Mica istorie: 29 mai - ziua când cheia de la poarta verde a schimbat soarta lumii

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Anul 363: Împăratul roman Julian învinge armata sasanidă în Bătălia de la Ctesiphon (în Irakul de astăzi), dar nu poate captura orașul. Bătălia a fost o victorie certă a romanilor, dar în cele din urmă ei s-au trezit în imposibilitatea de a pătrunde în oraș, deoarece erau prea departe de liniile lor de aprovizionare.

În cele din urmă, Julian – învingătorul, deh! – a fost nevoit să se retragă de-a lungul râului Tigru și să-și regrupeze forțele, renunțând la Ctesiphon, orașul care se predase. La 16 iunie 363, a început retragerea.

Zece zile mai târziu, după o altă victorie simbolică a romanilor, cea de la Maranga, ariergarda armatei a fost atacată puternic, în bătălia de la Samarra. Julian s-a aruncat în luptă pentru a-și încuraja luptătorii. Dar, tocmai când perșii începeau să se retragă cu pierderi grele, Julian a fost lovit de o suliță în zbor.

A murit înainte de miezul nopții, pe 26 iunie 363. Cu asta, campania a eșuat, iar romanii – învingătorii de la Ctesiphon – au fost nevoiți să ceară pace în condiții umilitoare.

Anul 1176Bătălia de la Legnano: milițiile Ligii Lombarde au înfrânt armata împăratul Frederic I Barbarossa. Bătălia a pus capăt celei de-a cincea și ultima încercare a împăratului Frederic Barbarossa de a-și extinde teritoriile în peninsula italică.

Resemnat, va încerca de acum încolo o abordare diplomatică a problemelor teritoriale. Faptul a dus la pacea de la Constanța (25 iunie 1183), prin care împăratul a recunoscut Liga Lombardă, dând concesii administrative, politice și judiciare municipalităților și punând oficial capăt încercării sale de a deveni hegemon peste nordul peninsulei.

ADVERTISING

Anul 1453Căderea Constantinopolului: armatele otomane, sub conducerea sultanului Mahomed al II-lea, cuceresc Constantinopolul, după un asediu de 53 de zile. Este sfârșitul Imperiului Bizantin.

Memorialistul Stefan Zweig consemnează în lucrarea sa „Orele astrale ale Omenirii” faptul că cetatea ar mai fi putut rezista încă multă vreme și în final chiar ar putea fi salvată, dacă nu se producea un fapt bizar: un grup de soldați bizantini, care îl transportaseră noaptea spre port pe comandantul rănit al oștilor genoveze, Giustiniani, a neglijat să încuie poarta secretă, numită Kekaporta, prin care ieșiseră.

Era vorba de singura poartă secretă pentru ieșire în caz de urgență, bine disimulată în zidul acoperit cu iederă și vopsită ea însăși în culoarea iederii: verde.

Dimineața, prima patrulă turcească trimisă pentru control de-a lungul zidurilor, a găsit poarta deschisă, a dat alarma și numaidecât au pătruns turcii înăuntru. Jaful și măcelul care au urmat au fost ceva de nedescris.

Dar există și jumătatea plină a paharului: astăzi, Constantinopolul, redenumit Istanbul, este una din cele mai pitorești metropole ale lumii și unul din cele mai frumoase orașe ale Europei, vizitat anual de milioane de turiști, inclusiv foarte mulți români.

Anul 1500: Se naște Bartolomeu Dias, explorator portughez de renume.

Anul 1660: Regele Charles al II-lea reocupă tronul Angliei, Scoției și Irlandei, chiar în ziua în care împlinește vârsta de 30 de ani.

Dar evenimentele nu i-au fost favorabile regelui. La sfârșitul anului 1660, fratelui său mai mic, Henry, și sora sa, Mary, s-au îmbolnăvit de variolă și au murit. Și asta n-a fost tot: peste câteva săptămâni, Anne Hyde, fiica Lordului Cancelar Edward Hyde, declara că este însărcinată cu fratele lui Charles al II-lea, Iacob, cu care se căsătorise în secret, încălcând protocolul rigid al Casei Regale.

ADVERTISING

Dar ghinioanele au continuat. Un nou scandal a apărut odată cu știrea că regina consortă a Angliei Ecaterina de Braganza, o portugheză catolică, era stearpă și regele nu avea și nici nu va putea avea un moștenitor. Avea de ales: ori o repudiază pe regină pentru a se putea recăsători, ori lasă regatul fără perspectivă.

Nici n-a apucat bine regele să gândească la perspectivele regatului, când o nouă pacoste lovea Londra: pustiitoarea epidemie de ciumă din anul 1665. A urmat un uriaș incendiu, care a distrus două treimi din capitală, urmat, doi ani mai târziu, de altă nenorocire: o flotă olandeză a urcat Tamisa și a ajuns până la Chatham, unde a incendiat navele engleze.

Charles al II-lea nu a avut parte de o viață liniștită, tulburat când de oponenții politici, când de știrile despre viața sa privată foarte dezordonată, când de disprețul cu care trata interesele statului, prețuindu-și doar propriul său interes.

N-a rezistat moral și, la 2 februarie 1685, a suferit un atac de apoplexie, după care a murit, la vârsta de 54 de ani.

Anul 1807: La presiunea ienicerilor, Selim al III-lea, conducătorul reformist al Imperiului Otoman din 1789, este detronat și arestat.

Anul 1814: Moare Josephine de Beauharnais, prima soție a lui Napoleon Bonaparte și împărăteasă a Franței. Joséphine nu era la primul ei mariaj. Fusese căsătorită cu Alexandre de Beauharnais, care a fost ghilotinat în timpul Terorii .

Prin copiii ei de Beauharnais a fost bunica împăratului francez Napoleon al III-lea și a împărătesei braziliane Amélie de Leuchtenberg . Wikipedia notează că, din ea, descind și membrii actualelor familii regale din SuediaDanemarcaBelgia și Norvegia și familia mare-ducală a Luxemburgului.

ADVERTISING

Mariajul cu Napoleon s-a destrămat atunci când el s-a convins că soția sa nu mai poate naște alți copii, iar el nu concepea să nu aibă un moștenitor al Tronului. Ca urmare, Napoleon a obținut anularea mariajului cu Josephine și s-a căsătorit cu prințesa Marie Louise a Austriei, care i-a dăruit un fiu, Napoleon al II-lea. Acesta însă n-a „domnit” decât câteva zile, după abdicarea tatălui său.

Joséphine a primit de la Napoleon numeroase scrisori de dragoste, dintre care multe încă există. La licitații, se oferă prețuri exorbitante pentru un asemenea exemplar original.

Anul 1860: Se naște marele compozitor și pianist spaniol Isaac Albéniz. Albéniz a compus folosindu-se de ritmurile și de temele melodice ale folclorului național spaniol. Compozițiile sale simfonice, piesele pentru pian sau cele pentru chitară, sunt puternic pătrunse de două elemente: pe de o parte, o deosebită virtuozitate ce se cere din partea instrumentiștilor, iar pe de altă parte o anumită prețiozitate romantică, totdeauna prezentă în tradițiile iberice.

Dintre compozițiile sale de notorietate internațională merită amintite măcar câteva: Suita spaniolă, Amintiri din călătorie, Cântece spaniole, Ciclul Iberia, Navara, Rapsodia spaniolă pentru pian și orchestră, Concertul pentru pian și orchestră. Toate merită ascultate, dar am selectat o piesă – mai puțin obișnuită – pentru ghitară solo.  O găsiți AICI:

Ana Vidovic plays Asturias by Isaac Albéniz on a Jim Redgate classical guitar

Anul 1868: Asasinarea la Belgrad a prințului Serbiei, Mihailo Obrenović al III-lea.

Anul 1901: Se naște Ionel Fernic, „Regele romanțelor și al tangourilor” din trecut, un compozitor pe cât de delicat, pe atât de iubit. Dar nu numai compozitor. Ionel Fernic era în același timp un sensibil  poet, un aviator profesionist și un parașutist român de performanță.

A murit tânăr, la numai 37 de ani, într-un accident aviatic, produs nu cu mâna lui, nu atunci când s-ar afla el însuși la manșă, ci fiind pasager într-un zbor pe ruta Varșovia-București-Salonic. Și-au pierdut viața toți pasagerii acelui zbor, avionul prăbușindu-se în pădurea de la Negrileasa, în apropiere de satul Stulpicani, județul Suceava.

Cauzele prăbușirii au rămas necunoscute. Dar de pe urma compozitorului au rămas poate cele mai frumoase romanțe și tangouri, pe care încă și astăzi le mai cântă nostalgicii muzicii de altădată.

Iată numai câteva din compozițiile de mare succes ale lui Ionel Fernic:

  • La umbra nucului bătrân
  • Dar ești la fel (Quand même)
  • Îți mai aduci aminte, doamnă
  • Iubesc femeia
  • Adio, doamnă
  • Dă-mi mâinile să le sărut
  • De ce mi-ai spus că mă iubești
  • În ochii tăi fermecători

Anul 1903: Regele Alexandru Obrenovici al Serbiei și regina Draga sunt asasinați la Belgrad, de către un grup de ofițeri din armată.

Anul 1903: Se naște Bob Hope, comic american, decedat centenar, în anul 2003

Anul 1914: Nava RMS Empress of Ireland s-a scufundat după ce s-a ciocnit de SS Storstad pe fluviul Sfântul Laurențiu. Și-au pierdut viața 1.012 oameni.

Anul 1917: S-a născut John F. Kennedy, al 35-lea președinte al Statelor Unite. Personalitate de un deosebit impact intern și internațional, președintele Kennedy a fost asasinat în anul 1963, în timp ce se deplasa cu mașina în orașul Dallas. Cu privire la atentatori, încă și astăzi mai există multe semne de întrebare.

Anul 1918: Armenia învinge armata otomană în Bătălia de la Sardarapat (în Caucaz). Bătălia de nouă zile de la Sardarapat s-a încheiat cu victoria deplină a Armeniei, în urma căreia armata turcă a fost aruncată înapoi cu 50–65 km.

Bătălia de la Sardarapat a salvat localnicii și refugiații armeni din vest de un iminent masacru. Acest triumf a fundamentat cu argumente solide înființarea noii Armenii, independente.

Anul 1918: Finlanda adoptă steagul național, care simbolizează lacurile și zăpada.

Anul 1919Eclipsa de Soare din 29 mai 1919 a fost fotografiată, ceea ce a permis verificarea experimentală a teoriei lui Einstein privind relativitatea generală.

Anul 1925: Se naște Erwin M. Friedländer, fizician american evreu, de origine română. A absolvit Institutul Francez de Înalte Studii din București și apoi a urmat cursurile Facultății de Fizică și Matematică ale Universității bucureștene, specializându-se în fizică nucleară.

În 1963 și-a susținut doctoratul cu teza „Asupra modelului cu două centre al jeturilor cosmice”, continuându-și activitatea ca profesor la Universitatea din București și ca cercetător, la Institutul de Fizică Atomică de pe platforma Măgurele.

A fost ales membru corespondent al Academiei Române în anul 1963, calitate retrasă după plecarea din țară și redată după 1989. Între 1971-1991 a fost co-șef de laborator la Lawrence Berkeley Laboratory al Universității din California.

Anul 1935: Nava franceză de pasageri Normandie își începe călătoria plecând din Le Havre. Va ajunge la New York după patru zile, trei ore și 14 minute, doborând recordul anterior deținut de Panglica albastră. Gigantul transatlantic va fi cel mai mare vas din lume timp de cinci ani.

Anul 1945: Moare scriitorul Mihail Sebastian, prozator, dramaturg și eseist român.  Și-a creat faima prin câteva romane, printre care „Orașul cu salcâmi”, dar mai ales prin piesele de teatru:

  • Jocul de-a vacanța (1939)
  • Steaua fără nume (1942)
  • Ultima oră

A murit tânăr, urmare unui bizar accident de circulație: călcat de tramvai în timp ce traversa bulevardul Elisabeta, în dreptul Universității.

Anul 1953: Neo-zeelandezul Edmund Hillary și șerpașul Tenzing Norgay sunt primii oameni care au ajuns pe vârful Everest.

Anul 1980: Campionatul internațional de atletism. Anișoara Cușmir cucerește locul 1 la săritura în lungime, realizând una din cele mai bune performanțe mondiale la această probă: 7 metri.

Anul 1982Papa Ioan Paul al II-lea devine primul pontif care vizitează Catedrala Canterbury.

Anul 1985Dezastrul de pe stadionul Heysel din Bruxelles: 39 de spectatori au murit și șase sute au fost răniți, în urma prăbușirii unei tribune, la finala Cupei Campionilor Europeni la fotbal, dintre Liverpool și Juventus Torino.

Deși stadionul Heysel era stadion național al Belgiei, starea sa tehnică era precară, la momentul finalei europene din 1985. Avea o vechime de 55 de ani și în acest timp nu a fost întreținut suficient de bine. Unele părți ale construcției prezentau pericolul de prăbușire.

În ciuda amplorii dezastrului, s-a considerat totuși că renunțarea la joc ar fi riscat să amplifice și mai mult dezechilibrul creat și s-a hotărât să nu se renunțe la meci. Pentru menținerea calmului, căpitanii celor două echipe au vorbit mulțimii și au făcut apel la păstrarea liniștii și a ordinii.

Anul 1986: Noul steag european este ridicat pentru prima dată în sunetele imnului european în fața clădirii Berlaymont din Bruxelles. Gândind că, poate, imnul european, compus pe o temă melodică din ultima parte a simfoniei nr. 9 de Beethoven, nu este atât de binecunoscut pe cât ar merita, îl reamintim aici.

Imnul Europei - Odă bucuriei din Simfonia aIX a L van Beethoven - versuri

Anul 1990: Parlamentul rus îl alege pe Boris Elțîn președinte al Federației Ruse. Pe parcurs,  Boris Elțin, simțindu-și poate sfârșitul aproape, și-a ales singur urmașul, pe Vladimir Putin, mai întâi ca prim ministru. Nu este cazul să apreciez eu dacă a făcut bine sau rău, nici pentru țara lui, nici pentru omenire.

Anul 1994: Moare Erich Honecker, politician comunist german, secretar general al Partidul Unității Socialiste din Germania, ultimul lider de notorietate al Germaniei Răsăritene.

Anul 1995: A fost făcută publică 12-a enciclică intitulată „Ut unum sunt" („pentru ca toți să fie unul"), prin care Papa Ioan Paul al II-lea a făcut apel la unitatea creștinilor din întreaga lume.

Anul 2005: Într-un prim scrutin, francezii au respins, cu 54,67 % voturi contra, ratificarea Constituției europene. Prezența la vot a fost de 69,37%.

MEMENTO:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇