Ciolacu, întrebat dacă PSD va susține proiectul prin care Iohannis poate candida la parlamentare: "Nu l-am votat niciodată și nici nu o să-l votez"

Ciolacu, întrebat dacă PSD va susține proiectul prin care Iohannis poate candida la parlamentare: "Nu l-am votat niciodată și nici nu o să-l votez"

Marcel Ciolacu a fost întrebat, joi, dacă PSD va susţine proiectul iniţiat de PNL prin care preşedintele Klaus Iohannis poate candida la alegerile parlamentare.

”Luni, am convocat un Birou Permanent Naţional al Partidului Social Democrat, unde vom lua decizia având o agendă normal ce ţine şi de viitoarele alegeri şi intrarea în campanie electorală, dar este şi acest lucru pe ordinea de zi”, a afirmat Ciolacu.

El a fost întrebat dacă are motive să nu susţină acest proiect: ”Am un motiv foarte serios de a mă consulta cu colegii mei, lucru pe care l-am făcut de fiecare dată”.

El a mai fost întrebat că dacă PSD este de acord cu această iniţiativă înseamnă că îl va susţine pe Klaus Iohannis să intre în Parlament.

ADVERTISING

”Vă rog frumos, nu l-am votat niciodată şi nici nu o să-l votez vreodată, dacă asta vă ajută cu ceva”, a răspuns Marcel Ciolacu.

Printre temele de discuție din BPN-ul de luni se numără și bilanțul inundațiilor, alături de măsurile luate de administrațiile PSD și pregătirile pentru campania electorală.

PNL a depus miercuri, la Senat, proiectul de lege care îi dă posibilitatea preşedintelui să candideze ca independent pe listele unui partid, la alegerile parlamentare din 1 decembrie, cu toate că se află încă în funcţie.

Constituţia prevede că, ”în timpul mandatului, preşedintele României nu poate fi membru al unui partid şi nu poate îndeplini nici o altă funcţie publică sau privată”.

ADVERTISING

În cazul în care este ales senator sau deputat, preşedintele României este obligat ca, după validare, să opteze între calitatea de senator sau deputat şi aceea de preşedinte, conform proiectului semnat de parlamentarii PNL Gabriel Andronache şi Daniel Fenechiu, liderii de grup ai PNL.

Proiectul are un articol unic şi introduce un nou alineat, cu următorul cuprins: ”Preşedintele României, în funcţie la data alegerii Camerei Deputaţilor, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianţe politice sau alianţe electorale pentru obţinerea unui mandat de senator sau deputat. În cazul in care este ales senator sau deputat, preşedintele României este obligat ca, după validare, să opteze între calitatea de senator sau deputat şi aceea de preşedinte”.

ADVERTISING

Iniţiatorii afirmă, în expunerea de motive, că soluţia legislativă îşi justifică urgenţa prin faptul că ”suntem în situaţia în care unor cetăţeni le este interzis dreptul de a fi aleşi, deşi îndeplinesc toate condiţiile constituţionale şi legale de a exercita acest drept”.

”Soluţia legislativă respectă recomandările Comisiei de la Veneţia, deoarece este în favoarea lărgirii conţinutului dreptului de a fi ales, ci nu restrânge acest drept electoral fundamental”, precizează liberalii. El menţionează că iniţiativa legislativă nu are un impact asupra bugetului de stat.

Propunerea legislativă vine pe fondul informaţiilor privind o candidatură a lui Klaus Iohannis pentru Senat, la alegerile parlamentare din 1 decembrie, informaţii în urma cărora Administraţia Prezidenţială a precizat că şeful statului îşi va încheia mandatul la termen şi nu intenţionează să demisioneze din funcţia de preşedinte.

După apariţia propunerii de modificare a Legii alegerilor parlamentare, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că PNL nu îi dă un job lui Klaus Iohannis, ci depinde de votul românilor dacă acesta va face parte din viitorul Parlament sau nu, în cazul în care va decide să candideze.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇