Mica istorie: ziua de 9 martie în lume

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Anul 141 î.Hr.: Împăratul chinez Liu Che preia tronul și instalează dinastia Han. A fost suveranul Chinei timp de 54 de ani – un record care nu a fost doborât decât prin domnia împăratului Kangxi, după 1.800 de ani.

Anul 1454: Se naște Amerigo Vespucci, exploratorul italian al cărui nume a fost atribuit noului continent descoperit între Oceanul Atlantic și cel Pacific:  America. Numele lui Columb a rămas atribuit unui stat din America de Sud: Columbia.

Dar nu numai atât. Numele Columbia se regăsește astăzi în denumirea a sute de localități, insule, râuri, munți, regiuni, școli, colegii, universități, instituții, fundații, branduri de firme, a căror lungă listă poate fi consultată aici.

Anul 1661: Moare la Paris viitorul cardinal și om poliitic francez  Jules Mazarin, fost prim ministru francez, începând din anul 1642 și până la moartea sa din 1661.

S-a remarcat ca unul din  cei mai de seamă oameni de stat ai Franței medievale și un apropiat al longevivului rege Ludovic al XIV-lea, pe care l-a servit cu conștiinciozitate vreme de aproape două decenii.

Dar, pentru istorie, cardinalul Mazarin a rămas nu numai un politician de frunte, ci și un calificat colecționar de lucrări de artă și bijuterii, îndeosebi cu diamante. Colecțiile sale le-a lăsat prin testament regelui Ludovic al XIV-lea. Unele dintre ele se regăsesc astăzi în „Biblioteca Mazarină” din Paris sau în Muzeul Luvru.

Anul 1776: Economistul și filosoful scoțian Adam Smith publică lucrarea Avuția națiunilor, operă de  excepțională valoare în științele economice.

Anul 1796: La 9 martie al acestui an, generalul Napoleon Bonaparte s-a însurat cu Josephine de Beauharnais, văduva unui ofițer francez executat prin ghilotinare în timpul Marii Terori Iacobine. Noul mariaj a durat până când Napoleon, ajuns împărat, a început să fie preocupat de lipsa urmașilor, întrucât Josephine, care avea un fiu din primul mariaj, nu reușea să rămână însărcinată.

ADVERTISING

Hotărât să verifice dacă nu cumva este el lovit de sterilitate, împăratul și-a permis o aventură cu nobila poloneză Maria Walevska, de la care a avut un băiat. Încurajat de acest rezultat, Napoleon a divorțat de Josephine, căsătorindu-se cu o prințesă austriacă, pe care o considera demnă de rangul lui.

Și aceasta a născut tot un băiat. La abdicarea lui Napoleon, acest copil a devenit automat moștenitor al tronului imperial, dar nu a „domnit” decât simbolic, câteva zile: la tron se întorceau iarăși, încă o dată (și ultima), Bourbonii.  

Știind că, în aceste condiții, a existat deja un Napoleon al II-lea, următorul Napoleon, unul descendent din acel Beauharnais care fusese ghilotinat, încerca să restaureze el imperiul bonapartin,  zicându-și „al III-lea”.

Anul 1814: Se naște în satul Murânțî, din gubernia Kiev, viitorul poet ucrainean Taras Șevcenko, personalitate marcantă a culturii ucrainene și multilateral dotat  de natură, ceea ce i-a permis să profeseze ca pictor, scriitor, dramaturg, antropolog, etnograf.

Taras Șevcenko s-a născut într-o familie de șerbi (robi) pe moștia unor latifundiari ruși. Aceștia au remarcat aptitudinile deosebite ale tânărului lor sclav și l-au folosit pentru activități mai elevate decât cele administrate altora de condiția sa, ajutându-l și să se înscrie în școli.

Astfel, tânărul Taras a absolvit Academia Imperială de Arte din Sankt Petersburg, după ce rectoratul acestei instituții a intervenit la autoritatea competentă și a obținut ridicarea statutului de sclav, fără care evoluția sa în școală ar fi fost imposibilă.

ADVERTISING

Mai departe, și-a luat singur soarta în mâini, studiind mai întâi antichitatea clasică, apoi istoria Ucrainei și literatura națională în curs de formare. În acel timp, Șevcenko a început să scrie lucrări originale.

Un poem scris în limba ucraineană, despre viața dar și revolta celor oropsiți, a cimentat brusc reputația literară a lui Șevcenko și l-a transformat într-un gen de erou național și un simbol al simțului național ucrainean, recunoscut astăzi de poporul Ucrainei. 

Anul 1842: Noua operă a lui Giuseppe VerdiNabucco, are premiera la Milano. Succesul său îl plasează pe Verdi drept unul dintre cei mai importanți compozitori de operă din Italia. Publicul pleacă de la premieră fredonând obsesiva temă melodică din partitura corală a operei. O puteți reasculta, interpretată de corul operei Metropolitan din New York,  aici.

Giuseppe Verdi - Nabucco - Hebrew Slaves Chorus

Într-un entuziasm general, numele lui Verdi era pe buzele tuturor, parcă anume ajutat de soartă, pentru ca - printr-un banal acronim - să sugereze că se apropie ceasul unirii celor din peninsulă, sub steagul unui singur rege: Vitorio Emanuele, Re d’Italia. Ceea ce se potrivește, chiar mai bine în limba noastră: Victor Emanuel, Regele Italiei.  Descoperirea poate părea provocătoare în 1842, întrucât regatul unificat s-a proclamat abia în 1861. Între timp, acronimul cu semnificația VERDI a făcut legendă.

Anul 1890: Se naște Viaceslav Molotov, viitor politician de marcă  rus, fost ministru de Externe, un apropiat al lui Stalin, destituit în cele din urmă de către Nikita Hrusciov, unul dintre liderii URSS ajunși la putere după moartea „tătucului”.

ADVERTISING

Molotov a ajuns de și mai tristă amintire după ce a semnat din partea sovietică un celebru pact, încheiat cu Germania nazistă (reprezentată de ministrul german Ribbentrop), prin care aceasta din urmă îi lăsa mână liberă URSS cu privire la pretențiile asupra Basarabiei, asupra anexării Statelor Baltice și în ce privește împărțirea Poloniei juma’-juma’, între semnatarii Pactului.

În 1990, cu puțin timp înaintea dizolvării URSS, guvernul lui Mihail Gorbaciov a denunțat oficial Pactul Molotov-Ribbentrop, care nu mai are nicio valoare.

Anul 1934: Se naște rusul Iuri Gagarin, viitor cosmonaut sovietic, primul om de pe Terra care a fost lansat în spațiul cosmic la 12 aprilie 1961, navigând pe o orbită circumterestră, în condiții de imponderabilitate.

Iuri Gagarin a murit prematur, în urma unui accident aviatic și în condiții neelucidate până astăzi. Wikipedia relatează despre o versiune oficială, conform căreia, avionul MiG-15UTI în care se aflau Iuri Gagarin și copilotul Vladimir Sereghin s-a prăbușit în ziua de  pe 27 martie 1968,  în apropierea satului Novoselovo, regiunea Vladimir (190 km la est de Moscova).

Totuși, unii pun la îndoială împrejurările catastrofei. Există tot felul de bănuieli, care pornesc de la o simplă defecțiune tehnică mușamalizată și ajung până la un omor comandat, întrucât Gagarin devenise incomod pentru Leonid Brejnev, un nou succesor lui Stalin la Kremlin.

Anul 1942: Se naște Ion Caramitru, actor de teatru și film, regizor și politician, fost director al Teatrului Național dar cunoscut și ca urmare a apariției sale intempestive la televizor în decembrie 1989, pentru a-i anunța pe români știrea zilei: ”Ceaușescu a fugit”. Caramitru a trecut în neființă în anul 2021.

Anul 1944: Moare Grigore Antipa, biolog român, creatorul celui mai vast muzeu de științe naturale din România: muzeul din București care-i poartă numele.

Anul 1959: Păpușa Barbie își face debutul la Salonul de jucării de la New York. Păpușa cunoaște un succes fără precedent, ajungând să fie cea mai vândută jucărie din toate timpurile. Presa informează că, la nivelul anului 2010, au fost vândute peste un miliard de păpuși Barbie în peste 140 țări de pe planetă. Plus câte s-au mai vândut de atunci și până acum!

Barbie a fost nu numai o jucărie, ci un adevărat simbol în lumea păpușilor, cu reverberații și în cea reală, unde a reușit să trimită semnale privind tendințele în modă: doamnele își doreau să arate „ca păpușa Barbie”,

Anul 1961: Este lansat cu succes Sputnik 9, racheta care are la bord un câine și demonstrează că Uniunea Sovietică era pregătită să înceapă zborul spațial uman.

Anul 1961: Moare romancierul Cezar Petrescu, membru al Academiei Române, personalitate de mare prestigiu pentru literatura noastră din secolul XX. Îmi permit să amintesc câteva din romanele sale care au făcut epocă: Întunecare, Calea Victoriei, Greta Garbo, Ochii strigoiului, Duminica Orbului, Carlton, Oraș Patriarhal, Comoara regelui Dromichet, Aurul Negru etc.

Anul 1967: Fiica fostului lider al URSS Iosif Stalin, Svetlana Allilueva, s-a refugiat în SUA prin ambasada americană din India.

Anul 1976:  ”Masacrul de la Cavalese”: douăzeci și două de persoane au murit când un avion EA-6B Prowler al marinei americane a tăiat un cablu care susținea gondolele zonei de schi de la Cavalese (Tirolul italian). La timpul său, cazul era catalogat ca fiind cel mai grav accident de telecabină înregistrat până atunci.

Ulterior, pilotul avionului și navigatorul său au fost judecați în Statele Unite, dar nu au fost găsiți vinovați nici de omor involuntar, nici de omucidere prin neglijență, așa cum fuseseră învinuiți. Paisprezece ani mai târziu, în 2012, când termenul de prescriere era demult depășit, navigatorul mărturisea că, imediat după întoarcerea la baza americană, a ars banda care conținea dovezi incriminatoare.

Mai târziu, personalul de la bord a fost găsit vinovat de obstrucționarea justiției și comportament nepotrivit, dar singura măsură a fost eliberarea din Marină a celor incriminați.

Anul 1991: Noul Tratat al Uniunii Europene a pus bazele conceptului de monedă unică  (EURO, care a intrat în folosință în prima zi a anului 2002).

Anul 1991: La Belgrad, au loc demonstrații masive împotriva fostului șef de stat Slobodan Milošević. Doi oameni sunt uciși iar tancurile au ieșit pe străzi. În cele din urmă, Miloșevici, urmărit de Tribunalul de la Haga, care emisese un mandat de reținere pe numele lui, a fost prins și supus cercetărilor. Nu a fost judecat, întrucât a murit în detenție.

Anul 2011: Are loc ultima aterizare a Navetei spațiale de cercetări științifice Discovery, care își încetează activitatea după 39 de zboruri.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇