Mica istorie: 3 iulie - Ziua când televizorul se anunța colorat, dar nici în alb-negru nu funcționa

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Anul 324: Bătălia de la Adrianopole: împăratul roman Constantin I cel Mare îl înfrânge pe bizantinul Licinius, care fuge din Bizanț. El încearcă să-și refacă flota distrusă de Crispus, fiul lui Constantin, dar este prins de acesta, făcut prizonier și, în cele din urmă, executat la Salonic.

În ceea ce îl privește pe Constantin, acesta și-a acumulat succese militare, câștigând și alte bătălii pe uscat și pe mare, întărindu-și autoritatea suficient pentru a se consacra unei probleme interne, care se cerea rezolvată urgent: problema recunoașterii creștinismului ca religie de stat și încetarea oricărei prigoane împotriva creștinilor.

Acțiunea i-a reușit, iar Biserica Creștină, recunoscătoare pentru felul cum a susținut împăratul interesul creștinătății, l-a sanctificat atât pe el, cât și pe soția sa, Elena. Îi prăznuim și noi, în fiecare an, de 21 mai.

Anul 993: Prima atestare documentară a orașului Potsdam. Este un oraș-satelit, aflat în imediata vecinătate a Berlinului și celebru datorită – printre altele – parcului istoric Sanssouci, un complex muzeal ce se întinde pe o suprafață de aproximativ 290 de hectare.

În secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, Frederic cel Mare și Frederic William al IV-lea au înălțat construcții în stilurile de arhitectură rococo și clasic, cu grădini superbe, a căror piesă centrală o reprezintă terasele reliefului local, împreună cu palatul propriu zis, Sanssouci.

Cine are curiozitatea să viziteze Potsdam va avea surpriza să constate că nu-i ajung nici pe departe zilele de vacanță, ca să vadă acolo tot ce este demn de văzut. Dar se pare că nimic nu-ți copleșește în așa măsură emoția, precum vizitarea palatului Cecilienhof, renumit și pentru faptul că acolo a fost locația Conferinței de la Potsdam din anul 1945, când liderii Uniunii Sovietice, Regatului Unit și Statelor Unite au luat decizii importante care vor definitiva frontierele de după cel de-Al Doilea Război Mondial ale Europei și ale Asiei.

ADVERTISING

Cecilienhof, ca parte din Palatele și Parcurile de la Potsdam și Berlin, constituie din anul 1990 un site al Patrimoniului Mondial UNESCO.

Anul 1608: Exploratorul francez Samuel de Champlain a înființat orașul Quebec (Canada). I s-a mai spus și "părintele Noii Franțe", după ce a fost numit de regele Ludovic al XIII-lea în funcția de guvernator general al Canadei, pe care a ocupat-o până la moarte.

Anul 1849: Trupele de intervenție franceză și spaniolă cuceresc Roma și restabilesc Statele PapaleRepublica Romană este abolită cu forța.

Anul 1866Războiul austro-prusac este decis de bătălia de la Königgrätz, care se termină cu victoria prusacilor și va duce la preluarea de către Prusia a națiunii germane proeminente din Imperiul austriac.

Anul 1883: S-a născut praghezul Franz Kafka, scriitor evreu de limbă germană. Ca prozator de top al literaturii secolului XX, Kafka a influențat covârșitor întreaga literatură a continentului european. Dominate de mesaje care generau multiple interpretări, operele sale cuprind viziuni halucinante, grotești și tragi-comice asupra realității, caracteristice expresionismului și suprarealismului.

Printre cele mai de seamă creații kafkiene, se numără romanele ProcesulCastelul și America, nuvela Metamorfoza sau povestirile VerdictulColonia penitenciarăUn artist al foameiUn medic de țară și Marele zid chinezesc.

Anul 1886: Inginerul german Karl Benz creează oficial vehiculul "Benz Patent Motorwagen", un dispozitiv pe patru roți, conceput anume pentru a fi propulsat de un motor cu explozie în patru timpi.

Anul 1898Joschua Slocum devine primul navigator solitar care realizează înconjurul complet al Pământului.

ADVERTISING

Anul 1906: Se naște Horia Sima, politician român, ajuns lider al Mișcării Legionare după ce liderul suprem Codreanu decedase în condiții neelucidate, dar care păreau să ducă la regele țării, Carol al II-lea.

După puciul nereușit din ianuarie 1941, când încercarea de a răsturna regimul generalului Antonescu a eșuat, Horia Sima și-a căutat salvarea în Germania, unde conta pe prietenia sau măcar pe susținerea lui Hitler. Dar nu s-a ales nici cu una, nici cu alta: Fuhrerul a refuzat să-i acorde orice atenție și l–a închis într-un lagăr, unde a așteptat sfârșitul conflagrației.

Anul 1928: Scoțianul John Logie Baird  a anunțat pentru prima dată în cadrul societății Baird Television Development Company principiul televiziunii în culori. La acea dată chiar și televiziunea alb/negru era încă la începuturile ei. Dar una este cercetarea de laborator și alta este lansarea comercială a unei noi tehnologii.

Portalul Wikipedia punctează evoluția lansării în România a televiziunii alb/negru și color. Iată un extras cu câteva momente de referință:

  • 1956 – Au loc primele emisiuni de televiziune în România – deocamdată experimentale.
  • 1958 – Apar primele emisiuni de știri.
  • 1959 – Ziarele anunță că Televiziunea Română are primii 1.000 de abonați.
  • 1965 – Televiziunea Română are 500.000 de abonați.
  • 1968 – Televiziunea Română are 6 studiouri și un număr de 700 salariați. Emite 3.000 de ore pe an. Încep emisiuni experimentale cu cel de al doilea program – TVR-2.
  • 1970 – Televiziunea se mută în noul sediu, din Calea Dorobanților. Numărul abonaților a crescut la 1,5 milioane.
  • 1983 – La data de 23 august 1983, începe transmisiunea zilnică a programelor color.
  • 1985 – Dar, vai, pentru a reduce consumul de energie, autoritățile au anunțat reducerea programul de emisie la două ore pe zi.
  • decembrie 1989 – Televiziunea română este singura televiziune din lume care transmite în direct o schimbare de regim politic.
  • 1993 – TVR devine membră a Uniunii Europene de Radio și Televiziune (UERT).
  • 1997 – Începe transmisia digitală.
  • 2008 – TVR lansează canalul TV experimental TVR HD.
ADVERTISING

Anul 1932: Se naște Coca Andronescu, actriță română de top, decedată în 1998. Unii români poate și-o mai amintesc în episoadele de mare popularitate „Tanța și Costel”, localizate la Lehliu-Gară, unde a excelat alături de cel care i-a fost coleg și îndrumător, Octavian Cotescu.

Anul 1933: Moare Mihail C. Șuțu, istoric și numismat de top român, membru titular al Academiei Române. În perioada 18 noiembrie 1899 - 31 decembrie 1904 a fost guvernator al Băncii Naționale a României.

Anul 1935: Moare André Citroën, inginer și om de afaceri francez, fondatorul companiei Citroën. În contemporaneitatea noastră firma Citroën a fost cea cu care a colaborat statul român în ultimii ani de dictatură pentru producția de automobile de mic litraj – faimoasele Oltcit – la care recurgeau românii, atunci când nu-i țineau curelele să-și cumpere o „mașină de lux”: Dacia.

Amul 1940Atacul de la Mers-el-Kébir - în Operațiunea cu nume de cod Catapultun grup naval britanic a distrus o mare parte a flotei franceze (aliată!), pentru ca aceasta să nu cadă în mâinile germanilor.

Anul 1941: Al Doilea Război Mondial: Stalin anunță oficial planul pe perioada verii pentru combaterea invaziei germane. Planul era iluzoriu: armata sovietică nu avea armamentul necesar ca să-l poată contrapune celui german, nu avea nici strategi și tacticieni la nivelul inamicului. Avea numai carne de tun, cu care s-a apărat până când germanii au ajuns în Caucaz și pe malul Volgăi.

Soarta războiului a început să se întoarcă numai atunci când, conform înțelegerilor, a început să sosească în Uniunea Sovietică tehnică de luptă anglo-americană performantă, transmisă – ce curaj! – peste ghețurile veșnice polare, prin portul Murmansk de la Marea Albă. 

Anul 1944: Al Doilea Război Mondial: orașul Minsk, capitala RSS Belarus, este eliberat de sub controlul nazist de trupele sovietice în timpul Operațiunii Bagration.

Anul 1962Președintele de Gaulle a anunțat oficial recunoașterea de către Franța a statului independent numit Algeria.

Acțiunile care urmau să ducă la independență au început prin anul 1954, când Frontul de Eliberare Națională (FLN) a demarat un război de gherilă pentru independența Algeriei. După aproape un deceniu de lupte, atât în zona urbană cât și în cea rurală, insurgenții au înregistrat victorii de proporții, în anul 1962.

Majoritatea celor 1.025.000 de pieds-noirs („desculți”), precum și aproape 100.000 harkis (musulmani algerieni care serveau în armata franceză), formând împreună aproape 10% din populația țării în 1962, au părăsit Algeria în câteva luni, pentru a se stabili în Franța, la mijlocul acelui an.

În 1965, primul președinte al noii Republici Algeriene, conducătorul FLN Ahmed Ben Bella, a fost înlocuit de fostul său aliat, ministrul Apărării, Houari Boumédiènne. A urmat o perioadă de stabilitate, care a durat 25 de ani.

Dar, deodată, în 1990, s-a iscat în toată țara un violent război civil după ce armata a încercat să nu permită unui partid politic islamist, Frontul Salvării Islamice, să preia toată puterea după primele alegeri  multipartide din țară.

Au murit atunci, ucise, peste de o sută de mii de persoane, majoritatea în masacre provocate asupra civililor, în cadrul luptelor de gherilă sau prin intervenția Grupului Islamic Înarmat.

În prezent, situația pare calmă, iar Algeria este una din țările cu resurse bogate: sectorul hidrocarburilor creează 60% din veniturile pentru buget, 30% din produsul intern brut și peste 95% din veniturile din export. Algeria este al doilea mare exportator de petrol din lume, iar rezervele ei omologate de petrol o fac să fie catalogată ca a 14-a țară din lume sub acest aspect.

Anul 1962: Se naște Tom Cruise, actor american. Este un adevărat miracol al Hollywood-ului, distins cu nenumărate premii, printre care un Palme d'Or de onoare și trei premii Globul de Aur, plus patru nominalizări la premiile Oscar

Filmele sale au obţinut de peste 5 miliarde de dolari în America de Nord și peste 12 miliarde de dolari în întreaga lume. Este considerat unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți actori ai tuturor timpurilor și, în același timp, unul din cei mai bine plătiți interpreți din lume.

Anul 1988: S-a finalizat Podul Fatih Sultan Mehmet din Istanbul, al doilea pod peste Bosfor. Astfel, Turcia și-a asigurat, la nivelul anului 1988, o a doua conexiune între spațiul continental european și cel asiatic.

Anul 1988Zborul 655 al Iran Air, un Airbus A300 cu 290 pasageri la bord, este doborât de crucișătorul USS Vincennes în zona Golfului Persic. Toți cei 290 de pasageri și membri ai echipajului au decedat.

Anul 1990: Adunarea generală a Academiei Române reprimește 72 de membri corespondenți (literați, istorici, oameni de știință) cărora li s–a retras această calitate în timpul regimului comunist sau care au fost privați de ea pe nedrept între 1948–1989.

Anul 2013: O lovitură de stat militară determină răsturnarea de la putere a președintelui egiptean Mohamed Morsi, după patru zile de proteste în întreaga țară, proteste care solicitau demisia lui Morsi. Cu titlu extraordinar, președinția statului a fost preluată de președintele Curții Constituționale Supreme din Egipt, Adly Mansour.

Anul 2013: Moare Radu Vasile, politician român, fost prim-ministru al României, cel care l-a înlocuit pe premierul Victor Ciorbea, atunci când acestuia i s-a cerut imperios demisia. Din activitatea premierului Radu Vasile, este de reținut momentul când, folosind buna cale a tratativelor, a reușit să stopeze la Călimănești iureșul unei mineriade, declanșată în Valea Jiului și plecată cu hotărâre ca să atace Capitala.

Atunci, premierul Radu Vasile s-a dovedit un bun negociator, dar și politician abil, propunându-le minierilor, ca locație pentru tratative, mănăstirea Cozia, un loc pitoresc, dar totodată spațiu ecleziastic, care predispune la concesii și înțelegeri, nu la scandal, cu cuțitele pe masă.

MEMENTO:

Sărbătoare națională:

  • România: Ziua Justiției

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇