Mica istorie: 4 iulie - Ziua Independenței Statelor Unite ale Americii

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Anul 362 î.HrAre loc bătălia de la Mantinea, dintre tebani și spartani, aceștia din urmă aliați cu mentineenii. Având efective mai bine instruite și mai numeroase, nu le-a fost greu celor din Teba, conduși de generalul Epaminondas, să obțină victoria.

Dar învingătorii n-au reușit să tragă foloasele succesului lor. Comandantul lor suprem Epaminondas a fost rănit și a murit, ceea ce a demoralizat trupele și a descurajat comandanții. Aceștia au dat ordin de retragere și până la urmă învingătorii au trebuit să ceară pace, oferind condiții avantajoase celor înfrânți.

Însuși Epminonas, aflat pe patul de moarte, le-a cerut celor din jur să renunțe la orgolii și să ceară pacea.

Anul 1054: O supernovă, numită SN 1054, este observată de către chinezi, japonezi, americanii nativi, plus astronomii persani și arabi ca fiind suficient de luminoasă pentru a fi văzută în timpul zilei. Resturile sale formează Nebuloasa Crabului.

Anul 1187  Are loc celebra bătălie de la Hattin. Contextul a apărut de la cucerirea Ierusalimului de către cruciați (anul 1099),  iar în anul următor invadarea Siriei și a Levantului, tot de către oștile creștine. Recucerirea în primul rând a Ierusalimului a devenit scopul principal al Jihad-ului, războiul sfânt. 

În 1187, musulmanii s-au organizat în jurul sultanului Saladin, conducătorul Egiptului, care i-a chemat pe toți să se alăture Jihad-ului pentru recucerirea Ierusalimului. A urmat bătălia de la Hattin, marcată cu o victorie spectaculoasă a oștilor musulmane, ceea ce a distrus puterea militară a statelor creștine din Orientul Mijlociu și a asigurat continuitatea stăpânirii islamice în zonă, pe următoarele secole.

ADVERTISING

Anul 1253Are loc bătălia de la Westkapelle, unde s-au înfruntat armata comitatului Olanda cu cea a comitatului Flandra. Ea a costat viețile a peste 20.000 de luptători din ambele părți și s-a soldat cu una dintre cele mai grele înfrângeri pe care le-a suferit vreodată armata flamandă.

Anul 1456: Sultanul Mehmed al II-lea încearcă printr-o campanie fulger să subjuge Regatul Ungariei. El începe asediind Belgradul și fortărețele puternice de la graniță, însă sârbii rezistă eroic, replicând dur la fiecare atac al sultanului, până când acesta se declară învins, după o ultimă confruntare din noaptea de 22 spre 23 iulie.

Umilit, sultanul este nevoit să-și retragă trupele – mai bine zis, supraviețuitorii – și să se întoarcă la Constantinopol.

Anul 1534Christian al III-lea este proclamat rege al Norvegiei și Danemarcei la biserica din orașul Rye. De domnia lui se leagă implementarea reformei protestante în această zonă.

Anul 1776: A fost adoptat un document crucial nu numai pentru Statele Unite al Americii:  Declarația de independență a SUA.  Declarația este un document prin care cele treisprezece colonii ale Marii Britanii din America de Nord s-au declarat independente de Regatul Unit al Marii Britanii, explicând totodată clar motivul pentru care au făcut-o.

Documentul a fost ratificat de Congresul Continental în ziua de 4 iulie 1776. Originalul semnat olograf de delegații Congresului se găsește expus permanent în clădirea Arhivelor Naționale (National Archives) din capitala Statelor Unite, Washington, D.C..

N-aș încheia aceste rânduri, fără să citez un pasaj din preambulul Declarației, ca un fel de expunere de motive:

ADVERTISING

« Noi considerăm ca adevăruri evidente faptul că toți oamenii sunt egali, că ei sunt înzestrați de Creator cu anumite Drepturi inalienabile, că printre acestea sunt Viața, Libertatea și căutarea Fericirii. Că, pentru a asigura aceste drepturi, guvernele sunt instituite printre oameni, izvorând puterile lor doar din consimțământul celor guvernați, că atunci când orice formă de guvernare devine distructivă acestor scopuri, este dreptul poporului de a o modifica sau elimina, și să instituie o nouă guvernare, stabilindu-i fundamentul pe astfel de principii și organizându-i puterile în asemenea formă, încât să pară că astfel se asigură Siguranța și Fericirea. »

Anul 1807: Se naște Giuseppe Garibaldi, general și om politic italian.

Anul 1826: O coincidență bizară: Thomas Jefferson, al 3-lea președinte al Statelor Unite, moare în aceeași zi cu John Adams, al 2-lea președinte al Statelor Unite, și anume în ziua celei de a 15-a aniversări a adoptării Declarației de Independență a Statelor Unite, ziua de 4 iulie anul 1826.

Thomas Jefferson a murit la Monticello, statul Virginia, la vârsta de 83 de ani, iar John Adams a decedat la Quincy, Massachusetts și avea, tot la acea dată, vârsta de 60 de ani.

Anul 1827În statul New York din cadrul SUA a fost abolită sclavia.

Anul 1854: S-a născut Victor Babeș, bacteriolog și morfopatolog român, fondator al școlii românești de microbiologie, membru al Academiei Române.

Anul 1862: În timpul unei plimbări cu barca pe Tamisa, scriitorul britanic Charles Lutwidge Dodgson, de profesie fotograf dar cunoscut publicului mai ales prin pseudonimul său literar Lewis Carroll, își dă drumul imaginației sale debordante și își creează din închipuirea sa Aventurile în Țara Minunilor ale fetiței Alice.

ADVERTISING

Acolo, în barca de pe Tamisa, se năștea unul dintre cele mai populare bestseller-uri ale literaturii pentru copii și nu numai. Se pare că scopul urmărit de autor nu era celebritatea sa, el nu țintea nemurirea, ci doar intenția de a o distra pe fetița  Alice Liddell și pe surorile ei.

Nu mă voi opri la unele speculații din presă cum că autorul romanului i-ar fi acordat prea multă atenție atât fetiței Alice (pare de vreo 7-8 ani), cât și surorilor ei. Este vorba de simple bănuieli, insinuări și ipoteze – niciuna dovedită cu probe serioase.

Anul 1864: În Capitală s-a emis un decret domnesc privind înființarea Universității de Stat din București, care reunea într-o singură instituție și o singură clădire facultățile de Drept, Științe și Litere. Primul rector al Universității a fost juristul Gh. Costaforu.

Anul 1876: S-a creat, la București, "Societatea Națională de Cruce Roșie din România". La 23 august același an, societatea a fost recunoscută de Comitetul Internațional al Crucii Roșii de la Geneva.

A fost o inițiativă personală a principelui Dimitrie Ghica, care, alături de personalități precum Dimitrie A. SturdzaGrigore CantacuzinoCarol Davila, A. Fotino și Panait Iatropol, a organizat Societatea de Cruce Roșie din România (CRR), cu sediul în localul Spitalului Colțea, din București.

Astăzi, Societatea Națională de Cruce Roșie din România este o organizație umanitară,  neguvernamentală, apolitică, bazată pe voluntariat, care oferă asistență de urgență, în caz de dezastre, precum și educație în domeniul sanitar în România. Este afiliata națională a Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie.

Anul 1898: Cu puțin timp înainte de ora 5 dimineața, nava franceză de pasageri La Bourgogne se scufundă după ce s-a ciocnit cu nava britanică de navigație Cromartyshire, la sud de insula Sable, în timpul unei cețe dense. Din cele 730 de persoane aflate la bord, doar 173 supraviețuiesc, printre care o singură femeie din 300 câte se aflau pe navă (după unele informații, este vorba de 30 de copii, în majoritate însoțiți de mamele lor).

Presa vremii comenta cu acest prilej comportarea călătorilor și a echipajului, vis a vis nu numai de legea scrisă, valabilă în lumea întreagă, dar și cu legea etică și morală, uneori nescrisă, care ar trebui să fie la fel de valabilă. Toate reglementările recomandă cu privire la prioritatea celor care se salvează în caz de dezastre: „Întâi femeile și copiii, apoi ceilalți”.

Și acum, cu gândul la principiile etice și ale moralei, să recapitulăm cele petrecute:

Niciun copil din cei 30 n-a fost salvat, au pierit toți, deși aveau prioritate.

  • Din cele 300 de femei aflate la bord, s-a salvat una singură. Așadar, 299 de femei, care aveau și ele prioritate, au dispărut în valuri.
  • Între cei 173 supraviețuitori n-a fost decât o singură femeie și niciun copil.
  • Calculul arată că, dacă din 750 de călători, 30 erau copii (care nu s-au salvat), iar 300 erau femei (din care s-a salvat una singură), restul de 420 de călători erau bărbați, din care 172 au reușit să se salveze ei primii, privind cum se scufundă cu vasul copiii, soțiile sau mamele lor.
  • Cum se poate așa ceva: Se poate pentru că prioritățile sunt în teorie. În practică este legea junglei, formulată poate mai elegant de predecesorii noștri latini: homo homini lupus. Adică, omul este lupul oamenilor.

Anul 1911: Vara a demarat sălbatic, cu un val de căldură care a făcut ravagii în America de Nord și care a început să pârjolească Europa. Ziarele vremii vorbeau despre 78 de persoane decedate din cauza arșiței. Câte vor mai deceda, nu se știe. Dar, atenție, acum o sută de ani, nu începuse încălzirea globală.

Anul 1914: La Viena au loc funeraliile arhiducelui Franz Ferdinand și ale soției sale Sofia, la șase zile după asasinarea lor la Sarajevo.

Anul 1918: Sultanul Mehmed al V-lea moare la vârsta de 73 de ani și este urmat la tronul Imperiului Otoman de fratele său, Mehmed al VI-lea.

După cum se știe, Marea Adunare Națională a Turciei a desființat sultanatul la 1 noiembrie 1922, iar Mehmed al VI-lea a fost expulzat din Constantinopol. Plecând la bordul vasului de război britanic Malaya, pe 17 noiembrie, a ajuns în exil în Malta, iar, mai târziu, pe Riviera italiană.

El va fi ultimul sultan al Porții. Astfel, după 631 de ani de stăpânie otomană, sultanatul devine istorie, iar Turcia devine republică, sub președinția lui Kemal Pașa, o personalitate de seamă în noua structura de putere din țară.

Anul 1923: Se naște scriitorul român de origine evreiască Haralamb Zincă, pseudonimul literar al lui Hary Isac Zilberman, autor de romane polițiste, cărți-document, nuvele, eseuri.

Anul 1927: S-a născut actrița italiană Gina Lollobrigida, personalitate cu puternic impact public, binecunoscută și publicului român din filmele care au rulat pe ecranele bucureștene sau pe cele din provincie. Îmi permit să reamintesc câteva titluri care au făcut epocă:

Gina Lolobrigida a decedat în anul 2023, la 96 ani.

Anul 1928: Marea Britanie: Este acordat dreptul deplin de vot pentru femei.

Anul 1934Moare Marie Curie, fiziciană și chimistă franceză de origine poloneză, dublu laureată a Premiului Nobel (Nobel pentru fizică  în 1903 și Nobel pentru chimie în 1911).

Anul 1940: Moare cel mai înalt om din lume, declarat ca atare și înscris în Cartea Recordurilor. Robert Wadlow, cetățean american, măsura înălțimea de 2,72 m.

Anul 1941Trupele naziste au masacrat oameni de știință polonezi și scriitori în orașul Lwów (astăzi Liov, în Ucraina).

Anul 1946: România și Marele Ducat al Luxemburgului au reluat relațiile diplomatice la nivel de delegație.

Anul 1950: Are loc prima emisie a postului de radio Europa Liberă, care a început să transmită anume pentru Europa de est informații corecte despre evenimentele politice la zi, cenzurate politic de autoritățile comuniste ale statelor comuniste.

Anul 1954: Germania câștigă Campionatul Mondial de Fotbal, desfășurat în Elveția. Scorul hotărâtor a rezultat după meciul cu Ungaria - 3:2.

Anul 1957: S-a înființat, la București, Arhiva Națională de Filme.

Amil 1960: A fost inaugurat noul steag american, în urma admiterii statului Hawaii ca cel de-al 50-lea stat al SUA, în august 1959.

Anul 1970: România și Costa Rica au stabilit relații diplomatice la nivel de ambasadă.

Anul 1987: A intrat în funcțiune pasajul Lujerului, cu o lungime de 800 m, din care 400 m sunt acoperiți,  iar restul de 400 m reprezintă spații de intrare și respectiv de ieșire din subteran.

Anul 1987: În Franța, fostul șef al Gestapo-ului Klaus Barbie (poreclit "Măcelarul din Lyon") este condamnat la închisoare pe viață, pentru crime împotriva umanității.

Anul 1997: Nava spațială americană Pathfinder a coborât lin pe planeta Marte.

Anul 1998: Japonia lansează sonda Nozomi pe Marte și se alătură, astfel, Statelor Unite și Rusiei în lista națiunilor care explorează spațiul extratarestru.

Anul 1999: Doi jefuitori de situri arheologice au găsit în Germania Discul ceresc de la Nebra, care este considerat a fi cea mai veche reprezentare concretă din lume a cerului.

Anul 2002Atac terorist pe Aeroportul Internațional Los Angeles: un bărbat de 41 de ani a împușcat două persoane și a rănit alte cinci persoane, dintre care patru prin împușcare și una prin înjunghiere. Atacatorul a murit, ucis la rândul lui de către un agent de securitate.

Anul 2004 : S-a pus piatra de temelie la One World Trade Center, o clădire nouă, amplasată la New York,  în locul blocului-turn distrus în actul de terorism din septembrie 2001.

Anul 2005: Sonda spațială NASA Deep Impact a fotografiat impactul deliberat al unui corp de mare viteză al unui element asupra cometei Tempel 1.

Anul 2006: Coreea de Nord testează patru rachete cu rază scurtă, una cu rază medie și una cu rază lungă de acțiune Taepodong-2. Conform relatărilor, racheta cu rază lungă de acțiune Taepodong-2 a eșuat în aer deasupra Mării Japoniei.

Anul 2009: Coroana Statuii Libertății se redeschide pentru public, după opt ani de închidere din motive de securitate în urma atacurilor din 11 septembrie 2001.

MEMENTO:

Sărbători Naționale:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇