Mica istorie: Ziua de 10 martie în lume

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Anul 241 î.Hr.În bătălia navală din vestul Siciliei (Insulele Aegates), romanii obțin o victorie decisivă asupra Cartaginei punând astfel capăt primului război punic, care a durat 23 de ani. Cu acest prilej, romanii învingători le-au pus cartaginezilor condiții dure, ca să înceteze ostilitățile:

  • Cartagina va evacua imediat Sicilia și Insulele Aegates;
  • Cartagina va elibera toți prizonierii de război, înapoindu-i pe cheltuiala sa.
  • Roma va elibera și ea prizonierii cartaginezi, dar cheltuielile pentru înapoierea acestora vor fi suportate de Cartagina.
  • Cartagina se va abține să atace orice aliat al Romei;
  • Toate insulele mici din nordul Siciliei (arhipelagul Aeoliene și Ustica) vor trece sub stăpânirea Romei;
  • De asemenea, vor trece sub autoritatea Romei toate insulele mici dintre Sicilia și Africa (Pantelleria, Linosa, Lampedusa, Lampione și Malta);
  • Timp de zece ani, Cartagina va plăti anual 2200 de talanți de argint (66 tone), reprezentând despăgubiri, plus încă 1000 de talanți (30 de tone), imediat, ca pedeapsă pentru îndrăzneala de a fi înfruntat Roma.

De acum înainte, Roma devenea cea mai mare putere militară din vestul Mediteranei, cu tot mai multă autoritatea în întreg ansamblul din zonă.

Pe de altă parte, condițiile dure ale tratatului vor duce la izbucnirea celui de-al doilea război punic, care a durat 17 ani după ce l-au declanșat cartaginezii, în dorința lor de răzbunare, pentru înfrângerea pricinuită în primul război.

Anul 298  : Împăratul Maximian îi zdrobește pe berberi din Africa de Nord și își face o intrare triumfală în Cartagina.

ADVERTISING

Anul 1291: Românii din Transilvania sunt menționați pentru prima dată, ca participanți la Dieta specială convocată de regele UngarieiAndrei al III-lea, la Alba Iulia.

Anul 1535  : Episcopul de Panama, Thomas de Berlanga, descopră insulele Insulele Galapagos. Astăzi, ele reprezintă o râvnită destinație turistică atât pentru peisajul ispititor și clima plăcută, cât și pentru varietatea zoosferei specifice, ajunsă de notorietate pentru celebrele broaște țestoase, cele mai mari din lume, ajungând până la 1,8 metri lungime și până la 400 kg greutate.

Aceste reptile sunt și foarte longevive, putând depăși 200 ani, dacă trăiesc libere în natură, și cel mult 170 de ani în captivitate.

Dar țestoasele de pe insulele Galapagos constituie și sub alte aspecte o curiozitate. Din decembrie până în iunie, femelele depun ouă pe plaje, lăsându-și pe cont propriu puii ce vor ecloza Puțini din ei vor reuși să ajungă la apă, vor înota până la câteva mii de mile, iar apoi se vor întoarce să-și facă iarăși cuibul pe aceleași plaje unde s-au născut. Întoarcerea țestoaselor marine și ritualul depunerii ouălor reprezintă și o atracție deosebită pentru turiștii curioși.

Bineînțeles, aventura costă. Cheltuielile pentru două săptămâni pe insulă (numai transport, taxe, hotel – fără mâncare) se ridică la peste 800 de dolari de persoană.

Cu privire la fauna de pe insule, enciclopedia Wikipedia notează multe ciudățenii, din care aș cita:

  1. În arhipelag există 13 specii de cinteze care sunt endemice
  2. Iguanele marine sunt singurele iguane de acest fel din lume
  3. Pinguinul de Galápagos este singurul pinguin tropical din lume
  4. Specia de cormoran care nu zboară este cea mai mare specie din cele 29 existente pe glob și singura care și-a pierdut abilitatea de a zbura
  5. Există în arhipelag 800 de specii de moluște, dintre care 18% nu se mai găsesc în altă parte a globului
  6. În 1990, Galápagos a primit titlul de Sanctuar al Rechinilor și Balenelor
  7. Cetățenii altor țări pot sta în insule maximum 90 de zile fără să aibă nevoie de viză
  8. Doar patru dintre insule sunt locuite, acestea fiind: Isabela, Santa Cruz, Florena și San Cristobal
  9. Insulele sunt vulcanice. Au avut loc pe ele mai mult de 60 de erupții în ultimii 200 de ani. Cea mai recentă s-a produs în aprilie 2009
  10. Insulele se află pe placa tectonică Nazca, cu care plutesc pe masa de magmă și se deplasează spre est, datorită mișcării permanente a plăcii.
  11. În anii 1930, câțiva coloniști au dispărut în mod misterios, caz nerezolvat, dar cunoscut sub numele de Afacerea Galapagos.
ADVERTISING

Anul 1629: Regele Charles I al Angliei dizolvă Parlamentul. Urmează cei „11 ani de tiranie” în care n-a existat Parlament.

Anul 1661: La o zi după moartea prim ministrului său, cardinalul Jules Mazarin, regele Franței Ludovic al XIV-lea, în vârstă de 23 de ani, a luat în propriile mâini toate problemele guvernării. A guvernat cu autoritatea absolută a tronului, confirmată prin aforismul care a făcut legendă: L'État, c'est moi, tradus românește prin „Statul sunt eu”.

Anul 1855: Se inaugurează prima linie telegrafică din Țara Românească, București-Giurgiu, după care au urmat la scurt timp linii telegrafice de la București la Brașov, Brăila și Craiova, peste tot instalându-se și oficii telegrafice – primele din țară.

Anul 1871: Criză monarhică în principatul România: deranjat de manifestărilor antigermane din țară, principele Carol comunică Guvernului hotărârea sa de a abdica imediat. Totuși, după ce a ascultat opiniile miniștrilor, șeful statului  a revenit, cu două condiții:

  1. Constituirea unui nou guvern capabil să obțină votarea imediată a bugetului.
  2. Noul guvern să asigure o soluție viabilă pentru concesionarea terenurilor necesare pentru extinderea rețelei de căi ferate.

Guvernul liberal condus de Ion Ghica demisionează, iar principele aprobă noul guvern, condus de Lascăr Catargiu, care și-a asumat obligația de a duce la îndeplinire condițiile puse de șeful statului.

Anul 1876: Inventatorul telefonului, Alexander Graham Bell, a făcut cu succes primul apel telefonic, contactându-și asistentul, Augustus Watson, căruia i-a rostit prima comunicare telefonică din lume, cuvinte intrate în istorie: "Domnule Watson, vino aici; am nevoie de tine".

ADVERTISING

Anul 1899 : Un decret  promulgat de președintele Franței reglementează vitezele maxime acordate pentru circulația automobilelor:

  • În mediul rural deschis, viteza maximă este limitată la 30 km/h .
  • În zonele urbane, viteza maximă este limitată la 20 km/h .
  • Pentru a putea circula, deținătorul vehiculului este obligat să aibă asupra lui chitanța de plată a taxei de punere în circulație a vehiculului (documentul de înregistrare).
  • Șoferul trebuie să dețină asupra lui un certificat privind capacitatea de a conduce vehicule  (strămoșul permisului de conducere).

Asta-i tot, la atât s-a redus primul Regulament de circulație pe drumurile publice, acum fix 125 de ani.

Anul 1906: La Courrieres, Lens (Franța), s-a produs cea mai mare catastrofă minieră din istoria Europei, soldată cu moartea a 2.000 de mineri. După cele întâmplate, autoritățile franceze au dispus închiderea tuturor minelor de cărbune din zonă. Acestea au stat închise până în anul 1970, când s-au putut asigura măsuri de exploatare care să îndepărteze riscurile unor asemenea accidente.

Anul 1911 :  Determinarea fusurilor orare având la bază Greenwich Mean Time este adoptată în toate țările europene. În funcție de ele, fiecare țară și-a stabilit ora. Cel mai „lung” stat, care se întinde neîntrerupt pe cele mai multe fusuri orare a fost și este Rusia (11 fusuri).

Anul 1921: S-a născut soprana Arta Florescu, fostă prim solistă a Operei Naționale din București, descendentă dintr-o cunoscută familie de muzicieni români. Cu o voce de o limpezime rareori întâlnită, Arta Florescu a încântat auzul iubitorilor muzicii de operă din a doua jumătate a secolului trecut. Arta Florescu a strălucit în roluri precum Margareta (Faust), Violeta (Traviata), Lucia (Lucia din Lammermoor), Tatiana (Evgheni Oneghin), Desdemona (Othello), Nedda (Pagliacci), Tosca, Cio-Cio-San (Madame Butterfly) și multe altele.

A cântat pe scenele unor opere de prestigiu din Berlin, Bruxelles, Rio de Janeiro, Leipzig, Paris, Moscova, Sankt Petersburg și multe altele. A murit în București, la 6 iulie 1998.

Anul 1940: A murit prozatorul și dramaturgul rus Mihail Bulgakov, autorul cunoscutului roman Maestrul și Margareta.

Anul 1945: Bombardiere americane aruncă aproape 2.000 de tone de bombe incendiare asupra orașului japonez Tokyo, distrugând mari părți din capitala Japoniei și ucigând 100.000 de civili. A fost o încercare de a determina Japonia să capituleze fără un bombardament nuclear, care era în pregătire, ca un fel de„plan B”,

Dar Japonia și-a asumat sacrificiile și a rezistat eroic, ceea ce a dus în final la atacurile distrugătoare de la Hiroshima și Nagasaki.

Anul 1966: A avut loc, cu mare fast, căsătoria prințesei Beatrix (viitoare regină) a Olandei cu diplomatul german Claus von Amsberg. La 30 aprilie 1980, prințesa a devenit regină, iar, după o domnie de 33 ani, regina Beatrix a abdicat la 30 aprilie 2013, în favoarea fiului său, care a devenit regele Willem Alexander.

Anul 1969 : James Earl Ray, care a pledat vinovat pentru asasinarea pastorului baptist afro-american Martin Luther King, este condamnat la 99 de ani de închisoare. Teoretic, urma să fie eliberat în anul 2068, dacă nu murea între timp.

Anul 1974: Echipa de handbal masculin a României a câștigat campionatul mondial după ce a învins în finală echipa Germaniei de Est cu scorul de 14 - 12 și a devenit pentru a patra oară campioană mondială.

Anul 1976: Inculpatul Christian Ranucci, cetățean francez, este judecat și condamnat la moarte, pentru răpirea și uciderea minorei Marie-Dolorès Rambla, în vârstă de opt ani. Condamnatul a fost executat prin ghilotinare, în curtea închisorii din Naumettes (Franța).

În anul 1978, scriitorul și jurnalistul Gilles Perrault a publicat pe această temă o lucrare care a dat naștere unei aprinse controverse asupra vinovăției condamnatului. Mai mulți autori vor prelua ulterior teza inocenței lui Ranucci, susținând ipoteza unei erori judiciare, în timp ce alții vor căuta, dimpotrivă, să demonstreze vinovăția încă o dată, bazându-se, în special, pe elementele materiale adunate între timp.

Un comitet de sprijin a fost înființat în 1979 pentru a obține o revizuire a procesului Ranucci. Au fost depuse trei cereri în acest sens, dar toate au fost respinse succesiv în 1979, 1987 și 1991.

Anul 1998: După douăzeci și patru de ani în fruntea armatei chiliene, generalul Augusto Pinochet, în vârstă de 82 de ani, simbol al anilor întunecați ai dictaturii, își părăsește funcția supremă în stat, dar rămâne senator pe viață, conform constituției chiliene.

Anul 1998: Generalul Suharto a fost reales președinte al Indoneziei pentru un al șaptelea mandat de cinci ani, dar a demisionat la scurt timp după realegerea sa.

Anul 2002: Taiwanezul Liu Yung-yang, de 103 ani, și soția sa Liu Yang-wan, de 102 ani, dobândesc un record mondial: deținătorii celei mai lungi căsnicii din lume, cu 85 de ani de conviețuire, respectiv din 1917. Cuplul este din Taipei , Taiwan (între timp, doamna Liu Yang-wan a murit, în iulie 2003, la vârsta de 103 ani. În același an, a murit și soțul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇