Sarmale de post: Practice și sănătoase, pentru toate gusturile

Sarmale de post: Practice și sănătoase, pentru toate gusturile
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Pe mesele românilor, sarmalele de post sunt prezente atât de sărbători, cât și în alte zile obișnuite din an. Deși fiecare țară are cultura și tradițiile ei, delicioasele sarmale de post au ceva în comun: varza, ștevia, vița de vie în care se rulează ceapă cu orez și alte ingrediente care le dau savoare: ciuperci, stafide, prune uscate, nuci sau soia.

1. Sarmale de post - ideale pentru gătit cu orice ocazie

Românii pregătesc sau consumă sarmale cu carne cu ocazia Sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou, la aniversări sau de Paște. În perioada posturilor și nu numai se consumă sarmale de post cu varză dulce sau murată, în foi de viță sau de ștevie, umplute cu orez și ciuperci, stafide, prune uscate, nuci sau soia. Acestea sunt la fel de bune ca și cele cu carne.

Varza este un aliment foarte sănătos și apreciat datorită proprietăților sale deosebite:

  • conține antioxidanți care întăresc sistemul imunitar și întârzie îmbătrânirea celulară;
  • este benefică în combaterea problemelor digestive;
  • combate anemia;
  • previne acneea;
  • ajută la menținerea greutății corporale optime.
ADVERTISING

Vița de vie, ale cărei frunze se pot folosi la sarmale de post în foi de viță, are următoarele beneficii:

  • activează circulația sângelui;
  • previne formarea edemelor;
  • ajută la microcirculația periferică;
  • previne problemele venoase; 
  • combate fragilitatea capilară.

Orezul este liantul care ajută și la obținerea unei consistențe dorite pentru sarmalele de post, și la senzația de sațietate. Mai mult, orezul este supranumit cereala minune. Printre proprietățile terapeutice ale orezului se numără:

  • previne apariția unor probleme cronice, mai ales orezul brun;
  • scade riscul apariției bolilor cardiovasculare;
  • previne apariția unor tumori;
  • scade riscul apariției problemelor menopauzei.

Care este secretul sarmalelor de post? Iată cele 3 sfaturi practice și utile!

  1. Pregătește legumele cu orezul și călește-le înainte de a umple foile.
  2. Adaugă condimentele precum foi de dafin, piper și cimbru.
  3. Fierbe sarmalele la foc mic sau la cuptor, la temperatura de 120 de grade, pentru a se pătrunde bine învelișul și pentru a se topi în gură.

Cele mai bune sfaturi pentru a ușura munca în bucătărie vizează schimbarea tehnicilor de gătit clasice cu unele moderne. Au apărut chiar și dispozitive care împăturesc sarmale pentru a veni în întâmpinarea gospodinelor sau bucătarilor.

ADVERTISING

Rețeta de sarmale de post cu mămăligă

Ingrediente:

  • 250 g orez
  • 2 cepe
  • 2 morcovi
  • 500 g ciuperci
  • un dovlecel
  • 100 ml ulei
  • sare și piper
  • foi de dafin și cimbru
  • o varză murată mare
  • 250 g bulion de tomate
  • mălai pentru mămăligă

Cum să pregătești simplu și rapid sarmalele? Iată modul de preparare pas cu pas!

  • Speli bine legumele.
  • Ceapa și morcovul le dai pe răzătoare.
  • Varza murată o pui în apă, la desărat.
  • Călești ceapa și morcovul în ulei.
  • Adaugi ciupercile și dovlecelul până scade zeama lăsată.
  • Pui orezul și lași să fiarbă în câteva clocote.
  • Adaugi condimentele preferate.
  • Lași compoziția la răcit și pregătești foile de varză. 
  • Umpli foile de varză cu ajutorul unei linguri și le rulezi.
  • Apeși bine la capete, să nu iasă compoziția în timpul fiertului.
  • Toci varză și o pui pe fundul cratiței.
  • Adaugi foi de dafin și piper.
  • Așezi sarmalele frumos, circular, și lași un spațiu în mijloc pentru a-l umple cu varză tocată.
  • Adaugi bulionul dizolvat cu puțină apă.
  • Deasupra sarmalelor pui foi de varză.
  • Pui la fiert cu apă fierbinte, pentru 30 de minute.
  • Introduci cratița în cuptor și o lași la temperatură joasă până se pătrunde varza.
  • Dacă scade lichidul din cratiță, mai adaugi câte puțină apă fiartă.
  • În timp ce fierb sarmalele, pregătești mămăliga.
  • Servești sarmalele pe farfurie alături de mămăligă caldă sau rece.
ADVERTISING

Această rețetă este nu numai simplă și rapidă, ci și delicioasă. Merită să o încerci.

2. Rețete de sarmale de post pentru toate gusturile culinare

În România se cunosc și se practică foarte multe rețete de sarmale de post, care mai de care mai bune și mai sănătoase. Fiecare zonă are specificul și farmecul ei în pregătirea acestor mâncăruri excelente. Străinii care ne vizitează apreciază foarte mult aceste preparate tradiționale. 

Sarmale în foi de viță de post

Pentru a putea fi conservate, foile de viță se culeg atunci când sunt tinere, la sfârșitul lunii iulie-începutul lunii august. Acestea pot fi înlocuite cu succes de frunzele de podbal sau de ștevie.

Ingredientele necesare pentru cele mai bune sarmale de post:

  • 200 g orez
  • o ceapă
  • un morcov
  • 150 g rădăcinoase albe (țelină, păstârnac, pătrunjel)
  • un dovlecel 
  • un ardei roșu
  • 100 ml ulei
  • sare și piper
  • cimbru pudră
  • 300 g roșii cuburi

Modul de preparare simplu și rapid:

  • Se răzuiesc rădăcinoasele și ceapa.
  • Se călesc legumele în ulei.
  • Se adaugă dovlecelul răzuit.
  • Se pun orezul și jumătate din roșiile cuburi.
  • Se pudrează cu cimbrul, sare și puțin piper.
  • Se lasă la fiert pentru 2-3 minute.
  • Se pregătesc foile de viță pentru umplut.
  • Se adaugă puțină compoziție cu ajutorul unei lingurițe.
  • Se rulează și se strâng la capete pentru a le sigila.
  • Se așază într-un vas de lut și se adaugă restul roșiilor.
  • Se acoperă cu foile de viță rămase și se pune apă pentru fiert.
  • Se acoperă oala cu un capac.
  • Se introduce oala în cuptor, la foc mic.
  • Timpul de fierbere este relativ redus datorită legumelor suficient pregătite.

Aceste sărmăluțe sunt fragede și delicioase. Se pot consuma și de sărbători și în zilele de post.

Sarmale de post picante cu varză murată

sarmale
Foto: Unsplash

Pentru iubitorii de mâncăruri picante, se pot găti aceste rețete delicioase și rapide cu puțină boia de ardei iute.

Ingrediente necesare pentru sarmale de post delicioase:

  • 300 g orez cu bobul rotund
  • 2 cepe
  • 2 morcovi
  • 100 g nuci
  • 100 g stafide
  • 0 linguriță de boia de ardei iute
  • 300 g pastă de tomate
  • 100 ml ulei
  • o crenguță de cimbru 
  • sare și piper
  • 2 verze murate
  • mărar verde

Modul de preparare este simplu și rapid:

  • Cureți legumele și le dai pe răzătoare.
  • Înăbuși legumele în uleiul încins și adaugi orezul.
  • Pui o cană de apă și o lingură de pastă de tomate și lași să scadă amestecul.
  • Condimentezi cu sare, piper și boia iute de ardei.
  • Lași amestecul la răcit.
  • Adaugi nucile și stafidele.
  • Umpli foile de varză cu câte o lingură din amestec.
  • Rulezi sarmalele și le apeși la capete pentru a fi bine sigilate.
  • Toci varza rămasă mărunt și păstrezi câteva foi.
  • Primul strat din cratiță este de varză tocată.
  • Peste varză adaugi foile de dafin, crenguța de cimbru și bulionul.
  • Așezi sarmalele circular, lăsând liber în centru pentru a fierbe uniform.
  • Deasupra pui foile de varză păstrate și adaugi apă fiartă.
  • Pui la fiert cratița acoperită cu un capac. 
  • După 30 de minute de fiert pe aragaz, se recomandă fierberea în cuptor, la temperatură redusă (100- 120 de grade).
  • Se adaugă mărarul verde peste sarmale în momentul servirii.

Lista de ingrediente poate include și: ciupercile, soia, grâul, păsatul, nucile, năutul, lintea și multe alte legume sau cereale minunate datorită proprietăților nutritive uimitoare.

3. Cu ce se leagă sarmalele de post - idei de compoziții perfecte pentru umplut

Foto: Pexels

Orezul leagă amestecul în mod perfect. În unele zone ale țării se folosesc grâul, în altele năutul sau lintea. Totul este să le pregătești cu atenție și răbdare.

5 idei practice și utile pentru compoziția perfectă:

  • Orez și soia
  • Ciuperci și orez
  • Legume și orez
  • Păsat și ghebe

4. Rețeta de sarmale de post mânăstirești

Foto: Pexels

Pregătite cu grijă și cu ingrediente naturale, majoritatea obținute din producție proprie, toate rețetele de sarmale de post mănăstirești sunt deosebite.

Sărmăluțe în foi de viță de post

Pentru această rețetă se folosesc frunzele de viță de vie proaspete sau conservate în saramură.

Care este marele secret al acestei rețete?

Frunzele de viță de vie proaspete se opăresc și se scot cu grijă pentru a putea fi umplute. Dacă sunt conservate, se scot din borcan și se pun în apă rece, la desărat. Se pregătește umplutura în timp ce frunzele sunt la desărat.

Cum realizezi umplutura?

  • 1 kg orez
  • 500 g ceapă
  • 500 g morcovi
  • 1 Kg ciuperci
  • 250 ml ulei de măsline
  • sare și piper după gust
  • 1 l suc de roșii
  • 200 g pastă de ardei
  • frunze de busuioc și cimbru proaspete

Modul de preparare este foarte ușor:

  • Dai legumele pe răzătoarea mare și le undești în ulei.
  • Adaugi ciupercile tăiate cubulețe și lași să scadă apa lăsată de ciuperci.
  • Adaugi sare și piper după gust.
  • Adaugi pasta de ardei și amesteci bine.
  • După ce se răcește amestecul, se ia o linguriță și se pune peste fiecare foaie de viță câte puțin.
  • Se rulează și se apasă la capete, ca și cum ai înfășa un bebeluș.
  • Se așează în oale de lut și se pune bulionul.
  • Se adaugă apă până la jumătatea oalei și se acoperă cu foi de viță.
  • Se lasă la fiert pe marginea plitei, la foc mic.
  • Se pun oalele și la cuptor, pentru a fi pătrunse uniform și jos, și sus.

Cât timp se fierb sarmalele de post?

  • Dacă sunt sarmale de post cu varză acră, se fierb aproximativ o oră și jumătate.
  • Dacă sunt cu foi de viță sau ștevie, se fierb 30 de minute.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇