Mica istorie: 28 mai - ziua când a fost învinsă „Invincibila Armada”

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Anul 585 î.Hr.: În timp ce Regele Lidiei, Aliattes al II-lea, se lupta cu regele mezilor, Cyaxares, în bătălia de la Halys, a avut loc o eclipsă solară, prezisă cu precizie de filosoful grec Thales din Milet, dar despre care nici mezii, nici lidienii nu știau.

Istoricul Herodot notează că, în acest context, eclipsa a fost interpretată și de unii și de alții ca un semn ceresc, trimis de zeii iubitori de pace pe pământ și, ca urmare, au oprit cu toții luptele, încheind un armistițiu.

Anul 1358: Începe insurecția antifeudală a țărănimii franceze, „La Jacquerie”, condusă de Guillaume Cale. A fost o mișcare socială izbucnită în Franța, pe fondul condițiilor de muncă și de viață grele, precum și a creșterii impozitelor, a sporirii obligațiilor de muncă, a jafurilor la care se dădeau soldații englezi.

Țăranii răsculați și-au construit o tabără întărită, avându-l în frunte pe Guillaume Cale. Dar, după capturarea acestuia de către nobilime, mișcarea țărănească a rămas dezorganizată și a trebuit să cedeze. Momentul a fost speculat de feudali, care s-au repezit asupra celor înfrânți, măcelărind cu sălbătăcie cel puțin 20.000 dintre răsculați, ceilalți reușind să se retragă fugind. Totuși, faptul s-a înscris ca un fel de avant premieră la Marea Revoluție Franceză, care va urma după mai bine de patru secole.

Anul 1503Iacob al IV-lea al Scoției și Margareta Tudor a Angliei s-au căsătorit, respectând o bulă papală, emisă de către Papa Alexandru al VI-lea. Cu acest prilej a fost semnat un tratat de „pace veșnică” între Scoția și Anglia. N-a fost chiar veșnică respectiva pace, dar tot a durat mai bine de zece ani.

ADVERTISING

Anul 1588: Flota spaniolă, întitulată cu mult aplomb „Invincibila Armada” a ridicat ancora din porturile iberice, îndreptându-se spre Canalul Mânecii cu scopul de a realiza o debarcare spectaculoasă  pe insulele britanice.

Era una din cele mai mari flote care navigase vreodată pe mările lumii. Pentru cei care făceau parte din expediție, de la amiral până la ultimul marinar sau soldat, era un motiv de mândrie și de încredere. Alimentele erau din belșug, apa destulă, moralul foarte bun. Se gândeau la gloria care îi așteaptă și, desigur, la bogatele prăzi de război.

Dar înțeleptul proverb românesc spune că socoteala de acasă este alta decât cea din târg. Nimeni n-a luat atunci în calcul faptul că flota va avea nevoie de două luni și jumătate pentru a ajunge să se apropie de țărmurile Angliei și că, atunci când se vor apropia, alimentele vor fi în parte consumate și în parte alterate, căci congelatoarele nu se inventaseră încă. În plus, apa potabilă se împuținase, iar excelentul moral al personalului se zdruncinase rău.

Mai mult, la numai câteva zile de la plecare, Invincibila Armada a fost surprinsă de o puternică furtună, care a impus o escală în portul La Coruña, pentru reorganizare și pentru repararea pagubelor suferite. Escala a durat două luni.

Când flota a început să se apropie de Canalul Mânecii, s-au petrecut două evenimente. Mai întâi, observatorii de coastă de pe malul englezesc au sesizat apropierea pericolului și au informat superiorii. În al doilea rând, spaniolii au făcut o greșeală de neiertat: în loc sa fructifice superioritatea lor navală, să atace imediat și să spulbere flota inamică, s-au așezat în expectativă, analizând variantele de atac.

ADVERTISING

A fost fatal. Le-au acordat englezilor un nesperat timp ca să pună la punct o stratagemă. Au sacrificat opt nave mici, golindu-le de încărcătura inițială și umplându-le cu material explozibil. Lăsate în derivă și acționate doar de vânt (care sufla favorabil) cele opt nave au devenit opt bombe, țintite în plin spre flota spaniolă.

Ciocnirea a produs explozii de proporții. Au urmat incendiile, apoi panica, apoi încercarea spaniolilor să scape cu fuga: ca să evite un dezastru total, au tăiat parâmele și au încercat să iasă în larg. Dar, din cauza panicii și a vântului potrivnic, operația s-a făcut în dezordine, iar navele spaniole au început să intre în coliziune, unele cu altele.

Nu este aici cadrul să intrăm în alte detalii, ele sunt consemnate de memorialiști. Atâta reținem, că uriașa Invincibila Armada a fost făcută țăndări, într-un stil pe care istoria îl consemnează cam așa:

„Doi factori au împiedicat ca dezastrul să fie total pentru flota spaniolă: căderea întunericului și terminarea muniției. Pierderile Armadei, în această zi, s-au ridicat la peste 10 nave și circa 8.000 de oameni. Englezii au avut în jur de 100 de morți și câteva nave avariate. Această confruntare, de la 8 august 1588, a rămas în istorie cu numele de bătălia de la Gravelines”.

De notat că bătălia s-a înscris în contextul mai larg al conflictului dintre Spania și Anglia, determinat de lupta pentru exploatarea bogățiilor Lumii Noi.

Anul 1805: Se naște Luigi Boccherini, compozitor și violoncelist italian, caracterizat prin stilul delicat și galant al muzicii sale, aproape fără egal.

Boccherini este foarte cunoscut datorită unui menuet din Cvintetul de corzi în E, Op.13, Nr.5 precum și Concertului pentru violoncel în Si bemol major. Merită să (re)ascultați superbul menuet urmărind și extraordinară expresie mimică a dirijorului:

Boccherini: Minuetto / Bavarian Radio Symphony Orchestra

Anul 1812Tratatul de la București încheie Războiul Ruso-Turc (1806–1812) cu o creștere teritorială a Rusiei: Principatul Moldovei, care nici n-a participat la tratative, pierde Basarabia, cedată Rusiei de către turcii otomani.

ADVERTISING

Anul 1849: Moare  Anne Brontë, scriitoare engleză. Împreună cu cele două surori ale sale, Charlotte Brontë și Emily Brontë, Anne este una din cele mai prețuite autoare romantice din literatura britanică.

Anul 1864Moare Simion Bărnuțiu, personalitate de prestigiu a culturii și politicii românești din secolul al XIX-lea.

Anul 1871: Căderea Comunei din Paris. Comuna a fost un fel de guvern provizoriu, care a condus Parisul timp de două luni, de la 28 martie și până la 28 mai 1871. Comuna din Paris a acționat doar ca autoritate locală, exercitând puterea în Paris timp de două luni în primăvara lui 1871. Condițiile în care s-a format, decretele sale controversate și sfârșitul violent au făcut, însă, din ea unul dintre cele mai marcante episoade politice ale vremii.

Anul 1884: Se naște Edvard Beneš, politician ceh. Est artizanul formării statului Cehoslovac și primul președinte al acestei țări, după Primul Război Mondial.

Anul 1918Republica Democratică Azerbaidjan și Republica Democrată Armeană își declară independența.

Anul 1936: Matematicianul englez Alan Turing a trimis spre publicare articolul "Despre numerele calculabile cu aplicații în problema deciziei", articol în care a introdus conceptul de mașină Turing, un dispozitiv abstract și simplu de manipulare a simbolurilor, capabil de a simula logica oricărui algoritm, rulat de un calculator.

Anul 1937: Este fondată fabrica germană de automobile Volkswagen (VW). Astăzi, compania fondată atunci aparține concernului Grupul Volkswagen (Volkswagen AG) și este, ca mărime, al patrulea grup de producători de automobile din lume, după GMToyota și Ford.

Anul 1940Al Doilea Război Mondialse încheie bătălia Belgiei cu ocuparea țării de către forțele germane, după ce armata belgiană a capitulat.

Anul 1940Al Doilea Război Mondial: forțele norvegiene, franceze, poloneze și britanice recuceresc Narvik în Norvegia.  Aceasta este prima victorie a infanteriei aliate a războiului.

Anul 1961: Ziarul britanic The Observer a publicat articolul avocatului englez Peter Benenson intitulat "Prizonierii uitați", declanșând o campanie de scrisori ce a stat la baza înființării organizației pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International.

Anul 1963: Moare scriitorul Ion Agârbiceanu, membru al Academiei Române.

Anul 1964: A fost creată Organizația pentru Eliberarea Palestinei.

Anul 1968: A fost rejudecat „Procesul Pătrășcanu”. Tribunalul Suprem al RSR i-a achitat pe toți membrii „lotului Pătrășcanu”, inclusiv pe Lucrețiu Pătrășcanu, ucis în temniță și declarat ulterior erou național.

Anul 1971: A fost lansată stația interplanetară sovietică „Marte 3". Stația a devenit satelit artificial al acestei planete la 2.XII.1971 și a depus pe suprafața ei primul agregat automat care a comunicat date științifice din mediul marțian.

Anul 1972: Moare fostul rege Eduard al VIII-lea al Regatului Unit. A fost rege al Marii Britanii, Irlandei și împărat al Indiei de la moartea tatălui său, George al V-lea, din 20 ianuarie 1936 până la abdicarea sa din 11 decembrie 1936 .

Când tatăl său, George al V-lea, devenea rege, la 6 mai 1910, automat Eduard devenea Duce de Cornwall și Duce de Rothesay. O lună mai târziu, la aniversarea a 16 ani, a fost numit Prinț de Wales, pregătindu-se astfel ziua când Eduard, în calitatea sa de prinț moștenitor, urma să ajungă rege.

În această perspectivă, tatăl său i-a dat lui Eduard o casă, în apropiere de Sunningdale, Anglia. Acolo, Eduard a avut relații cu mai multe femei căsătorite, inclusiv cu Wallis Simpson. Doamna Simpson era căsătorită cu Ernest Simpson, un om de afaceri anglo-american, după ce mai avusese un prim mariaj, anterior, terminat cu un divorț.

Relația lui Eduard cu doamna Simpson a lovit puternic legătura de familie, și așa slabă, cu tatăl său. Regele și regina au refuzat s-o mai primească pe doamna Simpson la palat, însă Eduard era îndrăgostit de Wallis iar cuplul devenea din ce în ce mai apropiat.

Regele George al V-lea a murit la 20 ianuarie 1936, iar Eduard i-a succedat la tron ca Eduard al VIII-lea. A doua zi a fost văzut la o fereastră a palatului în compania doamnei Simpson, cea care încă mai era o femeie căsătorită și căreia i se interzisese accesul în palat. Era o sfidare a etichetei.

În cele din urmă, Eduard a semnat actul de abdicare la 10 decembrie 1936,  în prezența fraților săi mai mici Ducele de YorkDucele de Gloucester și Ducele de Kent. La 11 decembrie 1936, Eduard al VIII-lea anunța public declarația privind Actul de abdicare, cu explicația: „Mi s-a părut imposibil să accept această imensă responsabilitate și să îndeplinesc îndatoririle mele de rege, fără ajutorul femeii pe care o iubesc”.

A urmat la tron fratele lui Eduard al VIII-lea, respectiv George al VI-lea, căruia i-a urmat prințesa moștenitoare încoronată ca Elisabeta a II-a, care a devenit cel mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii.

Anul 1975: Cincisprezece țări din Africa de Vest semnează Tratatul de la Lagos, creând astfel Comunitatea Economica a Statelor din Africa de Vest.

Anul 1977: A fost inaugurat Muzeul Tropaeum Traiani și replica monumentului triumfal roman de la Adamclisi, restaurat de un grup de specialiști români.

Tropaeum Traiani este un monument triumfal roman, aflat în localitatea Adamclisi, din județul Constanța și ridicat între anii 106-109 d.Hr. pentru a comemora victoria romanilor asupra geto-dacilor în anul 106 d.Hr.

Afectat atât de vreme, dar și de incompetența unor politicieni de pe vremuri, Monumentul a fost reconstituit în 1977, fiind declarat în prezent monument istoric, cu codul CT-I-s-A-02567. Inaugurarea monumentului a avut loc în cadrul festivităților prilejuite de aniversarea unui secol de la cucerirea independenței Principatelor Române.

Anul 1982Războiul din Insulele Falkland: forțele britanice le înving pe cele argentiniene în Bătălia de la Goose Green.

Anul 1985: Moare fizicianul român Șerban Țițeica, vicepreședinte al Academiei Române, fiul matematicianului Gheorghe Țițeica, la rândul său membru al Academiei Române și al mai multor Academii de peste hotare.

Șerban Țițeica este considerat unanim drept fondatorul școlii române de fizică cuantică. A făcut cercetări în domeniul termodinamicii, a fiziciimecanicii cuantice și în fizica particulelor elementare.

Anul 1987: S-a produs un eveniment bizar pe plan internațional. Cetățeanul vest-german Mathias Rust, dorind să demonstreze slăbiciunea sistemului de apărare al fostei URSS, a violat spațiul aerian al acestui stat (URSS) și a zburat cu avionul pilotat de el până în Piața Roșie, cea din fața Kremlinului, unde a avut norocul să aterizeze cu bine.

Scandalul a fost uriaș, dar statul sovietic, care a adus acuze atât cetățeanului, cât și Germaniei Occidentale, a evitat totuși să escaladeze scandalul.

Anul 1992: A fost semnat, la București, Tratatul româno–american pentru încurajarea și protejarea reciprocă a investițiilor.

Anul 1993Eritrea și Monaco se alătură Națiunilor Unite. În mod bizar, s-au alăturat la ONU în aceeași zi două state aflate la poluri opuse: unul este dintre cele mai sărace din lume, iar celălalt dintre cele mai bogate - dacă nu cumva chiar cel mai bogat.

Anul 1995: Orașul rus Neftegorsk este lovit de un cutremur de 7,6 grade pe scara Richter. Au fost peste 2.000 victime, reprezentând 2/3 din totalul populației.

Anul 1998: Oficialitățile militare din Pakistan au efectuat primele teste cu arme nucleare.

Anul 1999: Scandalul dioxinei: descoperirea unor animale contaminate cu dioxină și vândute de Belgia câtorva mii de ferme din lume.

Anul 1999: La MilanoItalia, după 22 de ani de lucrări de restaurare, capodopera lui Leonardo da VinciCina cea de Taină, este accesibilă din nou publicului. Vizitatorii au obligația de a privi pânza de la distanță și le este acordat un timp pentru privire de 15 minute.

MEMENTO:

Azerbaidjan: Ziua Republicii (1918)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇