La noi, toamna dă târcoale, dar în Grecia vremea e încă bună de plajă. Și prețurile considerabil mai mici decât în urmă cu o lună. Dacă vacanța de vara aceasta nu ți-a ajuns, poate n-ar fi rău să-ți iei câteva zile libere, doar pentru sufletul, creierul și ochii tăi, și să le petreci în Thassos.
Și cum niciunde nu se gustă mai bine relaxarea decât la plajă, trebuie să știi că în Thassos plajele sunt pe toate gusturile.
Thassos, situată în nordul Greciei și a 12-a ca mărime, nu e o insulă mare - are o circumferință de circa 100 de kilometri, însă are o diversitate invers proporțională cu dimensiunea.
Dar întâi de toate ar trebui să știi despre Insula de Smarlad, așa cum mai e numită Thassos, că e cea mai aproape de România. Poți face drumul fără să-ți iei o noapte de cazare înainte de a ajunge la destinație.
Cel mai cunoscut și mai scurt traseu către insula Thassos, dacă pleci din București, este cel cu ieșire din țară pe la Giurgiu-Ruse, urmând să traversezi Bulgaria către – Veliko Tarnovo – Tulovo – Stara Zagora – Dimitrovgrad – Haskovo – Kardjali – Makaza (BG) – Nimfea (GR) – Komotini – Keramoti – Thassos. Ultima parte din traseu o vei face cu feribotul, nu mai mult de jumătate de oră.
În Thassos vei găsi atât stațiuni liniștite, potrivite pentru familii cu copii, cât și stațiuni animate, pentru cei dornici de distracție.
Apoi, pe lângă plaje, în centrul insulei vei găsi o zonă muntoasă, cu multă vegetație, așa că ai toate condițiile pentru niște drumeții care-ți vor rămâne în memorie încă multe ierni de acum înainte.
Dar pentru că plajele reprezintă, cel mai probabil, motivul pentru care Thassos îți face cu ochiul, iată-le pe cele mai lăudate.
Golden Beach
Localizată pe coasta de est a insulei, Golden Beach este perfectă pentru înot, plajă și sporturi acvatice.
E numită de localnici și Chrysi Ammudia, adică Plaja de Aur, cu referire directă la nisipul special de aici. De asemenea, plaja mai este cunoscută și sub numele de Skala Panagia sau Avlakia.
E o plajă ușor accesibilă atât cu mașina, cât și cu autobuzul din capitala insulei, Limenas. Locuri de parcare sunt destule, iar plaja e foarte populară în rândul familiilor, mai ales pentru că poți închiria echipamente de plajă pentru cei mici.
Apele nu sunt deloc adânci în apropierea malului, ceea ce o face și un loc sigur. Totuși, mai departe de mal, poți face inclusiv scufundări.
Deși poate deveni aglomerată în sezonul estival, plaja este una foarte bine organizată și dispune de numeroase șezlonguri și umbrele. În apropierea plajei se află și o mulțime de restaurante și terase.
Dacă ai chef de puțină aventură, poți încerca windsurfing și chiar kiteboarding.
La capitolul cazare ai de unde alege atât în zona plajei, cât și în stațiunea imediat alăturată – Skala Potamias. Ba chiar există și un camping aici.
Marble Beach
Marble Beach (Plaja de Marmură) sau Saliara este una dintre cele mai deosebite plaje ale insulei Thassos. Se află în apropierea satului Potamia, pe coasta de nord-est a insulei. Numele îi e dat de pietricele neobișnuite din marmură albă, pe care le vei găsi doar pe această insulă, care vor da extrem de bine în pozele tale de vacanță.
Deși este un loc idilic, plaja este destul de izolată și mică, fiind locul preferat al familiilor și al cuplurilor care caută să petreacă o zi relaxantă și liniștită. Pentru că apa se adâncește repede, cam după primii 4-5 metri de la mal, zona nu este una tocmai prietenoasă cu cei mici. Poți face însă scufundări și snorkeling într-o apă cu adevărat cristalină, așa cum până acum doar ai visat.
Marble Beache se află foarte aproape de capitala insulei, însă drumul nu e dintre cele mai simple. Dacă alegi să mergi cu mașina, vei întâlni un drum neasfaltat, cu tot felul de pante, care îți poate da ceva bătăi de cap, un drum pe care îl folosesc și utilajele care transportă vestita și unica marmură, folosită în proiecte (scumpe) de design pe întreg mapamondul.
Poți lăsa însă mașina mai departe și veni pe jos. Pentru a prinde un loc pe plajă trebuie să vii, însă, chiar de dimineață! În luna septembrie poți avea însă mai mult noroc, numărul turiștilor nefiind chiar atât de mare.
Pentru masa de prânz nu trebuie să-ți faci griji. Deși se află într-un loc destul de izolat comparativ cu alte plaje, vei găsi multe taverne și cafenele în apropierea plajei.
Potos Beach
O altă plajă a insulei Thassos care merită menționată este Potos. Este un loc popular, plin de viață, situat pe coasta de sud a insulei. Se întinde pe o porțiune lungă și nisipoasă de plajă de aproape 1 km și este înconjurat de ape limpezi de culoare turcoaz.
Mulți turiști aleg această plajă pentru că este una dintre cele mai organizate și facilitățile de tot felul nu lipsesc. Plaja pune la dispoziție turiștilor multe activități. Una dintre cele mai populare este windsurfing-ul, pentru că vânturile puternice ce bat de-a lungul coastei de sud a insulei creează condițiile perfecte pentru acest sport. Vei găsi multe centre care oferă excursii cu scufundări.
Pe plajă se ajunge ușor, iar dacă vii cu mașina vei găsi suficiente locuri de parcare. Dacă alegi să stai în satul Potos, te poți plimba pe jos până la plajă.
Ce face această plajă unică? Priveliștea muntelui Athos din depărtare. În zilele senine, turiștii pot vedea inclusiv vârfurile înzăpezite ale muntelui.
Giola
Giola este una dintre cele mai cunoscute atracții ale insulei Thassos și, deși mulți cred la început că este vorba despre o plajă, în realitate, Giola este o piscină naturală formată prin prăbușirea tavanului unei grote de la malul marii.
Giola este înconjurată de stânci, prin urmare nu vei găsi aici o plajă cu nisip sau pietriș, ci vei avea la dispoziție doar stâncile din împrejurimi pentru a face plajă. Zona nu este una confortabilă din acest punct de vedere, ci este mai degrabă vizitată de către pasionații de fotografie sau de către cei care vor să sară în apă.
Stâncile de la Giola măsoară chiar și 8 metri în înălțime, iar piscina are în jur de 20 de metri lungime și 15 metri lățime.
Frumusețea locului este însă incontestabilă, Giola fiind considerată una dintre cele mai frumoase piscine naturale din Europa.
Ține cont că ar trebui să-ți iei la ține încălțăminte de apă cu talpă antiderapantă, pentru că stâncile pot fi alunecoase, iar intrarea și ieșirea din apă, destul de dificile. Pe alocuri, există și arici de mare, așa că e bine să-ți protejezi tălpile.
Giola Thassos nu este genul de locație recomandată familiilor cu copii mici. Apa din piscină are în jur de 3 - 4 metri în adâncime, iar zona stâncoasă poate reprezenta un pericol mai cu seamă pentru cei mici.
Nu există aici șezlonguri și nici umbrele de închiriat, așadar e bine să vii pregătit cu ce ai nevoie de acasă. Ai unde să mănânci însă aproape de Giola.
Giola este localizată aproape de centrul stațiunii Astris din Thassos și la o distanță de 11,2 kilometri de Potos și respectiv 11,8 kilometri de Limenaria. Poți ajunge la Giola Thassos fie cu mașina (așa cum fac cei mai mulți dintre turiști), fie cu barca.
Legenda spune că “Lacrima Afroditei” sau “Piscina sirenelor”, așa cum mai e numită Giola, ar fi fost creată chiar de către Zeus pentru zeița Afrodita, pe care o urmărea în timp ce se îmbăia aici.