Noiembrie în Creta: Sfârșitul toamnei nu ar trebui să-ți sperie vacanța (Galerie foto)

Noiembrie în Creta: Sfârșitul toamnei nu ar trebui să-ți sperie vacanța (Galerie foto)

Creta e o frumusețe în orice perioadă a anului, iar toamna, pe sfârșite, are farmecul ei aici. O vacanță în Creta, în noiembrie, este o combinație de nostalgie, romantism și aventură.

După primele ploi ale toamnei, după o vară lungă și arzătoare, natura renaște și explodează în nuanțe de verde crud. Multe plante trec printr-un nou ciclu de înflorire, așa ca ai putea crede că natura a încurcat anotimpurile.

Din punct de vedere meteorologic, luna noiembrie este luna surprizelor.

Deși pot fi unele zile ploioase sau cu vânt puternic, vremea nu este rece. Temperaturile medii se situează undeva la 20 – 21 de grade Celsius ziua, iar noaptea la 13 – 14 grade Celsius, un pic mai frig fiind la deal și munte.

Totuși, sunt destule zile cu 25 de grade Celsius, așa că inclusiv plajele pot fi vizitate. Cei mai aventuroși se pot încumeta chiar să facă baie, cu mențiunea că apa are, în această perioadă, circa 20 de grade Celsius.

Drumeții pe săturate

Luna noiembrie este foarte potrivită pentru excursii pe insulă. Turismul de masă este deja încheiat, iar insula este cuprinsă de liniște, pregătită pentru ”hibernare”.

Zborurile charter sunt întrerupte sezonier, doar zborurile regulate, feriboturile și câteva nave de croazieră ocazionale ajungând la Heraklion și Chania, cele două porți principale ale insulei.

ADVERTISING

Obiectivele turistice renumite, în continuare deschise, sunt acum pustii, așa că pot fi vizitate în voie și tihnă.

Orașele, însă, eliberate de turiști, sunt acum și mai animate de studenți și localnici. De fapt, abia acum poate fi gustată cu adevărat viața în stil cretan, autentică.

Excursiile în natură sunt mai plăcute ca oricând acum, fără arșița soarelui frigând grumazul. O mare parte dintre traseele de drumeții din Creta traversează zone declarate protejate, cum ar fi Rezervația Națională Lefja Ori, una dintre cele șapte rezervații naționale din Grecia, sau multe alte zone cu regim protejat.

Caută potecile străvechi și drumurile de piatră, care odinioară erau rutele comerciale ale insulei și bucură-te de liniște și peisaj.

Culesul măslinelor

Dacă ai ales să petreci vacanța în Creta în această perioadă, neapărat ar trebui să participi la culesul măslinelor, un eveniment pe insulă și, de altfel, în toată Grecia. Sezonul de recoltare a măslinelor începe la sfârșitul lunii octombrie/începutul lunii noiembrie și continuă de obicei până la jumătatea lui ianuarie, scrie Daily Crete.

Mulți orășeni își iau liber de la muncă pentru a participa la recoltarea măslinelor în livada de la țară a familiei lor, așa că, măcar o dată în viață, ar trebui să participi.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Tururi culinare

Tot acum e perioada din an când poți face tururi culinare prin orașe. De fapt, când nu e momentul să guști ceva bun? Acum, însă, poți vedea cum mănâncă grecii atunci când turiștii au plecat în țările lor de origine.

Recomandate sunt orașele de pe coasta de nord: Hreaklion, Rethymno sau Chania, care sunt și cele mai animate.

Degustați brânzeturile renumite din Creta, dar nu uitați de faimoasa plăcintă cremoasă ”bougatsa”, de delicioasa ”kalitsounia” sau de tradiționalele mini-plăcinte de la patiseriile preferate de localnici.

Iar la apus se recomandă o degustare de vinuri și de raki. De altfel, în Creta cina se serveşte oricum destul de târziu, în jurul orei 22:00, așa că e timp berechet pentru un pahar care să facă poftă de mâncare.

ADVERTISING

Turul lăcașelor de cult

Nu în ultimul rând, e perioada perfectă pentru vizite și pelerinaje la mănăstiri. În Creta există sute de mănăstiri, biserici și apele bizantine. Insula are o istorie religioasă îndelungată, creștinismul fiind fondat aici încă de la începutul istoriei sale, de către Sfântul Pavel și discipolul său, Titus, care a devenit sfântul patron și ocrotitor ale Cretei.

În vestul insulei nu ratați Mănăstirea Arkadi, Agios Giogios Karydi în Vamos, Mănăstirea Agia Triada (Sfânta Treime), Mănăstirea Katholiko, în est mănăstirea Agios Giorgos Selinari, Mănăstirea Panagia Kera Kardiotissa, Biserica și Chilia lui Agios Myronas, biserica rupestră Agioa Fotini sau impresionantă mănăstire Toplou din Sita. Lista poate continua în funcție de cât de mult te țin picioarele.

Se poate opta și pentru un tur organizat, cu ghizi specializați, oferte fiind din plin.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇