Nu poți să-l vinzi pe Mircea Geoană independent, crede preşedintele UDMR Kelemen Hunor, la rândul său candidat la alegerile prezidenţiale. În plus, spune liderul UDMR, la Palatul Cotroceni e nevoie de un om politic, care să facă politică, „nu este o mănăstire franciscană”. Kelemen Hunor a sintetizat și cei 10 ani de mandat ai lui Klaus Iohannis: „Dezamăgirea e la fel de mare cum era şi aşteptarea”.
Președintele nu e Maica Tereza
Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a fost întrebat în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV, dacă Mircea Geoană poate fi perceput ca un candidat independent la alegerile prezidenţiale.
„Nu. Din punctul meu de vedere, nu. A fost preşedinte PSD, preşedintele Senatului, candidat la alegerile prezidenţiale. Nu poţi să-l vinzi pe Mircea Geoană ca independent.
Poţi să cauţi o grămadă de argumente de ce ar fi un preşedinte bun, poţi să găseşti o grămadă de calităţi, dar nu calitatea de independent.
Eu nu cred în independenţi în politică. Preşedintele nu este Maica Tereza. Instituţia prezidenţială nu este o mănăstire franciscană. Acolo intră un om politic, face politică.
Eu nu cred în ideea de independent, asta nu înseamnă că Mircea Geoană nu are şanse. Eu cred că astăzi România are nevoie de altceva decât un aşa-zis independent, care de fapt vine din lumea politică.
Şi nu e un reproş că vine din lumea politică. De unde să vină? Nu vine dintr-o mănăstire de călugări”, a spus Kelemen Hunor.
Mircea Geoană, care şi-a anunţat miercuri oficial candidatura la prezidenţiale, are cea mai bună cotă la pariuri pe platforma Betano, urmat de Marcel Ciolacu şi de Elena Lasconi.
Cu o cotă 1,8, Geoană, care şi-a anunţat candidatura ca independent, conduce în topul prezidenţiabililor, la pariuri, fiind astfel cotat cu cele mari mari şanse pentru Cotroceni. Locul al doilea îi revine liderului PSD, premierul Marcel Ciolacu, cu o cotă de 3, urmat de candidatul USR Elena Lasconi - cotă 4. Pe poziţia a patra se află liderul AUR George Simion, cu cotă de 8,5.
Liderul liberal Nicolae Ciucă ocupă poziţia a cincea (cotă 15), pe locul şase se află Diana Şoşoacă (25), urmată de Ana Birchall (cotă 50), Cristian Diaconescu (100) şi Cristian Terheş (250).
În ce-l privește pe actualul președinte, Klaus Iohannis, liderul UDMR este de părere că „un inventar” al mandatului acestuia ar trebui făcut după încheierea alegerilor. El remarcă însă că pe cât de multe speranţe a avut de la actualul preşedinte, pe atât este de dezamăgit.
„Eu, ce văd, ce simt, şi asta cred că vede toată lumea, o dezamăgire faţă de această perioadă de zece ani a fost o aşteptare foarte mare, foarte mare şi realizările, rezultatele nu sunt pe măsură.
Şi atunci, dezamăgirea e la fel de mare cum era şi aşteptarea. Speranţa a fost foarte, foarte mare, speranţa legată de persoana lui Iohannis”, a spus Kelemen Hunor.
De asemenea, Kelemen Hunor remarcă neîncrederea oamenilor în instituţiile statului, pe motiv că „au fost batjocoriţi mult prea mult timp”.
„Oamenii nu au încredere în instituţiile statului, fiindcă au fost batjocoriţi mult prea mult timp. Statul nu are încredere în cetăţeni, tot timpul spune: ”Dom-le eşti vinovat, încă nu te-am prins, dar urmează”.
Te urmăreşte, vrea să pună mâna pe tot, vrea să controleze totul şi această lipsă de încredere generează o grămadă de probleme. Trebuie să redăm oamenilor speranţa că se poate construi din România o ţară mai bună”, adaugă preşedintele UDMR.
Orban, un om cu viziune
Kelemen Hunor a vorbit și despre premierul ungar, Viktor Orban. Deși are cuvinte elogioase despre acesta și îl consideră „un om cu viziune”, liderul UDMR crede că „nu există un model politic pe care poţi să îl aplici în România, să aduci din altă parte, indiferent de unde aduci”.
„Eu nu am căutat model politic şi nici nu voi căuta, fiindcă nu există un model politic pe care poţi să îl aplici în România, să aduci din altă parte, indiferent de unde aduci.
Viktor Orban este un om curajos, un om care riscă foarte mult, un om cu viziune, un om care, când a preluat puterea, a schimbat regimul, nu numai a înlocuit foştii miniştri cu actualii miniştri sau cu echipa de atunci şi, bineînţeles, este un om care pune pe primul loc interesele Ungariei.
Deci, din acest punct de vedere, sigur că sunt foarte multe lucruri de discutat, dar nu poţi să aduci în România un model de nicăieri. Am un respect pentru Viktor Orban, pentru ceea ce face, dar asta e o chestie şi e altceva unde cauţi modele”, a explicat Kelemen Hunor.
El a spus și că Orban nu face jocurile Rusiei, ci pe ale Ungariei, catalogând drept „o prostie” afirmaţiile celor care îl numesc „un pion al Moscovei”.
Totuși, el susține că dacă a fi ales preşedinte al României, nu ar face vizite de stat la Moscova atâta vreme cât Rusia este un stat agresor.
„Astăzi nu e cazul. Categoric, când nu e război, dacă Rusia nu e un stat agresor, atunci şi România şi statele membre şi Uniunea Europeană, aşa cum a făcut înainte de război, trebuie să aibă o relaţie absolut normală şi cu Rusia. Dar nu suntem în situaţia asta”, adaugă liderul UDMR.