Gustările sunt acele alimente care pot fi consumate în orice moment al zilei, atât la mesele principale, dar și ori de câte ori ți se face foame. De obicei, se mănâncă la micul dejun, dar sunt soluția ideală și pe timpul zilei, dacă ai un program încărcat și nu îți permiți o pauză de masă la prânz.
Oricum le-ai prefera, noi îți oferim două rețete de gustări cu ingrediente sănătoase, ușor de preparat și pline de savoare.
Sandwich cu somon și cremă de brânză
Cantitățile de ingrediente pe care ți le vom prezenta sunt pur orientative, iar în funcție de preferințe le poți suplimenta sau poți să mai reduci din ele. Pentru două sandwich-uri ai avea nevoie de:
- Două chifle sau 4 felii de pâine;
- 150 de grame de cremă de brânză;
- 150 de grame de somon afumat;
- Un castravete;
- O ceapă roșie;
- Două fire de ceapă verde;
- 30 de grame de capere.
Se începe prin a tăia mărunt ceapa verde și ceapa roșie, după care se taie castravetele în felii subțiri. Următorul pas este să amesteci ceapa verde cu crema de brânză într-un bol, iar dacă dorești un plus de savoare, îți recomandăm să folosești cremă de brânză condimentată.
Chiflele se taie, fiecare jumătate se unge cu crema de brânză, iar în mod similar vei proceda și cu feliile de pâine, dacă ai decis să le folosești în locul chiflelor. Pe două dintre felii - respectiv pe jumătățile inferioare ale chiflelor – se întinde câte o fâșie de somon afumat, iar deasupra, 4-5 capere bine scurse.
Peste capere se pun feliile de castravete, iar la final se presară ceapa roșie tăiată mărunt. Sandwich-ul e gata după ce ai adăugat deasupra cealaltă felie, evident cu fața unsă cu cremă de brânză în jos.
Sandwich cu ou și avocado
Este o gustare pe care o poți savura caldă la micul dejun, dar pe care o poți lua și la pachet, pentru a-ți potoli foamea pe timpul zilei.
Lista de ingrediente pentru două porții include:
- Două ouă;
- Patru felii de pâine;
- 150 de grame de cașcaval;
- Un avocado;
- Zeama de la o lămâie;
- 80 de grame de unt;
- O linguriță de muștar;
- O roșie;
- 2-3 fire de ceapă verde;
- O ceapă roșie.
Întâi se pun ouăle la fiert și se lasă câteva minute după ce apa dă în clocot, pentru a ieși cât mai tari.
În acest timp, se ung toate cele 4 felii cu unt pe ambele fețe și se pun într-o tigaie pentru a se rumeni pe o parte. Dacă nu au loc toate în tigaie, le poți rumeni pe rând, câte două. După ce sunt așezate în tigaie, pe fața superioară a feliilor de pâine se pune câte o felie de cașcaval, iar vasul se acoperă cu un capac și se lasă pe aragaz la foc mic.
Roșia și avocado se taie felii, iar ceapa roșie și cea verde se taie mărunt. Apoi, după ce ouăle sunt fierte, se curăță și se fărâmă într-un bol după care se amestecă bine cu frunzele de ceapă verde, muștarul și zeama de lămâie. De asemenea, poți adăuga sare și piper după gust.
Se obține astfel o pastă care se întinde pe două dintre feliile de pâine scoase din tigaie după ce cașcavalul a început să se topească. Peste pasta de ou se adaugă câte o felie de roșie, feliile de avocado, iar la final se presară ceapa roșie. Deasupra, se pune cealaltă felie de pâine, cu partea rumenită și crocantă în sus.
Aceste două rețete sunt o alternativă mult mai sănătoasă pentru clasicele gustări de la fast-food, pe care nici nutriționiștii și nici medicii de specialitate nu ți le-ar recomanda în dieta zilnică.