Mica istorie: 27 iunie - Ziua când s-a inventat bancomatul

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Anul 1350: Încoronarea la Pamplona a regelui Navarei Carol al II-lea cel Rău.

Anul 1358: În urma tratatului de la Zara, a fost creată pe coasta Dalmată din Balcani Republica Ragusa.  Era așezată cam în zona unde astăzi se află superbul oraș turistic Dubrovnik, de pe țărmul croat al Mării Adriatice.

Dubrovnik este binecunoscut amatorilor de drumeții, dar despre Republica Ragusa nu prea cred să fi auzit multă lume. Nu era o țară întinsă, cu o populație numeroasă. Dimpotrivă, se limita la teritoriul din jurul orașului-capitală și la câteva insule din apropiere. Dar cu interesele sale economice, comerciale și politice a concurat cândva Veneția, așezată la aceeași mare Adriatică, mai înspre nord.

A ajuns la apogeul operațiunilor comerciale în secolele al XV-lea și al XVI-lea, după care a intrat în declin, sfârșind prin a fi cucerită de Imperiul Francez al lui Napoleon și anexată oficial Regatului Napoleonian al Italiei în 1808.

Cum am mai arătat, republica datează din 1358, dar vestigiile istorice arată că locuitori existau încă din secolul al VII-lea, când raidurile avarilor și ale slavilor au provocat mari distrugeri și au jefuit tot ce se putea jefui.

ADVERTISING

A urmat o perioadă de decădere și o reînviorare în secolul al XIV-lea, când s-a creat republica Ragusa, cea din 1358. Am punctat  anul, pentru că – fără vreo legătură – se creau în aceeași zonă balcanică alte două noi entități statale: Moldova lui Dragoș (cca 1347) și Țara Românească a lui Basarab (1330).

Bineînțeles micuța republică Ragusa avea nevoie de protectori, ca să existe. La început a avut raporturi de suzeranitate/vasalitate cu puternica Veneție. A urmat suzeranitatea otomană începând cu secolul al XV-lea, apoi intervenția napoleoniană.

 La Congresul de la Viena din 1815, Ragusa și teritoriile fostei republici au fost anexate Regatului Dalmației, teritoriu al Coroanei Habsburgice, devenit în 1867 Austro-Ungaria, din care a făcut parte și Ragusa până la 1918, iar după Primul Război Mondial în întregul spațiu dalmato-vestbalcanic a fost statuat un nou stat, Iugoslavia.

Astăzi, puțină lume își mai amintește despre Republica Ragusa.

Anul 1709: Țarul Petru cel Mare îl învinge pe Carol al XII-lea al Suediei în bătălia de la Poltava. Armata suedeză a fost, pur și simplu, spulberată, iar pentru istoria Rusiei, bătălia de la Poltava este prezentată ca una din cele mai reprezentative și mai acoperite de glorie.

ADVERTISING

Anul 1840: Se naste Samson Bodnărescu, poet român, membru activ al societății „Junimea”, colaborator al revistei „Convorbiri literare”. A fost un apropiat al lui Iacob Negruzzi și al celorlalți fruntaşi de la Junimea.

Wikipedia notează că, în locuința sa din curtea Mănăstirii Trei Ierarhi, din Iași, Samson Bodnărescu i-a găzduit pe Mihai Eminescu și pe scriitorul Miron Pompiliu.

Un nepot al poetului a fost profesorul Horia Bodnărescu din București, care a contribuit la o nouă viziune în matematică, bazată pe teoria mulților, cu aplicație în geometria descriptivă, pe care a redat-o.

Anul 1844Joseph Smith, fondatorul și primul profet al Mormonismului, este asasinat în Carthage, Illinois, în timpul campaniei electorale pe care o desfășura pentru a deveni candidat la președinția Statelor Unite.

Anul 1913: România declară război Bulgariei, intrând în Al Doilea Război Balcanic, alături de Grecia, Serbia, Muntenegru și Turcia. În intervenția sa, România a dorit să evite formarea unul stat puternic bulgar la frontierele sale sudice. Apariția unui asemenea stat ar fi putut da apă la moară unor revendicări cu privire la Dobrogea nordică, obținută de România după războiul ruso-turc din 1877-78,  la care a participat militar.

Curând, trupele românești au invadat nordul Bulgariei și chiar au ajuns să se apropie de capitala Sofia. În acest context, Bulgaria a cerut armistițiu. Prin Tratatul de la București, Bulgaria a fost forțată să facă unele concesii României, în schimbul păstrării restului teritoriului obținut anterior (Cadrilater).

ADVERTISING

Soarta acestui teritoriu s-a scris însă definitiv pe cale diplomatică, mai întâi in septembrie 1940 când, prin tratatul de la Craiova, România renunța la respectivul Cadrilater, iar în final prin definitivarea frontierelor de după cel de Al Doilea Război Mondial.

Anul 1921: S-a născut Temistocle Popa, compozitor român, autorul unor melodii de muzică ușoară care au făcut epocă la timpul lor. Pentru cei care, eventual, le-au uitat, le reamintesc:

  • Trecea fanfara militară
  • Mereu cânta o serenadă
  • Lalele, lalele
  • Margarete
  • Cu cine semeni dumneata
  • La Trivale
  • Poiana cu flori

Una din acestea, poate cea mai populară, o puteți asculta aici:

Dan Spataru - Trecea Fanfara Militara

Anul 1943: A fost inaugurat, în Cișmigiu, ansamblul de statui „Rondul Roman", reprezentând busturile unor scriitori de seamă ai literaturii române.

Anul 1950: Președintele american Harry S. Truman a ordonat forțelor militare aeriene să intervină în războiul dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud. Conflictul însă nu a putut fi stins, situația juridică a celor „Două Corei” fiind și astăzi cea de state aflate în război latent, întrerupt doar de un armistițiu.

Anul 1954: A fost inaugurată la Obninsk, regiunea Kaluga, prima centrală nucleară a Uniunii Sovietice.

Anul 1967: Primul ATM (Automated Teller Machine sau literal „casier automat” sau popular bancomat) din lume a fost instalat în Enfield, Londra.

În Marea Britanie, inventatorul ATM-ului este John Shepherd-Barron, dar americanul Luther George Simjian depusese deja cerere de brevet la New York în anii 1930, în timp ce brevetul inginerilor britanici este datat 4 iunie 1973. Ca urmare, paternitatea bancomatelor este încă discutabilă.

Anul 1968: La Praga se lansează documentul „Docutel", redactat de un grup de intelectuali, care cer instituirea unui regim liberal.

Manifestul se înscrie într-un curent de liberalizare politică, numită Primăvara de la Praga, care avea în vedere creșterea libertății presei, libertatea de exprimare și libertatea de circulație, concomitent cu o revigorare economică, cu buna aprovizionare a populației, instituirea unui guvern multipartit, limitarea puterii poliției secrete și posibilitatea retragerii Poloniei din Pactul de la Varșovia. 

Ca replică la Primăvara de la Praga, armata sovietică, împreună cu o parte dintre aliații aflați în Pactul de la Varșovia (cu excepția României), au invadat Cehoslovacia cu forțe militare. Invazia Cehoslovaciei a declanșat proteste intense în Iugoslavia, România, China și în partidele comuniste din vestul Europei.

Astfel, încercarea politică de democratizare a Cehoslovaciei a fost înăbușită prin forță. Liderul cehoslovac Dubcek a fost reținut, transferat într-un avion și transportat la Moscova, unde a stat până la instalarea la Praga a unui guvern pro-sovietic. Apoi, s-a întors în țara lui ca simplu cetățean.

Anul 1977: Republica Djibouti și-a declarat independența față de Franța. Noua republică  este o țară din Cornul Africii, învecinată cu Somalia, cu Etiopia, Eritreea, cu Marea Roșie și cu Golful de Aden. Întreaga țară are o suprafață de 23.200 kmp

Anul 1989: În mod simbolic, miniștrii de Externe ai Austriei (Alois Mock) și Ungariei (Gyula Horn) demontează la Sopron (Ungaria) gardul de frontieră dintre țările lor, construit de autoritățile comuniste pentru a descuraja trecerea ilegală a frontierei.

Gardul nu mai are sens după ce noi reglementări mai democratice permit trecerea frontierei pe cale legală, cu pașaport.

Anul 1991Slovenia, care își declarase independența cu două zile în urmă, este invadată de trupele iugoslave. Faptul s-a petrecut în zorii zilei de 27 iunie, când Armata Populară Iugoslavă a trimis forțe pentru a preîntâmpina măsurile de separare a Sloveniei și intrarea în vigoare a independenței declarate, ceea ce a dus la Războiul de Zece Zile.

La 7 iulie, s-a semnat Acordul de la Brijuni, care a implementat un armistițiu și un moratoriu de trei luni cu privire la independența Sloveniei. La sfârșitul lunii, ultimii soldați ai armatei iugoslave au părăsit Slovenia.

Anul 2007Tony Blair, prim-ministru al Regatului Unit, se retrage din funcție, după zece ani cât a stat în fruntea guvernului britanic. Succesorul lui va fi Gordon Brown.

Laburistul Tony Blair a fost al doilea cel mai longeviv prim-ministru din istoria postbelică a Marii Britanii, după Margaret Thatcher, cea mai longevivă  politiciană în această funcție, prima și singura persoană până acum, care a condus partidul la trei victorii consecutive în alegerile generale.

MEMENTO:

  • Ziua Mondială a Pescuitului
  • Republica Djibouti: Ziua Națională

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇