Ziua Limbii Române la Casa Artelor Dinu Lipatti
Ediția a V-a

ONLINE-02.09.2022-afis-artistic

Casa Artelor Dinu Lipatti vă invită la cea de-a V-a Ediție a Evenimentului „Ziua Limbii Române. Omagiu Eminescu-Caragiale”, vineri 02 septembrie 2022, de la orele 19:00, în Salonul de muzică al Casei Lipatti. Evenimentul face parte din Programul Casei Lipatti „Patrimoniul Cultural Național” și este marcat prin sărbătorirea unor importante evenimente care celebrează valorile Culturii române. Ziua Limbii Române este marcată anual la data de 31 august, începând cu anul 2013 și celebrează una dintre cele mai mari comori ale Culturii noastre – Limba română. 

Cea de-a V-a Ediție a Evenimentului organizat de Casa Artelor Dinu Lipatti este un omagiu adus poetului Mihai Eminescu și scriitorului Ion Luca Caragiale, doi piloni esențiali ai Culturii și literaturii române.

„Poetul nepereche“, așa cum a fost supranumit Mihai Eminescu a fost considerat de către critica literară drept cea mai importantă voce poetică din literatura română, acel spirit universal la care aspirau renascentiștii, un remarcabil erudit. A fost jurnalist, prozator, dramaturg şi gânditor, membru post-mortem al Academiei Române.

ADVERTISING

Creația marelui Caragiale cuprinde piese de teatru, „Momente și schițe”, nuvele, majoritatea satirizând lumea Capitalei sau a provinciei din perioada sfârșitului de secol XIX și începutului de secol XX. Piesele sale de teatru sunt memorabile, fiind puse în scenă de nenumărate ori, la toate teatrele din țară, unele fiind ecranizate.

Așadar, de la orele 19:00 vă invităm să ne fiți alături de invitații noștri actrița Daniela Nane care acompaniată, la pian, de Ioana Maria Lupașcu va recita poemul ce are la bază basmul „Călin Nebunul și mitul Zburătorului”.

Poemul „Călin – File din poveste” a fost publicat în 1876 în revista Convorbiri literare, Eminescu prelucând mitul Zburătorului, cunoscut şi sub numele de mitul erotic, din mitologia autohtonă, unde Zburătorul este o fantasmă care poate lua chipul unui tânăr frumos şi fermecător, sădind pentru prima oară iubirea în sufletul tinerelor fete. În mentalitatea populară zburătorul este o ființă supranaturală care naște în sufletul fetelor tinere primii fiori ai iubirii. 

ADVERTISING

Daniela Nane este actriță a Teatrului „L.S. Bulandra” din București, Doctor în Artele spectacolului (UNATC), regizor și Director artistic al Teatrului Muzical Ambasadorii. A studiat actoria la Academia de Teatru și Film București între 1991-1995, la clasa profesorilor Mircea Albulescu- Cătălin Naum- Adrian Titieni, a urmat un masterclass în 1994 la Liga Europeană a Institutelor de Artă – Amsterdam & Berlin, iar în 2011 a absolvit „Masterclass Cultură și civilizație japoneză și teatru japonez” la Universitatea din Osaka prin Catedra UNESCO. În aprilie 2021 a susținut examenul de doctorat la UNATC cu teza „Alternative interpretative ale personajelor shakespeariene născute din analiza universului lor emoțional”. 

Ca actriță, Daniela Nane are câteva nominalizări și premii din care amintim: 1996 Premiul pentru Cea mai bună actriță (ex aequo) al Festivalului Teatrului Național „I.L.Caragiale”, Iași, pentru rolul Emilia din „Patul lui Procust” de Camil Petrescu, regia Cătălina Buzoianu; 2005 Premiul UCIN pentru Cea mai bună actriță în rol secundar, pentru Carmen Ionescu din filmul „Orient- Express”, regia Sergiu Nicolaescu, iar în 2021 a fost nominalizată UCIN la Premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal pentru rolul Caesonia din „Caligula” de A. Camus, regia Silviu Jicman, Casa de producție a TVR.

DANIELA-NANE-2

Pianista Ioana Maria Lupașcu începe studiul pianului la vârsta de patru ani. Între 2001 și 2005 a fost, la Academia Europea di Musica, Italia, studenta marelui pianist Lazar Berman. A fost laureată a numeroase concursuri din România, Grecia și Turcia. Din anul 2007 este solistă concertistă a Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești. A fost invitată în Festivalul Mozart al Operei Brașov, în 2008 deschide stagiunea camerală de la Conservatorio Giuseppe Verdi Milano, iar în 2012 concertează în sala Națiunilor Unite de la Geneva.

IOANA-MARIA-LUPASCU

Recitalul de poezie și muzică va fi urmat de proiecția filmului „D-ale Carnavalului”, pe baza piesei de teatru omonime scrisă de I. L. Caragiale, în regia lui Gheorghe Naghi și Aurel Miheleș din anul 1959. În film au fost preluate și elemente din piesa „Conu Leonida față cu reacțiunea” de același autor. Director de imagine este Ștefan Horvath, iar producător Mihai Duță. Montajul a fost realizat de Eugenia Nagy, muzica este semnată de Mircea Chiriac, iar scenografia aparține arh. Liviu Popa. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Grigore Vasiliu-Birlic, Alexandru Giugaru și Ion Lucian. 

ADVERTISING

Conceptul Evenimentului „Ziua Limbii Române” la Casa Artelor Dinu Lipatti Ediția a V-a aparține pianistei și regizoarei Alice Barb, Directorul fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti.

Biletele pot fi cumpărate online pe www.iabilet.roși în rețeaua iabilet.ro/retea. Accesul persoanelor cu dizabilități și a însoțitorilor acestora este gratuit cu o rezervare în prealabil la numărul de telefon 0314252563.

https://www.iabilet.ro/bilete-ziua-limbii-romane-la-casa-artelor-dinu-lipatti-editia-a-v-a-omagiu-eminescu-caragiale-78258/?q=casa

Partener media principal: Romantic FM

Parteneri media: AGERPRES, #centruldepresa, spotmedia.ro, Jurnalul Naţional, Radio BucureştiFM, Radio România Cultural, Observatorul Cultural, ultima-oră.ro, Societatea de Transport București.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇