Omagiu Mihaela Ursuleasa la Casa Artelor Dinu Lipatti

AFIS-OMAGIU-MIHAELA-URSULEASA-2

Casa Artelor Dinu Lipatti vă invită vineri, 09 septembrie 2022, de la orele 19:00, la evenimentul „Omagiu… Mihaela Ursuleasa la Casa Artelor Dinu Lipatti”, Ediția a XV-a. 

Programul „Omagiu” face parte din Misiunea culturală și Strategia de promovare a Casei Artelor Dinu Lipatti prin care readuce în atenția publicului personalitățile muzicii clasice care au contribuit la renumele Artei și Culturii românești. Astfel, Casa Artelor Dinu Lipatti o omagiază pe regretata pianistă Mihaela Ursuleasa (27 septembrie 1978, Braşov, România – 2 august 2012, Viena, Austria), cea care a fost considerată urmașa marilor pianiști români, Clara Haskil și Dinu Lipatti, de la a cărei trecere în eternitate s-au împlinit 10 ani. 

Artista a trăit în țara lui Mozart de la vârsta de 12 ani, a studiat opt ani la Conservatorul din Viena, a obținut numeroase premii de-a lungul timpului, dedicându-și viața instrumentului în fața căruia și-a închinat scurta sa existență. Fascinată de muzică din copilărie, Mihaela a moştenit această pasiune de la părinții săi, amândoi muzicieni, devenind rapid un copil minune, atât datorită talentului cât și a disciplinei sale și a nenumăratelor ore de studiu zilnic. Şi-a desăvârșit studiile la Conservatorul din Viena, iar în 1995 a câştigat prestigiosul Concurs Internaţional „Clara Haskil”, din Elveția, la vârsta de doar 17 ani. 

ADVERTISING

Regretata muziciană a încântat publicul marilor săli de concert din Europa și Statele Unite ale Americii, atât ca solistă, cât și ca parteneră de muzică de cameră. A colaborat cu mari orchestre ale lumii, precum Concertgebouw din Amsterdam, Academia „Saint-Martin-in-the-Fields” sau Orchestra „Mozarteum” din Salzburg. 

Ultimul album al Mihaelei Ursuleasa, „Romanian Rhapsody”, a apărut în anul 2011 și include „Rapsodia română nr. 1” de George Enescu și „Cântec” din „Suita pentru pian” de Paul Constantinescu. Câștigătoare a premiului „Echo Klassik” pentru albumul său solo de debut, în anul 2010, pianista Mihaela Ursuleasa a fost admirată de critici pentru talentul excepțional, virtuozitate, dinamică amplă, pentru libertatea în alegerea tempourilor şi pasiunea cu care a abordat, în special, opusuri romantice, dar și creații moderne. 

Publicul este așteptat vineri, 09 septembrie 2022, de la orele 19:00 în Salonul de Muzică al Casei Lipatti, unde va avea loc Proiecția unor interviuri și filme dedicate regretatei pianiste, urmată  de  Recitalul „In memoriam - Mihaela Ursuleasa" susținut de pianista Ioana Ionescu și violonista Iulia Ghindă. Vor fi interpretate piese ale compozitorilor Bela Bartok, Ludwig van Beethoven, Paul Constantinescu, Dinu Lipatti și George Enescu. 

ADVERTISING

Pianista Ioana Ionescu a început studiul pianului la vârsta de 7 ani la Liceul de Artă din Slobozia, iar din clasa a șaptea a continuat studiile musicale la Liceul de Muzică „Dinu Lipatti” din București, la clasa professor Marcela Nistor. Între anii 2006-2010 a urmat programul de licență în cadrul Universității Naționale de Muzică București, Facultatea de Interpretare Muzicală, secția pian, iar între anii 2011-2013 a absolvit Masterul în Interpretare Pianistică la Hogeschool voor de Kunsten Codarts din Rotterdam sub îndrumarea profesorului Stephane de May. În anul 2009 a obținut o bursă Erasmus la Hochschule fuer Musik, Theater und Medien Hannover la clasa profesor Beatrice Berthold. 

IOANA-IONESCU-1

Ca solist, este laureată a numeroase concursuri internaționale și naționale: Festivalul Muzicii Maghiare – București 2015, Concursul Internațional „Konzerteum” 2001 – Atena, Concursul Internațional „ Beethoven e i Classici” – Salerno 2002, Concursul Internațional „Pro Piano” – București, Concursul Internațional „George Enescu” – Tulcea, Olimpiada Națională de Muzică etc.În ianuarie 2016 a urcat pe scena Sălii Radio, alături de pianista Verona Maier și Orchestra de Cameră Radio, în cadrul concertului omagial Ludovic Bacs. 

ADVERTISING

Violonista Iulia Ghindă a început studiul viorii la vârsta de 5 ani, a urmat  Liceul de Muzică „George Enescu” din București la clasa prof. Carmen Runceanu, iar apoi a absolvit  cursurile facultății și pe cele de master la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, la clasa Conferenţiar univ. dr. Florin Croitoru. A participat la cursuri de măiestrie susţinute de muzicieni de renume printre care îi amintim pe: David Lefevre, Liviu Prunaru, Eugen Sârbu, Corina Belcea, Alissa Margulis, Răzvan Popovici, Diana Ketler, Yair Kless.   

IULIA-GHINDA

Iulia Ghindă a susţinut numeroase recitaluri și concerte, atât în ţară cât şi peste hotare, alături de Orchestra Arcademia Sinfonica din Mossingen, Orchestra de Cameră din Wroclaw, Orchestra de Cameră din Ulm, Orchestra Lyceum Strings, Filarmonica „Paul Constantinescu” Ploiești, Orchestra Națională de Tineret și multe altele. În prezent, violonista Iulia Ghindă este angajată a  Orchestrei Naționale Radio, membră a orchestrei Camerata Regală și colaborează cu numeroase orchestre din țară. Pasiunea și dragostea pentru muzica de cameră sunt susținute prin recitaluri în formulele cele mai iubite de către violonistă: duo, trio și cvaret. 

Conceptul Programului „Omagiu” aparține pianistei și regizoarei Alice Barb, Directorul fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti. 

Biletele pot fi cumpărate online pe www.iabilet.ro și în rețeaua iabilet.ro/retea. Accesul persoanelor cu dizabilități și a însoțitorilor acestora este gratuit cu o rezervare în prealabil la numărul de telefon 0314252563. https://www.iabilet.ro/bilete-omagiu-mihaela-ursuleasa-la-casa-artelor-dinu-lipatti-78424/?q=CASA+

Partener media principal: Romantic FM 

Parteneri media: AGERPRES, #centruldepresa, spotmedia.ro, Jurnalul Naţional, Radio BucureştiFM, Radio România Cultural, Observatorul Cultural, ultima-oră.ro, Societatea de Transport București.