Optimizarea performanței sportive prin stilul de viață sănătos

Optimizarea performanței sportive prin stilul de viață sănătos

„Campionii nu se nasc în sălile de sport. Campionii sunt făcuți din ceea ce au mai adânc sădit în ei: o dorință, un vis, o chemare.” Muhammad Ali

Viața de sportiv, privită din afară, este impresionantă. Fără să fii un sportiv de performanță, intuiești că înseamnă: efort, sacrificii, durere suportată, disciplină severă, critică uneori nedreaptă. Și toate acestea, ai crede că sunt suportate pentru momentul de glorie în care sportivul este pe podium? Posibil, dar în același timp, greu de crezut. Îndrăznesc să cred că este ceva mai mult de atât.

Este dorința de progres personal, de a-și depăși fricile și îndoielile, de a-și crește încrederea în sine, că poate să devină mai bun cu fiecare antrenament, cu fiecare zi, cu fiecare provocare pe care o depășește.
Credința că prin efort și perseverență va depăși un record personal, național sau mondial. Și astfel își va aduce contribuția sa la progresul sportului pe care îl practică.

ADVERTISING

Admir mult sportivii, pentru curajul și viziunea pe care o au, pentru puterea de sacrificiu de a realiza performanțe care intră în palmaresul omenirii, mai mult decât în palmaresul personal.

Nu contează voința de a câștiga, cu toții o avem. Contează voința de a te pregăti pentru a câștiga.
Paul "Bear" Bryant

Indicatori ai stilului de viață pentru sportivi

Un stil de viață pentru sportivi, orientat spre cele mai bune performanțe, implică următoarele aspecte cheie:

  • ALIMENTAȚIE ECHILIBRATĂ - un regim alimentar echilibrat este crucial pentru susținerea energiei și recuperării rapide. Într-un regim alimentar complet trebuie să se regăsească proteine de calitate, carbohidrați complecși, grăsimi sănătoase, fibre, legume și fructe de sezon.
  • HIDRATARE CORESPUNZĂTOARE - hidratarea corectă, mai ales pentru sportivi, trebuie să conțină multă apă (plată sau mixată cu minerală). Ca și recomandare generală, pentru femei consumul trebuie să fie minim 2,7 litri. Iar pentru bărbați aproximativ 3,7 litri de apă/zi. Hidratarea trebuie să fie continuă: înainte de antrenament, în timpul antrenamentului și după antrenament, pentru a evita deshidratarea.
  • SOMN DE CALITATE - somnul de calitate este o componentă esențială a recuperării fizice și mentale, după mari eforturi.
  • ANTRENAMENT BINE PLANIFICAT - un program de antrenament personalizat, în care se regăsesc toate categoriile de mișcare. Antrenament de forță, rezistență, flexibilitate și echilibru, adaptat obiectivelor individuale, va maximiza performanțele sportivilor.
  • Evitarea supraantrenamentului - poate afecta negativ performanțele sportivului și poate duce la răniri sau leziuni în cazul în care se forțează pe un fond de oboseală.
  • SUPLIMENTE SPORTIVI - suplimente nutritive de calitate și aprobate de forurile autorizate, sunt indicate sportivilor. Rolul lor este de a completa deficiențele nutriționale și a susține performanțele sportive la nivelul la care se dorește.
  • GESTIONAREA STRESULUI - sportivii sunt conștienți de stresul din viața lor, și acesta nu este prezent numai în timpul competițiilor, inclusiv disciplina de la care nu au voie să se abată poate să constituie un factor de stres. De aceea, în programul unui sportiv se regăsește și perioada de recuperare, exerciții de relaxare, masaj.
  • MONITORIZAREA PROGRESULUI - progresul unui sportiv este important să fie monitorizat, atât de către antrenor cât și medicul de echipă. Chiar și o monitorizare personală este binevenită. Cu cât se urmăresc mai mulți indicatori de performanță, cu atât mai bine.
  • COMUNITATE ȘI SUPORT - sportivii au nevoie de un mediu de susținere, încurajare și suport. Participarea la evenimente sportive dar și implicarea în comunitate sau cluburi îi vor ajuta să-și dezvolte rețele de sprijin și suport.
ADVERTISING

"Un campion nu e definit de victoriile sale, ci de cum își revine după eșec." Serena Williams

Un stil de viata sanatos pentru sportivi implica o abordare holistica: trup, minte, emoții. Încurajarea pentru sustinerea unui stil de viața echilibrat, la care se adaugă plăcerea de a practica sportul, starea generală de bine, datorată rezultatelor obținute pe etape, vor contribui la atingerea celor mai bune performanțe. 

ADVERTISING