o voce gravă, care s-a lansat la Cluj, ca să-și urmeze cariera la București.
  • Baritonul Octav Enigărescu, tot o voce gravă, dar versatilă, autorul excepționalului volum autobiografic „Dincolo de scenă”.  Spre finalul carierei, a fost solicitat în Iugoslavia, unde a strălucit la opera din Novi  Sad.
  • Tenorul liric Ion Dacian, o voce parcă anume făcută pentru operetă. Deși ardelean, a părăsit Clujul pentru București, unde a abordat aproape toate rolurile de operetă din repertoriul bucureștean.
  • Tenorul Tomel Spătaru, o voce suavă, inegalabilă. A părăsit Clujul pentru Bucureşti și Bucureștiul pentru... Roma, unde s-a impus cu timbrul său de excepție și cu un pseudonim româno-italian: Tomaso Spataro.
  • Tenorul Emil Marinescu  și soția sa, mezzo-soprana Maria Moreanu.  Plecați de la Cluj, au fost aplaudați la București, după care au strălucit amândoi pe scenele de la Viena, Milano, Roma, Zürich, Veneția, Atena, Barcelona, Bruxelles, Marsilia, Bologna și altele, peste tot obținând succese triumfale, consemnate în cronicile muzicale din presă. După încheierea carierei, s-au întors în țară, unde au predat canto viitoarei generații de artiști.
  • Tenorul Ionel Tudoran, altă voce pornită de la Cluj ca să strălucească pe scena bucureșteană, dar și in turneele de prin lume.
  • Baritonul Petre Ștefănescu-Goangă, format la Cluj inițial ca tenor și venit la București, unde a cântat numai roluri de bariton. Nimeni nu l-a întrecut în rolul titular din Rigoletto.
  • Tenorul dramatic Nicu Apostolescu, o altă voce de aur, care a răsfățat Clujul timp de un deceniu și Bucureștiul alte două decenii.
ADVERTISING

Dar Clujul n-a fost numai pepiniera soliștilor pentru București  ci și pepiniera dirijorilor de operă. Aş aminti nume de mare prestigiu:  Anatol Chisadji, Antonin CiolanConstantin BugeanuIonel PerleaJean BobescuEgizio MassiniAnton Ronai.

Anul 1925Procesul Maimuțelor: Profesorul John T. Scopes este pus sub acuzare pentru predarea teoriei evoluției a lui Charles Darwin.  Este găsit vinovat și amendat cu 100 de dolari (cca 1.200 de dolari astăzi).

Dar nu condamnarea și amenda au făcut vâlvă, cât faptul în sine. Căci, în afara aspectului juridic, intervine opinia publică, susținătoare mai ales în ce privește teoria evoluției. Pentru opinia publică, teoria creației este frumoasă, dar deloc credibilă.

Nici măcar Biserica n-a putut oferi alte argumente pentru a susține teoria creației decât faptul că așa stă scris în scripturi. Dar ce stă acolo scris? Că Domnul ne-a creat din lut „după chipul și înfățișarea sa” 

Cum așa? Creatorul nu are nici chip, nici înfățișare, nu-l poți vedea pe Dumnezeu, așa predică preotul la slujbă. Este numai spirit, adică ceva imaterial, adică fără chip și fără înfățișare. Atunci, despre ce vorbim?

Anul 1928: În a doua călătorie a lui Umberto Nobile la Polul Nord, dirijabilul Italia, care a fost folosit în scopuri de cercetare, se prăbușește pe vreme rea. Finalul operațiunilor de salvare a înregistrat în total 17 morți (echipaj și salvatori).

Anul 1946: Parlamentul din Transiordania îl alege emir pe Abdullah I al Iordaniei.

Anul 1953Teste nucleare: Pe poligonul de testări din statul Nevada, SUA, se efectuează primul și singurul  test de artilerie nucleară.

ADVERTISING

Anul 1955: O expediție britanică, condusă de Joe Brown și George Band, efectuează prima ascensiune pe muntele Kangchenjunga (8.586 m.), al treilea vârf ca înălțime din lume.

Ascensiunea pe muntele Kangchenjunga a fost multă vreme tentantă, atât pentru localnici, cât și pentru specialiști, dar orice tentativă a eșuat în trecut, fiind foarte greu să reușească atunci o expediție, fără mijloacele tehnice moderne.

Anul 1961: Președintele John F. Kennedy a anunțat în fața Congresului susținerea Programului Apollo, care își propunea ca până la sfârșitul acelui deceniu să ducă un om pe Lună și să-l aducă înapoi în siguranță.

Îndrăznețul program devenea realitate în iulie 1969, când președintele Kennedy nu mai exista (a fost asasinat în 1963), dar programul evolua și, înainte de sfârșitul deceniului, comandantul Neil Alden Armstrong pășea pe terenul selenar, rostind o frază, intrată în istorie: „un pas mic pentru om, un salt uriaș pentru omenire”.

Anul 1963: S-a născut Ludovic Orban, politician român, prim-ministru al României în perioada 2019-2020, politicianul despre care se spune că a avut cea mai bruscă ascensiune, dar și cea mai bruscă prăbușire pe eșichierul politicii românești.

Unii comentatori îl catalogau atunci pe Ludovic Orban ca un aventurier, iar episodul său politic ca pe o aventură. Astăzi, însă, judecând mai la rece, putem spune că domnul Orban a fost înălțat pe val de evenimente și tot evenimentele l-au târât înapoi jos, după ce n-a știut să profite de oportunitățile momentului.

Căci marele succes al PNL de la europarlamentarele trecute, când liberalii au ieșit de departe câștigători, nu pare să fi fost rodul înțelepciunii liberale, ci mai curând rodul prăbușirii PSD, al cărui lider de tristă amintire s-a pomenit încătușat și dus la temniță.  Colac peste pupăză, s-a așezat la butoanele vacante  Viorica Dăncilă, oportunitate de care domnul Orban n-a știut să profite.

În câteva luni, PSD și-a revenit, doamna Viorica s-a prăbușit, iar domnul Orban s-a culcat pe o ureche și s-a trezit nevenindu-i să creadă că a ieșit pe locul doi.

Acuma, domnul Orban încearcă să-și refacă o fericire din cioburi de iubire, cum mai fac și alți oropsiți ai soartei, destui: Dăncilă, Șoșoacă, Dragnea (a cam renunțat se pare), Ponta şi lista nu-i închisă.

Anul 1973: Filmul "La grande bouffe" ("Marea crăpelniță") creat și lansat de Marco Ferreri, contând pe succesul vulgarității spontane care părea atunci să devină modă, s-a ales cu efecte contrare.  La Festivalul de Film de la Cannes a provocat un scandal de proporții.

Criticii de artă, publicul cunoscător, colegii, au condamnat cu toții vulgaritatea umorului și au găsit ca inacceptabile benzile desenate cu sex-imagini sau cu îndoparea personajelor pentru a sugera supra-alimentarea. Scenele cu personaje înfulecând alimentele în stil de Gargantua au fost reținute în public ca o trimitere spre inechitatea ingrată între îmbuibații planetei și milioanele de săraci ai Terrei, de a căror soartă nu se ocupă potentații lumii.

În loc de succes, "La grande bouffe" a fost un eșec de proporții.

Anul 1977: A avut loc premiera filmului Războiul stelelor, în regia lui George Lucas, unul dintre cele mai de succes filme din istorie.

Anul 1977: Guvernul chinez elimină o interdicție veche de un deceniu asupra scrierilor marelui William Shakespeare, considerate până atunci ca fiind "decadente” și aservite societății elitiste străine de preocupările „celor mulți”. 

Reabilitarea în China a geniului literaturii britanice, împreună cu alte inițiative de impact asemănător,  puneau efectiv capăt așa zisei Revoluții Culturale, începută în China anului 1966 și înscriau poporul chinez pe o traiectorie nouă, a propășirii atât economice, cât și culturale.

Anul 1979: Un avion McDonnell Douglas DC-10 pierde un motor și se prăbușește în timpul decolării de la Aeroportul Internațional O'Hare din Chicago, Illinois. Toți cei 258 de pasageri și 13 membri ai echipajului sunt uciși împreună cu alți doi oameni de la sol.

Cu un total de 273 de vieți omenești pierdute, accidentul American Airlines Flight 191 a fost cotat atunci ca fiind cel mai grav accident aviatic petrecut vreodată în Statele Unite.

Anul 1984: Moare Henriette Yvonne Stahl, romancieră română. Născută în Franța,  viitoarea scriitoare ajunge în România și primește cetățenie română în anul 1901.

 Tatăl său, Henri Stahl, era autorul unei celebre metode de stenografie, de notorietate internațională  și a fost stenograf șef al Parlamentului României.

Anul 1985Republica Bangladesh a fost lovită de un ciclon tropical, în urma căruia au murit peste 10.000 de oameni.

Anul 1993: Moare Horia Sima, politician român, ultimul lider al Mișcării Legionare, de tristă amintire.

Anul 2001: Pentru a comemora trecerea în neființă a lui Douglas Adams, autorul unei lucrări de mare răspândire în acel moment, identificată cu un titlu cel puțin bizar: „Ghidul autostopistului, în drumul său spre Galaxie”, fanii săi au făcut toate demersurile necesare, ca ziua de 25 septembrie  să fie declarată „Ziua Prosopului” prosopul constituind un simbol în respectivul ghid.

Cei care au citit Ghidul știu că Prosopul este piesă de referință în lucrarea principală a autorului, Ghidul pentru galaxie (Ghidul autostopistului pentru galaxie)

Anul 2008: Misiunea Phoenix Mars Lander amartizează în regiunea Valea Verde pe Marte pentru a căuta medii adecvate cu apă și cu viață microbiană.

Phoenix a fost a șasea amartizare cu succes a unui vehicul NASA, din șapte încercări, și cea dintâi în regiunea polară a planetei. Landerul și-a încheiat misiunea în august 2008 și a făcut o ultimă scurtă comunicare cu Pământul pe 2 noiembrie. Energia disponibilă a scăzut odată cu iarna marțiană, iar misiunea a fost declarată încheiată pe 10 noiembrie 2008, după ce inginerii nu au reușit să contacteze dispozitivele laboratorului spațial.

Anul 2009: Coreea de Nord testează al doilea dispozitiv nuclear, în urma căruia s-au creat tensiuni în comunitatea internațională.

Anul 2014: Moare Wojciech Jaruzelski, ultimul președinte comunist al Poloniei (n. 1923)

MEMENTO:

  • Argentina : Ziua națională
  • Iordania : Ziua națională; Independența față de Regatul Unit
  • Africa : Ziua Africii
  • Ziua Internațională a Copiilor Dispăruți
  • Towel Day (Ziua Prosopului)

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇