Pantofi casual bărbați: ce sunt și când îi purtăm?

Pantofi casual bărbați: ce sunt și când îi purtăm?

Nu sunt nici pantofi eleganți, nici pantofi de sport, ci reprezintă punctul de mijloc perfect pentru ocazii relaxate în care se cere un minim de formalitate.

Ce sunt pantofii casual? Atunci când ocaziile devin mai informale și codul vestimentar devine mai relaxat, de obicei alegem direct adidașii care au fost hit-ul ultimelor sezoane. Cu toate acestea, există ocazii care, chiar dacă nu sunt atât de formale, necesită pantofi. Dar care sunt aceștia? Există o cale de mijloc între cele mai stricte modele și adidași, iar aceștia sunt pantofii casual.

Mocasini, boat shoes, pantofi de navigație (acei boat shoes), pantofii din piele întoarsă (suede shoes)... Care sunt diferitele modele pe care le putem găsi? Când ar trebui să le purtăm pe fiecare dintre ele? Cu ce să le asortăm? Fiecare au momentul și combinația lor, iar tu poți da lovitura cu o simplă purtare. 

ADVERTISING

Mocasini

Mocasinii sunt pantofii care acționează ca graniță între formal și casual. Până la Primul Război Mondial, tendințele în materie de încălțăminte au fost dictate de englezi, până când au apărut americanii și au exportat pantofii confortabili, fără șireturi, care, în varianta lor cea mai formală, puteau fi echivalați cu pantofii couture englezești, care se asortau cu un costum. În ciuda rădăcinilor lor de pe Bătrânul Continent - legenda spune că pescarii norvegieni au fost primii care i-au purtat -, compania americană G.H. Bass & Co. (George Henry Bass) a fost cea care a creat oficial prima pereche de mocasini de stradă în 1936. Pantofi care în scurt timp au devenit parte din uniforma oficială a „frățiilor” de la universitățile din Ivy League - și care astăzi sunt purtați din nou cu șosete albe, așa cum se purtau pe atunci.

ADVERTISING

Ani mai târziu, italienii i-au reinventat într-o versiune mai sportivă - cu o talpă mai subțire și piele mai moale - iar în 1979 Diego Della Valle, fondatorul Tod's, a schimbat talpa clasică din piele cu talpa din cauciuc pentru a-i face mai confortabili. Așa s-a născut modelul cunoscut sub numele de Gommino.

Mocasinii sunt perfecți pentru a fi combinați cu pantaloni de costum sau blugi în situații mai casual. Gommino, pe de altă parte, sunt mai potriviți pentru blugi sau bermude în timpul verii. Nu în ultimul rând, mocasinii pot fi o soluție de pantofi casual femei, pentru că, da, aceste tipuri de pantofi sunt și în varianta de damă.

ADVERTISING

Pantofi casual bărbați de navigație (boat shoes)

Pantofii de navigație sunt încălțămintea clasică de vară, datorită tălpii de cauciuc antiderapante și a confortului lor deosebit. Originile lor datează de la începutul secolului XX, când Europa a început să dezvolte marile porturi de pe Coasta de Azur și, prin extensie, sporturile nautice. Astfel, a apărut necesitatea de a crea un model de încălțăminte care să nu alunece atunci când se practică aceste activități.

În 1935, Paul Sperry, un magnat american pasionat de navigație, a creat primii boat shoes din istorie datorită câinelui său. Într-o după-amiază de iarnă, în timp ce se plimba cu cockerul său, Prince, Sperry a observat cât de bine se putea echilibra prietenul său credincios pe gheață. I-a examinat cu atenție labele și a descoperit o suprafață canelată pe labele lui, care îi permitea să își mențină stabilitatea pe terenul alunecos. Ca experiment, a luat o bucată de cauciuc alb (pentru a nu păta suprafața bărcii), a tăiat un model de crestătură - brevetat ulterior sub numele de Razor-Siping - și a atașat-o la pantofii săi. 

Acest model este destinat exclusiv purtării pe timp de vară, de obicei fără șosete și la ocazii casual. De obicei, sunt combinați cu bermude sau blugi și o jachetă în timpul sezonului estival.

Pantofi din piele întoarsă (suede shoes)

Nu doar cusăturile (englezești sau prusace) sau structura pantofului determină diferența dintre pantofii eleganți și pantofii casual, materialul din care sunt confecționați este la fel de influent atunci când vine vorba de a face alegerea noastră. De exemplu, pantofii din piele întoarsă sau piele de căprioară sunt considerați a fi mai degrabă pantofi casual bărbați, chiar dacă silueta lor este cea a pantofilor formali, cum ar fi pantofii Oxford, pantofii full brogue sau pantofii cu cataramă. 

Deși pielea întoarsă este un material mai puțin formal, în funcție de modelul ales, poate fi combinată cu un costum pentru a merge la serviciu. Totodată, așa numiții suede shoes sunt și opțiuni potrivite pentru a fi combinate în situații mai informale cu pantaloni de costum (stofă, catifea sau tweed) sau chiar cu blugi și un blazer. Pentru acele ocazii care necesită o notă de formalitate, dar fără a fi prea stricte.

Dacă vorbim de pantofi casual femei, putem să ne referim la pantofii sport de piele, la sandale, la teniși sau balerini. Toate aceste variante de pantofi casual femei pot fi folosite în outfituri smart-casual sau informale.