Mica istorie: 1 iunie - ziua atestării documentare a orașului Craiova

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Anul 193: Împăratul roman Didius Julinianus este asasinat în palatul său. Predecesorul său, împăratul Pertinax, a fost și el asasinat de Garda Pretoriană. Atunci, Didius a profitat de situație ca să revendice tronul. Prima încercare a eșuat. S-a izbit de socrul lui Pertinax, Titus Flavius Sulpicianus, care revendica și el același tron. Părea că se întrezărește un război intern.

Ca să evite asemenea confruntări, pretorienii le-au propus celor doi pretendenți să liciteze, în funcție de ce poate oferi fiecare pretendent armatei romane.

A câștigat Didius, după ce a oferit câte 25.000 sesterți fiecărui soldat, ca să zic așa bani de buzunar, plătibili în cazul când va câștiga tronul. Și l-a câștigat.

Faptul însă a fost catalogat în societate ca rușinos și amoral, cu atât mai mult cu cât niciodată până acum tronul n-a fost pus la mezat printre soldați. Degeaba. Armata știa să se impună în Senatul roman. Și s-a impus. Senatul a socotit că este mai de folos să se pună bine cu soldații avantajați decât principiile eticii și ale moralei.  L-a ales împărat pe Didius. În plus, soția și fiica lui Didius s-au ales fiecare cu câte un titlu de „Augusta”.

ADVERTISING

Automat, Didius a devenit foarte popular printre soldați, cei plătiți cu câte 25.000 sesterți fiecare, dar cumplit de nepopular în fața mulțimii, care n-a pregetat să-l huiduie pe împărat, atunci când se ivea în public.

Până la urmă, poporul l-a întâmpinat pe Didius cu pietre, iar Senatul a dizolvat Garda Pretoriană și a ordonat executarea asasinilor lui Pertinax. Începe un război civil, care va dura patru ani, până în anul 197.

Anul 987Hugues Capet este ales și încoronat rege al francilor, devenind astfel nu numai rege, dar și fondatorul dinastiei Capetiene, o dinastie de lungă durată în Franța.

Anul 1475: Prima mențiune documentară a orașului Craiova. Este vorba de un pergament de dimensiunile 50 x 45 cm, al cărui original se găseșe păstrat la Arhivele Statului Bucureşti, iar un facsimil se află la Muzeul Olteniei din Craiova. 

La acea dată, 1 iunie 1475, domnitorul Laiotă Basarab semna respectivul document ca să întărească proprietatea asupra satelor Făgețel, Cerașeni, Mușătești și jumătate din satul Cerbăreni, jupânului Stanciu și fratelui său Badea. Prin ucazul domnesc, respectivii proprietari erau scutiți de slujbe și dăjdii către stat.

ADVERTISING

Faptul ar putea părea banal, dacă n-ar fi fost menționați pe act și martorii, inclusiv un jupan Neagoe de la Craiova. Suficient, ca să deducem că, la 1 iunie 1475, localitatea Craiova exista ca atare, probabil era deja târg, adică oraș, iar orașul respectiv purta cu siguranță numele de Craiova.

Anul 1533Anne Boleyn a fost încoronată regină consortă a Angliei printr-o fastuoasă ceremonie la Westminster Abbey. Era regină în calitatea ei de soție a regelui Henric al VIII-lea, respectiv cea de a doua dintre cele șase soții consecutive, câte a tot avut regele.

Dar memorialiștii sunt mai impresionați de regina consortă decât de soțul ei. Pentru istorici, ea a fost o ființă victimizată, așa cum au fost cam toate cele șase soții ale lui Henric. Căci regele, atunci când  interesele îi impuneau un nou mariaj, nu știa să scape altfel de soția în curs decât prin mijloace brutale.

Așa a fost și cazul Annei. Ca să scape de ea, regele a acuzat-o de înaltă trădare, infidelitate, uneltiri și altele asemenea, suficiente pentru ca ea să fie judecată, condamnată și executată prin decapitare.

ADVERTISING

Nu mă avânt în cele de față să cântăresc cât de vinovată era Anne Boleyn în fața nemilosului ei soț. Mă mărginesc numai să observ că, la exact 11 zile după decapitarea acestei cea de a doua soții, regele Henric s-a căsătorit cu acte în regulă cu Jane Seymour, cea de a treia soție a sa și nimeni alta decât doamna de onoare a soției decapitate. No comment!

Anul 1636: Se naște Nicolae Milescu Spătarul, scriitor român, memorialist, teolog, diplomat, autor de literatură de călătorie și istorie, traducător, teolog, geograf, personalitate de mare notorietate, atât în principatul Moldovei, al cărui cetățean era, cât și în Imperiul Rusiei.

În istoriografia rusă este cunoscut sub numele de Nikolai Spafari (Spatarul). A avut un deosebit succes lucrarea sa „De la Tobolsk și până în China” (note de călătorie), cu care s-a impus atât în Rusia, cât și în cercurile știinţifice din restul Europei.

Anul 1796: Se naște Nicolas Léonard Sadi Carnot, fizician francez, cercetătorul care a formulat cele două principii ale termodinamicii, privind conservarea energiei într-un sistem funcțional.

Anul 1910: Membrii expediției către Polul Sud, conduși de Robert Falcon Scott, părăsesc Anglia. Călătoriile echipei lui Scott spre sudul extrem al Planetei, ca și sfârșitul tragic al expediției, i-a transformat pe temerari în eroi ai călătoriilor prin zările albe.

Anul 1914: Are loc, la Constanța, vizita oficială a ţarului Nicolae al II-lea, împreună cu ceilalți membri ai familiei imperiale ruse. Au fost întâmpinați de familia regală și de personalități politice române. Aceasta va fi ultima călătorie peste hotare a țarului și familiei sale, înainte de asasinarea lor de către bolșevici în anul 1918.

Firește, nu pot trece peste acest eveniment festiv, fără să mă opresc puțin și asupra unor detalii, ca să spun așa, picante, ale evenimentului. Căci ţarul nu venea în Româna cu iahtul personal, doar ca să viziteze Constanța. Țarul avea o familie numeroasă, inclusiv patru fiice, niciuna măritată. Iar regele României avea un nepot chipeș, pe principele Carol, holtei (atunci), tocmai potrivit pentru cea mai mare dintre rusoaice, Marea Ducesă Olga, care – conform tradiției rusești – trebuia căpătuită înaintea celorlalte.

Numai că prințului Carol nu i-a plăcut fiica cea mare a țarului și, la serata organizată de țar pe iaht,  s-a apucat să curteze altă fiică, ceva mai mică, pe Marea Ducesă Tatiana.

Scandal la cel mai înalt nivel!

După o discuție discretă între mama nebunatecului Carol  (viitoarea regină Maria a României) și țarină (erau verișoare), s-a spart petrecerea. Familia regală a părăsit iahtul înainte de miezul nopții, iar familia imperială a ridicat ancora înainte de a se lumina de ziuă. Pașol, la drum!

Anul 1926: Se naște Norma Jeane Mortenson, cunoscută mai mult cu numele de scenă Marilyn Monroe, actriță, model și cântăreață americană.

Marilyn Monroe a fost, vreme de un deceniu, actrița de top a ecranului, iar filmele ei au încasat 200 de milioane de dolari (echivalentul a 2 miliarde de dolari în 2023). În anul1999, Institutul American de Film a clasat-o drept a șasea cea mai mare legendă feminină a ecranului din Epoca de Aur a Hollywood-ului .

Din lunga ei filmografie, aș reaminti câteva titluri:

Anul 1937: Se desființează Universitatea Săsească, unitate politică și administrativă a sașilor transilvăneni ce a activat din 1876 ca fundație.

Anul 1938: Moare Gustav Kisch, filolog sas, membru de onoare al Academiei Române.

Anul 1939: Alegeri parlamentare în România, câștigate de Frontul Renașterii Naționale, un partid unic, patronat de regele Carol al II-lea. Respectivul partid unic prezentase liste unice, fără contracandidați și, evident, a obținut toate locurile în Adunarea Deputaților și în Senat. Niciodată, într-o competiție unde aleargă unul singur nu iese cineva pe locul al doilea.

Anul 1941Al Doilea Război Mondial: insula Creta, parte a Greciei, capitulează în fața Germaniei naziste.

Anul 1945: Autoritățile române înființează Universitatea Bolyai din Cluj, cu predare în limba maghiară, desigur pentru a arăta bunăvoință în perspectiva Tratatului de Pace din 1947.

Anul 1946: În urma unui simulacru de proces, patronat de autoritățile comuniste, și după condamnarea la moarte pronunțată de „Tribunalul Poporului”, sunt executați la Jilava câțiva din cei considerați răspunzători pentru războiul antisovietic: mareșalul Ion Antonescu, prim ministrul interimar Mihai Antonescu, generalul Constantin Z. Vasiliu și guvernatorul Transnistriei, Gheorghe Alexianu.

Anul 1949: S-a inaugurat Teatrul de Stat din Reșița cu piesa „Cumpăna", de Lucia Demetrius.

Anul 1953: Se naște Xi Jinping, politician chinez de top.

Anul 1957: S-a înființat, la București, Muzeul Literaturii Române. A fost fondat de către criticul și istoricul literar Perpessicius, care a fost și primul director al instituției.

Anul 1957Televiziunea Română a transmis prima emisiune pentru copii de la Teatrul Țăndărică din București.

Anul 1961: S-a născut Evgheni Prigojin, fost oligarh rus, decedat într-un accident de avion, la puțină vreme după ce a încercat să asalteze Moscova, cu un fel de armată paralelă, organizată în Rusia.

Anul 1967The Beatles lansează albumul Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band.

Anul 1980: Postul de televiziune american CNN –  „Cable News Network"-  a efectuat prima sa transmisie.

Anul 2004: Adunarea Generală a ONU declară anul 2005 ca An Internațional al Fizicii, în amintirea împlinirii a 100 de ani de la publicarea celebrelor lucrări ale lui Albert Einstein, cu referire la teoria relativității.

Anul 2009: Un Airbus A 330, aparținând companiei Air France, a dispărut deasupra Oceanului Atlantic. Au fost 228 de victime, iar cutia neagră a fost găsită după 23 de luni de căutări.

MEMENTO:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇