Mica istorie: 25 iunie - ziua când s-a înființat Biblioteca Centrală de Stat

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Anul 1441: Prima mențiune a Adunării Țării în Moldova. Documentele vremii vorbesc despre Adunarea Țării nu ca despre un organ ordinar, cu funcționare permanentă, precum Parlamentul de astăzi, ci ca un organ norodnic, convocat numai în momentele cruciale, de însemnătate covârşitoare pentru destinele statului, precum momentul când se alege un nou domnitor. 

În Țara Românească, Adunarea va fi menționată pentru prima dată mult mai târziu, în anul 1522, tot ca un organism consultativ ce se convoacă în situații de excepție.

Anul 1795: S-a înființat „Biroul de longitudini", cu sediul la Paris, având ca scop să sprijine progresul astronomiei și aplicațiile acesteia în navigație, geografie și geodezie.

Anul 1843: Se naște Frederic de Hohenzollern-Sigmaringen, fratele mai mic al regelui Carol I al României. După unele informații, Frederic ar fi fost un fel de „plan B” pentru tronul României, în cazul când demersurile purtate cu principele Carol ar fi eșuat. Dar nu a fost cazul.

Anul 1901: Moare Alexandru Candiano-Popescu, avocat, ziarist și general român. Faptul care i-a adus celebritatea în întreg spațiul românesc este participarea sa ca inițiator la ceea ce istoricii au denumit „Revoluția de la Ploiești”, din 8 august 1980.

Manifestând un pronunțat și înnăscut spirit de frondă, Candiano Popescu a condus mișcarea republicană de la Ploiești împotriva lui Carol I. Mișcarea a fost înfrântă, iar el, împreună cu alți 40 participanți, a fost pus sub acuzare, fiind însă achitați de tribunalul din Târgoviște.

Evenimentele de atunci l-au inspirat pe Caragiale să creeze spumoasa comedie într-un act „Conu' Leonida față cu reacțiunea”.

ADVERTISING

Anul 1910: A avut loc, la Paris, premiera baletului „Pasărea de foc" al compozitorului Igor Stravinski, din care puteți asculta un fragment aici:

LONDON SYMPHONY ORCHESTRA - Stravinsky – “Pasarea de foc”

Igor Stravinski este un compozitor american de origine rusă, unul din cei mai importanți muzicieni din prima jumătate a secolului al XX-lea. S-a făcut cunoscut și ca pianist virtuoz și dirijor, a readus în actualitate și a revoluționat muzica de balet. Aș reaminti dintre compozițiile sale pentru balet:

Stravinski a mai lăsat numeroase compoziții simfonice, lucrări pentru pian și lucrări vocale.

Anul 1923: S-a înființat Clubul Sportiv CFR București (devenit ulterior Rapid București).

Anul 1928: Se naște Șerban Papacostea, istoric român, membru al Academiei Române. S-a născut în București, ca fiu al juristului Petru Papacostea, un descendent al familiei de origine aromână Goșu Papacostea, întemeietorul primei școli românești din Macedonia.

În perioada comunistă, Șerban Papacostea a fost deportat într-un lagăr de muncă forțată la Canalul Dunăre-Marea Neagră. Este văr cu scriitorul Vintilă Horia.

Anul 1931: S-a născut la Tighina (Basarabia) Iulia Buciuceanu, cântăreață română de operă și lied (mezzo-soprană).

Anul 1937: S-a născut Dorel Vișan, cunoscut actor român de comedie.

Anul 1950: Începutul războiului coreean, încheiat prin semnarea la Panmunjom a armistițiului din 27 iulie 1953 între Republica Populară Democrată Coreeană și Republica Coreea. Armistițiul este în vigoare și astăzi, dar un tratat de pace între cele două țări nu s-a semnat. Ca urmare, statutul lor juridic este cel al stării de război, întreruptă prin armistițiu.

ADVERTISING

Anul 1955: A fost înființată, la București, Biblioteca Centrală de Stat, azi Biblioteca Națională a României.

Anul 1958: S-a născut Gigi Becali, om de afaceri și politician român, una dintre personalitățile cele mai controversate, dar și iubite, din peisajul românesc post-decembrist.

De origine aromână, Gigi Becali este unul dintre puținii români care – într-un anumit fel – a făcut afaceri și înainte de 1990, prin exploatarea oilor.

Astăzi, Gigi Becali este cunoscut pentru actele sale filantropice venite în sprijinul unor comunități de sinistrați, asociații religioase, dar și declarațiile sale publice, surprinzătoare și controversate.

În acest sens, ziarul Washington Post menționa „înclinația lui pentru retorica homofobă, misogină și rasistă”. Deține și conduce clubul FCSB, unde stilul său de micromanagement este criticat de presa sportivă și identificat drept cauză a faptului că, în ciuda investițiilor generoase, echipa obține rezultate sub posibilitățile sale.

Gigi Becali a fost membru al Parlamentului European între iunie 2009 și decembrie 2012 și de asemenea membru al Parlamentului României, din decembrie 2012 până în mai 2013, când a fost condamnat penal și ulterior chiar întemnițat.

Portalul Wikipedia notează că, înainte de 1989, George Becali a lucrat ca lăcătuș-mecanic la ICCE, pe platforma Băneasa. După evenimentele din acel an, a început să importe blugi, țigări și săpun cu TIR-uri din Turcia, iar acest comerț a constituit baza de lansare a sa în lumea afacerilor.

În 2008, averea sa a fost estimată de „Top 500 Forbes” la 725 milioane de euro, pentru ca, în urma crizei și a scăderii prețurilor imobiliare, dar și ca urmare a transferării unei părți pe numele fetelor sale, avea să scadă vertiginos. În 2012, era estimată la 140-300 milioane euro, iar în 2022 la 325-425 milioane de euro.

ADVERTISING

Gigi Becali este cunoscut și pentru ajutorarea financiară a activității ecleziastice. A donat sume substanțiale pentru construirea de biserici, inclusiv bisericile ortodoxe românești de la Muntele Athos.

Printre importantele sale acțiuni filantropice  a fost construirea unui sat pentru sinistrații de la Vadu Roșca (județul Vrancea), precum și la Rast (județul Dolj) și Arbore  (județul Suceava).

Conform emisiunii TVR „Mari români” din anul 2006, lansată sub forma unei campanii de identificare a celor mai mari români din toate timpurile, din 100 de „Mari români” aleși de participanți, Becali a ieșit pe locul 13.

Anul 1984: Are loc inaugurarea oficială a lucrărilor de construcție a Casei Poporului și a Bulevardului „Victoria Socialismului" din București.

Anul 1988: Moare Șerban Cioculescu, critic și istoric literar român, membru al Academiei Române.

Anul 1997: Moare Jacques-Yves Cousteau, oceanograf francez, personalitate de prim rang ca cercetător al mediului subacvatic, explorator în domeniul oceanografiei, fotograf, producător de filme și inventator de aparate submarine. A devenit cunoscut în întreaga lume în calitatea sa de comandant al navei Calypso.

Copiii săi, Jean-Michel Cousteau (născut în 1938) și Philippe Cousteau (născut în 1940), au participat și ei la ceea ce contemporanii numeau „aventura Calypso”.

La bordul acestei nave, a explorat, timp de patru decenii, mările și oceanele lumii, din ghețurile Antarcticii și ale Nordului până în Marea Roșie, Marea Caraibelor și Marea Mediterană.

La bordul navei Calypso, a efectuat numeroase cercetări și mii de ore de filmări subacvatice, care au fost transformate în 50 de cărți, două enciclopedii, filme de lung metraj și documentare. Aceste campanii oceanografice, ale lui Cousteau și echipei sale, au adus în atenția lumii uimitoarea biodiversitate a lumii submarine.

Calypso a fost lovită accidental în ianuarie 1996 de o mahonă și s-a scufundat în portul Singapore. Avariată grav, nava a rămas sub apă timp de mai multe săptămâni, dar a fost ulterior ridicată la suprafață, prin grija lui Cousteau, readusă în Franța și ancorată în portul La Rochelle.

Dar, în afara studiilor sale oceanografice, Cousteau este cunoscut ca un susținător fervent al mediului curat și nepoluat la care are dreptul Planeta și pe care le compromite Omul. Ani în șir – ca să spun decenii – el a fost observatorul întregului Ocean Planetar, studiindu-i gradul de poluare. A demonstrat practic pericolul pe care-l reprezintă vehicularea a tot mai multor deșeuri industriale către marile fluvii (Nilul, Amazonul, Fluviul Galben etc.).

A fost director al Muzeului de Oceanografie din Monaco. În 1992 a fost invitat oficial la conferința Națiunilor Unite pentru mediu și dezvoltare de la Rio de Janeiro, iar în 1993 a fost numit în Comitetul consultativ al Națiunilor Unite și consilier pentru dezvoltare durabilă al Băncii Mondiale.

Jean-Michel Cousteau a vizitat în două rânduri România. Prima vizită a avut loc în octombrie 1966, când a sosit împreună cu Rainier III, suveranul de atunci al Principatului Monaco. La Constanța, Cousteau a fost atunci primit și însoțit de oceanologul și biologul pr. Mihai C. Băcescu, reprezentantul României la CIESSM și director al Muzeului Antipa din București.

Cea de a doua vizită a avut loc în octombrie 1977, când Jacques-Yves Cousteau și echipa sa au propus autorităților române să facă o expediție în Marea Neagră și la gurile Dunării, împreună cu pr. Mihai C. Băcescu și dr. Alexandru Marinescu. Cu acest prilej, nava Calypso a ancorat la Constanța și apoi a lucrat în apele din fața gurilor Dunării pentru a studia gradul de poluare al Mării Negre și al Dunării.

Propunerile oceanografului au fost însă respinse de președintele de atunci al României, N, Ceaușescu, care avea propriile sale planuri și nu le accepta pe ale altora.

Anul 1998: Se instituie Ordinul Steaua României, cu șase grade (Colan, Mare Cruce, Mare Ofițer, Comandor, Ofițer, Cavaler), cel mai înalt ordin național românesc, pentru a recompensa serviciile excepționale, civile și militare aduse statului și poporului român.

Anul 2009: Moare Michael Jackson, interpret și compozitor american de muzică pop. Pe parcursul carierei sale de patru decenii, contribuțiile sale la muzică, dans și modă, împreună cu viața personală mediatizată, l-au făcut o figură globală foarte populară a lumii.

În 2016, Forbes a estimat câștigurile anuale brute ale lui Jackson Estate la 825 de  milioane de dolari, cel mai mare înregistrat vreodată pentru o celebritate, în principal datorită vânzării catalogului Sony/ATV. În 2018, cifra a fost de 400 de  milioane de dolari. 

A fost al optulea an de la moartea sa când veniturile anuale raportate au depășit 100 de milioane de dolari, aducând astfel totalul postmortem al lui Jackson la 2,4 miliarde de dolari.

Forbes l-a recunoscut constant pe Jackson drept una dintre celebritățile, înregistrate cu cele mai mari venituri încasate după deces și l-a plasat pe primul loc, sub acest aspect, din 2013 până în 2023.

MEMENTO:

  • Mozambic: Ziua națională - Aniversarea proclamării independenței - 1975
  • Croația: Ziua națională - Aniversarea proclamării statalității - 1991
  • Slovenia:  Ziua națională - Aniversarea proclamării independenței - 1991

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇