Anul 455: Împăratul roman Petronius Maximus este lapidat (omorât cu pietre) de către o mulțime furioasă, în timp ce încerca să-și găsească un refugiu, undeva în Roma.
Anul 1223: Are loc bătălia de la Râul Kalka, când armatele mongole ale lui Genghis Han, aflate sub comanda lui Subutai, au învins Rusia Kieveană, inclusiv pe aliații acesteia, cumanii.
După ce Rusia Kievleană a rezistat trei zile, kneazul Mstislav al Rusiei Kievlene s-a predat în schimbul unei promisiuni de siguranță pentru el și pentru oamenii lui. Odată ce s-au predat, însă, mongolii i-au măcelărit pe ruși și l-au executat pe Mstislav al Kievului.
De reținut în atenția celor care susțin că Rusia n-ar fi fost niciodată învinsă.
Anul 1578: Regele Henric al III-lea pune prima piatră la Pont Neuf (Podul Nou), cel mai vechi pod de peste râul Sena, la Paris.
Anul 1594: Moare ilustrul pictor al renașterii italiene, Tintoretto. A fost unul dintre cei mai de seamă reprezentanți ai școlii venețiene de pictură, marcând trecerea spre curentul manierist apărut în perioada de maturitate a Renașterii.
Înregistrat la naștere cu numele Jacopo Robusti, Tintoretto datorează porecla tatălui său care se ocupa cu vopsitul de mătăsuri aduse din Orientul Îndepărtat. Este posibil ca artistul să fi moștenit de la tatăl său extraordinarul simț al culorilor, precum și stilul dinamic și ferm al aplicării acestora. Dar este posibil ca, tot prin tatăl său, să fi ajuns la sursele prin care își va procura vopsele, o specialitate mult mai disponibilă în Orient decât în Europa.
Opera sa se caracterizează printr-un stil manierist specific, figurile sale fiind în majoritate musculoase, iar cadrul – neașteptat pentru un renascentist – sugerează utilizarea îndrăzneață a perspectivei. Stilul său specific include adesea gesturi dramatice, într-o dinamică nemaiîntâlnită la alți autori ai epocii și care devenea mult mai târziu, în perioada romantică, o practică uzuală.
Tintoretto a studiat cu marii maeştri ai Renaşterii, dar din multe puncte de vedere era și un autodidact. Concepția sa despre artă și înalta sa ambiție personală au fost ambele evidențiate în inscripția pe care a pus-o deasupra atelierului său: „Il disegno di Michelangelo ed il colorito di Tiziano” („Desenul lui Michelangelo și culoarea lui Tizian”).
Marea realizare a vieții lui Tintoretto a fost fără îndoială uriașa pânză întitulată „Paradisul” și pictată pentru a fi expusă la Palatul Dogilor, din Veneția sa natală. Dimensiunea uriașă a lucrării, lungă de 22,6 metri și lată de 9,1 metri, o califică a fi cea mai mare pictură realizată vreodată pe pânză.
Ca să primească această comandă din partea Dogilor, Tintoretto a pregătit schițe de dimensiuni reduse, spre a fi analizate și confirmate de o comisie anume constituită. Una din aceste schițe există și se află la Luvru, Paris. O a doua schiță, diferită oarecum ca prezentare, se află la Muzeul Thyssen-Bornemisza din Madrid. Amândouă sunt prețuite nu ca simple „schițe de prezentare”, ci ca lucrări de sine stătătoare aparținând maestrului Tintoretto.
Istoricii de artă modernă contemporani nouă se arată uneori rezervați în fața uriașei pânze de 22,3 metri lungime, apreciind adesea că cele două „schițe” sunt superioare ca execuție în fața uriașului „Paradis” expus în Palatul Dogilor.
Anul 1795: Tribunalul revoluționar din timpul Revoluției Franceze, un tribunal pentru procese politice, este desființat.
Anul 1809: Moare ilustrul compozitor Joseph Haydn, căruia i s-a mai spus și părintele muzicii de cameră europene, dar și simfonice. Deosebit de fecund, Haydn a lăsat, printre altele, nu mai puțin de 104 simfonii (s-ar putea să fie record mondial), 17 uverturi, 82 de cvartete pentru coarde, sute de compoziții pentru trei instrumente, pentru două sau pentru un instrument solo.
Haydn a produs, de asemenea, numeroase opere, mese, concerte, sonate pentru pian și alte compoziții. Lucrările lui Haydn au fost catalogate de Anthony van Hoboken în catalogul său muzical Hoboken.
Cine este iubitor de armonii clasice nu cred că ar regreta dacă ar asculta o scurtă serenadă de Haydn, aici:
Anul 1859: A fost pornit pentru prima oară orologiul Parlamentului din Londra, denumit ulterior și Big Ben. Orologiul face parte integrantă din Turnul Londrei, proiectat de Augustus Pugin într-un stil neogotic, decorat cu sculpturi în piatră și conținând simboluri legate de cele patru națiuni ale Regatului Unit.
O inscripție în limba latină o celebrează pe regina Victoria, sub a cărei domnie a fost construit edificiul. Turnul are o înălțime de 96 m, iar urcarea de la nivelul solului până la clopotniță are prevăzută o scară de piatră, cu 334 de trepte. Baza sa este pătrată, cu latura de 12 m. Cadranele ceasului au un diametru de 6,9 m.
Ceasul folosește și astăzi mecanismul inițial și a fost, la timpul său, cel mai mare și mai precis ceas cu patru fețe și clopot din lume.
Anul 1902: Tratatul de la Vereeniging a pus capăt celui de-al doilea război anglo-bur. Tratatul a plasat fosta Republică Sud-Africană Transvaal sub suveranitate britanică, cu statutul de colonie.
Anul 1911: Are loc lansarea la apă a celebrului vas RMS Titanic. După mai puțin de un an, vasul va porni în prima și ultima sa cursă transatlanică, încheiată cu cea mai mediatizată catastrofă navală din istorie.
Anul 1911: Președintele Mexicului, Porfirio Díaz, fuge din țară în timpul Revoluției mexicane. Istoria nu-l rememorează ca un personaj laș, care iși părăsește țara într-un moment rău. Dimpotrivă, a oferit țării să-și creeze o nouă ordine, la care el nu va participa, după ce a făcut mult pentru prosperitatea țării sale. Merită notat:
- Extinderea și dezvoltarea rețelei de cale ferată în Mexic. O țară mare, cum este Mexicul, n-ar fi ajuns să se dezvolte și, mai ales, să se organizeze fără o bună rețea de drumuri, inclusiv căi ferate.
- Creșterea spectaculoasă a investițiilor străine. Fără acestea, Mexicul nu și-ar fi putut pune în valoare importantele resurse naturale ale țării, precum energia, agricultura și, mai spre viitor, turismul.
- Consolidarea economiei de piață și încurajarea politicii monetare controlată doar de pârghiile economiei de piață și de legile obiective economice.
Anul 1916: Flota germană și cea engleză se înfruntă în Bătălia Iutlandei, cea mai mare confruntare navală din timpul Primului Război Mondial.
Anul 1921: Se naște Alida Valli (născută Baroneasa Alida Maria Laura Altenburger von Marckenstein-Frauenberg), actriță italiană de teatru și film, o mare personalitate a filmografiei italiene de la mijlocul secolului trecut. A turnat în peste o sută de pelicule, din care multe au rulat și pe ecranele cinematografelor din București sau din țară. Pentru eventualii nostalgici, aș aminti:
- 1938 În vâltoarea vieții (L'ultima nemica)
- 1938 Casa păcatului (La casa del peccato)
- 1939 Bal la castel (Ballo al castello)
- 1939 Manon Lescaut
- 1940 Absențe nemotivate
- 1942 Lanțuri invizibile
- 1942 Cele două orfeline (Le due orfanelle)
- 1943 Te voi iubi mereu (T'amerò sempre)
- 1945 Cântecul vieții (Il canto della vita)
- 1947 Eugenia Grandet
Anul 1923: S-a născut Rainier al III-lea, prinț de Monaco, tatăl actualului șef de stat Albert al II-lea, care la rândul său este tatăl a doi copii gemeni (băiat și fată). Principatul de Monaco este, din multe puncte de vedere, cel mai prosper stat din lume, dar poate și singurul stat care nu încasează impozite pe venit de la populație.
O politică inteligentă îi asigură statului alte venituri, destule, nu biruri directe de pe urma cărora să se vaiete locutorii.
Anul 1961: Uniunea Africii de Sud a devenit Republica Africa de Sud.
Anul 1962: Criminalul de război Adolf Eichmann, colaborator apropiat al lui Adolf Hitler, este executat prin spânzurare în Israel, după ce a fost capturat de organizații israeliene, adus în Israel, judecat și condamnat de justiția israeliană.
Anul 1963: Se naște Viktor Orbán, politician maghiar, prim-ministru al Ungariei
Anul 1970: Cutremurul din nordul statelor Chile și Peru provoacă o alunecare de teren care îngroapă orașul Yungay, din Peru. Au murit peste 47.000 de persoane.
Anul 2009: A încetat din viață britanica Millvina Dean, ultima supraviețuitoare a naufragiului vasului „Titanic”, din aprilie 1912. A supraviețuit, bebeluş fiind, după ce și-a pierdut ambii păinți în cumplitul naufragiu.
Anul 2013: Asteroidul 1998 QE2 s-a apropiat la 0,039 u.a. (15 distanțe lunare) de Pământ, cea mai mare apropiere a asteroidului de planeta noastră, pentru cel puțin următoarele două secole.
Anul 2019: Vizită apostolică a papei Francisc în România timp de trei zile. Este a doua vizită a unui Suveran Pontif, după cea din 1999 a papei Ioan Paul al II-lea.
MEMENTO: