Unde mergi în vacanță în Grecia toamna. Paralia Katerini, perla Rivierei Olimpului (Galerie foto)

Unde mergi în vacanță în Grecia toamna. Paralia Katerini, perla Rivierei Olimpului (Galerie foto)

Suntem în miez de septembrie, dar vremea e numai bună în unele zone din Grecia. Și va continua să fie chiar până la finele lui octombrie, cel puțin în Paralia Katerini, cea mai cunoscută stațiune de pe Riviera Olimpului.

Deși are un așa renume, stațiunea Paralia, cunoscută și sub denumirea de Paralia Katerini, aflată în apropierea micului oraș grecesc Katerini, nu e o stațiune scumpă, mai cu seamă în această perioadă.

“Paralia” înseamnă plajă, așadar aici vei găsi kilometri de plajă cu nisip auriu și o mare albastră și îmbietoare, după cum scrie Tourist Maker.

Paralia Katerini se află la 73 de kilometri distanță de Salonic și la 8 kilometri de orașul Katerini.

De ce să mergi în vacanță în Paralia Katerini

Există o serie de argumente pentru care Paralia Katerini se află în topul preferințelor turiștilor, respectiv:

  • poți ajunge aici cu mașina destul de ușor. De la Bucureșți și până la Paralia Katerini ai de parcurs în jur de 750 de kilometri
  • prețurile la cazare și servicii sunt mai mult decât accesibile
  • are o plajă lungă, cu nisip fin și intrare lină în apă, ceea ce o face foarte potrivită pentru familiile cu copii
  • are multe hoteluri amplasate aproape de plajă, prin urmare vei ajunge relativ ușor la malul marii, indiferent de zona în care te cazezi
  • este cea mai dezvoltată dintre stațiunile de pe Riviera Olimpului, așadar vei găsi o multitudine de restaurante, magazine și alte facilități
  • poate fi considerată și un mic paradis al shoppingului. În Paralia Katerini sunt foarte multe magazine de blănuri și bijuterii (unde chiar poți negocia), pe lângă suvenirurile ”obișnuite”
  • este un bun punct de pornire către obiectivele turistice principale din zonă

Stațiunea Paralia Katerini este cea mai populară destinație de pe Riviera Olimpului și este preferată deopotrivă de familiile cu copii, seniori, dar și de tineri, pentru că în centrul acesteia există baruri și cluburi cu o viață de noapte destul de activă.

ADVERTISING

Orașul Katerini, aflat la 8 kilometri distanță de Paralia, este de asemenea intens vizitat de către turiști, fiind și unul dintre cele mai vechi orașe din zonă. Vei găsi aici muzee, magazine, restaurante, însă nu și ieșire directă la mare, cea mai apropiată plajă de oraș fiind cea din stațiunea Paralia Katerini.

Pont: mai bine cu mașina personală decât cu avionul!

De reținut că Paralia Katerini se află la o distanță de 103 km de Aeroportul Internațional Macedonia din Salonic, ceea ce înseamnă că dacă vei veni cu avionul, vei face de la aeroport și până la cazare aproximativ o oră și un sfert în condiții normale de trafic.

Cu toate acestea, sunt puțini cei care aleg transportul cu avionul către această stațiune, întrucât costurile sunt destul de ridicate comparativ cu transportul cu mașina personală sau cu autocarul.

Vremea în Paralia Katerini

Sezonul estival în Paralia Katerini și în general în Riviera Olimpului ține mai mult, pentru că această zonă este protejată de Muntele Olimp. Clima din Paralia este una mediteraneană, iar sezonul cald durează de regulă începând cu luna mai și până în a doua jumătate a lunii octombrie sau chiar până la finele lunii.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Un avantaj al zonei din punct de vedere climatic îl reprezintă faptul că temperaturile nu ating aproape niciodată valori caniculare, grație apropierii de munte.

Cele mai călduroase luni în Paralia Katerini sunt iulie și august, când se întregistrează temperaturi cu o medie a maximelor de 30 de grade. În iunie și septembrie, media maximelor este de 28 de grade, în timp ce în lunile mai și octombrie, aceleași medii coboară la 24 de grade.

Cele mai puține șanse de ploaie în Paralia Katerini sunt în lunile iunie, iulie și august. Luna septembrie are în medie 5 zile ploioase, în timp ce octombrie are 7 zile cu ploaie.

Temperatura apei în Paralia Katerini atinge valori medii de 25 - 26 de grade în lunile iulie și august, iar în lunile iunie și septembrie, apa marii are în jur de 23 - 24 de grade. În octombrie, temperatura apei în Paralia Katerini are aproximativ de 21 de grade.

Plaja din Paralia Katerini

Plajă stățiunii este evaluată că fiind una dintre cele mai bune și mai cunoscute de pe Riviera Olimpului și se întinde pe o lungime de aproximativ 4 kilometri. Plaja din Paralia Katerini este premiată Blue Flag, distincție ce garantează că apa și nisipul de aici sunt curate.

ADVERTISING

Cele mai multe dintre barurile de pe plajă oferă șezlonguri și umbrele în schimbul consumației de la bar, însă vei găsi la plaja din Paralia Katerini și destul de multe porțiuni de plajă liberă, neamenajată cu șezlonguri și umbrele.

Vei găsi aici și diverse centre specializate în sporturi nautice, de unde poți închiria echipament pentru snorkeling sau unde te poți înscrie la cursuri de scufundări.

Cazare în Paralia Katerini

Hotelurile din Paralia Katerini sunt poziționate pe câteva linii paralele cu plaja, cele mai apropiate dintre acestea fiind la circa 50 de metri de plajă, iar cele mai îndepărtate la maximum 450 m. Prin urmare, în cele mai multe dintre cazuri, se ajunge destul de ușor la plajă, indiferent de zona în care alegi să te cazezi.

Hotelurile din Paralia Katerini sunt compacte (așezate foarte aproape unul de celălalt) și majoritatea sunt afaceri de familie.

Tocmai de aceea, vei găsi foarte multe unități de cazare de tip studio/apartamente de închiriat, vile, dar și hoteluri, în general de 2 și 3 stele. Cele mai multe dintre spațiile de cazare au chicineta inclusă, pentru că majoritatea turiștilor care vin în Paralia Katerini preferă regimul self catering. În stațiune există multe supermarketuri și mici magazine de unde te poți aproviziona foarte ușor.

Este cunoscut faptul că turiștii care vin aici aleg Paralia Katerini în mod particular pentru cazarea foarte accesibilă și pentru tarifele convenabile ale celorlalte servicii.

Ce se poate vizita în Paralia Katerini și ce alte activități mai poți face

Fiind cea mai dezvoltată și animată stațiune de pe Riviera Olimpului, Paralia Katerini nu-ți oferă răgaz să te plictisești, mai cu seamă dacă decizi să parcurgi la pas centrul acesteia. Vei găsi o sumedenie de magazine și restaurante, dar și atracții pe care nu ar trebui să le ratezi.

Biserica Sfânta Parascheva (cunoscută și sub denumirea de Agia Fotini) din centrul stațiunii, aflată în imediata apropiere a plajei, este unul dintre principalele obiective turistice din Paralia Katerini.

Biserica te va surprinde printr-un alb imaculat, însă nu te aștepta să fie o construcție veche, întrucât a fost ridicată între anii 1951-1954. Cu toate acestea, are picturi frumoase în interior și este, de regulă, inclusă în programul multor pelerinaje din Grecia.

Aquapark-ul din Paralia Katerini, respectiv Kariba Water Gamepark, este un loc încântător pentru cei mici, așa că dacă vrei să te distrezi cu copiii și în alt loc în afară de plajă, poți face și o vizită aici.

Kariba este localizat la 900 de metri de plajă, relativ central, iar aici vei găsi în jur de 7 tobogane. Tarifele de intrare au fost evaluate de către turiști că fiind accesibile. Parcul acvatic este deschis zilnic în intervalul orar 11:00 – 18:00.

Pista de karting din Paralia Katerini este o altă atracție a stațiunii. Vei găsi aici atât mașini pentru copii, cât și mașini destinate adulților, iar prețurile sunt modice.

Plimbare cu bicicleta către stațiunea Olympic Beach – între stațiunile Paralia Katerini și Olympic Beach există o pistă pentru biciclete. Prin urmare, poți închiria o bicicletă și te poți plimba relaxat alături de cei dragi.

Dacă vrei să faci o vizită și în orașul Katerini, aflat la 8 kilometri distanță, vei descoperi aici Parcul Municipal, localizat central și potrivit pentru cei care vor să se relaxeze într-o oază verde, la umbra copacilor. Și aici vei găsi multe restaurante cu mâncare tradițională grecească, dar și magazine.

Excursii din Paralia Katerini

Paralia Katerini este un bun punct de plecare către atracțiile din întreagă zonă a Rivierei Olimpului, prin urmare vei găsi foarte multe oferte de excursii de tip “day trip” sau chiar croaziere. Te poți înscrie la o astfel de excursie organizată sau le poți face pe cont propriu, dacă vrei să profiți de faptul că te afli în vacanță cu mașină personală.

  • Excursie de o zi la Meteora, unde poți admira superbele mănăstiri construite pe stâncile înalte
  • Croazieră către insula Skiathos, cu oprire la plaja Koukounaries
  • Excursie în Salonic
  • Excursie la cascadele Edessa și Loutra Pozar – drumeție la cascade și vizită la băile termale
  • Excursie la Situl Arheologic Dion
  • Excursie la Castelul din Platamonas
  • Croazieră către Muntele Athos, Laguna Albastră și Insula Ammouliani
  • Excursie de o zi pe Muntele Olimp

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇