Mica istorie: 30 iunie - Ziua când se publica teoria lui Einstein despre relativitate

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Anul 1685: Se naște John Gay, remarcabil poet și dramaturg englez.

Anul 1789: Se naște Horace Vernet, pictor francez. A avut, ca subiecte predilecte, scene cu  bătălii, portrete și teme orientaliste.

Anul 1859: Acrobatul francez Charles Blondin a traversat cascada Niagara, mergând pe o funie, pe o distanță de 340 de metri.

În același an, încântat de succes, acrobatul a repetat experiența legat la ochi. A fost un suspans general, dar demonstrația s-a terminat cu succes. Probabil îmbătat de aburii succesului, Blondin a început să inventeze cele mai năstrușnice moduri de a-i distra pe turiști: traversarea cu capul într-un sac, traversarea purtând în spate o altă persoană (managerul său, Harry Colcord) sau traversarea șezând pe un scaun și cu picioarele pe frânghie.

I-a mers de fiecare dată. Dar, cu altă ocazie, încercând în anul 1860, o performanță asemănătoare în  Dublin, Irlanda, frânghia s-a rupt, accidentând mortal doi muncitori care lucrau pe o schelă din apropiere. Ei bine, Charles Blondin, deși căzuse de la o înălțime considerabilă, a scăpat nevătămat.

Acrobatul a murit la vârsta de 72 de ani, cum s-ar zice, „de bătrânețe”, după ce a fost căsătorit de trei ori și a avut opt copii.

ADVERTISING

Anul 1977: S-a născut Monica Iacob-Ridzi, politician român. Numele ei este legat de un proces penal, unde Monica Iacob Ridzi, fostă ministru al Tineretului și Sporturilor, a fost condamnată pe 16 februarie 2015 la 5 ani de închisoare cu executare de către Înalta Curte de Casație și Justiție. Sentința era definitivă.

Cercetarea penală a fost declanșată în urma anchetei publicate de Gazeta Sporturilor în 16 iunie 2009, potrivit căreia festivitățile organizate de Ministerul Tineretului si Sporturilor cu ocazia Zilei Tineretului, care au avut un buget de circa 600.000 de euro, au fost încredințate fără licitație unor companii private. 

După ce a executat doi ani și opt luni din pedeapsă, Monica Iacob Ridzi a fost eliberată condiționat, iar recent, Instanța Supremă a decis reabilitarea judecătorească a fostului ministru al Tineretului și Sporturilor.

Dacă decizia va rămâne definitivă, condamnarea va fi ștearsă din cazierul judiciar al fostului ministru.

Anul 1893: S-a născut Walter Ulbricht, președinte al Republicii Democrate Germane.

Din 1950 și până în 1971, Ulbricht a condus Comitetul Central SED, având cea mai mare și necontestată putere de decizie în politica statului est-german. Învestit cu această putere și cu aprobarea sovietică, el a modelat noua politică de instaurare a socialismului în Germania Răsăriteană, exact așa cum i s-a cerut de la Kremlin.

ADVERTISING

Walter Ulbricht a fost omul prin ale cărui ințiative și ordine directe a fost construit Zidul Berlinului, în anul 1961. Zidul a persistat ca o rușine timp de peste un sfert de secol, până în 1989, când a fost demolat cu entuziasm de populație.

Anul 1900: S-a născut Gheorghe Vrănceanu, matematician român de repurație internațională, membru al Academiei Române. Cercetările sale în diferite domenii ale matematicilor moderne au ajuns în străinătate, rezultatele muncii sale fiind preluate de numeroși matematicieni străini, pentru a fi aplicate în propriile lor concepte din diferite ramuri ale matematicii.

Portalul Wikipedia notează că unele rezultate ale profesorului Vrănceanu au influențat opera altor matematicieni de referință la nivel global, precum: T. Y. Thomas, V. V. Wagner, K. Yano, A. G. Walker, K. Nomizu, S. Kobayashi.

Anul 1905Albert Einstein publică lucrarea „Asupra electrodinamicii corpurilor în mișcare", cunoscută astăzi ca teoria relativității. Dar nu numai cu această lurcare s-a lansat Einstein în anul 1905. El a șocat contemporaneitatea, prezentând patru diferite lucrări inovatoare, lansate în același an. Ele se refereau la:

ADVERTISING
  1. Explicarea efectului fotoelectric, prin referire la energia cuantelor de lumină. Aceasta a fost singura descoperire specifică, menționată în motivația cu care i-a fost acordat lui Einstein Premiul Nobel pentru Fizică în 1921.
  • Explicarea mișcării browniene, explicare ce abia i-a determinat pe fizicienii reticenți la acea dată cu privire la structura materiei să accepte existența atomilor, pe care o contestau până atunci.

Mi-am permis să intru în unele detalii, întrucât aceste patru lucrări, împreună cu mecanica cuantică și teoria ulterioară a relativității generale, dezvoltată tot de Einstein, reprezintă fundamentul fizicii moderne.

Dar Einstein n-a excelat numai în domeniul rigid a formulelor din fizică și matematică. Este celebru și pentru aforismele sale, din care voi aminti numai câteva, poate mai puțin cunoscute:

  • "Bunul simț este o colecție de prejudecăți dobândite până la vârsta de 18 ani".
  • "Slăbiciunea in atitudine devine curând slăbiciune de caracter".
  • "Nu putem rezolva probleme folosind același tip de gândire ca atunci când au fost create".
  • "Educația este ceea ce rămâne după ce ai uitat tot ce ai învățat la școală".

Anul 1908: Are loc fenomenul Tunguska în Siberia. În ziua de 30 iunie 1908, la ora locală 7:14, s-a produs o explozie de proporții încă nemaiîntâlnite, care a înspăimântat populația dintr-un ținut întreg prin bubuitura produsă, a distrus vegetația din zonă (din fericire, nelocuită) și a cărei undă de șoc s-a resimțit aproape pe toate continentele planetei.

Varianta cea mai verosimilă cu privire la eveniment pare să se refere la un meteorit, care a traversat atmosfera terestră, căzând în zona Tunguscă, unde s-a dezintegrat după contactul cu solul. Dar nu s-au găsit în toată Siberia urme concludente ale respectivului meteorit, ceea ce permite să gândim și la alte cauze.

Anul 1909:  Se naște compozitorul și muzicologul român de origine evreiască Paul Constantinescu, membru corespondent al Academiei Române.

Compozitorul a manifestat o preocupare constantă pentru folclorul românesc și melosul bizantin, devenind un cercetător pasionat al valorilor folclorice preocupat în a le aplica în propriile forme sonore, originale și novatoare.

Creația sa, deosebit de fecundă și de variată, cuprinde opere („O noapte furtunoasă”. „Meșterul Manole”  „Pană Lesnea Rusalim”), poemul coregrafic „Nunta în Carpați”, muzică simfonică (concerte, simfonii), muzică religioasă, muzică de cameră.

Anul 1934: S-a petrecut în Germania „Noaptea cuțitelor lungi", un adevărat masacru, prin care Hitler a dezlănțuit o reglare de conturi cu foști prieteni deveniți rivali sau împotriva liderilor asociațiilor politice rivale lui Hitler. Au fost executați, fără cercetări, fără judecată și fără vreo sentință, 85 cetățeni și au fost arestați „pentru cercetări” alții vreo mie. Mesajul era limpede: Hitler nu uită, nu iartă și nu cruță.

Noaptea cuțitelor lungi a reprezentat un triumf pentru Hitler, și un punct de cotitură pentru guvernul german. L-a stabilit pe Hitler ca suprem judecător al poporului german. Prin noaptea cuțitelor lung, Hitler a transmis mesajul ferm că nici măcar cei mai de seamă germani nu erau imuni arestării și execuției sumare dacă regimul nazist îi percepe ca amenințare.

Anul 1936: Se publică romanul „Pe aripile vântului" al scriitoarei americane Margaret Mitchell. Notorietatea romanului a crescut și mai mult atunci când, în 1939, s-a turnat un celebru film omonim, regizat de Victor Fleming și interpretat, în rolurile principale de cei mai îndrăgiți interpreți ai momentului: Vivien Leigh și Clark Gable.

Este unul din cele mai vizionate filme din istorie, deținând recordul de încasări iar, în America, asemenea record este de cea mai mare importanță.

Anul 1960Congo își câștigă independența față de Belgia.

Anul 1973: Are loc cea mai lungă eclipsă totală de soare din secolul XX (6 min 20 s). Astronomii au calculat că o altă eclipsă cu asemenea durată va mai avea loc abia la 25 iunie 2150. Nici măcar cei mai longevivi dintre noi nu o vor apuca.

Anul 1987: S-a născut Martin Jacobson, jucător suedez de poker, cel care a câștigat în anul 2014 marele premiu de 10.000.000 dolari SUA la turneul World Series of Poker⁠.

Jacobson este departe de a fi la singura performanță a genului. Până în 2014, a mai câștigat și prin ocuparea locului șase la competiția „Big One for One Drop High Rollers” desfășurată în cadrul WSOP 2013⁠, un premiu de 807.000 dolari SUA. Până în prezent, a avut un total de 16 încasări la WSOP, dintre care 5 obținute la masa finală.

Totul numai jucând poker.

Anul 1997: Teritoriul Hong Kong din Sudul Asiei revine sub suveranitatea Republicii Populare Chineze, după 156 de ani de administrație britanică.

Anul 2002: Finala Campionatului Mondial de Fotbal 2002, jucată pe Stadionul Național de la Yokohama, Japonia. Atunci Brazilia, a învins Germania cu 2 la 0 prin dubla lui Ronaldo.

Anul 2005: În Spania, țară eminamente catolică, se legalizează căsătoria între persoane de același sex.

Anul 2015: Pe 30 iunie a fost adăugată o secundă în plus în dispozitivele care măsoară timpul universal, pentru a compensa încetinirea vitezei de rotație a Terrei în jurul propriei axe. Pentru omul de rând, această secundă, socotită în raport cu timpul universal, nu este perceptibilă prin simțurile sale.

MEMENTO:

Sărbători naționale


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇